Türklerin Milli Sanatı Olarak Kabul Edilen Demircilik(Türklerde savaş araçlarına duyulan yoğun ihtiyaç nedeniyle özellikle demircilik gelişmitir); Uzun çarşıda yıllardır çalışan demirci imamın emektar işçileri imam emmi vefat ettikten sonra hala demircilik mesleğine devam ediyorlar. Sizler için bir kaç fotoğraf çektim... Buyrun İyi seyirler;)
Büyüklerimden işittiğime göre, Nizibin ilk demirci ustası Demirci Abdurrahman yani benim dedemmiş. Ondan önce demirci ustası yokmuş. Tüm demir işleri Gaziantebe giden deve ve katır kervancılara verilir yaptırılırmış. Dedem geldikten sonra onun yetiştirdiği ustalardan başta Demirci İmam usta ve ismini hatırlayamadığım bir kaç demirci ustası yetiştirmiş. Ben uzun çarşıdan her geçmemde burada demirci ustalarının güçlü kollarıyla, ikili üçlü hatta dörtlü çekiç çalışmalarını dakikalarca izlerdim. Allah o büyük ustalarımıza rahmet yetiştirdiği ustalarımızada uzun ömürler versin. sitenin en büyük emektarlarından sevgili Gökhan kardeşimede buradan binlerce teşekkürler. Bizlere böylesine güzel ustalarımızı hatırlattığı için....
El zanatkarları topu topu 3-5 tane kaldı zaten oda uzun çarşıda, bu iş yerlerini aslında korumaya almak lazım ilerde turizm açısından çok faydası olacak, ama iş işten geçecek teker teker kapanıyorlar.
MENES;200689 wrote:Merak ettim şimdi bu ocakta yana şey neki acaba,birde demir neden dövülür.
Mahmut,bir ara bana uğra,merağını gidereyim:D
Demir niye dövülüre gelinceeeee,adamlar dövmek için seni her zaman nerede bulsunlar:p
Gökhan kardeşim bir iki çekiçte sen sallasaydın ya!
Teşekkürler kardeşim,ellerine sağlık.
Gökhancım senden bu tip konular bekliyoruz. Böyle konular arşive konulmakla kalmayıp sitenin misyonu doğrultusunda yapılmış güzel çalışmalardır. Durmak yok hadi bakayım...
Demircilik zaman zaman bizim savaştan sonraki ikinci mesleğimiz olmuş.
Ne yazık ki Yeniçeriliğin kuruluşu ile her şey tersine dönmüş.
Türk Milleti bu tarihten sonra bir daha toparlananmıştır.
Cumhuriyetin kuruluşu ile Atatürk Türk milletinin tekrar eski gücüne kavuşması için tüm kurumları oluşturmuştur.
2 büyük demirçelik fabrikamız vardır.
Ancak bunların sayısını ve niteliğini çağın ihtiyaçları geliştirmemişiz.
Demir Çelik her zaman stratejik bir Kızıl Elmadır.
Türk Milletinin bu doğrutultuda ve öz verili bir şekilde çalışması gerekmektedir.
Kıymetli Gökhan Hocam bu güzel çalışmasını bize sunmuş. Yıllar geçesede yazı hala aynı tazeliğini korumaktadır.
Kendisine yeniden teşekkür ederiz.