Kamu Sektoru artık linuxa geçti. Ulkenin En Güvenli Birimi TÜRK KARA KUVVETLERİ de guvenliğinden dolayı linuxu seçti..
Türk Hava Yolları, Anadolu Ajansı, Türk Telekom, Turkcell, Avea, Vodafone, Türk Ekonomi Bankası, HSBC, Sabah Gazetesi gibi kurumlarda ve e-Devlet uygulamalarının bazılarında Red Hat işletim sistemleri kullanılıyor. İşletim sistemiyle ilgili ikinci tanıtım toplantısı 29 Mart'ta Ankara Ambassador Otel'de yapılacak. Toplantıya Red Hat Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kanal Satış Müdürü François Lucatelli ve Red Hat Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinden sorumlu Sistem Mühendisi Vito Asta konuşmacı olarak katılacak. İstanbul ve Ankara izleyicileri arasında Prosoft'un Çözüm Ortakları ile Bank Asya, Gittigidiyor, İETT, İSKİ Kocaeli Üniversitesi, TekstilBank, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Doktrin Komutanlığı, PTT Genel Müdürlüğü, Karel, TRT, TPAO, TÜRKSAT, TÜBİTAK, Hacettepe Üniversitesi, Emekli Sandığı gibi kamu ve özel sektör kurumları yer alıyor. Mevcut Red Hat kullanıcılarının yeni sürüme de erişim hakkına sahip oldukları belirtildi.
Alıntıdır...
PARDUS 2008 PEK YAKINDA!!
Pardus 2008, yenilenmiş araçları, daha çok donanım desteği, daha iyi performans ile çok yakında indirilmeye hazır olacak.
Otomatik yazıcı tanıma, gelişmiş yetkilendirme sistemi, çift ekranla çalışma gibi konularda güçlü olanaklar sunan yeni ekran yöneticisi ve popüler özgür yazılımların en yeni sürümleri Pardus 2008'le birlikte geliyor...
Yol haritası ile gelişmelerin an be an takip edilebildiği sürecin sonuna ilişkin takvim de, geliştirici ekip tarafından açıklandı.
Bu takvime göre test, aday ve kararlı sürüm tarihleri:
3 Haziran Salı : Pardus 2008 Beta
9 Haziran Pazartesi : Pardus 2008 RC1
16 Haziran Pazartesi : Pardus 2008 RC2
23 Haziran Pazartesi : Pardus 2008
alıntıdır kaynak. www.pardus.org.tr....[URL="ftp://ftp.pardus.org.tr"]ftp.pardus.org.tr[/URL]
Pardus yazılımının ücretsiz olduğunu birçok özelliklerini bilgisayar kullanıcılarının bilmedikleri ve bu konu hakkında forum üyeleri ve misafir okuyucuların bilgi sahibi olması için dile getirdim.
Sanırım www.pardus.org.tr yada ftp.pardus.org.tr Adresleri merakları giderecek ve orjinal yerli yazılımı geniş bilgisayar kullanıcıları pc'lerine yükleyecektir.Tüm Pardus ekibine Başarılar...
Genç Muhabbet
Türkiyenin Bilgisayar Yazılımı Pardus..
Beni donanım driverlarının bulunamaması ihtimali düşündürüyor. Birde herhangi bir proğramımızı linuxta çalıştırabiliyormuyuz ? Yani photoshop, corel benzeri proğramlarda bunda sorunsuz çalışıyormu yoksa linux için yazılmış olanlarınımı yüklememiz lazım ?
Kim ne derse desin ne yaparsa yapsin windowsu kolay kolay silemezler. En basitini admin aciklamis dirver sorunu. Bugun bir cihaz ureten firma aninda windows driverinide yaziyor. Pardus bu konuda boykot edilirse ne yapabilirlerki Adamlar coktan piyasanin tekeli olmislar.
-Beni donanım driverlarının bulunamaması ihtimali düşündürüyor.
Yeni çıkacak Pardus 'ta bu tür sorunlar bulunmamakta ve driver yükleyici vs.cd'ler beraber verilmektedir.
-Birde herhangi bir proğramımızı linuxta çalıştırabiliyormuyuz ?
Uyumsuz olan bazı programların yazılımları programla beraber verilmektedir.
(windows'a bağımlı olmamak)2008 sürümünde bu tür sorunlar büyük ölçüde giderilmiştir.
-Yani photoshop, corel benzeri proğramlarda bunda sorunsuz çalışıyormu yoksa linux için yazılmış olanlarınımı yüklememiz lazım ?
Bazı yazılımları Wine yada Cadega gibi emulatorler yazılımları kullanarak kurmanız gerekecektir.Çünkü Linux kerneli (çekirdeği) doğrudan EXE tabanlı paket yazılımları çalıştırmanıza izin vermez. Ancak 3D Studio Max 7, Photoshop CS2 ve buna benzer son sürümlerin bir alt varyasyonu yazılımları sorunsuz olarak kullanılmaktadır.Ancak Pardus ve Debian aynı kernel ile yapılandırıldığından bir farkı olmayacaktır)
-Windows XP yüklü olan bir bilgisayarda Pardus yüklerken herhangi bir sorun yaşatır mı?
Hayır yaratmayacaktır.Ancak yapılandırmaları farklı disk bölüntüsüne yapmanız (Farklı bir partititon seçmeniz) kesinlikle önerilir.
-Pardusa herhangi bir antivirüs programı yüklememize gerek var mı?
GNU/Linux sistemlerinde (Pardus projesi de dahil) kaynak kodları açık olduğu için son kullanıcıları etkileyebilen bir yazılım bulunmamaktadır. Linux sistemlere yapılabilirliği ispatlanmış 156 attack (saldırı) metodu rapor edilmiş olup Virüs Programına gerek yoktur...
28 Haziran 2008 'de yeni çıkacak Pardus işletim sistemini kurup kullanacağım.Yeni Pardusta bir çok eksiklik giderilmiştir.Yeni bilgiler çıktıkça bilgilendirmeye devam edeceğim...
https://tr.pardus-wiki.org/Yol_Haritas%C4%B1:Pardus-2008 Bilgi için incelemenizi tavsiye ederim...
Linuxa geçmeyi en çok arzulayanlardan biriyim. Windows yüzünden güvenliğimizin microsoftun elinde olduğunuda tahmin ediyorum. Fakat hala yeterli cesareti kendimde bulamıyorum
Sn Admin Sorunuzu Pardus Uzmanları ile paylaştım ,Yorumlarını olduğu gibi ekleme yaptım... Slm... Kadir bey linuxta exe paket sistemi ile ilgili dosyaları kullanabilmeniz için cadega veya wine kullanmanız gerekir. Bu yazılımlar sanallaştırma yolu ile programlarınızın kurulmasını sağlarlar. Her ikiside ücretsizdir. Diğer taraftan piyasaya çıkan son versiyon yazılımları (CorelDraw X4, Photoshop CS3 gibi) çalıştıramayacağınızı bilmenizi isterim. Wine ve Cadega emulatör yazılımlar olduklarından geliştiricileri tarafından desteklendikleri kadar sürüm yükseltebilirsiniz. Ben kişisel sistemimde SolidWorks 2008,AutoCAD 2008 ve 3D Studio Max 2008 i sorunsuz çalıştırabiliyorum. garafik yazılımlatından ise CorelDraw 12,Photoshop CD2 ve Macromedia Dreamweaver 8 kurdum. Sorun vermeden devam edebiliyorum. Kişisel sistemimde Windows Vista Business - Debian Sarge 4 - Mandriva Free 2008 - Pardus 2008 Beta ve FreeBSD 6 kurulu hiç bir işletim sisteminde driver sorunu yaşamıyorum. Güncel bir anakart olan Gigabyte GA-G31M-S2L üzerinde Intel Celeron Dual Processor E1200 var... Ekran kartım kuzey köprüsünden destekli (harici ekran kartı kullanmıyorum yani) G31 chip setten yapılanıyor. 4 GB (2*2 GB) 800 Mhz lik DDR2 bellek ile canavar gibi kullanıyorum hepsinide benim sistemimde vista kurulumu dışında driver kurulumu yapmadaım. Driverler otomatik yapılandırıldı ve bulamadığı sistem bileşenlerini yansılardan kendisi kurdu. Güncelleme esnasında bu işi zaten kendi yapıyor ve gereğinde daha stabil başka bir programcık bulursa eskisi ile değiştiriyor. Kısacası bir sorunum yok. Sizinde olacağını sanmam Mustafa hakan IŞIK Linux OS Expertingadmin;137593 wrote:Beni donanım driverlarının bulunamaması ihtimali düşündürüyor. Birde herhangi bir proğramımızı linuxta çalıştırabiliyormuyuz ? Yani photoshop, corel benzeri proğramlarda bunda sorunsuz çalışıyormu yoksa linux için yazılmış olanlarınımı yüklememiz lazım ?
linux tabanlı oldugundan Askeriye ve polis bu programı kullanıyorlar güvenlil açısından daha ıyı oldugunu dusundukleri için
Kısa süren bir alışma sürecinden sonra linux, windows'dan daha kullanışlı ve erişilebilirliği daha yüksek bir işletim sistemi olacaktır sizin için. 3 boyutlu masa üstü, birden fazla masaüstü seçenekleri, program tanıtan ve yükleyen 'pisi' eklentisi ile istediğiniz yazılımı kolaylıkla bulmanız ve yüklemeniz çok kolay. Bilgisayarını ofis ve internet için kullananlar pardus ile çok daha rahat olacaktır. Virüs derdi olmaması ise apayrı bir artı yönü.
Office yerine open office programına sahip.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.