Nisibyn/Ad Zociandem Antik Kenti

Akevlerde arkeolojik kazı çalışması

Bu konu yeni yanıtlara kapalı.

hasan tekçe Üye
arkadaşlar akevlerde bulununan evimizin bahçesinde yaklaşık iki aydır gaziantep müzesi görevlilerince kazı çalışması yapılyo.çeşitli mozaikler ve birkaç küçük parça eserler çıktı.ama ne yazıktır ki herzaman söylüyoruz ya nizip imizin sahibi yok diye.şimdiye kadar ulusal medyada bile haber oldu(ntv haber yaptı geçen hafta) ama ben ne bizim yerel televizyonumuzda ne yerel gazetelerimizde bununla ilgili bir haber görmedim.yada ne bir belediye başkanı nede başka birilerinin gelip incelemede bulunduğunu görmedim.ama bu mozikler ilk çıktığında bundan iki yıl önce yerel gazetelerimiz bizi memlekete tarihi eser kaçakçıları yakalandı diye duyurmuştu.fakat biz açılan mahkemeyi kazandık.suçsuzluğumuz kanıtlandı. şimdi burdan çıkan mozaikler zeugmada olduğu gibi antep müzesine götürülecek ve orda sergilenecek.artık birilerinin harekete geçme zamanı gelmedimi.memleketimizin her tarafından tarih fışkırıyo ama şu memlekete bir müze yaptıralım diye düşünen kimse yok.ondan sonra oturup burda nizip e ne hizmet yapılabilir diye konu açıp tartışıyoruz.bizim herşeyden önce memleketimize sahip çıkmamız gerek. Akevlerde arkeolojik kazı çalışmasıBu resim yedekte bulunamadı; eski adresi açBu resim yedekte bulunamadı; eski adresi açAkevlerde arkeolojik kazı çalışmasıAkevlerde arkeolojik kazı çalışması
berfinim84 Üye
nizipimizde ne kadar cok tarihi eser cikmaya basladi ya..
müslüm akpek Üye
Hasan sen dua et evini sit bölgesi ilan etmesinler sokakta kalacaksınız.
berfinim84 Üye
bencede müslüm abi hakli .:)
hasan tekçe Üye
yok ya mahkemeyi kazandık abi.iki yıl sürdü mahkeme.ama en çok neye üzüldüm abi biliyonmu?bizi o zaman gazetelerde tarihi eser kaçakçısı olarak yazdılar.halbuki biz memleketin yerlisiyiz,babam nizip in en eski ve dürüstlüğüyle tanınan esnaflarından biri.(eskilerin kahveci mamet i,yenilerin kebapçı mamet i) bu haberleri yaparken ne gelip bize birşey sordular,ne bu adamlar kim diye bir araştırma yaptılar,direkt olarak bizi kaçakçı ilan ettiler.babam adam üzüntüden günlerce kendi kendine gelemedi.
müslüm akpek Üye
hasan tekçe;219890 wrote:yok ya mahkemeyi kazandık abi.iki yıl sürdü mahkeme.ama en çok neye üzüldüm abi biliyonmu?bizi o zaman gazetelerde tarihi eser kaçakçısı olarak yazdılar.halbuki biz memleketin yerlisiyiz,babam nizip in en eski ve dürüstlüğüyle tanınan esnaflarından biri.(eskilerin kahveci mamet i,yenilerin kebapçı mamet i) bu haberleri yaparken ne gelip bize birşey sordular,ne bu adamlar kim diye bir araştırma yaptılar,direkt olarak bizi kaçakçı ilan ettiler.babam adam üzüntüden günlerce kendi kendine gelemedi.
Hasan seni çok iyi anlıyorum, Türkiye gerçekleri bunlar, bende bir zamanlar bir yerde izinli define kazıaı yapmıştım, izinli olmasına rağmen, bulduğumuz şeylere el kondu ve araziyide sit bölgesi ilan ettiler, arkadaşımızda hem tarlasından hemde bağ evinden olmuştu, o bölge şu an çevrili vaziyette, kimseyi sokmuyorlar ama devletde elini sürmüyor, Türkiyede yaşıyorsak her şey başımıza gelebilir.
vedatakkas Üye
ya müslüm izinli kazı da devlet nasıl el koyar?zaten çıkanlar devlete ait,sana bildiğim kadarı ile pay vermesi lazım...ama diyeceksin ki burası türkiye:D neyse dua et ki mahkeme açmamışlar,hasan a yaptıkları gibi:)
müslüm akpek Üye
vedatakkas;219952 wrote:ya müslüm izinli kazı da devlet nasıl el koyar?zaten çıkanlar devlete ait,sana bildiğim kadarı ile pay vermesi lazım...ama diyeceksin ki burası türkiye:D neyse dua et ki mahkeme açmamışlar,hasan a yaptıkları gibi:)
Bu konu kanayan bir yara, 50-60 sene önce bir yasa yapmışlar, bu yasa yüzünden herkez kaçak kazı yapıyor, özetle bu yasa diyorki eğer izinli kazıda menşei belli bir eser bulunursa devlet el koyar, yada eski bir yapı çıkarsa devlet kazıyı durdurur, sende avucunu yalarsın, yasa deseki çıkan ne olursa olsun kazı sahibine pay verilir dese inanın hiç kaçak kazı yapılmaz.
hasan tekçe Üye
sana katılıyorum abi bu konuda.devlet bu tarihi eser işini yasa ile düzeltse inanın hiç kaçak kazı yapan olmaz ve çıkan bütün eserler ülkemize kalır.
müslüm akpek Üye
hasan tekçe;219966 wrote:sana katılıyorum abi bu konuda.devlet bu tarihi eser işini yasa ile düzeltse inanın hiç kaçak kazı yapan olmaz ve çıkan bütün eserler ülkemize kalır.
