Nizip.com
Üye ol
Tarım ve Sanayi Konuları

kekiğin tarlada üretimi için de projeler başladı.

Görüntülenme: …

felsefefe Üye
Dağlardan toplanarak ihracatı yapılan ve son 1 yılda fiyatı 6 kat artan kekik, tarımsal üretimde tütüne alternatif haline geliyor. Türkiye'nin en büyük kekik ihracatçısı Kütaş Tarım Ürünleri şirketi, Ege'de 10 bin üreticiye sözleşmeli üretim yaptırmak üzere program başlattı.
Dünya talebinin artmasına rağmen kuraklık nedeniyle yaklaşık yüzde 40'lık üretim daralması beklenen kekikte, kilogram fiyatı 2 yıl önce 1 YTL seviyesinden geçen yıl 2,5-3 YTL ve bu yıl da 7-8 YTL'ye yükseldi.
Yıllık 13 bin tonluk kekik pazarının yaklaşık 10 bin tonunu karşılayan Türk firmaları, pazarı kaybetmemek amacıyla kekiğin tarlada üretimi için de projelere başladı.
felsefefe Üye
Kekik tütüne alternetif oldu
Dağlardan toplanarak ihracatı yapılan ve son 1 yılda fiyatı 6 kat artan kekik, tarımsal üretimde tütüne alternatif haline geliyor.

Türkiye'nin en büyük kekik ihracatçısı Kütaş Tarım Ürünleri şirketi, Ege'de 10 bin üreticiye sözleşmeli üretim yaptırmak üzere program başlattı.
Dünya talebinin artmasına rağmen kuraklık nedeniyle yaklaşık yüzde 40'lık üretim daralması beklenen kekikte, kilogram fiyatı 2 yıl önce 1 YTL seviyesinden geçen yıl 2,5-3 YTL ve bu yıl da 7-8 YTL'ye yükseldi.
Yıllık 13 bin tonluk kekik pazarının yaklaşık 10 bin tonunu karşılayan Türk firmaları, pazarı kaybetmemek amacıyla kekiğin tarlada üretimi için de projelere başladı.
Sunel Tütün şirketini de bünyesinde barındıran Gürel Şirketler Grubu iştiraklerinden Kütaş Tarım Ürünleri Dış Ticaret AŞ, Salihli'de başladığı tarlada üretim faaliyetini, fiyatlardaki yükselmeyle birlikte sözleşmeli çiftçilik modeliyle genişletme kararı aldı.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kütaş Genel Müdürü Tayfur Akın, kekiğin kuraklığın en fazla etkilediği ürünler arasında yer aldığını belirterek, bir süredir ihracatı sürekli artan kekikte bu yıl ihraç edilen ürün miktarında da yüzde 30'luk düşüş yaşanacağını ifade etti.
Türkiye kekik ihracatının önemli bir kısmını üstlendiklerini kaydeden Akın, yaptıkları ihracatın 3-4 bin tonluk kısmını dağ köylerinden, bin tonluk kısmını ise Manisa'nın Salihli ilçesindeki plantasyonlarından gerçekleştirdiklerini ifade etti.
-ORMAN KÖYLÜSÜNÜN TERCİHİ-
Genelde Ege ve Akdeniz bölgesindeki kıyı şeridinde yetişen dağ kekiğini toplayan orman köylüsünün son yıllarda turizm sektöründe çalışmayı tercih ettiğini, toplayıcılığın doğal ortama da zarar verdiğini kaydeden Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Üründeki fiyat dalgalanmaları, Türkiye'nin dünyada pazar kaybetmesine neden oluyor. Dünyanın en iyi kekiği bu topraklarda yetişiyor. Bu nedenle talep sürekli artıyor. Ancak benzeri kekik çeşitleri, Meksika, Şili ve Peru'da da bulunuyor. Fiyat çok yükselirse alıcı, bu pazarlara kayabiliyor. Fiyatı dengelemek amacıyla tarlada kekik üretimine ağırlık vermek kararı aldık.
Salihli'deki plantasyonda bu konuda tecrübe edindik. Bu deneyimi çiftçiye aktaracağız. Önümüzdeki yıl sözleşmeli üretime başlıyoruz. Grup bünyesindeki Sunel Tütün, sözleşmeli üretim yaptırıyor. Grubun tütündeki bu deneyimini kekikte de kullanacağız. Ege Bölgesi'nde Kula, Denizli, Acıpayam, Tavas, Kütahya, Emet, Afyon'u da kapsayan geniş alanda araştırma yapıyoruz. İlk etapta önümüzdeki yıl bin üreticiyle bu işe başlayacağız. İkinci yıl 5 bin, üçüncü yıl 10 bin üreticiyi hedefliyoruz. Bu yolla üretimi, ilk yıllarda bir kaç 100 tonla başlayıp daha sonra bir kaç bin tonlara kadar çıkaracağız.''
Son yıllarda tütün ekim alanlarının hızla daraldığını, kıraç bir toprakta yetişen tütüne alternatif çok fazla ürün bulunmaması nedeniyle tütün üreticisinin zorda kaldığını kaydeden Akın, kekiğin de tütüne benzer, kıraç, sulanabilir olmayan topraklarda yetiştirilebildiğini ve alternatif olabileceğini söyledi.
Kütaş'ın defne yaprağı ve adaçayında da ihracatının bulunduğunu kaydeden Akın, gelecekte bu ürünlerin sözleşmeli yöntemle üretiminin gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
Kasım Böler Üye
Kekiğin bir çeşidi olan zahter bölgemizde tarım yapılamayan kıraç alanlarda kendiliğinden yetişiyor, ayrıca bölgemizde normal tarım yapmaya elverişli olmayan çok miktarda arazi mevcut, bu araziler kekik tarımı için kullanılabilinir.

Osman bey sözü edilen kg fiyatı gerçekten dikkat çekici yani kekik bitkisinin kültür tarımı yapılırsa hiç te azımsanmayacak miktarda ürün elde edilebilir.

Konu ile ilgili olarak çiftçilerimize kapsamlı bilgi verilmesi halinde Nizip bölgesinde yeni bir geçim kaynağı ortaya çıkabilir.
Cali Üye
abi ben Kimyonu cok merak ediyorum. nasıl yetiştiriliyor dönüm başı karı ne kadar Bizim Topraklarımızda yetişirmi?
Kasım Böler Üye
Yetişir Cumali, bir kaç sene önce barakta furya halinde ekildi, pazar konusunda sıkıntılar yaşanınca vazgeçildi hatta unutuldu bile...
müsait bir zaman da foruma açarız İnşaallah.
Subutay Üye
Kasım Abi'nin bahsettiği üzere kekik bitkisi yöremizde sevilerek içilen zahterin bir türüdür. Hatta son yıllarda büyük alış-veriş merkezlerinde zahter, "yabani kekik çayı" ya da sadece "kekik çayı" adı altında süzme fincan çayı olarak satılmaktadır. Kekik bitkisinin suyu etkin bir tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktadır. Yöremizde kekik büyük olasılıkla yetişir. Ama verimli olup olmayacağı hakkında deneme yapılmadan bir yorum yapmak yanlış olur.

kekiğin tarlada üretimi için de projeler başladı.
Adı Kekik Çayı
Bulunan Gramajlar 30gr 150gr
Kullanım Alanları - Bilgi Bakterilere karşı etkili olduğu bilimsel yayınlarda belirtilmektedir. Balgam söktürücü olan zahter, kuru ve balgamlı öksürüklerde iyi bir rahatlatıcıdır. Solunum yolu rahatsızlıklarında, soğuk algınlığı şikayetlerinde çay olarak kullanıldığı gibi ağız ve boğaz mukozası rahatsızlıklarında çalkalayarak veya gargara olarak da kullanılabilir. İştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı olduğu bilinmektedir.
Bilgi Bir yaşından küçük çocuklarda, hamile ve süt veren kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez.

https://www.arifoglu.com
felsefefe Üye
Benim en büyük derdim fakir fukaranın evine ekmek götürmesi.
Buda keber gibi olabilir
Eğer taşbaşa vs Kekik tohumları bi kez atılsa varya sanınrım bir kazanç kapısı daha açılır.
Aslında zahter ve Per Yavşanı da paketlenip satılabilir hatta ihracat edilebilir.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim