Bir yıl önce rastlantı sonucu bulunan Nisibyn Ad Zociandem Antik Kenti için bu güne kadar hiçbir koruma çalışması yapılmadı. Küçük bir mozaik parçasının sökülüp götürülmesi için başlatılan kazı çalışmaları, bir anda manastır kalıntılarına sonra da kayıp bir antik kentin bulunmasına döndü.
Gaziantep'deki yeni mozaik müzesinin boş kalan yerlerinin doldurulması için başlatılan çalışmalar ilçe halkının tepkileri sonucu durduruldu. Şuan Bakan Günay beyin gelmesi ve kenti gözleri ile görmesi bekleniyor. Bölgeyi daha önce birçok genel müdür, milletvekili ve Vali bey ziyaret edip eserlerin Zeugma antik kentinin akıbetine uğramayacağı ve yerinde sergileneceği konusunda sözler vermişlerdi.
Kazı ekibinin, Kültür müdürlüğünün ve Müze müdürlüğünün ısrarla götürme mahalle baskısının yanında Nizip halkının cılız tepkisi çokda yeterli görünmüyor. Gaziantep'deki yetkililerin kış altında mozaiklerin zarar görüp bunu bahane ederek alel acele götürecekleride son derece üzücü bir görüş.
Halkın tepkisi dinince verilen sözlerde askıya alınmış olmalı ki uyduruk bir çatı altında bekleyen mozaikler kış şartlarında zarar görecekken, ortada ciddi bir koruma tedbiri alınma durumu gözükmüyor.
Umarız yeniden bir hareket başlar ve ciddi bir koruma tedbiri alınır.
Ha Gayret...
Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
Nisibyn/Ad Zociandem Antik Kenti
Nisibyn Mozaiklerine Kış Tehlikesi
sevgili adminim yine konuyu kıssa ve öz olarak özetleyip kültür bakanlıgına müracaat etsek nasıl olur acaba
Selamlar
Günay'a çalınan eserler sorusu
CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin çalınıp çalınmadığını sordu.
ANKA
Resmi aç
Ankara - CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin bazıların çalındığı yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı.
Baraj suları altında kaldıktan sonra değeri anlaşılan Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaikler ile bunların değerlendirilmesinde kaos yaşandığını ifade eden Ağyüz, Bakan Günay'a, şu soruları sordu:
"Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin envanteri var mıdır?
Çıkarılan eserlerin bazılarının çalındığı iddiaları doğru mudur?
Çalıntı eserlerin bulunması ve iadesi için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?
Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin Nizip ilçemizde ve yerinde sergilenmemesi büyük bir yanlışlık iken, yine Nizip'te ortaya çıkarılan Nisibyn/ Ad Zociandem Antik Kilisesi'nin kalıntı ve mozaiklerinin turizme katkı sağlaması için yerinde değerlendirilmesini düşünüyor musunuz?"
4 Ekim 2010
***** Tam metin *****
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.04.10.2010
Yaşar AĞYÜZ
CHP Gaziantep Milletvekili
Seçim bölgem Gaziantep ve Nizip İlçemiz için Kültür-Turizm gelişmesi açısından büyük önem taşıyan ve Baraj suları altında kaldıktan sonra değeri anlaşılan ZEUGMA-ANTİK Kentinden çıkarılan Mozaikler ile bunların değerlendirilmesinde yaşanan kaos devam ederken,
1. ZEUGMA Antik Kentinde çıkarılan Eserlerin Envanteri var mıdır?
2. Çıkarılan Eserlerin bazılarının çalındığı iddiaları doğru mudur?
3. Çalıntı Eserlerin bulunması ve iadesi için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?
4. ZEUGMA Antik Kentinden çıkarılan Mozaiklerin Nizip İlçemizde ve yerinde sergilenmemesi büyük bir yanlışlık iken,
Yine Nizip’te ortaya çıkarılan NİSİBYN/ADZOCİANDEM Antik Kilisesinin kalıntı ve Mozaiklerinin Turizm’e katkı sağlaması için yerinde değerlendirilmesini düşünüyor musunuz?
Yaşar Ağyüz e bir Nizipli olarak teşekkür ederim.
bende çok teşekkür ederim, ah birde muhalefet ile iktidar kardeş ve yaıcı olarak çalışsa üstesinden gelmeyecegimiz iş olmaz allahın izni ile
selamlar
sayın yaşar agyüze teşekkür ederim. gerçekten bir nizip li olarak taktir ettim. kendisi nizip için böyle çalısmaya devam ederse onumuzdekı yıl 2011 yılı seçımlerınde bizde onun ıcın çalısırız. akp lı olarak akp llılerın boytle memleket konularına uzak kaldıgından bızde onlara uzak kalacagımız bır gercek yapılan dıger çalısmalarda dıkkat edersenız göz boyama ıcraatları. elımızdekı tek sılah oy ıse bunlar oydan anlıyorda bızde nızıplı olarak cıkartacagız sılahlarımızı sahsım ve aılem akp lı olarak bu tutumundan dolayı agyüze oy vermeyı tercih ederiz.
zor kapanır mozaiklerin üzeri bana göre verilen sözler en erken 5 yılda gerçekleşir... o da yerinde kalırsa...
Son iki gündür Akevler Mozaikleri (Nisibyn/Ad Zociandem) ile ilgili (ciddi ağızlardan) bana ulaştırılan duyumlara göre; mozaiklerin yerinde kalacağı ve turizm amaçlı sergileneceği ihtimali yüzde doksanlara çıkmıştır ve de önümüzdeki ayın başında da ‘büyük ihtimalle’ İstanbul’dan gelecek olan restorasyon ekibi yerinde çalışmalara başlayacaktır, şeklindeydi.
Biraz önce de, bana ulaştırılan duyumları teyit ettirmek için Gaziantep Müze Müdürlüğü’nü aradım. Müze müdürümüz sayın Ahmet Denizhanoğlu’na vekalet eden, Arkeolog Sayın Ahmet Ayazlar ile görüştüm. Sayın Ayazlar, Akevler Mozaiklerinin büyük bir ihtimalle yerinde kalacağını ve Nizip’te bir turizm getirisine dönüştürüleceği kararının ağırlıkta olduğunu ve de kendisinin de bu görüşte olduğunu; restorasyon çalışmalarına dair ise kesin bilgisinin olmadığını belirtti.
kemal bey yogun ugraş ve çalısmalarınızdan dolayı size cok tesekkurler. tabi burda sayın admınımız mehmet beyı de unutmamak lazım bu sıteden baska derdımızı anlattıgımız yer yok bazen eleştırı dozunu arttırsakta sizde bizi hoşgörü ıle görun. nrt sıtesıne malesef eleştırı bıle yapamıyoruz çunku olumlu eleştırıler yayınlanıyor olumsuzlar pas gecıyor. onuda zaten tek taraflı yayın oldugunu kabullendık burda en azından adil bır sıte.
resterasyon calışmalarının baskalamsı ıcın once alan tamamen kazılmalı yanı bızım evlerın altına bakılmadan cevre kazılmadan resterasyon hıkaye yanı duyumlar belkı kalma yonunden olabılır ama artık kımseye guven kalmadı yanı buda bır oyalama sıstemı dıyorum ben kımse uzerıne alınmasın ıyı nıyetınızı anlıyorum ama antep uşagı oyalama surecı uygulamaya devam edıyor. ben arastırdım 3 nokta var resterasyon ısının baslaması ıcın oda 3 evın yıkılması yanı işin özü acık ve net dıle getırırsek resterasyon ısı rıvayet söylenti hıkaye daha da abartırsak koskocaman bir yalan.
kilisemizde onarıldığına göre,belki bir ihtimal burasıda tırizme kazandırılır diye düşünüyorum.olabilir yani...
şuan duyumlarıma göre gaziantep mozaık müzesine nizipteki bulunan bu mozaıklere göre yer acılmakta bu mozaıklerın dunyada esi benzeri olmadıgı ve manastır kalıntıları oldugundan gazıantep mozaık müzesi için çok önem arz ettıgı türist çekme bakımından bu mozaıkler yeri tamamlandıgında yanı müzedeki yeri ayarlandıında kış şartları bahane edilip depoya diye müzede sergılenmek için götürülecek.
Bizede Muhtarlar Derneği Nizip Şubesi olarak sayın CHP Gaziantep milletvekili Yaşar Ağyüz beyden E mail olarak mesaj geldi.Bizlerde konunun takipçişi olmaları hususunda teşekkür ederek görüşlerimizi belirttik.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 04.10.2010
Yaşar AĞYÜZ
CHP Gaziantep Milletvekili
Seçim bölgem Gaziantep ve Nizip İlçemiz için Kültür-Turizm gelişmesi açısından büyük önem taşıyan ve Baraj suları altında kaldıktan sonra değeri anlaşılan ZEUGMA-ANTİK Kentinden çıkarılan Mozaikler ile bunların değerlendirilmesinde yaşanan kaos devam ederken,
1. ZEUGMA Antik Kentinde çıkarılan Eserlerin Envanteri var mıdır?
2. Çıkarılan Eserlerin bazılarının çalındığı iddiaları doğru mudur?
3. Çalıntı Eserlerin bulunması ve iadesi için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?
4. ZEUGMA Antik Kentinden çıkarılan Mozaiklerin Nizip İlçemizde ve yerinde sergilenmemesi büyük bir yanlışlık iken,
Yine Nizip’te ortaya çıkarılan NİSİBYN/ADZOCİANDEM Antik Kilisesinin kalıntı ve Mozaiklerinin Turizm’e katkı sağlaması için yerinde değerlendirilmesini düşünüyor musunuz?
dede abi çalışmalarını taktirle izliyoruz. gerek muhtarlıgı gerekse muhtarlar başkanlıgını tam anlamıyla yaptıgınızdan hıç şüphe yok sizi taktirle izliyoruz. çalısmalarınızda başarılar dileriz çocuklugumuz istasyon mahallesınde gectı malesef akevlere tasındık menderes mahallesıne sizin gibi bir muhtarı olan ıstasyon mahallesı sakınlerı gercekten cok şanslı çalışmalarınızda basarılar kısmet olursa bır gun kahvenızı ıcmeye gelecem. sizin çagdaş tutum ve çalışmalarınız sebebıyle kopuk olan muhtarlık sıstemı bırleşmıs ve tam anlamıyla bir ğüç durumuna geldi bunuda belırtmek ıstedım. size şahsım ve nizip sevdalıları adına tesekkur ederim. nizip sevdalıları başında da kemal cengiz abımız gelmekte bu sıte admını memet akpek kardesımız sayesınde gerek nızıp ve cevresi gerekse şehir dısında kı nızıp sevdalıları burda bulusuyor. hepsıne saygı ve selamlar. biz hepımızde burda bır gücüz.
Sadettin Bey engin görüşlerinize çok teşekkür ederim.Biz görev yaptığımız alandaki eksiklikleri gördük ve tamamlamaya çalıştık.Başka Nizip yok onun için Nizip için Nizip'liye hizmet için faydalı olan herşeyi ve üzerimize düşen her görevi yapmaya seve seve hazırız.Saygılar
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.