Sorunlarımız Önerilerimiz

Minarelerimizin Lambaları(Aydınlatmaları)

rasimm Üye
Birkaç gündür bakıyorum da akşam ezanları okunurken minarelerimizin lambaları yanmıyor.... Ramazanda bile akşam ezanı okunurken lambalar yanmıyordu... Sadece Cuma Geceleri yakıyorlar. Bu merkezi ezandan sonra herhalde böyle oldu???? Acaba merkezi ezanla birlikte minarelerin lambalarının (Aydınlatmaları) da yakılabilmesi mümkün değil mi?? Hiç yoktan kulağı duymayanlarda minarelerin ışıklarından Akşam ezanının okunduğunu anlamları açısından diyorum.....
müslüm akpek Üye
Kulağı duymayan sabah ve öğle namazını nasıl anlıyorsa akşamıda öyle anlar, aslında minarelerin ışıklandırmalarının yanması hatta görüntü açısından geceleri aşağıdan aydınlatılmalarıda hoş bir görüntü oluşturur.
rasimm Üye
Müslüm Bey; Akşam namazı vakti dar bir vakittir sabah ve öğle namazı gibi değil.... "Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz" derler....
Hanek Üye
Benim de dikkatimi çekti hakikaten Akşam Namazı Okunurken ışıklar yanmıyor???? Bu aydınlatmalara otomatik bi şey yapılsa veya ses sistemine bağlı olarak ezan okunmaya başlandığında ışıklarda yansa olmaz mı acaba??? Nasıl olsa hocalar Akşam Namazı için camilerde oluyorlar namaz boyunca minarelerin ışıkları yansa da namaz bitince Hocalarımız kapatsa....????? Kısa bir çözüm...
doksura Üye
Ben Hoca değilim ama; Akşam namazının vakti güneşin batmasıyla başlar, şafağın kaybolduğu ana kadar devam eder. Akşam namazının farzı, sünnetinden önce kılınır. Akşam namazının vaktinin darlığı sebebiyle ezandan sonra hemen kılınmasında acele edilmelidir. Bu nedenle de kısa sureler okunmalıdır. Eyi işte bu kısa süre de de vaktin geldiğini ve vaktin bittiğini belirtmek amacıyla minarelerin ışıkları açılsa bence de iyi olur. Ama malesef benim de dikkatimi bu ramazanda da çekmişti akşam namazlarında minarelerin ışıkları yanmıyor.
admin Yönetici
Bende minarelerin, yatsı ezanına kadar yanması taraftarıyım.
benbaskan Üye
ben bu konuyu bir camii imamına sordum aldığım cevap ise şu oldu minare ışıkları sadece cuma akşamları ve kandil akşamları yakıldığını yani mübarek gecelerde yakıldığını söyledi... ve hergün yakmanın boşa olduğunu israf olacağını ve israfında haram olduğunu söyledi...
rasimm Üye
Tamam her camide ezan okunmuyor ama namaz kılınıyor. Namazı kıldıran hoca minarenin de ışığını açsa olmaz mı ??????
benbaskan Üye
arkadaşım yazdım ya sadece mübarek gecelerde minare ışıkları yakılır dedi dahada diretmenin bence ne sana ne bana faydası var...
Kasım Böler Üye
Ramazan ayı içerisinde farklı bir bölgede bir köyde bulunuyorduk köy derken 15-20 haneli bir mezra gibi bir yerdi ve camisi yoktu komşu köyün camisi vardı ama ezan sesi hakkında tereddüt vardı yüksek bir yerden minarenin ışıklarını görmeye çalıştık, ışıklar yanıyordu dolayısıyla orucumuzu açtık, Bu durum belki Nizip için geçerli değil üstelik ezanın okunup okunmadığını anlamamızı sağlayacak teknolojik bir sürü alternatif var ancak yine de ben ışıkların yanması taraftarıyım.
rasimm Üye
benbaskan;167059 wrote:ben bu konuyu bir camii imamına sordum aldığım cevap ise şu oldu minare ışıkları sadece cuma akşamları ve kandil akşamları yakıldığını yani mübarek gecelerde yakıldığını söyledi... ve hergün yakmanın boşa olduğunu israf olacağını ve israfında haram olduğunu söyledi...
Eyi de kardeşim bu merkezi sisteme geçmeden önce israf değildi de şimdi mi israf olduğu fark edildi... Biz Akşam namazı müddetince açık olsun diyoruz. Mübarek gecelerde ise Akşam Namazından taaa yatsı namazının sonuna kadar ışıklart yansın.... İsrafa gelince buraya gelene kadar ne israflar var.... Minarenin ışığı mı israfa girdi.....
ferhat Üye
Ben Nizip'deyken merkezi ezan sistemini kuruyordum. Yani merkezi ezan sisteminin nasıl calistigini cok iyi bilirim. Ve bu merkezi ezan sisteminin ezanla birlikte camii aydınlatması da mümkündür. Sadece ufak bir işlem gerekiyor. Farklı bir sistem de düşünülebilir. Merkez camii basit bir DTMF (telefon tuş sesi) kodu gondererek seslendirme cihazlarini acip kapatiyor. Bu sisteme ek olarak farkli bir DTMF kodu eklenerek istenilen alan yonetilmekle kalmayip her türlü kontrol yapilabilir. Yapmayı düşünen ilgili arkadaş olursa elimden geldiği kadar yönlendirebilirim.
rasimm Üye
ferhat;167099 wrote:Ben Nizip'deyken merkezi ezan sistemini kuruyordum. Yani merkezi ezan sisteminin nasıl calistigini cok iyi bilirim. Ve bu merkezi ezan sisteminin ezanla birlikte camii aydınlatması da mümkündür. Sadece ufak bir işlem gerekiyor. Farklı bir sistem de düşünülebilir. Merkez camii basit bir DTMF (telefon tuş sesi) kodu gondererek seslendirme cihazlarini acip kapatiyor. Bu sisteme ek olarak farkli bir DTMF kodu eklenerek istenilen alan yonetilmekle kalmayip her türlü kontrol yapilabilir. Yapmayı düşünen ilgili arkadaş olursa elimden geldiği kadar yönlendirebilirim.
Senin babana rahmet yani istenirse bu da eklenebilir merkezi sisteme... Tahmini maliyeti ne olur müftülüğümüz bunu yaptıramaz mı acaba????
ferhat Üye
rasimm;167102 wrote:Senin babana rahmet yani istenirse bu da eklenebilir merkezi sisteme... Tahmini maliyeti ne olur müftülüğümüz bunu yaptıramaz mı acaba????
Eğer ki sadece ezan aninda lambalarin yanmasi isteniyorsa buna maliyet cok fazla değil. hatta hiç olmayabilir de :) Merkezi ezan sistemi ezan zamani anfiyi otomatik acip kapatiyor. Dolayısıyla bu anfiye paralel olarak bir elektrik alinabilirse işlem masrafsiz halledilebilir. Eğerki minare ışıkları çok fazla güç harcıyorsa buna ek olarak bir Kontaktor alınarak sorun cozulebilir. Burada maliyet bir kontaktor ucreti ve 2-3 metre kabloyla sınırlıdır. Kolay Gelsin
m altay Üye
sadeece sorun lambalarda değil camilerin daha başka ihtiyaçlarındada var ama ne yazıkki bazı camiler dışında diğer camilerin sorunları ve ihtiyaçları giderilmiyor boş yere harcana bir çok paranın bir kısmı buralara aktarılabilir ve daha hoş bir ortam oluşur tabi cematide tamalana bilirse camilerin
coskun Üye
ferhat kardeş çok güzel düşünmüşsün. Tebrikler
ferhat Üye
coskun;167376 wrote:ferhat kardeş çok güzel düşünmüşsün. Tebrikler
Teşekkürler coskun abi :)
Mir'at Üye
ferhat;167107 wrote:Eğer ki sadece ezan aninda lambalarin yanmasi isteniyorsa buna maliyet cok fazla değil. hatta hiç olmayabilir de :) Merkezi ezan sistemi ezan zamani anfiyi otomatik acip kapatiyor. Dolayısıyla bu anfiye paralel olarak bir elektrik alinabilirse işlem masrafsiz halledilebilir. Eğerki minare ışıkları çok fazla güç harcıyorsa buna ek olarak bir Kontaktor alınarak sorun cozulebilir. Burada maliyet bir kontaktor ucreti ve 2-3 metre kabloyla sınırlıdır.
ferhat Allah razı olsun. düşünmüş olup soylemen bile yeter aslında...
admin Yönetici
Aynı şey, belediye hoparlörü içinde uygulanabilir. Ben çok seslilikten yanaydım ama madem topluma uymak gerekiyor, ozaman belediye hoparlörleride, ezanı camilerden alsınlar.
müslüm akpek Üye
İranda ezan hoporlörden okunmaz, her caminin hocası kendi sesiyle okur ezanı bunun sebebini sorduğumuzda mollanın yasakladığını ülkede gayrı müslümlerinde bulunduğunu ezan sesini bu kadar yüksek sesle okunamayacağını söylemiş ama biz nedense bunu çok abartıyoruz, her sokağa 3-5 tane hoporlör koymanın ne derece doğru olduğu tartışılır heleki birde ezanların belediye hopörlörlerinden okunduğu düşünülürse, bebeklerin yaşlı hastaların her ezanda yataklarından fırlamalarına sebep olur. Bence camilerin hoporlörleri yeter.
Hasan1983 Üye
Müslüm Bey Siizin haberiniz yok Nizipte Belediye Hoparlöründen her türlü ilan da yapılıyor ezan da okunuyor..... Vay bizim bebeklerin haline....
baba_zula Üye
ezanların hocalar tarafından minareden okunduğu tarihlerde sanırım bu kadar araba ,motor ve çevreyi ses ile kirletici bir unsur yoktu.şimdi oda içinde çocuğumuza sesleniyoruz duymuyor.kaldıki hocanın minareden sesini duymak.bence duyulmaz..haparlör den gelen ses ezanın sesi olsunda biz rahatsız olmak yerine huşuya ereriz..
bozuşak Üye
Eskiden minarelerde kandil yakarlarmış bu cami görevlileri için zor gelmiyormuş . Şimdi nasıl olsa Hocalarımız namaz kıldırmak için camiye gidiyorlar - ne var namaz kılncaya kadar minarelerin lambalarını yaksınlar sonrada kapatsınlar. Kulağı sağır yaşlılar var hiç yoktan akşam ezanını okunduğunu anlarlar. Öyle teknoloji bilmem ne gerek yok Hacamız düğmeyi çevirecek açacak - kapatacak.
şükrü çiftçi Üye
yaw kardeşim islam ülkesinde yaşıoz bence ışıkların yanması taraftarıyım
şükrü çiftçi Üye
yakalım ışıklarımızı ışık girmehen yere düşman gireer allah minarelerimizi ezansız bırakmasın

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim