Tez ve Araştırmalarınız

NİZİP’teki Mimari Eserler Yüksek Lisans Tezi

Halil Eker Üye
NİZİP’teki Mimari Eserlerle ilgili Bir Yüksek Lisans Tezi. Tarih sahnesine çıkmış ve bölgeye hakim olmaya çalışmış bütün medeniyetlerin ele geçirmek için büyük uğraş verdikleri Anadolu’nun güneydoğusu ile Mezopotamya’nın kuzeyinde yer alan Nizip’i, bölgenin siyasal ve kültürel hareketliliğinden uzak düşünmek mümkün değildir.
T.C.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SANAT TARİHİ ANA BİLİM DALI NİZİP’TEKİ MİMARİ ESERLER YÜKSEK LİSANS TEZİ
Hazırlayan Halil EKER DANIŞMAN Doç. Dr. Abdülhamit TÜFEKÇİOĞLU
VAN - 2006
İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. GİRİŞ1.1. Konunun Niteliği ve Önemi 1.2. Kaynak ve Araştırmalar 1.3. Metot ve Düzen 2. NİZİP ADININ KAYNAĞI, COĞRAFİ DURUMU VE TARİHÇESİ 2.1. Nizip Adının Kaynağı 2.2. Nizip’in Coğrafi Konumu 2.3. Nizip’in Tarihçesi 3. KATALOG 3.1. GÜNÜMÜZDE MEVCUT OLAN YAPILAR 3.1.1. CAMİLER 3.1.1.1. Uluyatır Kasabası Merkez Camii 3.1.1.2. Salkım Kasabası Adaklı Camii 3.1.1.3. Uluyatır Kasabası Yalnız Minare 3.1.1.4. Nizip Leylek Camii 3.1.1.5. Nizip Hamam Camii 3.1.1.6. Turlu Köyü Camii 3.1.1.7 Tatlıcak Kasabası Merkez Camii 3.1.1.8. Nizip Saha Camii 3.1.1.9. Nizip Şıhlar Camii 3.1.1.10. Salkım Kasabası Merkez Camii 3.1.1.11. Sekili Kasabası Eski Höyük Camii Minaresi 3.1.1.12. Nizip Molla Ahmed Camii 3.1.1.13. Nizip Çarşı Camii 3.1.1.14. Akçakent Köyü Aşağıoba Camii 3.1.1.15. Akçakent Köyü Yukarıoba Camii 3.1.1.16. Çanakçı Köyü Camii 3.1.2. KİLİSELER 3.1.2.1. Ehneş (Gümüşgün) Köyü Kilisesi 3.1.2.2. Nizip Fevkani Kilisesi 3.1.3. SABUNHANELER 3.1.3.1. Fincancıoğlu Sabunhanesi 3.1.3.2. Hacı Ahmet Sayın Sabunhanesi 3.1.3.3. Hacı Mehmet Sayın Sabunhanesi 3.1.4. EVLER 3.1.4.1. Zabitler Evi 3.1.4.2. İbrahim Eser Evi 3.1.4.3. Avni Uygur Evi 3.1.4.4. İsmail Örnek Evi 3.1.4.5. Hacı Ahmet Sayın Evi 3.1.4.6. Hacı Abit Sayın Evi 3.1.4.7. Sayınlar Misafirhanesi 3.1.5. KÖPRÜLER 3.1.5.1. Salkım Taş Köprü 3.1.5.2. Akçakent Köyü Taş Köprü 3.1.5.3. Paşa Köprüsü 3.1.6. TÜRBELER 3.1.6.1. Anonim Türbe 3.1.6.2. Şıh Süleyman Türbesi 3.1.7. Çeşmeler 3.1.7.1. Akçakent Köyü Çeşmesi 3.2. GÜNÜMÜZDE MEVCUT OLMAYAN YAPILAR 3.2.1. Nizip Bedesteni 3.2.2. Büyük Hamam 3.2.3. Küçük Hamam 4. DEĞERLENDİRME 4.1. Plan ve Mekan Anlayışı 4.1.1. Camiler 4.1.2. Kiliseler 4.1.3. Sabunhaneler 4.1.4. Evler 4.1.5. Köprüler 4.1.6. Türbeler 4.1.7. Çeşmeler 4.1.8. Bedestenler 4.1.9. Hamamlar 4.2. YAPI ELEMANLARI 4.2.1. Cephe Düzenleri 4.2.2. Apsisler 4.2.3. Mihraplar 4.2.4. Minberler 4.2.5. Minareler 4.2.6. Avlu 4.2.7. Eyvan 4.3. STRÜKTÜREL ELEMANLAR 4.3.1. Destek ve Geçiş Elemanları 4.3.1.1. Paye, Sütun, Sütun Başlıkları 4.3.2. Kemerler 4.3.3. Pandantifler 4.3.4. Örtü Sistemleri 4.3.4.1. Kubbeler 4.3.4.2. Tonozlar 4.3.4.3. Düz Örtüler 4.3.4.4. Kırma Çatılar 4.4. SÜSLEME 4.4.1. Bitkisel Örnekler 4.4.2. Geometrik Örnekler 4.4.3. Mukarnas 4.5. YAZI 4.6. MALZEME VE TEKNİK 4.6.1. Taş 4.2.2.Ahşap 5. SONUÇ 6. ÖZET 6.1. SUMMARY 7. KAYNAKÇA 8. ÇİZİM LİSTESİ 9. FOTOĞRAF LİSTESİ 10. LEVHALAR
