Resimdeki tatlıyı dün, bulunduğum bölgenin en ünlü süper market zincirlerinden birinin şubesinden aldım. Görüntüsü harika görünüyor değil mi?. Üstündeki Boz Fıstık (!) insanın iştahını kabartıyor değil mi? Ama öyle değil, yani üstündeki Boz Fıstık görünümündeki madde tatsız tuzsuz bir madde idi. Bu durum maalesef ülkemizin çoğu şehrinde böyle. Üreticiler kendilerince maliyeti düşürmek için bu şekil bir uygulama yapıyorlar. Olansa Antep Fıstığının prestijine oluyor. Çünkü herkes bu tip tatlıları Antep Fıstıklı diye alıyor. Bir şeyler yapmak lazım ama ne?
Resmin orjinal boyutunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Resim kaynağı .html
duyduğuma göre soya fasulyesimiydi yoksa başka bir tahıl mıydı hatırlamıyorum ezilerek fıstık görünümünde tatlılara konuluyormuş, bunu ya üreticiler maliyeti düşürmek için yapıyor yada bu şekilde piyasa yapmak isteyen kişiler üreticilere sahte mal veriyor, ama doğru olan şey kesinlikle fıstığımızın ismi lekeleniyor
herseyın üçkagıtcılıgına kacınılıyor üretım komisyonları nerde bir bellemişler fırınlar lokantalar başka gıda sektörlerine yapılan bır denetleme göremiyoruz bu işin sonu nereye kadar gidecek kımse farkında degıl marketlerden pastanelerden aldıgımız gıda maddelerini alıp eve çoluk çocugumuza yediriyoruz sonra veryansın hastalıklar hastanelerden basımızı alamıyoruz. ALLAH sonumuzu hayır eylesın...görevlileri görevlerini yapmaya denetlemelerin her yere yapılmasını istıyoruz....
Her şeyi devletten beklemek olmuyor maalesef. Çağdaş devletçilikte bu türden olaylar sivil toplum kuruluşlarına devredilmiştir. Artık fıstık hali esnafı mı, ziraat odası mı, fıstık tanıtım grubu mu ya da üreticiler mi... Kim bu konuda çalışma yapar bilemiyorum.
bıraz da biz yardımcı olalım...kalıtelı sağlam yerden alalım.ürünlerimizi..onlarda kendılerını düzeltirler sanırım..yani arz talep meselesi..kapıtalizmin nimetleri bunlar..:) biz seçici olursak onlarda kalıtelı ürün cıkarmaya calısırlar..
Güzel bir tespit ama bir o kadar da gerçekten insani duygular taşıyan kişiler için de utanç verici.
Şimdi hepimizin bildiği bir atasözü "Balık baştan kokar" antep fıstığında bu tür hileler maalesef yine bizim memleketimizin insanı tarafından icat edilmiştir;
bundan yaklaşık 8 yıl kadar önce, beni ağzımı açık bırakacak kadar şaşırtan ve utandıran bir olaya tanık oldum, bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Fıstık halinde bir iş yerinde tesadüfen bir torba içerisinde fıstık sakızı gördüm yanlız bu sakızlar kurutulmuştu, pek anlam veremesemde herhalde bunu da satıyorlar diye düşündüm fıstık ticareti ile iştigal eden bir arkadaşıma sorduğumda acı acı gülümsedi;
bakın ne yapıyorlarmış; bizim kör dediğimiz (gelişmemiş iç fıstık, yada gelişimini tamamlayamamış veya daha çok taze iken iç güvesi tarafından gelişimi sonlandırılmış, kısacası çöpe atılacak mal) içler tüm kırıcılardan toplanmış içerisine bir miktar kesinlikle baklavacılık kullanılmayacak türden en ucuz iç fıstık (sarı) bir araya getirilerek çekiliyor içerisine bir miktar fıstık yeşili gıda boyası ve en önemlisi FISTIK SAKIZI katılarak çekiliyor. Kokluyorsunuz birinci sınıf yeşil iç fıstık kokusu, renk tam yeşil tadında da az buçuk fıstık tadı var batıdaki tatlıcılar bunu nasıl olsa anlamazlar,
Bu furya epey devam etti, sonra tabiki işin **ku çıktı, daha sonra bezelye işi çıktı o devam ediyor birde ıspanak işi var o da devam ediyor, ama bunların mucitleri öncelikle bizim içimizden birileri sonra batıdakiler alıştı.
Şimdi tüketicilerinde biraz uyanık olması lazım, yani iyi bir baklavanın kilosu yaklaşık 20-25 ytl, şimdi bunun fıstığının kalitesini düşürürseniz 15-20 ytl olur hem fıstığının hemde sade yağının kalitesini düşürürseniz 13-15 ytl olur ama kardeşim 8-10 ytl'yede fıstıklı baklava olmaz ki yav, buradan biraz anlamak lazım,
Elbette denetim şart ama insanlar Türkiye'de koyun yada dana eti diye domuz etide yada mundar hayvan etide satıyorlar bu işler bence en çok insanların kendi vicdanlarında sorgulanmalıdır, ve en önemlisi Allah'tan korkulmalıdır.
kardeşim istanbulda birçok yerde aynı şekide...bezelyeyi ezip fıstık diye satıyorlar...yer fıstığını boyayıp satıyorlor...en iyisi bildiğin yerden tatlıyı almak...
Öncelikle konuya alaka gösteren herkese teşekkür ederim. Kasım Abi size hak vermemek elde değil. Bizler de fıstığa katılan ve de fıstık diye satılan ürünler hakkında bilgiye sahibiz. Benim bildiklerim şunlar; soya (hatta geçtiğimiz yıllarda Antep'teki ünlü bir baklavacıda da bulunmuştu), ıspanak, çimen, bezelye. Bunlardan en çok rağbet göreni soya fıstığıdır. Nedenleri ise:
1- En önemlisi maliyetinin düşük olması,
2- Kolay temin edilebilmesi,
3- Diğerleri gibi sağlık sorunları çıkarma eğilimi olmaması,
4- Renk itibariyle boz fıstığa çok benzemesi
Peki ne yapılabilir? Coşkun Abi'nin dediği gibi, olay kafalarda başlamalıdır. Satıcı üç-beş kuruşun peşine düşüp ticari rant sağlamak yerine prestije önem verip uzun vadeli kazanç artırım yolunu seçmelidir. Kısacası satıcı ve de üretici bilinçlendirilmelidir. Tabi bunun yanında denetimler sıklaştırılmalı, caydırıcı cezalar verilmelidir. Bu cezalar ruhsat iptali, ticaretten men, hapis cezası gibi ağır hükümler içermelidir. Eğer memleketimizin yıllar yılı sembolü olmuş fıstığımıza sahip çıkamazsak daha başka yönlere yatırım yapmanın pek anlamlı olmadığını düşünüyorum...
noir doiser;51435 wrote:kardeşim istanbulda birçok yerde aynı şekide...bezelyeyi ezip fıstık diye satıyorlar...yer fıstığını boyayıp satıyorlor...en iyisi bildiğin yerden tatlıyı almak...
aynı şey bursa içinde geçerli
Tanıdık bildik hemşeriler hariç bursada baklava almam. (GÜLÜMOĞULLARI)
çoğunluklsa zaten cevizli yapıyorlar,
fıstıklı dediklerindede ESER MİKTARDA fıstık çıkıyor,
dediğim gibi alıyorum hemşerilerden dilim damağım şakırdıyor dostlar.
benımde duyduguma gore bezelye koyuolarmıs buyuk sehırlerde wallahı fıstıgımızın adı lekelendıgı gıbı memleketımızınde adı lekelenıo o yuzden ne yapsakta boş bence bu arada herkesın İŞÇİ bayramı kutlu olsun...
eskişehir de çoğu yerde gördüm antep fıstıklı baklava diye satıyorlar ama üzerindekine fıstık demeye bin şahit lazım desem abartmış olmam...antep te en azından fıstığın nasıl olduğunu biliyorlar ama burda millet fıstığın kalitesini bilmediği için gerçek antep fıstığını böyle zannediyor.pirate ye katılıyorum ama bunu nasıl yapıcaz?