Diyanet merkezi sistemden vazgeçmeye hazırlanırken Nizip de birkaç gündür merkezi sistemde problem var. Zaten Cuma günleri de merkezi sistemle vaaz bir çok camide anlaşılmıyor... Bence kaldırılması isabet olur.
Ayrıca şu mübarek ramazanda bakıyorum da minarelerin ışıklarını bile yakmıyorlar . Hiç yoktan merkezi sistemden vazgeçilirse iftar vakti, yatsı ve sahürlerde minarelerin de ışıkları yanar ...
https://www.memurlar.net/haber/148441/
Diyanet Merkezi Ezandan Vazgeçiyor
9 Eylül 2009 08:21
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun "Merkezi ezan ve merkezi vaaz uygulamasını kaldırıyoruz" açıklaması yeni bir tartışma başlattı. Bardakoğlu'nun, "Farklı seslerde ezan coşkusunun minarelerden yükselmesini daha estetik buluyorum" açıklamasına katıldıklarını ancak geçmişte çok kötü örnekleri gördüklerini açıklayan ilahiyatçılar, "Eğer kötü sesler ayıklanmazsa ezan manevi zevk vermez. Ya iyi sesler seçilsin ya da merkezi ezan kaldırılmasın" diye konuştular.
Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı: Çok cami olan yerlerde, büyük şehirlerde merkezi sistem olmayınca kötü sesliler, makam bilmeyenler, farklı vakitlerde başlayanlar karmaşaya sebep oluyor. Bu nedenle büyük şehirlerde merkezi sistemin gerekli olduğuna inanıyorum.
Prof. Dr. Emrullah Yüksel: Tek tek görevlilerin seçilip, gerekli eğitimler verilmesi becerilirse, merkezi sistemin gerekliliği zaten ortadan kalkar. Cırlak bir sesi dinlemektense merkezi ezan sesini dinlemek çok daha iyi.
Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz: Ben merkezi ezan sisteminden son derece memnunum. Oturduğum mahallede okunan ezanlar kulağa hoş gelmiyordu, makam bile yoktu. Bana ezan manevi haz vermiyordu. Güzel ezan birliğini sağlamak için gerekli eğitimler verilmiş, güzel sesler seçilmiş ve şartlar oluşturulmuşsa, merkezi sistem kaldırılsın. Öte yandan İstanbul Müftülüğü, iftardan 7 dakika önce ezan okunan Eyüp Sultan Camisi'ndeki 5 çalışan hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ise yazılı açıklama yaparak, oruçlarını vaktinden önce açanların, bir günlük oruçlarını Ramazan'dan sonra kaza etmeleri gerektiğini duyurdu.
Sorunlarımız Önerilerimiz
Merkezi Sistemle Ezan ve Vaaz!!!
merkezi sistemin kaldırılması lazımki camiilerimizde ezan sesleri peşpeşe duyulsun
Ezan okumak öyle kolay bir şey değil her vakitin ayrı bir makamı var, bu iş eğitimle ancak yapılabiliyor ama bizde kim eline mikrofonu alırsa başlıyor ezan okumaya ve çokda güzel okuduğunu sanıyor.
Merkezi sistem işin doğasına aykırı, böyle giderse herkes kendi yerine bir robot bırakacak namaz kılsın diye.
Her camide canlı olarak ezan okunmalı.
Müso dayı ramazan sana bayaa yaramış, çok mübarek gördüm seni.
Senide artık müridlerimin arasına alayım, çok kuvvetli üfürüyorum.:DM.ENES;208298 wrote:Müso dayı ramazan sana bayaa yaramış, çok mübarek gördüm seni.
Çok sesliliğin güzel olduğu gibi tek seslilikde güzel oluyor.
Sesi güzel bir müezzin gecenin sessizliğinde tek yürek olmuş gibi eznı okuması hoşuma gidiyor.
Bana kalsa belediyenin ezanını kaldırırdım, ayrı baş çekmesin veya en azından ezan saati merkezi sisteme bağlansın.
Belediye ezanmı okuyor?
Belediye bütün boyaları boyadı , bir tek fıstık yeşili kaldı.
Ben tek seslilikten yanayım.
Sadi'den,
Ecnebinin biri kervanıyla bir köyün yanından geçerken kulağına çok güzel bir ezan sesi gelmiş. O kadar duygulanmış ki müezzinin yanına gidip ezan hakkında bilgi aldıktan sonra müslüman olmuş ve müezzine bir kese altın vermiş.
Neçe zaman sonra gene bir namaz vakti başka bir köyün yanından geçerken kulağına öyle bir ezan sesi gelmiş ki akıllara zarar. Ne ses güzel ne de makam var. Etrafındakilere demiş gidin şu adamı susturun ve 2 kese de altın verin. Yahu güzel sese bir kese çirkin sese iki kese altın veriyorsun oldu mu şimdi? Adam demiş o beni imana getirdi, bu imandan çıkaracak, zararım daha çok olmadan susturun şunu!
Coşkun bu anlattığın ezan konusunda ders alınacak bir hikaye, bende bulunduğum sitede bunun mücadelesini veriyorum, etrafımda 6 cami 7 mescid var hepsi başlıyor ezana ama bazıları öyle kötü okuyorki anlatamam, bunları hemen şikayet ediyorum,yoksa dinden imandan çıkacağız.
Müslüm abi ezanı iyi okuyamayan müezzin için insan dinden imandan çıkarmı yahu.
Anlamadın sanki abartıyoruz işte.M.ENES;208326 wrote:Müslüm abi ezanı iyi okuyamayan müezzin için insan dinden imandan çıkarmı yahu.
Her cumlede ayri bir meselenin ozeti cok guzel yapilmis, cok guzel ve tebrikler.müslüm akpek;208297 wrote:Ezan okumak öyle kolay bir şey değil her vakitin ayrı bir makamı var, bu iş eğitimle ancak yapılabiliyor ama bizde kim eline mikrofonu alırsa başlıyor ezan okumaya ve çokda güzel okuduğunu sanıyor. Merkezi sistem işin doğasına aykırı, böyle giderse herkes kendi yerine bir robot bırakacak namaz kılsın diye. Her camide canlı olarak ezan okunmalı.
Neden aykırı olsunki ?
Bu söylediğinizin bir benzerini yıllar önce camilere hoparlör takıldığında söylediler, "efendim müezzinler minarelere çıkmıyor, böyle olmaz vs.."
Çok seslilikde de bir güzellik var elbet ama sanki tek ses daha bir dokunaklı ve manalı oluyor sanki.
İmamhatip liseleri yüzünden katsayıya kurban giden meslek liseleri gibi camilerimiz de bazı imamların diyanetten aykırı düşünmeleri yüzünden merkezi sisteme geçildi.Asıl amaç buydu.Yani aykırı vaazların önüne geçmek.Bu şekilde uzun yıllar hem camii cemaati hemde aykırı düşünceler kontrol edildi.Sistem olarak son derece modern ve sosyal bir uygulama.Özellikle memurlık yapan genç imamlar bu durumdan çok memnun.Görüştügüm birkaç arkadaşım var.Merkezi sistem sayesinde "sosyal hayatımız güçlendi normal insana döndük" diyenler bile var.Eskiden ezan öncesi bir sürü hazırlık yapan bu imamlar şimdi sadece ezanın bitmesi ile camiye geliyor.Namazını kıldırıp evine gidiyor.Bir sonraki ezan bitimine kadar rahat bi nefes alıyor..Tabiki müezinin yapması gereken bir çok vazifeyi müezzin yetersizligi nedeniyle imamlar yapıyor.Merkezi sistem sayesinde bu yük de hafiflemiş oluyor..
İmam mı olsaydık yoksa.
merkezi sistem devam etmeli.
Tarhana dikkat et. Ezanı imamlar değil müezzinler okuyor, sen müezzin ol ki sadace namaz klımaya gel.:Dmüslüm akpek;208363 wrote:İmam mı olsaydık yoksa.
Ezan mutlaka tek merkezden okunmalı.Çünkü özellikle sabah namazında kendi ev civarımda bulunan 5-6 camiden okunan ezanlar arasında mübalağa değil en az 15 dakika ara oluyor, ayrıca ezan güzel bir ses ve makamı ile okunursa insanın içine işler ve cezbeder ama bazen insanı çileden çıkaran ses ve ahenksiz ezan okunması da insanı çileden çıkarıyor. Bunun nedeni kadrolu müezzin olmaması ve okuyanın geç kalması durumunda o anda camiye kim erken geliyorsa sözde sevap kazanma adına gelişigüzel ezan okunması, ezana hürmeti etkiliyor. Ezan her vakit için makamına uygun ve güzel bir sesle kayıt altına alınıp her camide aynı sesle okutulmaıldır.Daha bu hafta Eyüp Sultan Camiî gibi oldukça meşhur camimizde bile iftar ezanı 7 dakika erken okunup, etrafta oruç açmaya gelen birçok müminin Orucunu hatalı açtırıp kazaya mecbur bıraktı. Bu gibi aksilikler de merkezi ezanla önlenebilir.
ezani muhammediye negüzel bir cümle dinimizin en güzel meyvelerinden cogu insan ezanı duymuş müslüman olmuş cogu insan ezanı duymuş günahlarından vaz geçmiş yani ezanın faydalarını saymakla bitmez şeytan bile ezanı duyunca kacarmış ama günümüzde neya zıkki üstün körü ne makamı belli ne kaide si olsunda nasıl olursa olsun niziplilerin dedigi gibi astar olsun bez olsun culha emmi tez olsun anlayışıyla ezanı muhammediye katl ediliyor nizipte şu höparlordeki yüksek sesi duyan bir gayri müslüm insan olsa valla kulaklarını tıkargerci biz müslüman oldugumuz halde bazen mırınkırın ediyoruz velhasıl ezan cok önemli ehliyetli şahsiyetlerin okuması lazım veya ezan okuyanların eğitilmesi lazım
Arkadaşlar... kardeşler, bu tam anlamıyla Diyanetin müslümanların 'özgür' dini yaşantısına 'despotça' bir yaklaşımla demir yumruk yönetimi getirmektir.
Diyanet yöneticilerinin İslamın en güzide bir islamı anlatış biçimi olan; 'içdihat' kapısına, çelik perçemlerle, 'Sistemin kontrolü Dışında Dini Yaşayış İzne Tabidir..' mührü vurmasıdır.
Diyanet kendi kendini boğuyor.. 'Herşeyi kurum bilir.. gayrisi yalan bilir' zihniyeti Faşizan bir yaklaşım ve Tek parti dönemindeki kafa yapısıyla aynıdır.
İslam her türlü görüşün konuşulabildiği, müşavere.. Cihan-ı Şumul bir dindir ve 'Tekel' le asla yönetilemez..yönetilmemeli.
Merkezi sistemle ezan okunmasına karşıyım. Oldu olacak müslüm abinin dediği gibi Diyanet İşleri Başkanlığı camilere robot koysun namazı robotla kıldırsın.
Merkezi sistem bir ihtiyaçtan çıktı.Devam etmelidir.İmam şöyle vaaz verdi,yok şöyle söyledi.Cemaat hem konuş der hemde şikayet eder. Görevlinin arkasında durmaz.Hem ezanlar kötü okunuyor diyorsunuz hemde merkezi ezan kalksın.Bu ne yaman çelişki.Merkezi sistem devam etmeli,Ezanıda güzel sesli görevliler okumalı Vesselam.
ezanin tek merkezi sistemden okunuyor iyi cami hocalari köy imamlari yasadi bir namaz kildir al maasini bu dunyada hoca olacan hem bu dunyayi yiyecen hemde
öbur dunyayi yiyecen allahtan saglik devletten aylik köylerde kira bile yok
bundan iyisi can sagligi vallahi (hocalara bir ek is vermek lazim...devlet.baba
Para alan imamın arkasında namaz kılınmaz.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.