günümüzde insanlar s?rf kendilerine ö?retilenlerden, ön yarg?lardan, ' acaba ay?p olur mu? ', ' kötü mü ederim? ' demekten kar??larındaki insanların iyilik yapmas?na izin vermiyor, hatta onlar? kötülü?e sevkediyor, tabi bunun terside geçerli...
" eski zamanların birinde ba? piskopos görevini ve belkide hayat?n? devretmeye yak?n günlerde büyük bir yemek düzenler. ülkenin dört bir yan?ndan rahipler bu son yeme?e ça?r?l?r...
kocaman bir masada herkes yeme?e oturur. 100 'ü a?k?n ya??na ra?men ba? piskopos adet gere?i su içmek isteyen olup olmad???n? sorar. tabi hiç kimse bu ya?l? adamca??za hürmet ve sayg? aç?s?ndan su istemez. ancak masan?n en sonundaki bir rahip eliyle i?aret ederek su ister. ba? piskopos a??r ve yorgun ad?mlarla masan?n en sonuna kadar gider ve suyu uzat?r.
o anda masadaki di?er rahipler taraf?ndan bir u?ultu olu?ur. herkes ' bu kadar ya?l? bir adamdan su istenmez ki ... ' diye homurdanmaktad?r. bunu duyan ba? piskopos kalabal??? susturur ve ?öyle der...
- benim içimden bir iyilik yapmak geldi ve o rahip iyili?in kendisini göstermesine yard?mc? oldu, izin verdi.. "
büyük üstad paulo coelho 'nun bir hikayesiydi bu... hat?rlad???m, umdu?um ve yorumlad???m kadar? ile...
...
bu hikayeyi ilk okudu?umda gerçekten çok etkilenmi?tim. günümüz hayat?n? yans?t?yordu bir anlamda.
günümüzde insanlar s?rf kendilerine ö?retilenlerden, ön yarg?lardan, ' acaba ay?p olur mu? ', ' kötü mü ederim? ' demekten kar??larındaki insanların iyilik yapmas?na izin vermiyor, hatta onlar? kötülü?e sevkediyor, tabi bunun terside geçerli...
- latilokum lokum latife...
eski türk filmlerininde etkisi ile; k?z?n? partiye kimya setiyle gönderip, ' sak?n bir ?ey içme! içeceksende önce analizini yap ' diyen annelerden... k?z?n?n erkek arkada??n? nuri alço nun türk filmlerinde çizdi?i imajla harmanlayan babalara kadar ön yarg?l? insanlar var bu ülkede...
spam emaillar ile yay?lan organ mafyas? hikayelerini okuyup, uzat?lan bisküvide ??rınga deli?i arayan tipler var...
arabas?n? k?sa bir süreli?ine park ettikten sonra çevredeki çocuklara sahte bir gülü? atan, içinden " allah?m lütfen çizmesinler... " diye dua eden insanlarda var...
mahalleye yeni ta??nan ve bir iki çocu?a ?eker veren birine kem gözle bak?p, bayramda çocukların?n mahalle mahalle dola??p ?eker toplamas?na ses etmeyen zihniyetlerde var elbette!
böyle dü?ünen insanlara soruyorum ?imdi... acaba kötülük kimin içinde!
- latilokum lokum latife, latife yapt?m zannetme!
?yice bir dü?ünün bakal?m kaç ki?i yapaca??n?z iyilikleri geri çevirerek duyguların?z? nas?rla?t?rd?... kaç ki?i iyilik yapman?za engel olarak mutlu olman?za izin vermedi...
yemek ?smarlamak istedi?inizde buna izin vermeyen yada sinemaya davet etti?inizde i?im var deyip sizi geçi?tiren sevgilinizi dü?ünün...
yard?m etmek istedi?inizde... " hay?r!, sen kar??ma!, ben hallederim! " gibi kelimeleri i?itti?iniz ve size önemsizmi?siniz gibi hissediren durumlar? dü?ünün...
tan?mad???n?z birine geçici bir süre elindeki po?etleri tutabilece?inizi söyledi?inizde, size ba??ra ça??ra ' h?rs?zm? acaba? ' diye bakan gözleri dü?ünün...
yada yine tan?mad???n?z birine sadece içinizden geldi?i için yard?m etmek istedi?inizde... " ben paran?n pe?inde de?ilim! " demek zorunda kald???n?z ve yanl?? anla??ld???n?z durumlar? dü?ünün...
