Iftar Saati Yaklaşinca Aklima Düştü.hani Ramazanin Ilk Iftari Olunca... En Büyük Zevkimiz Okan Parkinda Iftar Saatinde Top Atişini Seyretmekti.evimiz Karşisindaydi Ozaman Parkin Kardeşim Ve Birkaç Arkadaş Yani Anliycaniz Evi Parka Yakin Tüm Uşaklar Toplanirdik Parkta. Ezan Sesiyle Birlikte Bekçi önce Sigarasini Yakar Ayni Ateşle Topun Fitilini Ateşlerdi.hey Gidi Günler çocuk Olmaktan Mi Bilmem Ama Seyretmesi çok Güzeldi. şimdi Hala Atiyormu Bilmiyorum Ama Atiyorsa Bile Tadi Kaçmiş Sesi Kulağimi çalmiyor Artik...

Geleneklerimiz Anılarımız
Iftar Vakti Yaklaşirken...
Benim en çok sevdiğim şey, iftar vaktine yakın sebze hali meydanı önünde seyyar arabasıyla Telli Helvacıdan, helva almak ve iftarda bir güzel yemekti.
(Telli Helva:Bir çeşit pişmaniyeydi.-seyyar pişmaniyeci- :)
tel helva, meyan şerbeti ve ramazan kahkesi ramazan aynın vazgeçilmezleri arasındaydı...
hakan abicim bu tel helva benim bildiğim pişmaniyemi?pazarda bağırıyorlar yiyen pişman yemeyen bin pişman gel gel evine pişmaniye al vatandaş...
ah ah eski adetler nerde kaldı,,,,,
evet aynen o :)başak;93326 wrote:hakan abicim bu tel helva benim bildiğim pişmaniyemi?pazarda bağırıyorlar yiyen pişman yemeyen bin pişman gel gel evine pişmaniye al vatandaş...
zaman değişiyo biz son evre olduk herhalömer_kısa;93327 wrote:ah ah eski adetler nerde kaldı,,,,,
valla abi erinmedim gittim topun atışını izledim bugün dediğin gibi bekçi fitili yaktı bismillah dedi sigara ile orucunu açtı
zaman değişiyo ama abi zaman geçtikçe ve insanlar büyüdükçe geçmişteki taşadığı anıları özlüyo ben bi kez daha anladım kiii ESKİ ADETLER GELENEKLER KALMADI
bence de abi dediğin gibi SON EVRE OLDUKKKK :(
evet bende küçükken bi defa gitmiştim nasıl atıyorlar diye hala devam ediyor ama ilgimizi çekmiyor bir diğer husus vakıfbankın köşesinde şimdi hem şerbet hemde izmit pişmaniyesi satıyorlar bazı şeyler devam ediyor ama bizdemi bir değişiklik var onu bilemiyorum...
GÜZEL BİR PAYLAŞIM.BİZ ÇOCUKKEN BUZ DOLAPLARI YOKTU,BELEDİYEMİZİN BUZ HANESİNDE KALIP BUZLAR ÜRETİLİR SATILIRDI.
AYRICA BU BUZ KALIPLARI BAZI İNSANLARIMIZIN GEÇİM KAYNAĞIYDI.
TAHTADAN BİR KASA ÜZERİNE. 25-30 CM YÜKSEKLİĞİNDE 20 CM ENİNDE 1.5-2 METRE UZUNLUĞUNDAKİ BUZ KALIBINI KOYARLAR ÇELİK BİR TESTERE İLE BUZU İNCE DİLİMLER HALİNDE KESERLERDİ.BU BUZU EVİNE GÖTÜREN VATANDAŞ SUYUNU ONUNLA SOĞUTARAK SOĞUK SU YAPARDI
BUZU SATARKEN HALA KULAKLARIMDA ÇINLAR BUZ SATANIN SESLERİ. =TEMİZ BUZ ÇOK ÇOK=
YİNE AKŞAM OLUNCA BELLİ KÖŞE BAŞLARINDA MEYAN ŞERBETİ SATILIRDI.MEYAN ŞERBETİNİ BEYAZ POŞET İÇERİSİNDE HESABI VE TARTIYI KÜÇÜK BİR SU TASI İLE YAPARAK POŞETE DOLDURUP SATARLARDI.MEYAN ŞERBETİNİ ALIR İÇİNE YUKARIDA BAHSETTİĞİMİZ BUZU KOYAR BİRAZDA SU AMAN YARABBİ NE KADAR GÜZEL BİR İÇECEKTİ.MALESEF GÜNÜMÜZDE BÜ DEĞERLER KAYBOLDU HADİ BUZU ANLADIK YA MEYAN ŞERBETİ BUNU YAŞATAN İNSANLAR OLSA NE GÜZEL OLUR BİR GELENEGİMİZ YAŞARDI.SELAMLAR
Ben akşamları aç oluyorum, onun içinde sofranın başında oluyorum :)
küçükken o iftar topunu atılmasını camlarda heycanla beklerdik,hemen iftar edelim diye, ne büyük güzelllikmiş ah şimdi o sese o kadar hasretizki ordakiler bıkmışlar heralde uzakta olsaydınız nizipin herşeyine hasret kalırdınız vallahi kıymetini bilin insanın kendi memleketi gibisi yok..........
ahhhhh nizippp
:(şunu belirtmeyi unutttum esasında eskiden iftar yaklaşınca sokakta yemek tabakları ordan oraya koşuşturulurdu komşular birbirlerine yemek götürürlerdi,sahurlarda erkekler fırına gider sıcak ekmek alılardı yemekten sonra herkes çoluklu çocuklu teravih namazına koşarlardı. oruç tutmayan varsa özellikle erkekler kimse oruç olmadıgını belli etmezlerdi herkesin birbirine saygısı vardı.eminim yine öyledir nizip,istanbulda nerdeyse ramazan oldugunu unutuyorsunuz herkes birbirine yabancı sokaklarda kadınlı erkekli ellerinde sigara içenlermi,bişeyler yiyenlerimi ve yahutta gözünüz içine baka baka sakız çigneyenlermi,lokantaları bir görseniz yemek yiyen insanlar dolu artık o eski güzel ramazanlar kalmadı bence çok üzücü iyi ramazanlar.
Klasik olcak ama nerde o eski ramazanlar...
hani evvelden iftar saati Aptal deriz kapı kapı yemek toplardı.onları bile görmym...
temsili resim sadece
Ah Ahhh ben de pazarcamiide oturuodum küçükken evimizin karşısında fabrikada iftar ve sahur vakitinde düdük çalardı naasıl bi sesdi varyaa cümbür cemaat herkesi uyandırırdı..oda ayrı bi güsellikdi yaaa....
evet hatırladım hüseyin gerçi sen daha küçükttün ama iyi hatırlıyosun vallahi........
sadece nizipe özgü değilki bu top.batmanda da atılıyo.özellikle maraş ve elazığdaki ramazan toplarının sesleri daha yüksek çıkıyo...
ya aklıma gekmişken çocuklugumda tren yolunun kenerlarından daglık yerlerden keber toplarlardı halen toplayan varmı acaba varsa kendiz toplayın buzluga atın açmamış olacak tabi, geçenlerde 100 gr lıgını aldım 8 ytl eliniz altında vallahi çok lezzetli tavsiye edrim
nizipde güllede atılıo batman maraş ve elazığda da atıolarmı?
O bahsettiğin düdük sesi Ülfet fabrikasından geliyordu hüseyinciğim.Ama artık mazi oldu maalesef, eehh ne yapalım hakkımıza hayırlısı.huseyinb88;93524 wrote:Ah Ahhh ben de pazarcamiide oturuodum küçükken evimizin karşısında fabrikada iftar ve sahur vakitinde düdük çalardı naasıl bi sesdi varyaa cümbür cemaat herkesi uyandırırdı..oda ayrı bi güsellikdi yaaa....
Abi fabrika ismini fln hatırlamıorum neredeyse nizipden göçeli 10 sene oldu teşekkür ederim mustafa abi...
Çünkü benimde çocukluğum Pazarcami mahallesinde geçti
ya aklıma gekmişken çocuklugumda tren yolunun kenerlarından daglık yerlerden keber toplarlardı halen toplayan varmı acaba varsa kendiz toplayın buzluga atın açmamış olacak tabi, geçenlerde 100 gr lıgını aldım 8 ytl eliniz altında vallahi çok lezzetli tavsiye edrim
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.