Hatta Hasan bir af çıkarıp herkesin elindeki eserleri teslim etmeleri sağlanabilir, şu an özellikle Tokat'ın köylülerinde binlerce tarihi eser var ortaya çıkartmaya korkuyorlar,devlet deseki getirin hesap sormayacağım ve bedelinin 1/3ünü ödeyeceğim dese bak neler çıkacak ortaya.
vedatakkas Üye
bakıyorum da ikinizden başka bu konuya sahip çıkan olmamışşşşşşş:D
MuratSahin Üye
Gercekten bizzat yerinde inceledim 1600 veyahut 2000 yıllık kilise bulmuslar mozaik yapilari saheser bir eser eski yunan yazilarida gördüm inanamadim,ve arkelok bana şunu dedi kazıya başladığımız günden bu zamana kadar hic bir yetkili ne oluyor ne bitiyor diye gelip ilgilenmedi bile deyince şu söz aklıma geldi boşuna dememiş atalarımıız Geçmişini bilmeyen, geleceğini bilemez Geçmişini bil ki yere sağlam basasın” hepimizin bu konuda duyarlı ve istikrarlı olmamısı lazım halk olarak yetkililerde tepkimizi bilmeleri lazım bane ne dememek için herkez artık hakkını arasın bu geleceğide ilgilendiren bi konu yerinde sergilense bütün nizipe ne kayip edirecek ki? yoksa zeugma gibimi olacak.nizip in sahibi kim ozaman ? Gaziantepde Ne Diye Sergileniyorki bunun sebebi ne olabilirki engel olarak bunu yetkililer neden ellini bir şeye atmıyor?
hasan tekçe Üye
çıkan mozaiklerin üzerinde kitabeleri var.orda çalışan papazların ve o zamanki imparatorun adı yazıyomuş sanırsam.ben çalışan arkeologlarla çok konuştum bu meseleyi,dedim ya iki aydır burdalar,biride benim okul arkadaşım nizipli yani.ama adamların yapacak birşeyleri yok.sizin memleketinizde müze varda bizmi vermiyoruz mozaikleri diyolar.yaptırın bir müze bizde götürmeyelim diyolar. Bir arkadaşımızda yukarıda ikinizden başka konuya sahip çıkan olmamış demiş.belki latife olsun diye dedin arkadaşım ama gerçekte bu değilmi.bizim nizip in bu kadar ezilmesinin sahipsiz kalmasının sebebi değilmi bu bananecilik.halbuki şimdi burda binlerce mesaj olması lazım değilmi,biz memleketimizin olan birşeye sahip çıkıyoruz bunun altında başka birşey aramaya gerek varmı?
hasan tekçe Üye
Buarada müslüm abi dediğin çok doğru.devlet eliyle olmalı bu işler.ingilterede bir arkadaşım var o anlatıyo.orda diyo insanlar en ufak birşey dahi bulsalar müze satın alıyo diyo.oranın kanunu da öyle imiş.ama ne kadar mantıklı değilmi.böylelikle adamlar hem tarihi eserlerin kanunsuz yollarla yurtdışı na çıkmasını engelliyo hemde ülkeye binlerce turist çekiyo.
müslüm akpek Üye
Bütün bunlardan Nizip'in çok eski ve büyük bir yerleşim yeri olduğu ortaya çıkıyor, biri sahip çıksa bunlara.
ferhat Üye
neden Nizip basınında çıksın ki? Reklam parasını kim verecek sonra Ama sağolsun bizim basınımız nerde reklam orda basin...
müslüm akpek Üye
Kazılardan bir kaç resim atsanız buraya.
hasan tekçe Üye
abi fotograf lamaya izin vermiyolar ama,bana istersen uzaktan çekebilirsin dediler.yani mozaikler görünecek şekilde.çünkü bunlar daha kayıt altına alınmadığı için bir yerlerde görülür falan başımıza iş alırız diyo arkeologlar.
turistikotel_HSNKLC Üye
okuyunca çok şaşırdım... çokta sevindim.. birde memlekete yararı olsa... Sahipsiz sahipliler şehri Nizip... Laf çok icraat sıfır.. bizden öncekiler birşeyler bırakmış.... 500yıl sonra toprağı kazdıklarında çöp bulacaklar.. biz çöp bırakacağız.. Allah ıslah ettirsin.. amin...
müslüm akpek Üye
turistikotel_HSNKLC;220352 wrote:okuyunca çok şaşırdım... çokta sevindim.. birde memlekete yararı olsa... Sahipsiz sahipliler şehri Nizip... Laf çok icraat sıfır.. bizden öncekiler birşeyler bırakmış.... 500yıl sonra toprağı kazdıklarında çöp bulacaklar.. biz çöp bırakacağız.. Allah ıslah ettirsin.. amin...
Bu nasıl nıc, anlamı nedir.
hasan tekçe Üye
müslüm abi bu arkadaş yani hasan,turistik otelin sahibi hasan ammi varya hasan kılıç,onun büyük oğlu adnan abi rahmetlinin oğlu.ismi hasan kılıç,yani dedesinin ismi.
admin Yönetici
Çıkan eserler Nizip'den götürülecek.
hasan tekçe Üye
ewet götürülecek malesef.bahtsız şehrimizin kaderi.
ŞENÇİÇEK Üye
Nizibin nerdeyse hertarafı tarih oldu
admin Yönetici
Genel çekilmiş fotoğrafları ekledim. Kazı ekibi titiz bir çalışma yürütüyor. Fakat ilgisizlikten yakınıyorlar. Söylediklerine göre daha "burada ne var" diye gelen olmamış.

Bu konu yeni yanıtlara kapalı.

WhatsApp iletişim