Geçen hafta karşıyaka mahallesine gitmemiz gerekti. Sadece şöyle izah edeyim. Gözlerimi kapatıp götürselerdi. kesinlikle burası Nizip değil derdim. Çayın kötü kokusu her tarafı etkisi altına almış, bu konu ile ilgilenecek kimse yok mu? veya Nizip.com yeterince ses getiremiyor mu?
Bir çok yerde akan çaylar piknik ve turistik amaçlı kullanılırken bizde neden atık olarak kullanılıyor. Ayrıca aynı şehirde yaşayan insanların bir çoğunun bu kokular içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini izlemek ne kadar insanice, hayvanlarını ve tarım arazilerini bu kötü sudan dolayı kaybeden çiftçilerimizi izlemek ne kadar doğru sizce, yetkililerin bu olaya bir dur demesi için bu sudan tankerlerle alıp gidip onların yaşadığı yere dökmek mi? gerek acaba......
Sorunlarımız Önerilerimiz
Nizip çay ının Çözümü Olmalı
Arkadaşım söylediklerinde haklısın gerçekten bir tanker su doldurup yetkililerin bulunduğu yere dökmeli o ağır koku belki onları rahatsız eder de buna artık dur derler... Ben daha öncede dedim şimdide diyorum; "Bu Nizip çayını çözecek kişi Kefeni Boynunda Gezen idealist bir yöneticidir..."mehmet2763;142487 wrote:Geçen hafta karşıyaka mahallesine gitmemiz gerekti. Sadece şöyle izah edeyim. Gözlerimi kapatıp götürselerdi. kesinlikle burası Nizip değil derdim. Çayın kötü kokusu her tarafı etkisi altına almış, bu konu ile ilgilenecek kimse yok mu? veya Nizip.com yeterince ses getiremiyor mu? Bir çok yerde akan çaylar piknik ve turistik amaçlı kullanılırken bizde neden atık olarak kullanılıyor. Ayrıca aynı şehirde yaşayan insanların bir çoğunun bu kokular içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini izlemek ne kadar insanice, hayvanlarını ve tarım arazilerini bu kötü sudan dolayı kaybeden çiftçilerimizi izlemek ne kadar doğru sizce, yetkililerin bu olaya bir dur demesi için bu sudan tankerlerle alıp gidip onların yaşadığı yere dökmek mi gerek mi? acaba...
nızıplı olarak o sudan utanıyorum ınsanlar ıçmeye su bulamazken ve bır damla su için bırbırlerını oldururken Bız o suyuçok iyi kirletiyor ve kurutuyoruz..?
Evet Gökhan Abi böyle.Hiçbir farkı yok.Bunların sorumlusu KIZILÇAKENT köyündeki kağıt fabrikası.Bir bağ maydanozdan geçinen insanlar var.Yazık değilmi.Bunları ""VİCDANLARI"" nasıl kaldırıyor bilmiyorum.Onları ALLAH'A havale ediyorum...
gökhan abi bende yüksek kurumlara mesaj bıraktım allahın izniyle buna dur diyeceğiz
yaw şimdi bu su bile yok ki kurumuş su diye bişeyyok
çok iyi haturlıyorum benim çocuklugumda orası çok temizdi...Balıklar tutulur yüzülür dü..şimdi yanından geçilcek hal bile yok....
Eskiden bahceye gidip cayin icinde oynardik :) O zamanda su kirliydi ama bu kadar degil.. Yanindan gecilemez olmus simdi .. Yada bir arik var, tam olarak bilmiyorum.. Tasbasa giderken galiba,.. ordada ayni koku var ..
Üzücü..
yokmu nizipin sahibi atmaya gelince mangalda kül bırakmazlar fabrika sahipleri filtre taktırın kanallarınıza allahtan revamı bu çayı bu hale getirmişsiniz nasıl ödeyeceksiniz bukadar milletin hakkını bununla ilgilenen hiç yetkili kimse yokmu? çocukluğum geçti oralarda keber toplamaya giderken çayın içinden geçerdik inşallah çaresi bulunur saygılarımla
admin abime katılıyorumadmin;16356 wrote:Uzun uzadıya yazamayınca yanlış anlaşılmalar oluyor. Nizipde gerçekten kimyasal atık akıtan fabrika sayısı beşi geçmez, diğerleri de ölümcül değildir. Bunlardan küçük olanlar birer dinlendirme kuyuları ile sorunu büyük ölçüde çözerler. Büyük olanlar arıtma sistemleri ne aşamadadır bilemiyorum. Gaziantepdeki atık oranı Nizipdekinin 500 katıdır ve özellikle yaz aylarında toprak ve yer altı suları bunu emmektedir. Benim ondan sonra söylemek istediğim evlerimizdeki kimyasal atıklar, bunların da tahliyesinin nereye verileceği çok önemli. Demek ki üç sorunumuz var: 1- Gaziantep organize sanayinin kimyasal atıklarını bize neden geliyor 2- Nizipdeki sanayi atıklarının boyutu ne aşamada 3- Evlerimizin ve köylerimizin kimyasal atıkları nereye akıtılabilir. Çözüm çok zor olsa da : 1- Gaziantep Organize sanayi atıklarını başka şekilde eritsin, doğaya zarar vermesin 2- Baraj gölünden de buraya takviye yapılsın.
nizip cayı ne oldu şimdiki durumu ne bilenler buraya resimleyerek atarlarsa hem nizip cayının durumunu ögrenmiş oluruz hemde konu güncellenir
biraz ayıp olmuyormu
konu ile ilgisi ne anlayamadım
Bunlar diyorum yani senin sordugun sorunun muhatabi diyorum Belediyenin gorevi diyorum, kime diyorum? Sen kafani yorma, anliyan anliyor anlamak istemeyn anlamiyor...yalnız kurt;191541 wrote:konu ile ilgisi ne anlayamadım
Karpuzatan suyu artık nizip içme suyu şebekesine verilmiyor. Yani akevler, esenevler ve civarıda belkıs arıtma tesisinden gelen temiz suyu kullanıyorlar. Bu uygulama aylardır devam ediyor. karpuzatan ile birlikte sanayi civarında kullanılan kuyularda iptal edilip, tüm ilçe Belkız arıtma tesisinden gelen suya bağlandı.
Karpuzatan suyu boşa çıkınca, o suyun Nizip çayına aktarılması gündeme gelebilir.
farklı çözümünü sen,ben o herkez biliyor mustafa abi, Adnan sönmez bile biliyor ...
Oğlak deresinden getireceksin suyu basacaksın çaya, al sana çay ve Hancağız barajı temizlendi...
Suyu basacaksın ama pis su nereyue akacak, doğru fırata, bu sefer fıratı ve suriyeyi zehirleyeceğiz, bence en güzeli iş makinalarıyla çayın yatağını temizlemek.CumaLi Budak;197217 wrote:farklı çözümünü sen,ben o herkez biliyor mustafa abi, Adnan sönmez bile biliyor ... Oğlak deresinden getireceksin suyu basacaksın çaya, al sana çay ve Hancağız barajı temizlendi...
Nizip çayı ile alakalı bir kaç mesajı buraya taşıdım
Oğlak deresinin kotu, nizip çayının kotundan çok düşükte kalıyor. Bu nedenle oraya su basılması çok külfetli olur.CumaLi Budak;197217 wrote: Oğlak deresinden getireceksin suyu basacaksın çaya, al sana çay ve Hancağız barajı temizlendi...
Yani... Bu gidişle torunlarım bile bu konuyla yabancı olmayacaktır
Türkiye'nin bazı illeri içlerinden geçen nehirlerle özdeşleşmiştir.Sivas ve Amasya'da Yeşilırmak,Eskişehir'de Porsuk,Bartın'da Bartın Çayı bunlara örnektir.O şehirlere gittiğiniz zaman bu nehirlerin veyahutta çayların şehirle nasıl özdeşleştiği görürsünüz.Aynı durum hepinizin malumudur ki Birecik ve Fırat içinde geçerlidir.Fakat biz Nizip için konuşursak eğer bu fırsatı uzun zaman önce kaçırmışız.Hem de Türkiye'nin en büyük 80 ilçesinden biri olmamıza rağmen.Nedenlerini anlatmıyorum.Çünkü o başlıbaşına bir tartışma konusu.Bunu sizlere bırakıyorum.
Devam edersek babam bana anlatırdı.Bir zamanlar Nizip Çayı'nın çok suyu vardı diye.Fakat şimdi cılız akan bir su olmuş.İnceccikten akıyor.Hep akacak mı?ALLAH bilir.Ama bundan sonrası için neden çalışmayalım?Neden bizden sonrakilere temiz bir su bırakmayalım?Rica ediyorum.El ele verip bu sorunu çözelim çok geç olmadan.Yarınlar ne getirir bilinmez.Onun için elele.Hep beraber...
Nizip Çay'ının kurtulması; resmi otoritenin gerekli çabayı göstererek proje ve mali kaynak sağlayıp hayata geçirilmesi fakat daha önemlisi ilçe'de yaşayanların bir Çevre koruma derneği etrafında birleşerek, Nizip çay'ının kirlenmesinde en önemli etken olan Kağıt Fabrikası önünde sürekli gösteri yapılarak Kağıt fabrikasına arıtma tesisi kurmasına zorlamaktır. Herkes ataşa girmez şıh misali ya belediyeye ve partiye ters düşerim diye korkuyor ya da sanayicinin şerrinden korkarak boşa geyik muhabbeti yapmaktadır. Bu siteden tanıtarak onurlandırdığınız Yaşar Çilkız akrabam ve maddi imkanları fabrikasına en kaliteli arıtma tesisini kurma mali imkanına sahiptir. Nizip belediyesi güçlü bir iktidarın belediyesi olduğundan proje üretilmesi ve hükümetten hatta AB fonlarından mali kaynak sağlayarak çay'ı ıslahı kolaydır. Ama sizler gelin Osmanlı Parkınızla övünmeye, Türbanın yaygınlaşması ile mutlu yaşamaya devam edin. Ya gerçek bir çevreci olun ya da bence burada boşa caka satmayın.
Valla daha bunu üzerine ne denir ki.
Bu kağıt fabrikasının arıtma tesisi geçen sene hizmete girdi ancak çalıştırıyorlarmı bilmiyorum, çayın suyu genelde Gaziantep sanayisinin atıklarından ileri geliyor, yani öyle deniyor.
Daha önce de Nizip Çayı ile ilgili fikrimi söylemiştim.Ama görüyorum ki eklemeler yapmak gerekiyor.Dediğim o ki konu ile ilgili çok güzel ve yapıcı yorumlar var.Polen2734 adlı üyede yer yer güzel tespitlerde bulunmuş.Ancak ben Osmanlı Parkı ve Türban konusunu neye bağlayarak işin içine katmış anlamadım.Türban ile ilgili yorum yapmayacağım.Tamamen başka kulvarın konusu.Osmanlı Parkı meselesine gelince,park yapılmadan önce oranın hali hepimizin malumu.Beledeiye bence çokta iyi yaparak o parkı oraya yaptı.En azından memlekete gelince nefes alabileceğimiz bir yer var.Onun için Osmanlı Parkı ile Nizip Çayı'nın karşılaştırılmasını gereksiz ve anlamsız buluyorum.Ama abimizin diğer dediklerine katılıyorum.Saygılarımla.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.