Yöresel oyunlarımızdan olan çiğköfte halayı düğünlerimizde serğilenen en güzel oyunlardandır.
Profesyonel bir oyuncu, halayın başını çeker..
Girani(ağır oyun) ile başlayan halay zurnacının halaycı başını havaya sokmasıyla çiğköfte oyunu başlar.
Davulcu da burda tüm maharetini göstermek zorundadır.
Oyunlardaki en sert tokmak bu oyunda vurulur..
İyice havaya giren halaycı başı mendilini yere serer ve zurna eşliginde çiğköfte yoğurmaya başlar..
Bu arada halaydakiler de alkış ve zılgıt ile desdek verirler..Yoğurma süresince halaydakiler yerinde durur.
Ter tökme...legen sıyırma ve bulgur yoğurma eylemleri halaycı başının davul-zurna eşliginde ve alkışlar arasında
segiledigi en önemli maharetlerdir.Çiğköfte halayı zurnanın hareketli parça çalmasıyla sona erer.
ve artık girani(ağır oyun) yerini hareketli oyun bırakır

001_Ramazan TARHAN
Çiğköfte Halayı
Çiğköfte halayını da ilk defa duydum.
Sayın Tarhan örf ve ananelerimizi tanıtmak konusunda ilginç ayrıntıları yakalamakta gerçekten başarılı ve bu konularda kendisine teşekkür ediyorum.
Buna benzer halay çeşidi olarak, kartalın kuzuyu kapma hadisesini canlandıran kartal dalışı halayıda gösterilebilir. Mümkün olsada bunların videoları, video sitelerine eklenip bizlerle paylaşılsa.
ben bu oyunu biliyomda çiğköfte olarak bilmiyodum.ama güzel bi oyun
inanın ben de ilk defa duydum.. Acaba başka bir adı var mı? Sevgiler...müslüm akpek;177592 wrote:Çiğköfte halayını da ilk defa duydum.
Valla bende ilk defa duyuyorum...
Gerçi Tarhan bizi yiyor olabilir.
gelin halayı felan duymuştum ama çiğ köfte halayını ilk kez duydum.ama güzel olsa gerek
böyle bir halay ismi ve böyle bir halay varmıydı barakta yada nizipte yeni çıktı acaba ben daha önce hiç bir düğünde görmedim valla
Ramazan bizi kekliyor olabilirmi.
hani nizipteki çiğköfte partisini basacaktık ya...işte orda admin bize bi gevende ekibi bulsun..davul zurna eşliginde uygulamalı olarak size gösterebilirim...ama 100 kağıttan aşağı bahşişle oynamam...ona göre...
heh şöyle yazsana ramazan abi bizde yoksa ramazan abinin cani çiğköfte istedidemi boyle yazdi dedik :))
metrobüs hattını begendigine sevindim rüstem...az emegim geçmedi...bak seni taaa kadıköylerden güngörene çarçabuk bağladık...dimi... :)))
çigköfte halayını bende yeni duydum ama benim böyle yöresel oyunlar özellikle halay sekillerindeki olanlar cok hoşuma gidiyo begeniyorum yani:)
eskiden barak halayların da oynanırdı çiğ köfte yogurma oyunu ramazana katılıyorum mesele erzurum bıçak oyunu elagız çaydaçıra gibi.
var müslüm abi yılardan beri bizim düğünlerde oynanırmüslüm akpek;177592 wrote:Çiğköfte halayını da ilk defa duydum.
yanılmayın arkadaşlar var var hala devamını sürdürüyor
Ellerine SağLık Ramazan abi... Mehmet abi Buna benzer Bıcak Oyunuda Vardır... Halay Başı Çeken, Eline Gerçek Bıcakları alır Halayın Ortasında Gösteri Yapardı. Bide Hammal Şıhonun Tahta Sandalyesini Dişleriyle KaldıranLar Vardı... Oda ayrı bir güzellikti...admin;177597 wrote:Sayın Tarhan örf ve ananelerimizi tanıtmak konusunda ilginç ayrıntıları yakalamakta gerçekten başarılı ve bu konularda kendisine teşekkür ediyorum. Buna benzer halay çeşidi olarak, kartalın kuzuyu kapma hadisesini canlandıran kartal dalışı halayıda gösterilebilir. Mümkün olsada bunların videoları, video sitelerine eklenip bizlerle paylaşılsa.
Yaa İstanbul ne kolay oldu. Süper bir çalışma, Birde benimle metrobüse kadar arabayla gelip sonra trafiğin ortasında beni bırakan arkadaşlar da var Ne kızıyorum O zamanTarhan;177683 wrote:metrobüs hattını begendigine sevindim rüstem...az emegim geçmedi...bak seni taaa kadıköylerden güngörene çarçabuk bağladık...dimi... :)))
sende rahmetli hamal şıhonun az sandelyesini dişinden kaldırmadın cumali:D paylaşım icin tşk ramazan abi.bu oyunu biliyodum nizipte cok gördüm oynuyan ..CumaLi Budak;177774 wrote:Ellerine SağLık Ramazan abi... Mehmet abi Buna benzer Bıcak Oyunuda Vardır... Halay Başı Çeken, Eline Gerçek Bıcakları alır Halayın Ortasında Gösteri Yapardı. Bide Hammal Şıhonun Tahta Sandalyesini Dişleriyle KaldıranLar Vardı... Oda ayrı bir güzellikti...
Nizip çiğköfte partisini bastığımızda, Ramazan oynayacak arkadaşlar söz verdi.Bahşişler benden.
yıllardır oynanır bu oyun ama isminin çiğköfte halayı olarak bilinmezdi
sevgili arkadaslar bu oyun uzun yillardir oynanir eskiler oynarlardi simdi artik kimse bu oyunu vazla onemsemiyor ben 10 yil once nizipdeyken dugunlerde gorurdum ama simdi bilmiyorum oyniyan varmidir tum niziplilere iyi gunler dilerim
bende ilk defa duydum bu halay ismini ögrenmiş olduk tşk kardeş
basma proğramını bi netleştir bakalım...23 nisan resmi tatiline bi de cuma günü izni eklersek haftasonu ile birleşen 4 koca gün karşımıza çıkar...Hedefimiz bu tarih...sana uyar mı?müslüm akpek;177900 wrote:Nizip çiğköfte partisini bastığımızda, Ramazan oynayacak arkadaşlar söz verdi.Bahşişler benden.
23 nisan bana kalıp gibi uyar, ama çiğköfte buluşmasına denk geliyormu. Geliyorsa ben varım. Uçakla gideceksek hemen biletleri alayım. Otobüsle gideceksek gününde alırız, özel araçla gideceksek oda sorun değil.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.