...
?yice bir dü?ünün bakal?m kaç ki?inin yapaca?? iyilikleri geri çevirerek duyguların? nas?rla?t?rd?n?z... kaç ki?inin yapaca?? iyiliklere engel olarak mutlu olmas?na izin vermediniz...
evlerine gitti?inizde içinden geldi?i için size çorba yapmak isteyen ya?l? büyüklerinize; yorulmas?n diye " sa?olun ben tokum. " deyip mutlu olmas?na izin vermedi?iniz zamanlar? dü?ünün...
kap?s? belkide üç ayda bir kez çalan ya?l? kom?unuza, sizi içeri davet etti?inde... " acele i?im var. " dedi?iniz ve onu yaln?zl???na terketti?iniz zamanlar? dü?ünün...
e?yaların? ta??mas?na yard?m etti?iniz birinin, size bir?ey ikram etmek istedi?inde onu geri çevirip, borçlu b?rakt???n?z zamanlar? dü?ünün...
sizi sinemaya davet eden sevgilinizi geri çevirdi?iniz ve onu s?k?c? bir hafta sonu ile ba?ba?a b?rakt???n?z zamanlar? dü?ünün...
siz iyisimi geri çevirdi?iniz ve çevrildi?iniz tüm iyilikleri, insanların mutlu olmas?na izin verdi?iniz ve vermedi?iniz tüm zamanlar? dü?ünün.
...
mutlu olmak ve mutlu etmek için iyili?in kendisini göstermesine yard?mc? olun, izin verin!
serhend’de mecûsîler de vard?. bir mecûsî büyücülük yap?yor, etraf?na pek çok ki?iyi topluyordu. mecûsî, hem ate?e tap?yordu. ate?in içine giriyor, insanlara ate?in yakmad???n? gösteriyordu. kendisini izleyenleri çok etkiliyordu. kimilerini de ate?in üzerinde yürütüyor, seyredenlerin inançların? altüst ediyordu. bu durum, halk aras?nda çok yay?ld?. söylentiler ço?ald?. ?nsanların gönül dünyas? ve inanç esaslar? kar??t?. derken, müminler aras?nda büyük bir fitne ba? gösterdi.
bunun üzerine muhammed ma‘sûm hazretleri dervi?lerine büyük bir ate? yakmaların? söyledi. daha sonra ?öyle dedi:
“ben bu ate?in içine girece?im. allah’? zikredece?im. mecûsî’ye de söyleyin gelsin. ??in gerçe?ini allah gösterecektir.”
belirlenen günde halk topland?. muhammed ma‘sûm hazretleri ate?in içine girdi. ate? onu yakmad?. t?pk? hz. ?brahim aleyhisselâma serin geldi?i gibi...
ate? yeri güllerle, ye?illiklerle örülü bir gülistan oluverdi. mecûsî ise tapmakta oldu?u ate?in bir müslüman? da yakmad???n? görünce deh?ete dü?tü. böylece insanlar üzerindeki tesiri k?r?ld?. yenik dü?tü ve çekip gitti.
sevgili gökhan yaz?ların çok güzel zevkle okudum bir solukta,hele muhammed mazum hazretlerinki bir harika insanların içindeki tabular? y?kmak kadar zor bir ?ey yok,
her mumammedi bir a?k ve gönül pervanesi olmas? laz?m.zira pervane olan kendini ate?ten gizlermi?
receb ay?n?n ilk cuma gecesidir. regâib, regibe kelimesinin ço?ulu olup, sözlükte; itibar edilen ?ey ve bol ihsan demektir. bu gece de resûl-i ekrem'in (s.a.v), allah teâlâ taraf?ndan manevî iyiliklere ve ihsanlara nail oldu?u için, buna ?ükran olarak on iki rekat nafile namaz k?ld??? rivayet olunmaktad?r. nafile oldu?u için k?l?nsa sevab? bol, k?l?nmazsa günah? yoktur. ancak bu gecelerde k?l?nan bütün nafileler ferdî k?l?n?r. önemli olan bu geceyi ibadetle, dua ve niyazla ihya etmektir.
bütün n?z?pl? hem?er?ler?m?n rea?g kand?l? mübarek olsun.
regaip gecesi duaların kabul edildi?i be? geceden birisidir. bu gecede dualar geri çevrilmez. duan?z olmasa rabb’im size ne diye de?er versin! dedirtiyor kur’an. ?stemeyene verilmez ki!.
?smini meleklerin koydu?u özel bir gecedir regaip gecesi. peygamberimiz “o , öyle bir gecedir ki, melekler o geceyi regaip ( yani elde edilmek istenen büyük arma?an) ad?n? vermi?lerdir…” buyurmu?tur. ?nsan, melek olmak için var de?ildir; ama melekleri geçecek donan?ma sahiptir..
regaip gecesi cenab-? mevla , hz muhammed’e lutfetti?i külli rahmet ve ihsanların kap?s?n?,cüz’i planda tek tek ümmetinede açık b?rakm??. ak?ll? davranan, yolunu bulan, iradesinin hakk?n? veren her kulo harukulade ikramdan nasipdar olabilir.ra?bet göstermeden regaibe eri?ilmez. regaiple?ilmez.bu gece , üç ayl?k mübarek ahiret pazarın?n ilk sergisi.bir arınma aklanma f?rsat?. .
regaip efendimizin hayata ba?laman?n?n bir ünvan?d?r. öyleyse regaip gecesinin üzerimizde hakk? vard?r. bu gece, seccadelerin kanatlarında miracayükselinecek istisna anlard?r. kulun allaha en yak?n oldu?u an secde an?d?r. o halde seccade de bol dua edin.rafaip kandili allaha yürüme gecesidir. r?zay? ?lahinin arand??? gecedir..
bilindi?i gibi regaip kelimesi bolluk, berket, fazilet anlam?na gelmektedir. bu gece allah?n (c.c) lütüfların?n bol bol verdi?i bir gecedir ve üç ayların ilk kandil gecesidir..
Bu k?sa yaz? bir al?nt?d?r.ben okudum ne kadar do?ru bilmiyorum sadece olabilir diye dü?ünerek ve aff?n?za s???narak sizlerle payla??yorum. Allah(c.c) emanet olun.
''Bir dost anlatm??t?; Bir tan?d?kların?n evlerinde televizyon ar?za yapm??. tamirci gelip televizyonun arkas?n? açm?? ki bir sürü ekmek k?rınt?s?...... Tabi kimin yapt??? hemen anla??lm??,evin dört ya??ndaki yaramaz k?z?. Bu hangi ailemizde gerçekle?irse gerçekle?sin büyük oranda gösterilecek tepki
öfkeli bi davran??t?r.Tamircinin yan?nda ba??r?p hatta ileri giderek ufak çocu?u dövenler bile olabilir.
Fakat bu anne öyle yapmam?? cocu?uyla konu?may? denemi?,ve ö?rendiklerinden sonra hüngür hüngür a?lamaya ba?lam??.Çocuk ekranda Afrika daki aç çocuklar? gördükçe mutfaktan ekmek al?p televizyonun açık buldu?u tek yerinden,arkas?ndaki ?zgaralarından içeri at?yormu?...... ''
Allah'in selami tabiidur. Mektubu cok yavas yazayrum, cunkim bilirum ki,
cabuk okuyamazsun.. Benden yana sual
edersen, Allahuma pin sukur iyiyum, yeni pir is puldum.. Emrimde yuze
yakin adam var, hepsi de sessuz sedasuz, kendi
hallerinde. Ne is puldugumu soraysan soyleyecegum patlama, mezarluk
pekcisi oldum..
Bacin Emine bir usak doguracak, daha erkek midur, kiz midur, pelli
degil. Hacan o yuzden saga dayi mi oldin, teyze mi oldin soyleyemeyrum..
Temel emicen de tukkan actu, o da otuza aldigini yirmipese verir, surumden kazaniyormus oyle dedi..
Bizim koye findukcularin Temel'i muhtar sectuk, akillu usak da. Gecen
gun hepimizu zelzeleye karsi asi etturdu. Temel akilludur, hemde durusttur.. Gecenlerde bir taksinin soforu koye varmis, muhtari arayu, meger yolda pir tavuk ezmus sahibini soraymus.. Muhtar Temel tavuga pakmis, hapu bizden degildur, pizum koyde yassu tavuk yoktur, demis..
Senin kucugun Memet cok akullu bir usak cikti. Gecen gun tepeye varmis,
elinde bir ip sallayup duriy.. Anan, uy usagim ne edeysun orada demis.. O da heva turumuna bakayrum demis. Cektum oni aksam karsuma, anlat bakayum su hava turumu isinu dedim. Anlatti, meger ip sallanunca havanin ruzgarli oldugunu, ip islaninca da yagmur yagdigunu anlaymis..
Cok akillu usak vesselam. Sen o yasta boyle akillu degildun!
Yaa iste boyle usagum.. Memlecetten saga pol pol havadis.. Yeni havadis olursa yine yazayrum.. Baki Hudaya emanet ol.
Baban
Not: Mektupa para koyacaktum, ama gec akluma geldu, zarfu kapatmisum. :)
Zaman?n birinde Erzurum'dan bir grup insan hacca gitmek için yola çıkm??lar. Van'a gelmi?ler. Van'?n bir köyünde konaklamaya karar vermi?ler. O köyün de imam? yokmu?. Köylüler aralarında konu?mu?lar ve Erzurum'dan çık?p hacca giden bu topluluktan birini imam yapmaya karar vermi?ler. Bu insanlar hacca gidiyorlarsa bo? insan de?illerdir diye dü?ünmü?ler. Nitekim tekliflerini içlerinden birisi kabul etmi?. Her y?l 400 koyun verilecekmi? imama. Adam hacca gidip masraf yapaca??ma burada kal?p yalandan imaml?k yapar ve her y?l 400 koyun sahibi olurum diyerek i?e ba?lam??. Köylü camide toplanm?? namaz k?l?nacak. Say?n imam ba?lam?? namaz? k?ld?rmaya :
- Erzurum’dan çıkt?m yola Van'da verdim mola 400 koyun verdiler bana, Allahuekber...
Bu günlerce ayn? biçimde devam etmi?. Köylü bu i?e biraz ?a??rm?? ve konu?mu?lar aralarında :
- Daha önceki imam m? yanl?? k?ld?r?yordu, yeni imam mi yanl?? k?ld?r?yor? Bunu gidip Müftüye soral?m.
Say?n müftü me?hur Of’lu... Müftüye gelen halk her ?eyi anlatm??. Müftü köylüye dönerek :
- Siz ?imdi hiç imama çakt?rmadan köyünüze dönün ve namaz vakti camide toplan?n ben de namaza gelece?im, diye emir verir. Herkes köyüne döner ve namaz vakti cemaat camide toplan?r. Tabi ki Say?n müftüde camidedir. ?mam namaz? k?ld?rmaya ba?lar.
Birinci rekat :
- Erzurum’dan çıkt?m yola, Van’da verdim mola, 400 koyun verdiler bana, Allahuekber... der hoca. Arkadan "öhö.. öhö!..” ?eklinde bir ses duyulur. ?mam yakaland?m herhalde diye korkmaya ba?lar. ?kinci rekatta sözlerinde biraz de?i?iklik yapar :
- Erzurum’dan çıkt?m yola, Van'da verdim mola, 400 Koyun verdiler bana, yar?s? sana yar?s? bana... Allahuekber...
Namaz bitince köylü Müftüye dönerek “?mam efendi namaz? do?ru mu k?ld?r?yor? diye sorar. Müftünün cevab? :
- Haçen birinci rekatta biraz ?a?irdi ama ikinci rekatta i?i düzeltti...
