Tüm site sakinleri arkadaşların Şimdiden Şeker yani Ramazan bayramı kutlu olsun.Geçen sene bir yazı yazmıştım Nizipte Bayram Hazırlıkları diye. Onu şimdi tekrar buraya alalım. Sizde bayram hatıralarınızı bizimle paylaşırsanız konu daha da güzel olur:)_ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ _ _ __ Nizip'te Bayram HazılıklarıNizip'te Bayram Hazılıkları Başladı.12 ayın sultanı Ramazan’ın ardından Nizip’e Ramazan Bayramı geliyor.Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı ve bu hazırlık sokaklara bile taştı. Her yerde şeker, çikolata, lokum gibi şekerleme ürünü satılıyor. İnsanlara baktığınızda ,yarı telaşlı, yarı heyacanlı biçimde 12 ayın sultanı Ramazan’ın ardından Nizip’e Ramazan Bayramı geliyor.Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı ve bu hazırlık sokaklara bile taştı. Her yerde şeker, çikolata, lokum gibi şekerleme ürünü satılıyor. İnsanlara baktığınızda ,yarı telaşlı, yarı heyacanlı biçimde alışveriş yapan kişilerin yüzündeki heyecanı görür gibi oluyorsunuz.Şeker, yağ, un, elbise vs. gibi hazırlıklar için devamlı bir koşuşturma var çarşıda…Ve bir yaşlı amcaya yaklaşıp soruyorum.” bu çarşı sizin zamanınızda da bayramlar bu kadar hareketli miydi” diye? Cevapı çok hoş oluyor. Aynen yazıyorum.“oof oğlum off bizim zamanımızda bayramlar hazırlığı olarak bütçemize göre bayram şekerini ve gelen misafirler için yemek malzemesi ve bir de kına alırdık elimize yakardık adettendir ya. Ama şimdi baksana çeşit çeşit şekerlemeler çıkmış bizde bir badem bir de lokum olurdu. Kınayı da şimdi kimse yakmaz oldu.”Evet amcam eski günleri baya özlemişe benziyor: ) o bademini yiye dursun biz çarşıyı gezmeye devam edelim : )Kıyafetler kapılara dizilmiş mağazalarda insan yığınları devamlı bir şeyleri sormakla meşgul. Nizip’te, çarşıdan yükselen bazı sesler…-Bu neçiye yok bu bu..-hangisi sarılı mı-yok kırmızılı-o sana olmaz küçüğü de kalmadı-olsun o olsun kırmızı olsun büyük olsunJBaşka biri;- oğlum bu göynek neçiye- 5 lira nene- le ne satin beenim başlık param 5 liradı : )- o eskidendi nene- o zaman eski fiyattan ver sene sende meret kalasıca.Bayramların gelmesine en çok sevinenler çocuklar, en çok yorulanlar çarşı pazarda alış veriş yapan anneler ve en çok üzülenlerde babalar olsa gerek malum para harcanıyor : ) Arefe günlerini hep sevmişimdir çünkü insanlarda ki bayram sevinçinin gittikçe arttığı ve alış veriş yapmak için yarışan insanların yüzündeki o mutluluk ve yorgunluk arasında gidip gelen mimiklerini izlemek bana huzur veriyor. Son iftardan sonra çarşıya son defa gidip bayram eksiklerini tamamlanıp bayramı beklemeye başlandığında herkesin aklında yarının hayali kurulmaya başlanıyor.Çocuklar; yarın kimlerin elleri öpülecek, kimler para verecek, bayram yerinde neye binilecek, naraya mı hömmülhöce mi yoksa imamın kayığına mı…Babalar; namazdan sonra mı gitsem mezara yok yok mezar çamurdur akşam yağmur yağdı yarın giderim der ama gitmez: ) çocuklara ne kadar haşlik versem, anamlara yemekten sonra gitsek sonra amcamlara ordan eve gelip yatsam diğer günde amannn yatim en iyisi…Anneler; yuvalamayı yaptım sabah bey namaza gittikten sonra yoğurtla katarım. Çocukları giydirip beyin namazdan gelmesini beklerim sonra elini öptükten sonra afiyetle yemeğimizi yiyip, komşulara sonra anamlara bayramlaşmaya gideriz sonra da kaynanamlara gideriz( ah ah görüyor musunuz en son kaynanaya gitmeyi hayal ediyor : ) )Ve sabah olur çocuklar baş uçlarında olan bayramlıklarını giyip kendilerini sokağa atarlar ve o günü 25 saat yaşamak için elinden geleni yaparlar. İlk gördükleri büyüğün elini öpüp, o büyüğün elini cebine atmasını meraklı bakışlarla beklerler. Amca elini cebine atar , şekeri yada parayı çıkarıp çocuğa verir ve verirken “çok bayram göresin”, “anan bana gününü görsün”, “Döşünde ağ tüyler bite” gibi dualar ederler. Ve çocuklar aldıkları parayla bayram yerine doğru gitmeye yola koyulurlar.Ve bayram devam edip gider…Nerde O Eski Bayramlar…Lütfen bu Bayramda büyüklerimizin yanına gidelim. Onların gözlerini kapıda sizin gelmenizi beklemekle bırakmayıp, çocuklarının yanında olduğunu görerek gözlerinin içlerinin gülmesini sağlayın…Hepinizin Bayramı Kutlu Olsun…
Tüm dostların Bayramı mübarek olsun. Cenabı Allah nice böyle güzel zamanlara çıkarmak nasip etsin.
Her bayram BEY(mide bozulması) olurum, bu bayram gelmeden oldum :) Allah sonumu hayır getire... Aman şekere dikkat
admin;146787 wrote:Tüm dostların Bayramı mübarek olsun. Cenabı Allah nice böyle güzel zamanlara çıkarmak nasip etsin.
Her bayram BEY(mide bozulması) olurum, bu bayram gelmeden oldum :) Allah sonumu hayır getire... Aman şekere dikkat
Şeker bayramı ile ilgili unutamadığın bir anın vardır senin abi yazarsan sevinirim:)
Bir Ramazan Bayramını daha yarın idrak edecegiz inşallah. Bu Bayramın öncelikle Milletimize, tüm İslam alemine ve de insanlığa hayırlar getirmesini yüce Allah'tan diliyorum. Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştigi, belki durgun, belki yorgun, yinede, mutlu, yinede sevgi dolu nice Bayramlara erişmek dileğiyle Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun..
Mustafa KANAL
Resim kaynağıBayram deyince hep aklıma şeker gelmiştir:)Çocukken her misafirliğe gittiğimizde ceplerimizi ağzına kadar şeker doldururduk bazen 5-6 misafirlikten sonra şekeri koyacak yer bulamazdık koynumuzada atardık:DBir keresinde hiç unutmam bir akrabamıza bayramlaşmaya gittik tabii ben daha yeni yeni cinleşmeye başlamışım:D baktım ki çikolatalar kötü misafir gittiğimz yerde zengin bir yer ben dayanamayıp bak demin bir yere gittik onlar sizden fakirler ama onları çikolataları daha güzeldi niye sizde onlardan almıyorsunuz ki dedim:D babam beni dürtmeye başladı:) yaw dur niye dürtin falan diyorum daha evin sahibi morarmıştı:DEee çocuklar herzaman herşeyin en iyisini ister.Ve sizden bir ricam var bahşişi az tutmayın en az 5Ytl verin yoksa gelecekte benim gibi bir kaç kişi sizi böyle rezil eder sonra:D:D
Gökhan Dokuyucu;146849 wrote:Bayram deyince hep aklıma şeker gelmiştir:)Çocukken her misafirliğe gittiğimizde ceplerimizi ağzına kadar şeker doldururduk bazen 5-6 misafirlikten sonra şekeri koyacak yer bulamazdık koynumuzada atardık:DBir keresinde hiç unutmam bir akrabamıza bayramlaşmaya gittik tabii ben daha yeni yeni cinleşmeye başlamışım:D baktım ki çikolatalar kötü misafir gittiğimz yerde zengin bir yer ben dayanamayıp bak demin bir yere gittik onlar sizden fakirler ama onları çikolataları daha güzeldi niye sizde onlardan almıyorsunuz ki dedim:D babam beni dürtmeye başladı:) yaw dur niye dürtin falan diyorum daha evin sahibi morarmıştı:DEee çocuklar herzaman herşeyin en iyisini ister.Ve sizden bir ricam var bahşişi az tutmayın en az 5Ytl verin yoksa gelecekte benim gibi bir kaç kişi sizi böyle rezil eder sonra:D:D
Abi eline sağlık ya wallahi gülmekten gebericem:))))))))bahşiş konusuna gelince en az 20 ytl çünkü paranın değeri yok.Bu arada Tüm islam aleminin ramazan bayramı mübarek olsun..
Bayram sevinç ve beraberlik demektir.
Bizi ailece dostlarca arkadaşlar olarak bir araya getiren zamanlar vardır.
Düğün
Cenaze
benzer günler
bunun yanında Bayramlar...
bazıları Ramazan Bayramını
Şeker bayramı olarak adlandırır
bunlar Ramazan kelimesinden rahatsız olanlardır.
Çünkü İslam dini onları pek ilglendirmemektedir.
Bu şekilde dini duygulardan bu günü ayırmak isterler.
Ramazan bayramını aslında görmek bile istememektedirler.
tatil günü şenlik karnaval olarak görürler
Batı tipi avrupa tipi hristiyan tipi
Ancak Ramazan Bayramı öyle Türk toplumundan
ayrılacak bir şey olamadı.
Bu toplum Şeker karnavalını Şenliğini eğlencesini kutlamak istememektedir.
Ramazan bayramını ailesi ile atası ile halası ile teyzesi ile dayısı ile
amcası ile torunları ile yeğenleri ile
komşuları ile arkadaşları ile
mahallesindekiler ile
velhasıl
günlük beraber oldukları ile
kan bağı ile akraba oldukları ile
ellerini öperek harçlıklarını isteyerek
uzun ömür dilekleri ile
el öpenlerin
çok olsunlar
ile kutlamaya devam edecektir.
Güler yüz ile neşe ile
kimseyi darıltmayarak
dargın ise barışın diyerekten
Yok şekerden tabiki vaz geçmeyeceğiz.
Tüm şekerleri yiyeceğiz.
Mutluluk ve neşe için bayram hepimize
kutlu ve şekerli tatlıllı
hep beraber
kutlu olsun
nizipli hemşerilerim ve tüm müslüman alemi hepinizin ramazan( fıtra ) bayramınızı en içten dileklerimle kutlar bayramın saglık huzur ve mutlulukla geçmesi dilerim sevgi ve saygılarımla sucu hasan ÖZDEMİR
fsoyarik;146837 wrote:Herkesin ramaza bayramını en içten dileklerimle kutlar gökhancıgım çalışmaların için teşekkür ederim.Selamlar
"ramaza" diil "Ramazan" ..Şu ismi doğru dürüst yazamadın gittin...ya tarhana yazarsın ya rama yazarsın...bu isme bi alerjinin olduğu kesin.... :)))) neyse bu vesile ile ben de tüm arkadaşlarımızın bayramını tebrik ediyorum..Aslında Şeker veya Ramazan diye tanımlanan bu bayramın asıl adı "FITIR" bayramıdır...Bizdeki tam adı ile "Hatır" bayramı..Bu bayramda küskünler barışır..Hatır sorulur..Unutulanlar hatırlanır..Lütfen ihmal etmeyelim..mesela ben metal ile barıştım..Nizipteyken fırsat bulup ziyaret etmedigim için bana küsmüs megersem..:)))
Tüm Nizip li Hemsehrilerimin Ramazan Bayramini Kutlar,Saglikli günler dilerim. (Ramazan Bayramina lütfen seker bayrami demiyelim. Seker Kurban Bayraminda da var,tek Ramazanda degil. saygilarimla )