Nizip.com
Üye ol
003_Kemal CENGİZ

Israrimiz Nizip Içindir

Görüntülenme: …

Kemal Cengiz Üye
Sizi bilmem ama yazarken de çizerken de ‘bırakınız aynı konuyu’ ayni kelimeyi birden fazla kullanmak dahi beni sıkar… Hani şu, en az günde üç öğün kızdırılıp yenilen temcit pilavının tadını (tatsızlığını) verir bana; vurgudan yoksun, kelime hazinesi sınırlı ifade özürlüsü gibi hissettirir beni, bana… Okura da tiksinti verdiği kesin!..
Ama, konu Nizip olunca; Nizip’in eksiklikleri, noksanlıkları, gereksinimleri olunca asla bıkıp usanmam; yazmaktan-çizmekten, uyarmaktan, duyurmaktan, istemekten ve ısrar etmekten… Çünkü ben bir Nizipliyim ve Nizip’te yaşıyorum. Sade bir vatandaş olarak ‘az-çok’ yaşadığın kente ve bölgeye dair duyarlı olmak gerektiği inancında ve bilincindeyim. Sorarım sizlere, Nizip’in sorunları (sosyal, ekonomik, kültürel vs) Nizip’te yaşayan ya da Nizip’te doğup-büyümüş ama şu an için Nizip dışında yaşayan (iş kurmuş, memur olmuş vs) Niziplilerin ortak sorunları değil midir? Bu sorunlar, ihtiyaçlar, gereksinimler yoksa Gaziantepliyi, Kilisliyi, Birecikliyi mi ilgilendirmektedir?.. Öyle ise Nizip’in sorunlarına dair bu duyarsızlığa, vurdum duymazlığa ve elini taşın altına sokamama korkaklığına ne demeli, nasıl izah etmeli?.. Her şeyi devletten-belediyeden ve bir avuç hayırsever insanımızdan bekleme tembelliği, beleşçiliği tavırlarımızda hâla ısrar mı etmeliyiz? Yoksa, çözümsel yapılanmaların ‘karınca kararınca’ uçuna mı yapışmalıyız?.. Evet?.. Hem de sıkı bir şekilde… Nizip için bir ağaç dikilirken de, bir taş üstüne bir taş konurken de destek verip, ter akıtıp, sahiplenmeliyiz. Tabi bunun için öncelikle bir arada yaşama bilincimizi geliştirip, duyarlı ve fedakâr olmalıyız.
Duyarlılık dedim de aklıma geldi!.. Nizip Belediyesi’nin (www.nizipbelediyesi.com) sitesinde Nizip’in ihtiyaçları için sürekli anketler yapılmaktadır. Son anketlerden bir tanesi İlçemizde ihtiyaç duyulan en büyük eksiklik nedir: a-) Spor kompleksi, b-) Alt yapı, c-) Yeşil alan, d-) Kültür sitesi, e-) Barınma evleri, diye bir sorgulama yapılıyor. Kaç gün veya kaç aydır orada, bilmiyorum, ama şu güne kadar yalnızca ve yalnızca 460 kişi okumuş-oylamış. Nüfusa ve Nizip’te ki internet bağlantılı bilgisayarlara orantıladığımızda çok az bir katılım gibi geldi bana. Nedeni mi?.. Tek kelime ile duyarsızlık, ilgisizlik, bananecilik… Nizipli olma ve bir arada yaşama bilincinden yoksunluk… Bencillik ve cehalet… Hiçbir katkıda bulunmaksızın ‘’armut piş, ağzıma düş!’’ beleşçiliği…
Oysa Nizip Belediyesinin bu ve diğer anketlerini cevaplandırmak, bence ve en azından bir hemşerilik görevini yerine getirmek olmalı, her Nizipli için… Üstelik, anketlere bir şeylerde ekleyecek görüşü olmalı her Niziplinin… Örnek mi: f-) Zeugma için bir müze, g-) Nizip Çayının ıslahı, h-) Nizip’e yakışır bir Belediye Sarayı gibi…
Ama, yok!.. Nizip ile ilgili konulara ciddi yaklaşımlar sergileyen duyarlı hemşerilerimiz ‘maalesef’ yok denecek kadar az. Üstelik Nizip insanının çoğu korkuyor; Nizip için bir şeyler yapılma kararı alınırsa benden maddi beklentiler içinde olurlar, diye. İlgisizliğin, tepkisizliğin, katkısızlığın nedenlerinden başlıcası bence bu. Ama bu tür düşünenler için şunu derim ki Her şey para değildir… Bir iş yalnızca para ile bitmez..
Özcesi, Ne Nizip’in sorunları biter, ne de sorunlar çözümsüz kalır!.. Yeter ki, önem ve öncelik sırasına göre ele alınıp işlensin ve de tüm Nizipliler tarafından ‘maddi-manevi’ destek görsün.
Şimdi gelelim konu başlığımıza: ısrarımız Nizip için derken asla dar bölgecilik yapmadığımın bilinmesini ister ve derim ki; Nizip’le ilgili ve Nizip’in genel ve zorunlu gereksinimleri konusunda ‘yalnızca ve yalnızca’ Nizip’in ve Niziplilerin sosyo-ekonomik, sosyo-politik ve sosyo-kültürel bitergeleri için ‘can alıcı konularda’ ısrar ediyorum. Bu sizce dar bölgecilik fanatizmi midir? Hayır… Bunun açılımı, ben Nizip’i yaşadığım büyük bir ev olarak addediyorum; ‘şu günün koşullarında evime ve aile fertlerine neler yakışır ve onlar nelere layıktır?’ düşüncesiyle eksiksiz ve noksansız bir şekilde evimin döşenmesini, yerleştirilmesini istiyorum… Ve de evimin içi gibi dışını da temiz tutmak ve günü gününe süpürmek istiyorum. Sizce çok şey mi istiyorum?.. Ya da zor ve imkansız olan bişeyler mi?
Yoksa, birçok duyarsız hemşerim gibi (düşünsel ve eylemsel) halt mı işliyorum? Değilse, gelin siz de bu dekorasyonun ve süpürgenin ucuna yapışın… İnanın elleriniz kirlenmez… Bilakis, huzur, mutluluk ve gurur duyarsınız kendinizle. 28.08.2007
Gökhan Dokuyucu Üye
Kemal üstadım yazınız çok güzel elinize sağlık.
Yorumuma gelince ; nizipbelediyesi sitesi reklamını iyi yapmadığı için Nizip halkı bu siteden habersiz bundan dolayı bu kadar az oy kullanan kesim var! Nizip'in belirli noktalarına www.nizipbelediyesi.com yada www.nizip.com diye afişler asılıp o afişlere küçük bir açıklama yapılarak"Niziple ilgili sorunların tartışıldığı bir platform" diye olsa görün o zaman 450'yi 4550'yi...
Nizip çayının ıslahı hakkında çok yazı yazdık fotoğraflar çektik ama bir türlü çözüm bulunamadı geçen pazar eski Antep yolu üstündeki kağıt fabrikasının Nizip çayına atıklarını bıraktı noktaya gidip fotoğraf ve video çekimi yaptım halka bir kaç sordu herkes rahatsız bu durumdan ama birkaç iş güzarın menfi sebeplerinden dolayı o fabrika hergün Nizip çayını zehirlemekte ve yediğim çoğu gıdaya atık kimyevi atıklar bulaştırmakta. Daha önce de dedim şimdide diyorum bu kimyevi ağır metaller şuan vücudumuza yavaş yavaş yerleşiyor ilerliyen yıllarda Niziplilerin çoğu KANSER olacaktır!!!

Nizip'in diğer sorunuda sosyal faaliyet eksikliği, osmanlı parkı açıldı halkıımız o parka hücum etti bunun sebebini anlamak zor değil Sosyal ve Kültürel olaylara Nizip olarak acız!!!
Kemal Cengiz'i kaç kişi sanata eğilimini bilir? Nizip de kültürel tartışmaların yapıldığı kaç platform var?

Diğer bir sorunda işsizlik; Gençlerimizin okuma yönelmesi ile zanatkar sayısı azaldı ve bu gençlerimiz sistemin ağırlığı altında kalıp bir yüksek öğrenim kurumuna yerleşememesi durumunda nizipli işsizler arasına katılmış oluyor! Bu gençlerin çoğu internet kafelere, kahvelere vb. yerlerde gençliğin en güzel yıllarını heba ediyorlar!
Nizip'e fabrikalar açılmalı ve sigortalı işçiler çalıştırmalı....

Kemal hocam benim düşüncelerim bunları sıra diğer arkadaşlarda...
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Duyarsızlık konusunda haklısınız. Laf ebeliği yapan çok fakat elini taşın altına koyan az ! Günlük 10 bin girişimiz var fakat okunma sayımız az. Ne diyelim, duyarsızız duyarsız
Yılmaz Korkmaz Üye
doğruya doğru abi ne denilebilinirki haklısınız
Orhan Çelik Üye
Nizip'te yaşamak bir ayrıcalıktır.
Mustafa Bilici Üye
bence esas sorun ne biliyormusunuz araştırsak nizipte ne kadar gerçek nizipli var nizipte fazla nizipli yok...
Kemal Cengiz Üye
Nüfus kütüğü kayıtlarına göre (Nizip'te yaşayan Nizip köylüleriyle birlikte) Nizip doğumluların nüfusu yüzde 10 cıvarında... Ama ben, şu an Nizip'te yaşayan tüm hemşehrilerimi Nizipli addediyorum. Çünkü, göçünü nereden ve hangi etnik kökenden alırsa alsın; Nizip'in bir kez suyunu içen, havasını teneffüs eden herkes en kısa sürede kendini Nizipli addeder. Bu kaçınılmaz bir nimettir. Ne dersiniz?.. Yoksa yanılıyor muyum?..
dervisdörtbudak Üye
Kemal abi haklısın. Bu memleketin havasındanmıdır suyundanmıdır, bir kez soluyan bir daha ayrılmak istemiyor..Bunlara emekli olupta buraya yerleşen memurlar en güzel örnektir.
HakanSahin Üye
HAKLISINIZ KEMAL AMCA VE YAZINIZ ÇOK GÜZEL NOKTAYI YAKLAMIŞ.

BEN NİZİP İN TEK EKSİĞİNİ GENEL BAĞLAMDA ŞU CÜMLEYLE AÇIKLIYORUM KABA OLARAK GÖRÜNSEDE
KÜLTÜR VE KAREKTER ZAYIFLIĞI EKSİKLİĞİ VAR..
Orhan Çelik Üye
Mustafa kardeş ben Nizip'te doğdum ve Nizip'te büyüdüm ve Nizip için hizmet ediyorum. Ama atalarım doğudan gelmiş. Şimdi ben nereliyim. Yapacağın araştırma sadece mide bulandırır. Fazla Nizipli yok kelimeside hoş değil. Burada yaşayan herkes Niziplidir.
ömer_kısa Üye
Teşekkürler Kemal Abi Böyle Anlamli Bir Konuya Değinindiğin Için .iyiki Varsin Kemal Abi Sen Olmasan Böyle Anlamli Yazilar Göremeyeceğiz..
nizipli_mehmet Üye
kemal abi çok tskler her yazını hayranlıkla okuyorum gercektende çok önemli bir konu eline ve yüreğine sağlık
Mustafa Bilici Üye
Orhan Çelik;90176 wrote:Mustafa kardeş ben Nizip'te doğdum ve Nizip'te büyüdüm ve Nizip için hizmet ediyorum. Ama atalarım doğudan gelmiş. Şimdi ben nereliyim. Yapacağın araştırma sadece mide bulandırır. Fazla Nizipli yok kelimeside hoş değil. Burada yaşayan herkes Niziplidir.
sevgili orhan abim amacım ikicilik yapmak değil beni yanlış anlamayın senin nizipi ne kadar çok sevdiğini herkes biliyor benim demek istediğim nizipte yaşayıpte nizipe küfreden beğenmeyen o kadar çok kişi var ki ben bunlara şahit oldum bu tür kişilerden nizipe bir fayda olmayacağını ima ettim bu tür insanlar nizipe sahip çıkmaz gittikleri yerlede biz nizipliyiz deyip nizipin adını batıran insanlar da cabası!!!!! kırdıysam özürdilerim.. hakkınızı helal edin... vesselam...
isaavci Üye
Bence Nizip artık bir şehir olarak konuşulmalı ve yeniden tasarlanmalıdır.Bunun için bilimsel ve sosyal analizler yapılmalı,şehircilik kültürü ve bilinci kazandırılmalıdır.Kemal abi gibi insanlardan da mutlaka yararlanılmalıdır.
mehmetdemirbilek Üye
deyerli kardeşim cok güzel yazmışsın elinede gönlünede saglık bence kendini nizipli adleden herkes nizipli dirnerden ne zaman gelmiş olursaolsun nizipliyim diyorsa niziplidir saygılar

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim