Daha önce İzmir körfezinde ve Didim açıklarında balıkçıların ağına takılan insana benzeyen balık türü Fırat nehrinde bir balıkçının ağına takıldı.Birecik barajının derin sularında yakalanan balık uzun süre halkın ilgi odağı oldu.Genelde deniz suyunda yaşayan bu tip balıkların Fırat sularına nasıl geldigi merak ediliyor..Resim kaynağı2 Yıl önce Didim yakınlarında balıkçıların ağına takılan ve Deniz kızı diye adlandırılan balık,insana benzeme özelliklerinden dolayı çok büyük ilgi görmüştü.Fıratta yakalanan balığın daaynı cins olduğu tahmin ediliyor..
Bir başka önemli konu Balina ve yunus balığı gibi suda çiftleşip doğum yapabilen başka canlıların varlığı ile ilgilidir.Bulunan balığın yapısına bakılırsa bu tür bir balık ta normal kara hayvanları gibi çiftleşip doğum yapabiliyor..Sanırım bu vesile ile su ürünleri ile ilgili Nizip Meslek Yüksek Okulu veya Birecik Meslek Yüksek Okulunda bu bölümün açılma zarureti daha iyi anlaşılmıştır.
Yukarıdaki ilk foto Birecik Altınsofra önünde çekilmiş..Bunu bana yegenim gönderdi.Bütün Birecik bunu konuşuyor.Başka resimleri de var..elime geçtikçe buraya atacam.
Nizip.com bu yazda tekne ile baraj gezisi düzenlerse birecik barajında yüzme şansımız olacak diye düşünüyordum. Bu balığı gördükten sonra birecik barajında yüzmekden vazgeçtim :)
Konuyu okuyunca büyüklerimin anlattığı hikayelerden biri sandım. Bizim köy (Belkıs) bildiğiniz üzere Fırat kenarında idi. Baraj altında kalan köyü kast ediyorum. Büyüklerimiz bize su kızı hikayeleri anlatırlardı. Dediklerine göre zamanında adamın biri akşam üzeri Sulu Dere'de (Fırat kıyısında bir muhit) balık tutarken bir su kızı gelmiş. Kız o kadar güzelmiş ki balıkçı adam yüzüne bakmadan ayaklarının yüzgeç şeklinde olduğunu fark etmemiş. Kız kendisini suya doğru çağırmış. Adam kıza doğru giderken kız da suya doğru gitmeye başlamış. Adam bu noktada kızın ayaklarının olmadığını fark edip oradan uzaklaşmış...Buna benzer birçok hikaye anlatılırdı eskiden.
...... balıkların en önemli özelligi sık sık kafalarını sudan dışarı çıkartmalrıdır.sanırım bu balık göbegine kadar kafasını sudan dışarı çıkartabiliyor.admin haklı..gece işi belli olmaz... :)))
Tatlı suda memeli balık yaşar mı?!! Hem bu balık niye özellikle "memeli"? :)
Tarhan;179259 wrote:..... balıkların en önemli özelligi sık sık kafalarını sudan dışarı çıkartmalrıdır.sanırım bu balık göbegine kadar kafasını sudan dışarı çıkartabiliyor.admin haklı..gece işi belli olmaz... :)))