ÖNSÖZ
Tarih sahnesine çıkmış ve bölgeye hakim olmaya çalışmış bütün medeniyetlerin ele geçirmek için büyük uğraş verdikleri Anadolu’nun güneydoğusu ile Mezopotamya’nın kuzeyinde yer alan Nizip’i, bölgenin siyasal ve kültürel hareketliliğinden uzak düşünmek mümkün değildir. Düzenli akarsuları, elverişli iklimi ve Anadolu ile daha güney bölgeler arasında köprü vazifesi görmesi nedeniyle sürekli iskan edilen Nizip, bu yöreye yerleşmiş olan medeniyetlerin bırakmış oldukları kalıntılarla, bölgenin zengin bir kültürel mirasa sahip olmasını sağlamıştır. İnşa edildikleri dönemin sosyal ve kültürel özelliklerini barındıran ve geçmişle gelecek arasında bir köprü kuran bu eserler, yörede hakimiyet kurmuş devletlerin ulaştıkları medeniyet düzeyinin ve yaptığı hizmetlerin sembolü niteliğindedir. Anadolu’daki köklü tarihin birer belgesi olan incelediğimiz bu tarihi eserlerin bakımsızlığa ve yıkıma terk edilmiş olması, sadece kültür varlıklarımızı değil, tarihimizi de ortadan yok etmektedir. “Nizip’teki Mimari Eserler” adlı bu tez çalışmasında Nizip ilçe merkezi ve köylerindeki cami, türbe, bedesten, sabunhane, köprü, hamam, kilise ve ev gibi mimari eserler yerinde araştırılmış, ölçüleri alınmış, kitabeleri okunmuş ve sanat tarihinin bilimsel metodolojisine uygun biçimde incelenmiştir. Yansıttıkları mimari üslupları günümüze ulaştığı şekliyle incelemeye çalıştığımız bu eserlere; en kısa zamanda sahip çıkılması, yıkımlarının önüne geçilmesi ve onlara hak ettikleri değerin verilmesi en büyük dileğimizdir. Beni bu araştırmayı yapmaya sevk eden ve çalışmamı yönlendiren danışmanım Doç. Dr. Abdülhamit TÜFEKÇİOĞLU’na, araştırmam sırasında benden her türlü yardımlarını esirgemeyen bölüm başkanım Prof. Dr. Recai KARAHAN’a, bölüm hocalarımdan Prof.Dr. Abdusselam ULUÇAM’a, kendisinden büyük yardım ve destek gördüğüm hocam Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP’a, Yrd. Doç. Dr. Osman AYTEKİN’e, Yrd. Doç. Dr. Ali BORAN’a, Yrd.Doç. Dr. Bülent Nuri Kılavuz’a, Y.Y.Ü. öğretim üyelerinden Dr. Kemal ÖZKURT’ta ve Nizip’li işadamlarından İ. Halil İMAMOĞULLARI’na, Ayhan AKPEK’e, Nizip’li inşaat mühendisi Mahmut POLAT’a, Gaziantep Müzesi Müdürü Arkeolog Mehmet ÖNAL’a, Gaziantep Müzesi uzmanlarından Antropolog Coşkun KÖYSU ile restoratör Mustafa BAKIR’a, Edebiyat öğretmeni Ömer Yıldırım’a ve bütün Nizip halkına teşekkürü bir borç bilirim. VAN, 2006 Halil EKER ÖZET Gaziantep ilinin doğusunda, il merkezine 45 km. uzaklıkta olan Nizip ilçesi 1348 km2’lik yüz ölçüme sahiptir. Şanlıurfa- Birecik-Nizip-Gaziantep-Halep kervan yollarının üzerindeki ilçe, stratejik olarak önemli bir yere sahiptir. Yazılı kaynaklarda ilk kez adına Arap kaynaklarında rastlanan Nizip’de günümüze kadar bir çok medeniyete ait izler görülmektedir. Yüksek Lisans Tezi çalışma konusu olan Nizip’teki Mimari Eserler kapsamında Nizip ilçe merkezinde ve köylerinde bulunan camiler, kiliseler, sabunhaneler, evler, köprüler, mezar anıtları, bedestenler, hamamlar ve çeşmeler çalışılmıştır. Bu araştırma sonunda Nizip ilçe merkezinde ve köylerinde toplam 37 adet mimari eser tespit edilmiştir. Bu eserlerin çoğu ilçe merkezinde ve ilçenin kuzeyindeki köylerdedir. Yapıların dağılımı şöyledir; 16 cami, 2 kilise, 3 sabunhane, 7 ev, 3 köprü, 2 türbe, 1 çeşme, 1 bedesten, 2 hamamdır. Çalışmanın ilk aşamasına, doküman ve kaynak toplamakla başlanılmıştır. Bu çerçeve de bölge ile ilgili bugüne yayınlanan tüm eserlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Ardından tez kapsamında 2004 Mart ayında bölgede arazi çalışmalarına başlanılmış, bu çalışmalara 2004 Temmuz ve 2005 Temmuz aylarında devam edilmiştir. Araştırmalar sonucunda Nizip merkez ve köylerinde tespit edilen mimari eserlerin fotoğrafları ve tümünün rölöve ölçümleri alınmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında ilk olarak Nizip’in coğrafi konumu ve tarihçesi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Tezin katalog bölümünde yapılar türlerine göre ayrılarak çeşitli başlıklar altında tanıtılmıştır. Değerlendirme bölümünde yapılar eldeki veriler ışığında kendi aralarında benzerleri ile ve bölgedeki diğer benzer yapılar ile karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde yapıların genel bir tarifi ve özelliklerinden bahsedildikten sonra varılan sonuç kısaca belirtilmiştir. Nizip’teki mimari eserlerde en çok taş malzeme kullanılmış bunun yanında ahşap malzemeye de yer verilmiştir. Süslemeler taş süslemeler olup, geometrik, bitkisel, mukarnas ve yazı karakterlidir. İlçedeki mimari eserlerde Türk ve Hıristiyan sanatlarının yanı sıra bölgesel ve yöresel özelliklerde göze çarpmaktadır. Birinci derecede kentsel sit alanı ilan edilen ilçenin mimari eserleri hakkında şimdiye kadar detaylı bir çalışma yapılmamış ve bu eserlerin çoğu literatüre geçirilmemiştir 3.1.5.1. Salkım Taş Köprü YAPININ ADI : SALKIM KASABASI TAŞ KÖPRÜ BULUNDUĞU YER : Nizip’in kuzeybatısında Salkım Kasabası. TARİHÇESİ Üzerinde herhangi bir kitabe bulunmayan köprünün kimin tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak kasabalıların ifadelerine ve yapının mimari özelliklerine bakılarak, köprünün Memluklu Dönemi eseri olduğu düşünülmektedir. YAPININ TANIMI Köprü Nizip ilçesinin kuzeybatısında, kasabanın batı tarafından kasabaya girişte Nizip Çayı üzerinde kurulmuştur. Sivri kemerli üç gözlü köprü, ortada büyük kemer gözü, yanlarda daha küçük ölçülerde tutulmuş iki boşaltma kemeri ile ana gözlü köprüler grubuna girmektedir. (Bkz. Çizim: 41) Her iki kıyıdan orta kemere doğru yükselen eğimli bir yola sahip olan köprünün yan korkulukları bulunmamaktadır. (Bkz. Foto: 308) Ana kemerin menba cephesinde selyaran denilen payandalar yer almaktadır. (Bkz. Foto: 310) Kesme taşla inşa edilmiş olan köprünün bazı yerlerinde moloz taş malzeme kullanılmıştır. Salkım Taş köprü Foto 308 NİZİP’teki Mimari Eserler Yüksek Lisans Tezi Salkım Taş köprü Foto 309 NİZİP’teki Mimari Eserler Yüksek Lisans Tezi Salkım Taş köprü Foto 310 NİZİP’teki Mimari Eserler Yüksek Lisans Tezi __________________ 0505 766 84 01
Subutay Üye
Gerisini de merakla bekliyoruz.
