Din Büyüklerimiz

Nizip'te Mütebessüm bir çehre:Yusuf Hoca

Görüntülenme: …

mehmetnezirg Üye
Nizip’te son kırk yılını geçirmiş olup da, birazcık cami-cemaatle bağlantısı olanlar bu ismi hemen hatırlayacaklardır. Sadece hatırlamakla yetinmeyecek, hafif bir tebessüm de dudaklarına yayılacaktır.

Çünkü Yusuf Hoca, Nizip’te bir dönem, din ve İHL çevresi başta olmak üzere büyük bir kesimin sevdiği ve latifelerini andığı bir kimsedir.

Yusuf Yaşar Hoca, namı diğer Molla Yusuf, aslen Birecik’in İnnap köyündendir. Uzun yıllar imamlık yaptıktan sonra emekli oldu ve sonrasında da, Belediye İşhanı’nda, İslam Kitabevi’nde, kitapçılık yaptı. Şakacı, alçak gönüllü, herkesle samimiyet kurabilen, tanıyanların da kendisini sevdiği bir zattır. Şu an biraz rahatsız olan Yusuf Hoca’ya dualarınızı beklerken, arkadaşlarıyla yaşadığı güzel bazı hatıralardan bir kaçını sizlerle paylaşalım:

“Diyanet Başkanı Da Gelse!...”
Molla Yusuf bazı hoca arkadaşları ve müftü efendiyle birlikte, köydeki hocayı ziyarete giderler. Öğleye doğru kahvaltı yapılır, öğle namazı kılınır, biraz sohbet edilir.
Müftü Efendi bir ara, Yusuf Hoca’ya:
-Molla Yusuf! Öğle namazına gitmedin. Bari ikindi namazına yetiş de cemaat hocasız kalmasın, der.
Molla Yusuf:
-Müftü Efendi, benim görevli müezzinim var, kalsam olmaz mı?
-Hayır, imamın olmaması dedikodu sebebi olur. Sen en iyisi git.
Molla Yusuf çaresiz kalkar ve gitmek için hazırlık yapar. Ancak bu arada başka bir hazırlık yapılmaktadır. Köyün hocası bir kuzu kesmiştir ve yemek için hazırlık yapılmaktadır. Bahçedeki bu faaliyeti gören Molla Yusuf, ceketini çıkarır ve otururken de kararını verir:
-Müftü Efendi ben gitmekten vazgeçtim.
Müftü sahte bir kızgınlıkla:
-Olur mu Molla Yusuf! Ben müftüyüm ve sana emrediyorum, gideceksin!
Cevap müftüyü ve yanındakileri gülmekten kırdırır:
-Vallahi değil müftü, Diyanet İşleri Başkanı da gelse ben yine gitmem. İstifa dilekçemi veririm yine gitmem!

Kazanın Sebebi
Yusuf Hoca minibüs’le Gaziantep’e gitmektedir. Ancak her nasılsa şoförün dikkatsizliğinden, minibüs devrilir ve yolcuların çoğu yaralanır, hastaneye kaldırılır.
Ertesi gün hemşerileri geçmiş olsun ziyaretine gelirler. Yusuf Hoca’ya sorarlar:
-Ya hocam, kaza nasıl oldu? Anlatır mısınız?
Yusuf Hoca çok rahat ve sakince cevap verir:
-Sormayın, bizimle birlikte en önde oturan bir yolcu vardı, meymenetsizin biriydi. Adamdan içki kokusu da geliyordu. Böyle nasipsiz biri arabada olursa elbette kaza olur. Hep o sarhoşun yüzünden…
Biraz sonra aynı ekip diğer odadaki hemşerilerini de ziyaret ederler.
Yusuf Hoca’nın kaza müsebbibi olarak gördüğü adam da oradadır. Özellikle ona sorarlar:
-Olan oldu ve kazayı yaşadınız, hepinize geçmiş olsun. Sahi kaza nasıl-niçin oldu?
Adam öfkeli bir bakış fırlattıktan sonra, kelimeler dişlerinin arasından dökülür:
-Hiç demeyin gitsin. Bizimle birlikte bir hoca mı ne vardı. Yol boyunca hep dudakları kıpırdıyordu, dua okuyordu. Ama Allah bilir ya, duaları hep ters okuduğundan bu kaza oldu. Hep o hocanın yüzünden…
Bu Nasıl Sarhoş?
İbrahim Halil Er anlatıyor:
Molla Yusuf’un evi, bir dönem köyden gelen hocaların uğrak yeriydi. Şimdiki gibi vasıta imkânı olmadığından misafir hiç eksik olmazdı.
Tabi bu kadar insanı misafir edince, kendisi de misafir edilir. Ama maalesef bu davetleri de hazımsızlık konusu yapılır.
Hocalardan biri, Molla Yusuf'u bir gün evine davet eder.
İkram ve izzette kusur etmez. Molla Yusuf'un yemekle arasının ne kadar çok iyi olduğunu, özellikle de lahmacunu çok sevdiğini bildiğinden önüne bolca lahmacun koyar.
Ara sıra ev sahibi ve diğer misafirler Yusuf Hoca’yı sıkıştırırlar:
-Hocam çorbadan da içsene, bak maşallah ne kadar da lezzetli olmuş!
Molla Yusuf, onlara aldırmaz, ağırlığı lahmacuna verir ama çorbayı da bitirir tabi.
Çorba biter ama Yusuf Hocanın işi yeni başlar.
Molla Cerir onun çorbasına müshil hapı koyduğundan, hoca yemekten sonra soluğu taharet mahalline alır, helâyı yol eder.

Artık takatten düşmüş, bitap bir şekilde arkadaşlarının kolları arasında evine bırakılır.
Karısı onu yarı baygın bir şekilde görünce:
-Hoca, hoca! Bu yaştan sonra içkiye mi başladın, hiç sakalından da mı utanmadın, der.
Hoca yarı baygın bir şekilde gözlerini aralayarak zor konuşur:
-Behey kadın!
Dostlar meclisinde bir tas çorbayla sarhoş olan ilk insan benim.
Almaya Gerek Kalmadı
Molla Yusuf bal satan bir tanıdık esnafın yanından geçer. Bal çok güzel görünmektedir. Yaklaşır ve sorar:
-Bal hakiki mi nasıl?
-Yusuf Hocam tamamen güvenebilirsin. İşte bir tadına da bakın.
Molla Yusuf balın tadına bakar, beğenir.
-Gerçekten güzelmiş.
“Tabi güzel hocam, biz sahte bal satmayız” diyen bakkal, referans olsun diye ekler:
-Üstelik bu baldan Cemil Hoca beş kilo aldı.
Molla Yusuf heyecanlanır:
-Cemil Hoca bu baldan aldı mı?
-Hem de beş kilo…
-Öyleyse benim almama gerek kalmadı. Biz nasıl olsa hep beraberiz, ben orada yerim.
Zavallı bakkal söylediğine bin pişman olur ama söz ağızdan hem de katmerli olarak çıkmış, olan olmuştur.
…
Allah böylesi sevimli, halkla iç içe olan, yiyen ve yediren, ilim ehli, dedikodulara bulaşmayan, hizmet ehli insanların sayısını artırsın.
Hocamıza da hayırlı akıbetler, şifalar versin.***
Mehmet Nezir GÜL
mehmetnezirg@mynet.com
Ramazan Tarhan Üye
Ben belediye işhanından önceki dükkanını da hatırlıyorum.Zaten Gül kitabevi ile İslam kitabevi Nizip'te ilk kitapçılardır.Daha sonra Hilal açıldı.Yusuf hocam Nizip'te önemli bir simadır.Allah(cc) şifa ve selamet versin.Uzun zamandır görmemişim.İlk fırsatta ziyeret edecegim inşaallah...Bizlere bu yüzü hatırlattığın için teşekkür ediyorum.
Orhan Çelik Üye
Vay Yusuf hocam vay ! Görmeyeli baya yaşlanmış. Allah kendisine hayırlı uzun ömürler versin.
Kasım Böler Üye
Allah şifa ve hayırlı ömürler versin, aynı dediğiniz gibi; tebessüm ve hayırla yad ettik değerli Molla Yusuf Hocamızı.
dontpanic Üye
Sayın hocam en soz Aliye hanımın yanına okula gelmiştim.Hatırladınız mı?Sizi burada görmek ne onur.Veteriner hekim Mehmet NAİMOĞLU...desem:)Allah'a emanet olun.
mahsuni63 Üye
Belki de uzun yıllardır varlığını unuttuğumuz güzel insanları bizlere hatırlatan Sayın Hocamız Nezir Gül'e ne kadar teşekkür etsek azdır. Ama hala fırsatımız varken bu değerlerimizin kıymetini bilmemiz gerektiği kanısındayım. Zira, bunu yapabilirsek bu değerli insanlar unutulmadıklarının farkına varıp bir nebze olsun morallenecektir...
vedat bozkurt Üye
Allah şifa versin.insanın yanında konuştuğu zaman zevk aldığı bir şahsiyet.çok değerli biri.inşallah iyileşir rabbim hayırlı ömür versin inşallah
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Allah şifalar versin, bayağı yaşlanmış gördüm. Baki Allah dedirtiyor
şükrü çiftçi Üye
üstadım gerçekten belkide gençliğimizin unutuğu ve unutulan bu allah dostu insanlarımızı yansıtmanız güzel paylaşımdır emeğinize sağlık nezir hocam saygılar
murat coşkun Üye
yusuf hocamızı burda görmek bizi yıllar öncesine götürdü,,,bazı isimler semboldür,başta cemil hocam olmak üzere ,yusuf hoca,enver hoca,mahmut hocamızla birlikte kuzudişli ailesi,raif bozgeyik nezdinde tüm antep için bozgeyikler,hayrettin hoca,mustafa taburdemir,hartaviler......hepsine can-ı gönülden selam olsun.
aşk-ı muhabbet Üye
Öncelikle hocamıza Acil şifalar diliyorum...
Böyle hayat dolu, nüktedan, ilim sahibi ve halk ile bütünleşmiş şahsiyetlere nede çok ihtiyacımız var.
Sevgiler..
ŞENÇİÇEK Üye
Allah şifalar versin
davutozgul Üye
Yusuf Yaşar Hoca benim eski ustamdır.Belediye iş hanının giriş katındaki kitabevinde, öğrencilik yıllarımda çıraklığını yaptım.İlk ustam da merhum Talip Hoca idi.Yusuf hoca'mız aynı zamanda İmam Hatip Okulu yıllarımızda Tarih derslerimize giren M.Ali Yaşar hocamızın da babasıdır.Kendisi ile yaşadığım o güzel günleri hatırlamama vesile olan sevgili ağabeyim M.Nezir beyefendiye içtenlikle teşekkür ederken,hocamın ellrinden öper,Rabbimden sağlık sıhhat ve afiyet dilerim.
Bu vesile ile çıraklık yıllarımdan kalan,aynı zamanda bir dönem içinde iki kuşağın olaylara yaklaşımını da gözler önüne seren bir hatıramı nakletmek isterim;
Yukarıda anlatılan minibüs kazasındaki,hocamın "meymenetsiz,ağzı içkili kokan..." dediği adamın anlattığı gibi;hocamızın dudakları hep kıpır kıpırdı.Birşeyler okurdu.Kur'an'dan,Esma'dan,Evrad'dan...Okurken sakalları da yerinde durmazdı.Dudaklarına,çenesinin üzerinde hergün özenle taradığı bembeyaz sakalları da eşlik ederdi.
Günlerden birgün(1984 yılı) dükkana bir müşteri girdi.Müşterimiz Nizip Ortaokulu'nda görev yapan bir öğretmenimizdi.
Öğretmen;
"Kur'an var mı?Türkçe manası da olan Kur'an istiyorum" dedi
Hocam kasada gözlüklerinin üzerinden bıyıkları ağzına doğruinen öğretmeni süzerek baktı.
'Var' dedi.Bana yukarıdan bir tane indirmemi söyledi.Ben de üst raftan bir meal indirdim.
Kur'an'ı Kerim'i öğretmene uzattığım sırada Yusuf hocam öğretmene hitaben;
"Abdestin var mı?!" diye sordu.
Öğretmen soru karşısında bozuldu yüzünün rengi değişti ve sert bir ses tonu ile;
'Yok' dedi.Soruya kızgınlığınıı;
"Bırak da Kur'an'ı nasıl okuyacağıma ben karar vereyim" cevabı ile sürdürdü.Öğretmenimiz oldukça kızmıştı.Kendince de haklıydı.Bir kitapçıda müşteri idi,bu şekildeki bir muameleyi de anlamakta zorlanıyordu.Hocam ise;bir imam olarak mesuliyet saiki ile davranıyordu.
Ben ise,gençlik yıllarının,kitap okumanın,sosyolojik sürecin de etkisi ile ortamı yumşatmaya,öğretmenin haklı tepkisini,Yusuf hocamın görevi gereği olaya yaklaşımını...telif etmek için devreye girdim.
Öğretmene;
"Hocam siz alın okuyun daha sonra okudukça orada abdesti de namazı da...göreceksiniz" dedim.
Öğretmen bu davranışımdan memnun kalarak Kur'an'ı Kerim Meali'ni eline aldı.Sayfalarını çevirdi.'Tamam' diyerek almaya karar verdi.
Yusuf hocam satış yapmanın sevinci,abdetsiz dokundurmanın ıstırabı arasında söylenip durdu!
Oysa ben de o an abdestsizdim.O bunu bilmiyordu.
O kuşağın hassasiyeti,bizim kendimize göre hususiyetimiz vardı!Şimdi geriye dönüp baktığımda;
ne tek başına hassasiyet,ne de tek başına hususiyet gerçeği ifade etmiyorlar.Belki gerçeğin bir parçasıdırlar.Bu iki parçadan bütüne,kemale oluşmak ise,daha büyük bir erdem değil mi?
O kıpır kıpır dudaklarından eksilmeyen duaların kuşatsın gönlünü,bedenini.Bana hitap ederken;
çoğu kez Davut yerine kullandığın "Oğlum Tavut" olarak ellerinden hürmetle öpüyorum.Rabbim sana şifalar ihsan eylesin.Hem bu dünyada hem de esas yurdunda sana merhameti ile muamele buyursun Sevgili Ustam!
rasimm Üye
Hocam a Allahtan Şifa dilerim...
Nezir Hocam Ellerine Sağlık çok güzel bir konu olmuş....
M.KÜÇÜK Üye
Rabbim kur-an iman nasip etsin inşaallah...
YusufSerce Üye
Cok hos, cok tatli anektotlar.
murat coşkun Üye
Dikkatinizi çekerim.....yusuf hocamızın dini duyarlılık adına gösterdiği hassasiyetini anlayışla karşılamak lazım olduğunu ,çok güzel ifadelerle davut hocam ifade etmiş...üstüne ilave mümkün değil..ama ben sadece geleneklere bağımlı bir din adamı olarak yusuf hoca ile yine bir din adamı olan davut hoca arasındaki meselelere bakış açısındaki farklılığa dikkatinizi çekiyorum..Derin bir farklılığın,davut hoca anlatımı ile ne kadar nazikçe ifade edilişi ne kadar takdir-i şayan değilmi?davut hocamın, üstte satır aralarında bile üzerinde durup,derin derin tefekkür etmemizi sağlayacak müthiş güzellikte,farklı bir bakış açısını bilmem yakalayabildiniz mi?ne tek başına hassasiyet,ne de tek başına hususiyet gerçeği ifade etmiyorlar.Belki gerçeğin bir parçasıdırlar.Bu iki parçadan bütüne,kemale oluşmak ise,daha büyük bir erdem değil mi?
Şükrü Yaşar Üye
Hocamıza cenabı Allah'tan acil şifalar diliyorum.
Şükrü Yaşar Üye
Yusuf Hocamız gerçekten değerli birisi,Allah (c.c.) şifalar versin.
bozuşak Üye
YUsuf Hoca vefat etmiş .
Allah Rahmet Eylesin Mekanı Cennet Olsun.
Şükrü Yaşar Üye

Benim de haberim yok.Eğer durum gerçekse
Yusuf Hocamızı Allah c.c. gani gani rahmet eylesin.Yeri mekanı cennet olsun.Hala onun hayat hikayeleri dilimizde.Rabbimiz onu da bizleri de af ve mağfiret eylesin.
fsoyarik Üye
amin Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.selamlar
bozuşak Üye
Duyduğum kadarı ile 06.08.2010 Cuma günü vefat etmiş cumartesi defnedilmiş.
Allah gani gani rahmet eylesin.
Şükrü Yaşar Üye
Evet buradaki tanışlardan öğrendim.Allah rahmet eylesin.Eskiler tek tek gidiyor.Bari yerlerine tekrar iyiler gelseler.
Huzi Üye
Evet yaa vefat etmiş...Allah rahmet eylesin iyi adamdı valla :)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim