inş aklında kalan soru gider
Dini İçerikli Konular
aklıma takılan bi soru?
hala muallaktayım ya neyse:)şükrü çiftçi;176267 wrote:inş aklında kalan soru gider
adminin dikkatine siteye girmeyeli bayağı dini konularda fikir beyan edenler olmuş ve zaman zamanda konu üzerinde çok yazılmış ama inanın bana biligisi olanlar konuşya veya yazsa daha iyi olur.İyilik edelim derken gunah işlemek daha çok büyük bir vebal altına sokar bizleri....
abi bu konuda admin ne yapabilirki bu konuda üyeleri uyarmak lazım bence admin yerine üyeler deseydiniz daha iyi olurdu...
müslüm akpek;175843 wrote:Bekledim yorumlarınızı, aynen beklediğim gibi şeyler yazılmış.
günün birinde sanatçılardan birine mikrofon uzatılmış ve islan dini hakkında ne dersınız diye bir soru sorulmuş.!!!! Mustafa yıldırım hocam o zaman çok ama çok tepki göstermişti nedenı sorduğumuzda bu işin ehlı o sanaatçı değil dedi.Şimdi aynı tepkiyi bende müslüm kardeşime gösteriyorum.Neden mı? Herkesin başına bir görevli dikmek mümkün olamayacağına göre vicdanlara da hitap etmek kalıcı çözüm için kaçınılmazdır.Kul hakkına riayet etmeyen dünya ve ahiret saadetinden mahrum olur.müslüm akpek;175843 wrote: Değerli öğretmenim sen gönlünü rahat tut, sana hiçbirşey olmaz, senin okuttuğun öğrenciler seni her türlü günahtan kurtarır, sen kainatın en kutsal işini yapıyorsun, sen dünyada kimsenin yapamayacağı ibadeti yapıyorsun, öğretmenlik dinimizde en kutsal görevlerden biridir, sen allahın en değerli insanısın, o yüzden sen bunları kafana takma, herkes hadis şunu demiş , kuran bunu demiş diyecek ve kafanı karıştıracaklar belkide uykuların kaçacak ama bunları söyleyenler senin bir öğretmen olduğunu unutuyorlar sen borcunu fazlasıyla ödüyorsun aslı biz sana borçluyuz sen bize hakkını helal et.
“Ben
cinleri ve insanları
ancak bana kulluk etsinler diye yarattım”Zariyat 56
“Ey iman edenler! Bütün sözleşmelerinizi yerine getiriniz”Maide 1“Sözleşme yaptığınız zaman, Allah’a verdiğiniz sözü yerine getirin. Allah’ı kendinize kefîl kılarak pekiştirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz Allah, sizin ne yaptığınızı bilir”Nahl 91
Prensip olarak Allah elbette dilerse her türlü günahı affeder, kimse Yüce Allah`ın iradesine sınır koyamaz. Allah`ın affı ve merhameti sınırsızdır. Ancak yine İslam ilkelerinden biri de, kul hakkının çok önemli olduğudur. Ahiretteki ilahi hesabın bir bölümü Allah hakkı, bir bölümü de kul hakkıdır. Tövbe de temel şartlardan birisi de, suç, kul hakkı ise onu iade etmek veya helallik almaktır. Kısacası biz, kul hakkı çiğnemekten son derece sakınmalıyız. Allah hakkı affolur, ama kul hakkı ödeşmek ister.
fecrisadık kardeşim bana niye tepki gösteriyorsun anlamafım ben fetva vermiyorumki kendini din alimi sanan ve fetva vermeye kalkanlara siz fetva makamı değilsiniz diyorum kaldıki sizde fetva makamı değilsiniz, okuduklarımızı anlayacak yaşlardayız birilerinin bize okuyup açıklama yapmasına gerek yok.
Mustafa Yıldırım hocam demişsiniz kimdir bu Mustafa Yıldırım.
secretgarden,muallakta olman bile bir şeydir.kendi derdinle baş başa yaşıyordun ne güzel.sonra bir sory sorup aydınlanayım dedin,bu da güzel...ancak tam yerine soru sormuşsun.
bu konu böyle uzayıp gider.hayırrr,onları bulup helallik almalısın,sen veripte alamadıklarına da hakkını helal et,diye herkeş akıl verir.
o zaman,sen verdiklerine helallik verebiliyorsan,onlar da belki gıyabın da sana vermişlerdir.fazla kafanı yorma bu işi sadece Allah çözer.
Kul hakkı mânevî ise helâlleşmek, maddî ise onu iade etmek gerekir.Kul ölmüş veya huzurda yok ise onun adına fakir birine borç tutarınca sadaka vermek gerekir. Yâni kul hakkını âhırete bırakmamalıdır. Nitekim Hazret-i Peygamber 'in tatbikatı da böyledir. O, önüne borçlu, yâni üzerinde kul hakkı bulunan bir cenaze getirildiğinde onun namazını kıldırmaz, ancak borcu ödendiği takdirde imamete geçerdi.
Öğretmen, talebesinin enerjisini ve zamanını zayi edip bir insan israfına sebep olduğu için üzerine kul hakkı almıştır.
En basitinden yoğun trafik akışının olduğu yerlerde uyanıklık adına pek çok sürücüyü gerek zor durumda bırakmak, gerek birtakım ihlâllerle sırf kendini düşünmek, zaman zaman nice facialara yol açmaktadır ki, bunlar da hesabı verilemeyecek en çetin kul haklarındandır. Aynı şekilde yemek kokusu ile komşuya eziyet etmek de böyledir.
Rivayet göre Abdullah bin Mübârek'in bir atı vardı. Bir yolculuğu esnasında namaz vaktinin girmesi üzerine atını salıvererek namazını kıldı. Ancak bu sırada at, bir köyün devlete ait merasına girerek otlamaya başladı. Bunun üzerine İbn-i Mübârek, o ata binmekten vazgeçti.
Ebu Hamdun Kassar, can çekişen bir dostunun yanında bulunuyordu. Adam vefat eder etmez, yanmakta olan lambaya üfleyip söndürdü. Kendisine:
-Ey Hamdun, bu karanlıkta lambayı niçin söndürdün? dediler.
O da şu cevâbı verdi:
-Lamba şimdiye kadar vefât eden zâta aitti. Şimdiden sonra ise vârislerinin hakkıdır...
Ebu Süleyman Havvas başından geçen bir hâli şöyle anlatıyor:
Birgün merkebe binmiştim. Ben de, yoldan kalmamak için habire elimdeki deynekle ona vuruyordum. Nihayet merkep kafasını kaldırdı. Lisân-ı hâl ile şöyle dedi:
-Şimdi vur bakalım. Vur ama, hiç şüphe etme ki, bu dayak yarın senin başına inecektir!..
Bir insanın yüzüne haksız yere sert, bakmak çevreyi kirletmek bile kul hakkı ihlâlidir. Bunun yanında aleyhte konuşmak ve benzeri şekilde ölülerin hukukuna tecavüzden de kaçınmak gerekir. Yine haksız yere birisine karşı söz veya yazıyla tecavüzde bulunmak da, o kendini müdafaa edemeyecek bir mevkide olduğu için daha büyük bir vebali mucibdir.
Arkadaşlar bu hususla alakalı olarak bir açıklama yapcağım inşaAllah.
Birisinin başka birisine borcu varda bir şekilde onu veremeden ayrılırlarsa, borçlu olan alacaklı olanı arar,bulamassa varislerini arar, hiç birisini bulamassa,borç miktarı kadar parayı ihtiyaç sahibi fakir birine verir ve ordan doğan sevabıda da gıyabında alacaklı olana bağışlar...Yapılabilecek en iyi iş budur diye duymuştum.
Helal Menes kardeşim Bursa müftüsü olsa ancak bu kadar cevap verirdi. Selamlar
Yok estağfirullah haddim değil,bende zamanında sormuştum birisine de böyle bir cevap almıştım,oradan aklımda kaldı.
İyide secret ortadan kayboldu, yazdıklarınızı okuyabiliyormu.
Hiçbirşey olmaz dünya malı dünyada kalır ne olcak bunun günahı kafanı baska seylere yor...
Öncelikle soruyu soran secretgarden nickli kardeşimize,yorum yapan aziz üyelerimize teşekkürler,yapılan yorumları şöyle bir inceledim,inanın çoğu bilerek ,en azından sormuş soruşturmuş ya da bir takım meclislerde bulunup bazı soruların cevaplarına vakıf olarak yorumlarını yapmışlar.Geleceğimiz adına bunlar sevindirici elbet.Nihayetinde menes nickli kardeşimizin cevabı en uygun olanıydı.nitekim fatih abi haklı olarak verilen cevabı,bursa müftüsünü gölgede bırakacak bir cevap diye tabir etmiş.
netice itibariyle menes kardeşimi tebrik ediyor ve tekrarlıyorum:
Borç alıp da ödemediğiniz paraları kimden veya nereden aldığınızı biliyorsanız aldığınız miktarı oraya / o kişi veya kişilere vermeniz ve helallik istemeniz gerekir. Eğer kimden aldığınızı kesin olarak hatırlamıyorsanız o zaman aldığınız miktarda parayı muhtaç durumda olanlara sadaka olarak vermeli ve bu günahtan dolayı Allah'a tevbe etmelisiniz. Siz niyetinizi samimi olarak tutarsanız Allah bunları affeder.
müslüm Akpek kardeşimi,Ayrıca tebrik ediyorum.bulunduğu her platformda farkını farkettiren bir yapısı var,zaman zaman farklı çıkışları da olmakta,bir takım konuların olgunlaşması adına değişik görüüşleriyle durumun gidişatına olumlu katkılar yaptığı hepimizin malumu.İnşallah müslüm abi ile tanışma fırsatı bulmak dileğiyle herkese selam...
Sevgili hocam sizi aramızda görmek bizi çok mutlu kıldı kusura bakma siz yokken Molayı Bursevi Menes Hocayla idare ettik sagolsun.Selamlar
hasan hocamızın ezan sesi bir başka
müftülük camisinde arkasında namaz kıldık
gerçekten arapça konusunda uzman
allah razı olsun sizden hocam selametle
kalın
Aman efendim, teveccühlerinize layık olmaya çalışacağım.:D:D:Dfsoyarik;196265 wrote:Sevgili hocam sizi aramızda görmek bizi çok mutlu kıldı kusura bakma siz yokken Molayı Bursevi Menes Hocayla idare ettik sagolsun.Selamlar
Fatih abi,saygılar,Şükrü kardeşim teşekkürler,Bursevi menes hocama güvenimiz tam ...
Aman hocam kurban olayım. Ben Allaha kul olmaya çalışan aciz bir kulum,hocalık falan hak getire.Baktım ki soru sormuşlar bende acizane duyduğum bir şeyi naklettim hepsi bu.:)Hasan Hoca;196360 wrote:Fatih abi,saygılar,Şükrü kardeşim teşekkürler,Bursevi menes hocama güvenimiz tam ...
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.