Müftülük Camii'sinin yıkılarak yerine 3 katlı 1000 kişilik camii yapılması ve Nizipli hayırsever H.Fevzi Pekmez beyefendinin caminin tekrar yapılması işini üstlendiği sitemizde gündeme getirilmiş ve duyurulmuştu.
İşlemlerin hızlanmasıyla netlik kazanan yeni cami yapımı projesine cumhuriyet mahallesi esnaf ve sakinleri projeye eklemeler yapılarak altına iki katlı otopark yapımı konusunda Nizip belediyesine öneri sunduklarını ve bu konuda kamuoyu oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını söylediler...
İnşaatı yapacak olan H.Fevzi Pekmez'in otopark yapımı ile bir alakası olmayıp sadece caminin yapılması ile ilgili olduğunu ben kendisiyle yaptığım telefon görüşmesi sırasında öğrendim sayın Pekmez, projenin hazır olduğunu zemin, 1 nci kat ve 2 nci kat şeklinde 3 katlı 1000 kişilik bir cami yapılacağını söyledi ve otopark yapımının cami projesine herhangi bir değişiklik getirmediği sürece sıcak baktığını ancak konunun kendisinin dışında olduğu belirterek Müftülük ve Nizip Belediyenin ortak kararı ile otoparkın yapılabileceğini söyledi.
Mahalle sakinleri ve esnaflar ise otopark kısmının yapımının belediye tarafından üstlenilerek cami projesinde değişiklik yapılmadan fazladan iki kat daha kazılarak cami inşaatı temel aşamasında hayırsever H.Fevzi Pekmez'e teslim edilmesi durumunda yapılabilirliğinin söz konusu olduğunu belirtiler, otoparkın hem Cumhuriyet mahallesinde park sorununa çözüm getireceği hemde buranın Müftülüğe vakfedilerek Müftülük için daimi bir gelir getiren bir işletme olacağını ifade ettiler. (Tabi belediyenin onayı ile)
Şimdi burada esas olan Müftülük ile Belediyenin anlaşması ancak öncelikle Nizip Belediyesinin bu otopark yapımı işine birinci derecede sahip çıkması lazım ki diğer anlaşmalar yapılabilsin...
Mahalle sakinleri ve esnaflar bu konuda bir oluşum içerisinde olup Belediyenin bu işi üstlenmesini istiyorlar, Bizlerde Nizip.com olarak görüşlerimizi beyan ederek otoparkın gerekliliği hususunda ilgililere yön verebilirsek bu da çorbadaki bizim tuzumuz olur.
Hayırseverimiz H.Fevzi Pekmez bey Müftülük Camisinin yıkılıp tekrardan yapılmasını üstlendiği için Allah hayrını kabul etsin diyorum. Sayın Başkanımız H. Fevzi AKDOĞAN Topluma yararLı tüm oluşumlarda bulunacağını her defasında tekrarlamıştır,Böyle güzel bir Fikri desteklemeyeceğini düşünmüyorum,Sunulan Proje Cumhuriyet Mahallesinin Otopark sorununu bir nebzede olsa gidereceği kanaatindyim. Şimdiden HayırLı olsun...
Çok yalnış bir karar...Öncellikle Belediyenin şehir içindeki tarihi yapılara sahip çıkması ve bu tür yıkımların önüne geçmesi lazım.Tarihi su degirmeni,trafo binası ve büyük hamam bilinçsizce bu şekilde yok edildi..Müftülük camisinin de bu tür modernizasyonlara kurban gitmesi çok büyük kayıp olur..Konu ile ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu ve Vakıflar Genel Müdürlügünde girişimlerde bulunacağım.Gerek otopark ve gerekse camii cemaati için daha uygun yerler var..Resim kaynağı
Bende Müftülük camisinin yıkılmasına daha öncede karşı çıkmıştım sanki yermi kalmadı koca Nizipte tarihi eser niteliği kazanmış bu camiyi yıkmak istiyorlar anlamış değilim.
görüşlerini yapmış olan abilerime katılıyorum bencede yermi kalmadı nizipte bir defa otopark yapılacak yerin yollarını geniş olması lazım malum caminin etrafındaki yollar 3 insan yan yana zor geçiyor oto parkı yapacak başka yer olması lazım nizipte
Konu biraz yanlış anlaşılmış gibi gözüküyor,
Müftülük camiinin mevcut halinin yıkılarak yerine yenisinin yapılması projesinde gerekli anlaşmalar ve görüşmeler devam etmektedir, camiinin yıkılarak yeniden inşaası net olarak karara bağlanmamıştır ancak böyle bir proje gündeme gelmiş hayırsever vatandaşımız proje onaylandığı takdirde gereken mali katkıyı bütünüyle karşılayacağını söylemiştir.
Mahalle sakinleride eğer ki bu cami yıkılıp yeniden inşa edilecekse binanın temel kısmı (mesela) 3 yerine 10 metre kazılsın ve fazladan kazılan o bölümlere otopark yapılsın diyor...
Konuyu yorumlayan üyelerimiz yorumları nedeniyle "otopark yapmak için cami yıkılıyor " şeklinde algılama söz konusu,
Konunun açılmasına esas neden camiinin yıkılıp yıkılmaması değil... Bu konuda ilgili kurumlar şu anda görüşme halinde ancak çok kısa bir süre içinde olumlu yada olumsuz karar verecekleri kesin, mahalle sakinlerinin vurgulayarak üzerinde durduğu konu "eğer yıkılacaksa altına otopark yapılsın yıkılmayıp korunacaksa zaten otopark söz konusu bile değil," şeklinde.
Yorumlarınızı bu yönde yaparsanız konunun açılış amacına katkıda bulunmuş olursunuz, eğer camiinin yıkılmaması yönünde bir kamuoyu oluşması isteniyorsa ayrı bir konu yada anket şeklinde yapabilir.
Kasım Böler;183664 wrote:Konu biraz yanlış anlaşılmış gibi gözüküyor,
Müftülük camiinin mevcut halinin yıkılarak yerine yenisinin yapılması projesinde gerekli anlaşmalar ve görüşmeler devam etmektedir, camiinin yıkılarak yeniden inşaası net olarak karara bağlanmamıştır ancak böyle bir proje gündeme gelmiş hayırsever vatandaşımız proje onaylandığı takdirde gereken mali katkıyı bütünüyle karşılayacağını söylemiştir.
Mahalle sakinleride eğer ki bu cami yıkılıp yeniden inşa edilecekse binanın temel kısmı (mesela) 3 yerine 10 metre kazılsın ve fazladan kazılan o bölümlere otopark yapılsın diyor...
Konuyu yorumlayan üyelerimiz yorumları nedeniyle "otopark yapmak için cami yıkılıyor " şeklinde algılama söz konusu,
Konunun açılmasına esas neden camiinin yıkılıp yıkılmaması değil... Bu konuda ilgili kurumlar şu anda görüşme halinde ancak çok kısa bir süre içinde olumlu yada olumsuz karar verecekleri kesin, mahalle sakinlerinin vurgulayarak üzerinde durduğu konu "eğer yıkılacaksa altına otopark yapılsın yıkılmayıp korunacaksa zaten otopark söz konusu bile değil," şeklinde.
Yorumlarınızı bu yönde yaparsanız konunun açılış amacına katkıda bulunmuş olursunuz, eğer camiinin yıkılmaması yönünde bir kamuoyu oluşması isteniyorsa ayrı bir konu yada anket şeklinde yapabilir.
Konuyu gayet iyi anladım..hiçbir tarihi eser yıkılıp ta aslına uygun inşaa edilemez..edilse bile bu eser tarihi degildir...bir taşının dahi oynatılmaması taraftarıyım...
Bence yorumlar otopark için değil, genel anlamda caminin yıkılıp yerine daha büyük bir cami yapılmaması içindir, bu cami artık tarihi bir camidir, yıkılmasına tamamen karşıyım, Müftülük camisi eğer yetersiz kalıyorsa bölgede başka bir cami yapılacak bir sürü yer bulunur.
Hem kimin fikridir bu anlamadım, kim ne istiyor bu camiden.
bugun yapılan bir görüşmeye göre, caminin genişlemesi ve otopark işi olacak gibi...
bence her ikiside mahalleye çok rahat bir nefes aldırır...hayırlısı ile bekleyelim inşallah...
camının yıkılması yanlıs eskı caımı yanı neden yıkılıp yenısı yapıloyr once yapmaya sonra yıkmaya sonra tekrar yapmaya para verılıyor yazık onun yerıne baska yere yenı bı camı yapılabılır otoparka gelınce evet otopark olmalı hatta nızıpte her 1 km de bir otopark olmalı trafık malum ama bu sekılde deıl
Cocukluk dönemi mizin anilariyla dolu bu büzel saheser MÜFTÜLÜK CAMISInin, yikilip yerine yenisinin yapilmasiyla, cumhuriyet mahallesinde ikamet veya isyeri olan vatandaslarin biraz otomobil bakimindan rahat nefes alabilirler. Ama gel görelimki güzelim tarihi NIZIP ip simgeleri yavas yavas bazi bahaneler var sayilarak ; NIZIP te bir parca Din bilgisini bu güzel CAMIDE ögrenmistik zamaninda.Parasi olan hayir sever Vatandaslar lütfen baska yerlere baksinlar.O camiyi yapanlarida DÜSÜNSÜN LER lütfen; onlarda zamanin da hayir icin, O güzelim "ALLAH" in evini insanlarin ibadeti icin yaptirmislardi. ALLAH in nrahmeti bütün insanlarin üstüne olsun. selamlar.
müslüm akpek;183771 wrote:Bu cami nizip'i çirkinleştiriyormu ki yıkmak istiyor anlamadım.
arkadaşlar başka camii yapaılacak yer mi yok yav...sayın başkan Nizip halkının görüşünü almalı.. hem Müftülük Camii'miz yeni restore edilmişti..?????:mad:
Sembol eserlerin ne olursa olsun korunması lazım. Hatta çevresinin biraz daha açılıp iyice ortaya çıkarılması gerekir. Yapılan güzel örnekler zaten var, buraya da yapılabilir. Ancak otopark'ta ciddi bir ihtiyaç olarak görülüyor.
Ben ve birçok biliçli ve duyarlı dostum, yıllardır söylüyoruz ve diyoruz ki, torunlarımıza (geçmişimizden günümüze bize özgü olan kentsel yaşamsal alan dokularımızı) gösterebileceğimiz tarihi ve kültürel miraslarımızın (restore edilerek) yaşatılması ve korunması asli görevlerimizdendir...
Betonu taşa tercih etme aymazlığımızdan ötürüdür ki, inanın, torunlarımız bir zaman sonra bizleri tarihi ve kültürel eser katliyamcıları olarak itham edeceklerdir...