coskun Üye
Arkadaş yüreğine emeğine sağlık. Tek kelime ile harikasın.
ibrahim Üye
gerçekten güzel bir araştırma, ellerinize sağlık, tamamını incelemek bizler içinde çok güzel olacak.
admin Yönetici
Abi değerli Halil hocamla dün tanıştık. Kendisi Üç yılını bu tezi hazırlamak için harcamış. Zaman içerisinde bizlerle paylaşacak, ayrıca bu konularda güzel çalışmaları ve araştırmalarını da bizler için derleyip yayınlamamız için verecek. Fakat şuan için kitabı bastırmak için sponsor arıyor. O zamana kadar da istediğimiz birkaç konuyu siz Nizip'lilerin bilgisine sunacak.
fsoyarik Üye
Sevgili kardeşim eline sağlık yılların emeği için nasıl teşekkür edelim bilemiyorum.Ancak kiatabı basınca kaymakamlık ilçe özel idareden destek sağlamazmı.Başkanımız kaymakam bey ile görüşse faydası olurmu acaba
benbaskan Üye
ellerine ve emeğine sağlık ve bide bir üniversitede hemde gaziantep dışındaki bir üniversitede bu çalışmanın yapılması ilginç ve gurur verici teşekkkürler...
Ramazan Tarhan Üye
Makalenin içerigi ve yorumlar birbirine karışınca okuyucu açısından karmaşık bir durum ortaya çıkmaktadır.Bu sebeple admin veya Halil Eker hocamızın çalışma kapsamındaki başlıklarını makale içerigine editlemeyi uygun gördüm.Gerçekten de çok güzel bir çalışma.Kitap halinde basılması Nizip için büyük bir kazanç olacaktır.Bu hususta destek verecek gönüllülere buradan çağrımız yapmış olalım.Çalışma için hocamıza tebriklerimi sunuyorum.
Kasım Böler Üye
Sayın Halil Eker'in çalışmasını gözden geçirme fırsatım oldu, hakikaten Nizip tarihinde böyle kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Ayrıca Nizip ve çevresi için bilmediğimiz çok ilginç detaylar var, en kısa zamanda basıkıya verilerek kitap haline getirilmesi gerekli. Sayın Tarhan'a katılıyorum bu eserin kitap haline getirilmesine destek verecek kurum, kuruluş yada şahıslara açık çağrı yaparak katkılarını bekliyoruz.
Kemal Cengiz Üye
Resmi kaynak niteliğine sahip olacağından şüphe duymadığım bu eserin bir an önce basılması şart gibi.. Sayın Halil EKER'e destek olmak da her Nizipli'nin borcudur, diyor ve Nizip Com'dan bu konuda bir kampanya başlatmasını öneriyorum. Yalnızca Nizip-com üyeleri katkı sağlasa eminim bir günlük cay-kahve parasına denk gelir. Ne dersiniz?
Ramazan Tarhan Üye
Kemal Cengiz;79256 wrote:Resmi kaynak niteliğine sahip olacağından şüphe duymadığım bu eserin bir an önce basılması şart gibi.. Sayın Halil EKER'e destek olmak da her Nizipli'nin borcudur, diyor ve Nizip Com'dan bu konuda bir kampanya başlatmasını öneriyorum. Yalnızca Nizip-com üyeleri katkı sağlasa eminim bir günlük cay-kahve parasına denk gelir. Ne dersiniz?
