NİZİP LİSESİNİN MİSYONU 7 Şubat 1969 Tarihinde çok büyük umutlarla açılan Nizip Lisesi kısa sürede adını tüm bölgeye duyurdu ve seçkin okullar listesine girdi.İlk açıldığı yıllardaki egitim sisteminde ön görülen Klasik Lise anlayışı yerine Modern Lise müfredatıyla Gaziantep İsmet Paşa Lisesinden sonra bölgede en çok tercih edilen Lise konumuna gelmişti.Çoğunluk olarak Klasik Lise Müfredatı egitimi veren çevre ilçelerden birçok ögrecinin akın ettigi Nizip lisesi kısa sürede çok önemli başarılara imza atı.8 Yıllık kesintisiz egitimin devreye girmesiyle Ortaokulların İlk ögretim statüsüne geçmesi,Liseleri orta ögretimin en önemli egitim kurumlarına dönüştürmüştür.İlkokul ve ortaokulu birleştiren İlkögretim,Lise ve kolejleri birleştiren Orta ögretim ve Üniversiteyi tanımlayan Yüksek ögretim artık başlıbaşına birer kategori olarak hafızalarda yer etmeye başladılar.Tabiki Liselerin konumu bu sistem içinde en önemlisini oluşturmaktadır.Bugün halen pilav günleri ve Lise mezunlar dernegi gibi birçok aktivite şehir liselerinin tarihi ile özdeşleşmiştir.Bu tip tarihi degere sahip liselerin şehre verdikleri deger başlı başına bir misyondur.İşte Nizip Lisesi de bu misyona sahip bir degerdedir.Ama ne yazıkki birçok uygulamada olduğu gibi Nizip Lisesinin misyonu da muhafaza edilememiş ve ismi degiştirilmiştir.Nizip’li hayırsever iş adamı Bekir Okan ve Okan Holding'in sahipleri, anneleri ve babaları adına katkıda bulundukları Tarihi Nizip Lisesi okulunun adı, Milli Egitim Bakanlığının 13/04/2001 tarih ve 04037 sayılı genelgesi ile , Nizip Lisesinin adı yerine Türkan Ömer Okan Lisesi olarak degiştirilmiştir.Ve 2001-2002 Ögretim yılından itibaren,egitime yeni adı ile başlamıştır. Okulun yapılmasına katkıda bulunan Bekir Okan'ın Annesi ve Babasının isimleri verilerek, Türkan Ömer Okan Lisesi adını almıştır.Son mezunlarını 2000-2001 Yılında veren Nizip Lisesi bu tarihten sonra Türkan Ömer Okan Lisesi diploması ile mezun vermeye başlamıştır.Birçok Nizip lisesi mezunu ve halk bu karara tepki gösterirken maalesef geri dönüşü olmayan bir sürece girilmiş gibi Nizip Lisesi’nin adı da tarih sayfalarına karışmıştır.Özellikle isim degişikliginden sonraki egitim dönemlerine baktığımızda Nizip İlçe Milli Egitim Müdürlügü kayıtlarına göre Türkan Ömer Okan Lisesi,Üniversitelere ögrenci verme başarısında Nizip’teki Liseler içinde en başrısız lise konumuna geldigi görülmüştür.Oysa Nizip Lisesi böyle mi olmalıydı? Nizip ile özdeşleşen ve Nizip’in en eski Lisesi bugün yabancı dil egitimi veren ve sınav ile ögrenci alan en seçkin bir okul konumunda olmalıydı.İlçedei en başarılı ve en çok tercih edilen bir kurum olmalıydı.Ama maalesef sahipsizlik ve bakımsızlık yüzünden tarihi Nizip Lisesi bu gün bu hallere düşmüştür.Peki bu durumda Nizip lisesi mezunlarının hiç mi suçu yok?.Elbette vardır.Bugün gerek idareci ve gerekse Nizip ekonomisine yön verenlerin büyük bir çoğunluğu Nizip Lisesi mezundur.Bu kadar mezun veren bir kurum Liselerine sahip çıkacak bir dernek veya faaliyet çatısı şimdiye kadar oluşturamamışlardır.Gerek madi ve gerekse manevi olarak mezun oldukları Liseye vefa gösterememiş ve Lise kaderine terk edilmiştir.Elbette hayırsever vatandaşlarımızın bu işe el atması sevindirici bir olaydır.Egitim kurumlarına destegi teşvik mahiyetinde kurumlara isim verilmesi akılcı bir yaklaşımdır.Ancak Nizip lisesi gibi tarihi geçmişe sahip degerlere yeni isimlerin verilmesi yanlış bir yaklaşımdır.Asıl itiraz konusu da burda yatmaktadır.Şimdiye kadar bu hususta birçok yazı yazıldı ve birçok eleştiri yapıldı.Ancak hukuki bir girişim süreci hiçbir grup tarafından başlatılmadı.Burada asıl olan hayırsever vatandaşlarımızın yaptıklarını kınamak degil tam tersine vermiş oldukları destege teşekkür etmek ve onların adlarını Lise içinde altın harflerle yazmak ve yaşatmak gerekir.Fakat Lise ismini degiştirerek degil.Şimdi yapılması gereken yetkili organların bu işe el atması ve görkemli bir törenle Nizip Liesinin 2007-2008 egitim döneminde eski adı ile açılmasını sağlamaktır.Bu hususta duyarlı olan tüm Niziplilerin ortak istegi budur.
Ramazan TARHAN
Harita Mühendisi
tarhan@istanbul-ulasim.com.tr
001_Ramazan TARHAN
Nizip Lisesi Mazisine Kavuşabilecek mi?
bir Nizip lisesi mezunu olarak bu konuyu buraya taşıdıgınız icin teşekürler yapılabilecek bir çalışmayı destekliyorum temennimiz ve dilegim 2007-2008 ögretim yılında NİZİP LİSESİ olarak egitime başlaması
lütfen bir Nizipli olarak lisemize sahip çıkalım.lisemizin adını Nizip lisesi yapalım
SEVGİLİ TARHAN KARDEŞİM ÇOK TEŞEKKÜRLER,BU İŞ SİYASİLERE VE SAYIN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ İLE İLÇE KAYMAKAMIMIZA DÜŞÜYOR,BAKANLIK İZNİ OLMADAN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL.
BİR MEZUN OLARAK OKULUMLA İFTİHAR EDİYORUM.SELAMLAR
Sayın Ramazan Tarhan Bey;
Çoktandır Nizip.com adresten yazılarınızı takip ediyorum bende istanbulda yaşıyorum ve Nizipli ile ilgili düşünceleriniz, anılarınız ve önerilirnizi içtenlikle katılıyorum şöyle hafiften geçmişe dönüp Niziple ile ilgili anılara döndüğümüzde hakikaten yaşanmış ve görülmüş şeylerin değerli bir taş gibi parladığını görüyorum.Hele ki eğer uzun bir zamadır uzaklarda yaşıor ve uzaktan izliyorsanız memleketinizi daha da değerleniyor.Son olarak çalışmalarınızda başarılar diler merakla ve ilgiyle yazılarınızı bekliyoruz.
saygılarımla
İbrahim Yıldırım
sayın tarhan teşekkürler.bende Nizip lisesi mezunuyum ve mezum olduğum lise tarihe karışmış.bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini dilerim.Nizipin lisesine Nizip lisesine sahip çıkalım
O tabelayı duvardan indirirken bile içleri sızlamamışmıdır.
hayırlısı olsun böyle olmasa iyiydi ama
ben de Nizip lisesi mezunuyum ama şu an Nizipte yaşamıyorum geçen yaz lisemi gezmeye geldim isminin değiştiğini görünce anılarımın çalındığını hissettim binlerce Nizip lisesi mezunu adına bu konuda duyarlı davranılması ve isminin geri verilmesini istiyorum
Değerli hemşerilerim, görüşlerinize katılmamak mümkün değil, söylendiği gibi ismini değişik görünce üzülmemek elde değil, Üstelik evimin hemen yanında , Önceki tarihlerde Nizip Ortaokulu ve ayrıca Nizip Lisesi vardı, şimdi ilkokul ve ortaokullar birleşti İlköğretim okulunu aldı, Düşününkü bir il veya ilçe' nin kendi adını taşıyan lisesi mevcut ama ne yazıktır ki bizim ilçemizin adını taşıyan bir lisemiz dahi yoktur. hepsi hayal oldu, Tarihi değeri ve mazisi olan eski Nizip Lisesinin adının tekrar verilmesini, şu andaki ismini başka bir yeni yapılacak okula verilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Bu görev tamamı ile Nizip İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne düşmüktedir.
Saygılar...........
BU KONU ÜZERİNDE HASSAS DURUANLARIN SAYISI ÇOK AZ...BU SAYI ARTIKÇA KONUNUN ÖNEMİ DE ARTAR.AMA NİZİPTE BUNU PEK ÖNEMSEYEN YOK GİBİ..HA LİSE OLMUŞ HA OLMAMIŞ KİMSENİN UMURUNDA DEGİL..
Ben şahsen merak ediyorum bu Nizip Lisesi mezunlarının bir dernegi var mı? veya hiç bir ayaya gelip bu tür diyalogları oluşturabiliyorlar mı? bence önce bu tür sosyal aktivitelerin önünü açmak gerekir.bunlar olmadan hak iddia etmek çok manasız kaçıyor..
Sayin Tarhan duyarliliginiz için size tesekkür ediyorum. Bende Nizip Lisesinden 1979 yilinda mezun oldum,ancak simdi mezun oldugumuz okul neyazikki yok. Nerde o eski okulumuz; Mehmet GEPREM ,Sabri GÜNGÖR,Mücahit SANDIKÇI,Mehmet SÖZMEN, Orhan ÜSTÜNEL,Naci ÇITIR,Alaattin INAL, Tülin AYHAN , rahmetli Nabi HARTAVI ,Recep ÖZDEMIR hocalar .Allah hepsine selamet versin(Ahirete intikal eden hocalarimiza Allah rahmet eylesin) çok güzel hatiralarimiz ve anilarimizin oldugu Nizip Lisesi insallah Eski adina tekrar kavusur. Saygilarimla
Ali KARABACAK
sngtr@mynet.com.tr
sana katılıyorum kutlarım
Kıymetli Kardeşim Ali, Beni o yıllara götürdün,yukarıda saydığın isimler hala hafızam'da 4 A sınıfında birlikte okumuştuk hatırladınmı bilemiyorum. Şimdi nerede ne iş yapıyorsun görüşmek isterim.Nizip lisesi artık yok , Nizip Lisesi değil Nizipte yok olmakta kimseyi tanıyamaz hale geldik. Nizip çayı yok olmakta ve çevresindeki bahçelerimiz işgal altında,bizler seyretmekteyiz. Selamlar Fethi AKIN 0 532 291 41 42ak;64364 wrote:Sayin Tarhan duyarliliginiz için size tesekkür ediyorum. Bende Nizip Lisesinden 1979 yilinda mezun oldum,ancak simdi mezun oldugumuz okul neyazikki yok. Nerde o eski okulumuz; Mehmet GEPREM ,Sabri GÜNGÖR,Mücahit SANDIKÇI,Mehmet SÖZMEN, Orhan ÜSTÜNEL,Naci ÇITIR,Alaattin INAL, Tülin AYHAN , rahmetli Nabi HARTAVI ,Recep ÖZDEMIR hocalar .Allah hepsine selamet versin(Ahirete intikal eden hocalarimiza Allah rahmet eylesin) çok güzel hatiralarimiz ve anilarimizin oldugu Nizip Lisesi insallah Eski adina tekrar kavusur. Saygilarimla Ali KARABACAK sngtr@mynet.com.tr
Değerli arkadaşlarım bende Nizip lisesi 80-81 yılı mezunlarındanım okulumuzu her zaman Nizip Lisesi olarak hatırlamak istiyorum.Ama okulumuzun adını yaşatmak istiyorsak her sene toplanarak okulumuzu hatırlatacak ve yaşatacak etkinlikler yapabiliriz.Okulumuzun eminim bütün mezun olan arkadaşlarımızda kalıcı çok büyük anıları vardır.Gelin bunları paylaşalım.
Değerli kardeşimiz Tarhan , bu konuda epeyce uzun zamandır sadece bu sitede yazıp çiziyoruz.
Ben 1976 Nizip Lisesi mezunuyum ve 1980 yılından beri İstanbul da yaşıyorum , Lisemizin adının geri verilmesi konusunda ortak bir yol bulunup buradaki üyelere duyurabiliriz. Eğer yanılmıyorsam "admin" site de bir yerlerde yazmıştı bu konuyu İlçe Milli Eğitim çözecek diyordu, tam olarak nerede okudum hatırlamıyorum eğer yanılmışsam beni düzeltin lütfen.
Eğer bu konuda bir gelişme varsa buraya yazın lütfen. Yok eğer bir gelişme olmamışsa şöyle bir yol izleyebiliriz, Akevlerdeki Mozaikler için nasıl bakanlığa hepimiz ayrı ayrı dilekçe yolladık bu konuda da aynısını yapabiliriz diye düşünüyorum.
Hayırsever Bekir OKAN beye nazı geçecek hiç mi Nizipli bir tanıdığımız yoktur, kendisine gidip bu konu tüm Nizip Lisesin den mezun olmuşları üzüyor desin veya bir heyet oluşturalım ve ziyaretine gidelim bu konuyu kendisine açalım, ne de olsa kendisi de eski bir öğretmen ve eğitimci belki bu heyetin söyleyeceklerini dinler ve hak verir, anne babasının ismi orada kaldığı sürece insanlar Bekir OKAN beye kızmaya devam edeceklerdir ama kendisi yaptığı doğru yatırım yanlış tercihden dolayı bunu haketmiyor, onun gibi insanlar her zaman yetişmiyor ondan dolayı ona kızmak yerine ona 32 yıldır Nizip Lisesinden mezun olmuş insanların hissiyatını aktaralım da bu işten vazgeçmesini isteyelim. Belki bu konu şu anda onun çözebileceği bir konu değil de İlçe Milli Eğitimin bir konusudur ama Bekir OKAN beyinde bu konuda Milli Eğitime söyleyecekleri dikkate alınacaktır diye düşünüyorum, neticede kendisi bir harcama yapmıştır karşılığında da oraya bu isim verilmiştir onun için onun rızasının alınmasıda meseleyi çözmeye yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Sağlıcakla
merhaba arkadaşlar 81 nizip lisesi mezunları geç oldu ama sizleri görünce duyğulandım...
selamlar.....
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.