Aşağı obalılar...Yukarı obalılar...
-Ağey nerelisin ?
-Nizip'liyim
-Hangi köyünden ?
-Köyünden del ağey,içindenim..
-Aşağı obalımı yoksa yukarı obalımısın ?
-Yukarı obalıyım ağey...:)
Eskiden bir Nizip'liye nerelisin dendiği zaman,konuşma esnasında yukarı oba veya aşağı oba muhabbeti muhakkak geçerdi...
Malum, Nizip o zamanlar iki bölge halinde zikr edilirdi...Aşağı oba ve yukarı oba olarak...Ağaşı oba, tahtani mahallesi ve civarı olarak kabul görürdü. Eski dilde ''taht'' aşağı manasına gelmesinden dolayı bu adı almıştır. Yukarı oba ise fevkani mahallesi civarından ibaret olup ''fevk'' yani yukarı manasından bu adı almıştır..Bununla alakalı daha önce konular açılmıştı ancak,ben şuraya dikkat çekmek istiyorum...Çocukluğumuz...
Evet , çocukluğumuzda bazen sokak kavgaları ederdik,bazen öyle kavgalar ederdikki,ne için kavga ettiğimizi bile bilmeden :) Hani biz yukarı obalıyız yaa,aşağı obalılarla kavga etmek sanki bir görevdi bizim için...Aklıma geldikçe gülmekten krizlere giridiğim bu kavga olayları,çoğunuzun çocukluğunda yaşanmış tatlı birer hikayesi vardır. Aşağı ve yukarı oba ikileminin bir ayrılık semboli olmadığını, hatta ilçemiz tarihine değişik bir enstantane olarak geçtiğini yaşımız ilerledikten sonra öğrendik. Çocukluğumuzdaki kavgalarımızda tatlı birer anı olarak kaldı. Sözlerimi şuraya getirmek istiyorum ;
Nizip.com sitesinde onbinlere varan bir üye kitlesine sahip olduk,kimimiz yukarı obalıyız,kimimiz aşağı obalı... Fakat aşağı oba ve yukarı oba adının, çocukluğumuzdaki kavga etme nedenleri gibi algılayıp, halen, büyümek ve ve bu tarihi gerçeği anlamak istemeyen üyelerle dolu. Halen basit mevzular yüzünden biribirinin kalbini kıran ve çocukça kavga etmekten başka bir şey yapmayan,sitemizin aşağı ve yukarı oba sakinleri ; Bence artık büyümenin zamanı gelmedimi ?
Geleneklerimiz Anılarımız
Aşağı obalılar...Yukarı obalılar...
haklısın orhan abi..
ewet abi bu konuda seni destekliyorum çok basit konularda bile kavgalar çıkıyor buna dur demek lazımm
bide bu iki oba arasında park varmıydı :)
benim aklımda aşağı oba yukarı oba deyince hep çamlık yapılan maçlar gelir:)
dostca gerçek bir maç gibi başlar sonunda ana avrat küfürlü döğüşlü kavgalar başlar kimi gider adam toplar kimi gider teknek alıp gelir bir güzel döşürler:D
ben aşağı obalıydım çok dayak yedik çokta attık:)
bir keresinde maç başlamamış ben o ara limonata satıyordum orda abimlerle maç iyice kızıştı yine bizimkiler musil ilacı kattı limonata dağıttık yukarı obalılara:D geris malum sonra anlatılar limonata kapını kafamıza geçirdiler:D
tey le teyy.. orhan abi nerden aklıma getirdim şimdi sen şimdi gidip yukarı obada var mı len aşağı obaya yan bakan diye bağırmam mı:D
Gökhancım doğma büyüme yukarı obalıyım ama şuan aşağı obada oturuyorum :)
Güzel bir konu olmuş.Hz yunus ne güzel söylemiş.
Yunus derki ey hoca
İstersen git bin hacca
Hepisinden iyce
Bir gönüle girmektir
Bence bu sitede Tüm nizipliler olarak sohbetimizle yazılarımızla açtıgımız konularla bir gönüle girmek lazım gönül yıkmaya degil her gün gönüller yapmaya girmemiz lazım.En önemliside insanları oldugu gibi kabullenmek lazım. Şahsen ben tartışmalarınızdan dahi bir şey ögreniyorum nemi? Tartışmanın hoş olmadıgını kalp kırmanın büyük günah oldugunu . Zira ÇİRKİNDE BİLE BİR GÜZELLİK VARDIR. Selamlar
Yukarı obalıyım bende:ve asagı obalıları sıddetle kınıyorum :)))))fatıh abım ıyıne bamn telınden yakalmıs olayı helal sana fatıh dayıı senın su muhabbettın dunyanın cok seyıne deger
Biz şıhlar mahallesinde otururduk orası aşağı mahallemiydi yukarı mahallemi.?
sanırım orası ne aşağı ne de yukarı ortada park var orası olabilir abi:)müslüm akpek;155237 wrote:Biz şıhlar mahallesinde otururduk orası aşağı mahallemiydi yukarı mahallemi.?
Demekki biz orta obalılardanmışız.
Tey tey tey yeriii...
biz aşağıdayız halada ordayız...
tahtani....
hiç unutmam biri siz aşağıobalısınız deyip beni küçümsemişti...
Ama hiç dövüş için yukarıobaya gitmedim ben hep barışçıl bir insandım halada öyleyim demi yanii..:)
mustafa abi yukarı obalılar siz hep dövermiş doğrumu :)Mustafa Bilici;155542 wrote:Tey tey tey yeriii... biz aşağıdayız halada ordayız... tahtani.... hiç unutmam biri siz aşağıobalısınız deyip beni küçümsemişti... Ama hiç dövüş için yukarıobaya gitmedim ben hep barışçıl bir insandım halada öyleyim demi yanii..:)
Yukarıobalıların mert cesur olduğu söylenir....
Ben de zaten Yukarıobalıyım....
Bence aşağı obalılar daha cesur oluyormuş öyle diyorlar...
Aşağı oba ile yukarı oba, tıpkı Filistindeki Filistinlilerle İsraillilerin kapışması gibi kavgalar ve döğüşler olurmuş. Aşağı obalı yukarı obaya giderken veya yukarı obalı aşağı obaya gelirken tek gelmezlermiş. Mutlaka grup halinde giderlermiş yoksa kim kimi tek yakalarsa başına çöker döverlermiş. İki grup karşı karşıya gelip önce manilerini okur ondan sonrada cenk ederlermiş. Bu iki taraf kinlerini o kadar ileri götürmüşlerki birbirlerine mal satmaz mallarınıda almazlarmış. Birbirlerinden kız dahi alıp vermezlermiş, oğullarını evermek isteyen Nizipte kızı beğenmezse Birecikten kız alırlarmış. Çok şükür artık o buzlar çoktan eridi iki taraf birbirlerine kız vermeye başlayınca akrabalık bağları oluştu bu kin ve nefret ortadan kalkmış oldu. Babamdan işitiğim maniyi altta yazıyorum
AŞAĞI OBA MANİSİ
----------------------------
Aşağı oba uşağı
Yandan bağlar kuşağı
Ne bekçi dinler nede polis
Çeker kama pıçağı
YUKARI OBA MANİSİ
-----------------------------
Yukarı oba uşağı
Belinde acem kuşağı
Taktadan (tahtadan) tabanca
Bamyadan fişek
Geçi pohundan saçma
Erkeksen kaçma
Bilal Tekçenin babası Mehmet Tekçeden işittiğime göre, nişanlı kızlar nişanlısı için çeyizine sapan fırlatmak için işlemeli örtgülü sapan kuşağı yaparlarmış. Bizzat kendisi Pompacı kasımın oradaki yokuşun başında sapan fırlattığını o fırlayan taşın Turan Bakkaliyesinin çatısına düşürdüğünü söylerdi. ( Sapan kuşağı filistinlilerin intifada resimlerinde görebilirsiniz. Bir ucu halka şeklinde olup bileğe bağlanır, kuşağın arasına ceviz büyüklüğünde çakmak taşını koyup diğer ucunu avucuna koyup sapan taşı bir kaç tur çevrilip fırlatılır). O yıllarda Trahom (göz hastalığı) yaygınmış, çocukların gözlerinden çapaklar akarmış. Nizibe o zaman Trahom Savaş Dispanseri kurulmuş herkesin gözüne ücretsiz damla damlatırlarmış. İşin ilginç tarafı damlanın rengi mavi olduğundan bu seferde gözlerindeki çapaklar mavi mavi akarmış. Bu hastalık yukarı obada daha çok gözüktüğü için, aşağı obalılar bu çocukları okulda kabul etmemişler. Bu duruma devlet el koymuş Yukarı obaya alel acale İstiklal okulu yapılmış. İşte böyle Yukarı oba ile aşağı oba hakkında dilimin döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalıştım.
Abi bende ne zaman yazacaksın diye bekliyordum. Senin olduğun yerde bu tip konular yazmak bize düşmez ama naçizane bir anlık duyguların raksı olarak kabul görürseniz memnun olurum.
Ayrıca teferruatlı bilgileriniz içinde teşekkürler.
Bir yörenin insanları nasıl olurda bu kadar birbirine kinlenebilir anlamış değilim, bende hatırlarım bu kavgaları hatta taş atar ve süngelle,(Lastik sapan) uzaktan çam kozalaklarını fırlatırdım yaşımız küçük olduğundan biz geride kalırdık, fakat bu kadar kinlenildiğini hatırlamıyorum.
Demek olaylar bu kadar büyükmüş.
Değerli Orhan kardeşim yorumunuz için teşekkürler. Konuyu sizin açmanız, bana bu duymuş olduğum anıları yazmama vesile oldu. Yoksa kafamız o kadar işe yoğun ki, böyle güzel konular açılınca bende dilimin döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalışıyorum.
arkadaşlar bende baraklıyım ama dogma büyüme nizipliyim ama hic bir kavgaya karışmadım evimde aşagı obada biz hep kardaşca yaşadık kavga eden kavgayı seven her yerde bulur .... Ve yinede bırakın aşagı obayı yukarı obayı kavgamız sevdamız nizip olsun .... Birde yukarı obada arkadaşımız sevdigim bir arkadaşım var sanai başkanı hastikey
mustafacım hiç dayak yemedim ne kadar doğru bilemiycem..:)sahin0475;155574 wrote:mustafa abi yukarı obalılar siz hep dövermiş doğrumu :)
Yukarı obanın "leblebici GÜLLÜŞ'üvardı... Aşağı obanın da ÇÖLLO'su vardı.
Allah gani gani rahmet eylesin...
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.