GÜZEL ÜLKEM?N B?R YER?NDE ?K? DOST VARMI? BUNLAR ÇOCUKLUKTAN BER? BERABER BÜYÜMÜ?LER GEZM??LER YEM??LER H?Ç B?R ZAMAN AYRILMAMI?LAR BU ?K? DOST OKUMU?LAR ÖGRETMEN OLMU?LAR ?K?S?N?N TAY?N? FARKLI YERLERE ÇIKMI? AYRILIK SAAT? GELM?? KAPIYI ÇALIYO VE BUNLAR SON BERABER OLDUKLARINDA B?R YER KE?F ETM??LER B?R B?RLER?NE DEM??LERK? HER SENE GELD?G?NDE BU AYDA BU GÜNDE BURDA BUL?ALIM DEM??LER VE DAHA SONRA AYRILMI?LAR
GELECEK SENE OLUYOR ?K? ARKADA? DED?KLER? YERDE BULU?UYORLAR GEZ?YORLAR TOZUYORLAR GÜNLER?N? ÇOK GÜZEL B?R ?EK?LDE B?T?R?YORLAR GELECEK SENE OLUYOR ?K? ARKADA?IN B?R? GEL?YOR D?GER? GELM?YOR GELEN ARKADA?I O GÜN AK?AMA KADAR BEKL?YOR GELMEYENCE ?ÖYLE D?YOR: YA BELK? ??? ÇIKMI?TIR ONUN ?Ç?N GELMED? DER VE ORDAN G?DER Y?NE B?R SENE OLUYOR O GELEN ARKADA? Y?NE GEL?YOR ÖMÜR ARKADA?I Y?NE GELM?YOR ( NE B?LS?NK? O ARKADININ ÖLDÜGÜNÜ ) VE BEKL?YOR BEKL?YOR SONRA ÖLDÜGÜNÜ TAHM?N ED?YOR VE D?YORK? :( BURALAR SEN?NLE GEZELM?? BE DOSTUM D?YOR YAN? DOSTUN OLMADIKÇA H?Ç B?R ?EY?N DADI YOKTU
kusura bakma bir harfimiz yanl?? olmu? harikas?n demek istedim.Zaten bu sebeple Cuhurcil ?öyle der:
Bu millet bazla büyütmeyin Orta do?uya hakim olurlarsa dünyan?n dengesini (çıkarlar?m?z?) bozarlar.
Aman fazlada küçülmeyin Müslüman türklerde olmazsa Orta do?u hiristiyan alemine zindan olur der.Selamlar
Ö?rencinin biri M?s?r'da üniversite okuyormu?. Yaz?l?lar bittikten sonra sömest?r tatili olmu?. Arkada?? Ali'ye, ben memleketime gidiyorum sen bana notlar?m? iletirsin: E?er bir zay?f?m varsa Ali'nin selam? var, iki zay?f?m varsa Muhammed'in selam? var, üç zay?f?m var ise Muhammet Emin'in selam? var dersin demi?. Arkada?? notlara bakt?ktan sonra evini aram??, babas? çıkm?? telefona. Ali orada m? diye sormu?; babas?, yok demi?, o da notu b?rakm??:
- Ali geldi?inde söyleyin, ümmeti Muhammed'in selam? var.
Uça??n havalanmas?n? beklerken adam?n yan?nda oturan di?er yolcu, adama dönmü? ve
- Biliyor musunuz, bir yerde okumu?tum e?er yolculuk esnas?nda yan?n?zdaki
ile sohbet ederseniz, seyahat süresi daha k?sa geliyormu? insana.
Kuca??ndaki kitab? okumak üzere yeni açm?? adam, kitab? yava?ça kapatm?? ve
adama;
- Hangi konuda sohbet etmek istersiniz ?
- Bilmem ki, nükleer enerji konusunda konu?mak ister misiniz ?
- Olabilir, bu ilginç bir konu olabilir ancak nükleer enerji konusuna girmeden önce size ba?ka bir soru soray?m.
Bir at, bir inek ve bir keçi, üçü de ot yiyerek beslenmelerine ra?men, keçi misket ?eklinde, inek s?v? ?eklinde, at ise kurutulmu? ot ?eklinde d??k?lar.
Sizce neden ?
Sohbet etmek isteyen adam, hayretle bakm??;
- Hiçbir ?ey akl?ma gelmiyor, bilmiyorum.
Kitab?n? okumak isteyen adam;
- Hiç bir bok hakk?nda bilgin yoksa ne demeye nükleer enerji konusunda sohbet etmek istedin ?
-Ne. demi? Temel
-Sen Avni Aker Stadyumunu tüm Trabzonlularla dolduracaks?n sorumu orada soraca??m demi?
Temel kabul etmi?,s?nav günü Avni Aker'i h?nca h?nç doldurmu?
Hoca sormu?
-Temel 2 x 2 kaç eder?
Temel hemen:
-4 eder hocam demi?, o s?rada Avni Aker'deki tüm Trabzonlular
-Temel'e bir hak daha ver..
diye ba??rm?????
yap maya böylemiydi acaba halla halla unutmu?um ben bu kurallar? hat?rlatt???n için sa?ol dikkat ederiz belki bundan sonra baz? konulara çünkü baz?lar? olmazsa olmaz?md?r da