KEMAL CENGİZ BEY ÖNERİ İÇİN TEŞEKKÜRLER..EGER BU ÖNERİ GERÇEKLEŞİRSE SPONSOR OLARAK NİZİP.COM YAZILMASI YETERLİ OLACAKTIR.BEN İSTANBUL'DAN UYGUN BİR MATBAA BULURUM.HİSSEME DÜŞEN ORANDA KATKI DA SAĞLARIM.ŞİMDİ SIRA UYGULAMAYA GEÇİŞTE.BAKALIM KİMLER DESTEK VERECEK.AYRICA DESTEK VERENLERİN İSMİ DE KİTABIN TEŞEKKÜR KISMINDA ZİKREDİLEBİLİR.
admin Yönetici
*Üç yıl önceki tanışmamız sırasında Halil bey ilgimizden memnun olduğu ve kendisini yönlendirdiğimiz için Nizip.com üyelerine minnettarlık duyuyor ve basılacak kitaba Nizip.com katkılarıyla diyecek. Kitap arkalı önlü 250 sayfa. Bunun 125 sayfası siyah /beyaz bastırılabilirse de 125 sayfası fotoğraflar nedeniyle renkli bastırılmalı. Ayrıca kibar birde kapak olmalı. Kitabın dizgileri bitmiş ve cd ortamındadır. Kitabı ben gördüm, birkaç saat inceleme imkanım oldu. Diyebilirimi ki; Nizip çevresinin tarihi yapıları olarak bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı, açıklamalı, çizimli, fotoğraflı, tarihi araştırmalı eseridir. Umarım Halil beyin doktora tezi için bastırması gerekli bu kitap için destek verebilir ve halkımıza kazandırırız. Ben şahsım adına 100 Ytl verebilirim. Butür kampanyaların internet ortamında yapılması yasal olarak uygun değilse de, bu hayırlı işe vesile olmak isterim. Kampanya ya destek olacaklar özelden Sn.Tarhan veya Kemal Cengiz beye ulaşsınlar. Matbaa konularında onların kolları daha uzundur.
Subutay Üye
Halil Bey'e bir sorum olacak. İçindekiler kısmında göremedim ama acaba bu tezde "Arasta" tipi yapılar hakkında bilgi veriliyor mu?
ogretmenbey Üye
Halil Eker kardeşime yaptığı bu özverili çalışmasından dolayı teşekkür eder,azminin devamını dilerim. Halil Beykardeşimle buçalışmaların bazılarına bizzat birlikte katıldım. Kendisine şoförlük ettim. Metrenin bir ucundan da ben tuttum.Bekir Kılıç...
Ahmet Kocaaslan Üye
sayın Halil bey Nizip'in tarihine,kültürüne ışık tutacak olan bu araştırman için seni kutlar ellerine sağlık diyorum.bu çalışman muhakkaki şimdiki ve gelecekteki kuşaklara kaynak olacaktır.çalışmalarında başarılar dilerim.
felsefefe Üye
Evet arkadaşlar bu kitap Nizip'teki tarihi eserleri daha sonraki kuşaklara taşıyacak... Herkeş üzerine düşeni yapsın.. Kitabı çıkarmak için .... Kıymetli Halil Hocamızın araştırmalarının devam etmesi temennisiyle... Reklam kampanyası ve gereken maddi kaynak Nizip.comun öncülüğünde ... Kitabı biz çıkaralım .... Halil Hocam da bundan sonraki araştırmalarına daha bir destekle başlasın... Ağustos toplantısında kıymetli Halil Hocamızın kitabıına neler yapacağız konuşalım... Elbette Durmak yok çalışmaya devam...
Asteğmen Üye
Bir konuda yardım toplamak mülki idare amirinin iznine bağlıdır. Burada ancak kampanyaya katılım için çağrı yapılabilinir. Kaş yapalım derken göz çıkartmayalım. Halil EKER kardeşimizi zor duruma sokmayalım. Sayın belediye başkanımız bu konuya duyarlı yaklaşacaktır. Bir banka hesabı izinle açılır. Toplanan para sırf bu amaç için kullanılmak üzere fatura karşılığı ödemesi yapılır. Basılan kitaptan yeteri kadar ilçe resmi dairelerinde bulundurulur. Veya kitap için katkıda bulunanlara maliyetin de üstünde bir fiyatla peşin satış için hazırlık yapılır. Önce para tahsil edilir, sonra adrese kitap gönderilir. Bu işi hangi şekilde olursa olsun organize edecek arkadaşlara teşekür ederim. Katılımı taahhüt ediyorum. YMM Halil DEMİRCİ

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim