Tarım ve Sanayi Konuları

Fıstık Hali Kan Kaybetmeye Devam Ediyor.

Kasım Böler Üye
Nizip ekonomisine büyük katkıları olan ayrıca üreticiler açısından antep fıstığının pazarlanmasında lokomotif görevini ifa eden NİZİP FISTIK İŞHANI etkinliğini ve fıstıktaki fiyat belirleyici özelliğini özellikle son bir iki hasad döneminde belirgin olarak yitirdiği yönünde sinyaller vermeye başlamıştır. Bunun en gerçekçi göstergesi ise artık üreticilerin fıstıklarını satış için başta Gaziantep olamak üzere çevre satış ve toplama merkezlerine yönelmeleridir.Bunun anlamı ise hasad döneminde yaklaşık günlük 1000 ton fıstık karşılığı 3-4 milyon YTL'lik satışın ve bundan doğan katma değerin Nizip ekonomisinden Gaziantep, Ş.Urfa ve Birecik ekonomisine kayması demektir.Büyük umutlarla inşaa edilen ve hizmete girdikten sonra kısa zamanda ticaretin merkezi olmayı başaran Nizip Fıstık İşhanı daha 2-3 yıl öncesine kadar üreticinin lehine en iyi fiyata satış yapan bir merkez konumundaydı.Ama maalesef son dönemlerde özellikle bazı tüccarların dar ve şahsi çıkarlarını ön plana çıkarmaları sebebiyle müstahsilin ürününü 40-50 km nakliyeyi göze alarak G.antep'e,Birecik’e götürmelerine neden olmuştur. Sezon başlangıçından bu güne kadar günlük yaş fıstık fiyatlarını karşılaştırdığımızda sadece 2-3 gün hariç G.antep'in daima Nizip'ten 0,2 ile 0,4 YTL daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.Birecik piyası bile çoğu zaman Nizip üzerinde yüksek teklif vermektedir.Ayrıca G.antep'te alımlar peşin yapılırken Nizip'te son dönemlerde üreticiyi bıktıracak nitelikte ödemeler 1 ay 'a kadar geçikmeli verilmektedir. Ayrıca daha önceleri Türkiyenin değişik illerinde perakende yaş fıstık satışı yapan (tablacılar) son günlerde Nizip'e hiç gelmemektedirler, bu durum kaliteli fıstık üretimi yapan üreticinin ürünün gerçek değerinin altında tüccarın eline geçmesine sebeb olmaktadır haliyle bu durum Nizip ekonomisine sıcak para girişini kısıtlamaktadır. Yine Nizip fıstık halinde yaşanan bu istikrarsızlık piyasa fıstık üretiminde söz sahibi olan ancak Nizip’teki gibi kompleks ve akıcı bir pazar'a sahip olmayan komşumuz Birecik ve Ş.Urfa'yı cesaretlendirerek kendi ürünlerini kendi il ve ilçelerinde pazarlama ve işleme yönünde adım atmalarına olanak sağlamaktadır.Nitecik yeni inşaa edilen Birecik Fıstık hali bunun en güzel örnegidir.Yeni Birecik Fıstık halinin Nizipli üreticileri de kısa zamanda kendi pazarlarına çekebilecegi şimdiden gözükmektedir. Genel anlamda tüm bunlar Nizip'in ekonomisine, üreticisine, işletmecisine hatta esnafına kadar yansıyacak bir zincirleme zarar veriyor ve verecektir, ancak ne yazık ki gerek fıstık halindeki esnaf gerekse tüccarlar bu durumu tam olarak görememekte ve hatalarında ısrarcı olmaktadırlar, Bu sebeple Nizip Fıstık hali kan kaybetmeye devam etmektedir.Gerek tüccarların ve gerekse yetkililerin bir an önce bu duruma müdahale etmeleri gerekmektedir.Nasreddin Hoca misali ancak bindikleri dalı tam kesip te yere düştükleri zaman durumu anlayacaklar ama geç kalınmış olacak. Fıstık halinde kanayan yara küçük çaplı lokal bir yara degil bir çok noktada istikrarsızlık ve ayak oyunlarını içeren gedigi büyük bir yaradır.Eğer kısa zamanda gerekli müdahaleler yapılmazsa şehrimizdeki sanayi tesislerinin başına gelenler (mercimekve sabundaki gibi) fıstık işhanının başına da gelecektir. saygılarımla
nzplimert Üye
Ben ANKARA dan polis mustafa özdemir kardeşim nasılsın iyimisin maşallah ilçemizin sorunlarını çok güzel dile getiriyorsun seni canı gönülden tebrik ederim.bende meclisteyim biliyorsun çalışıyoruz.yazılarını mümkün olduğunca takip etmek istiyorum.sen zannetmeki sadece Nizip tekilere duyuruyorsun sesini.bizde burada Nizipte ne olmuş ne bitmiş takip etmeye çalışıyoruz.seni çok öpüyorum kardeşim kendine iyi bak.ha nick ismim benim oğlanın ismi buda kim deme.selamlar. :)
Ramazan Tarhan Üye
Profesyonel fıstık tüccarlarının ve egitilmiş komisyoncuların eksikligi bütün bu sorunların en önemli nedenini oluşturmaktadır.Bir de yetkili denetimlerin pasif kalması işin tuzu biberi olmaktadır.Nizip Fıstık hali babadan oğula geçen bir sermaye hanına dönüşmüştür.Vergi denetçileri halin kapısından içeri girdiklerinde açık bir tek dükkan bile bulamazsınız. Komisyon ücretleri ve tüccarların alışagelmiş alım şekilleri yüzünden Özellikle Birecik potansiyeli neredeyse kaybolmuş durumdadır.Birecik fıstık halinin yoğunluğu işlem hacmi açısından Nizip ile yarışacak düzeye gelmiştir.Hiç hesapta olmayan Şanlıurfa fıstık halinin açılması da bu sektörde artık kalite ve rekabetin olduğunun en büyük göstergesi.Nizipli çiftçilerin G.Antepe yönelmesi ise başlıbaşına bir dıramdır.Bu şekilde devam ederse Nizip fıstık hali artık sadece akraba mahsullerinin satıldığı bir ticaret merkezi olacaktır. Ramazan TARHAN
mehmetdemirbilek Üye
sana tamamen katılıyorum kardeşim birzamanlar dogu ve güneydogunun sabun ihtıyacının dörte üçünü Nizip karşılarmış veçoğuinsan Nizip sabununu bilirdi şimdi kimsebilmiyor bunun nedenide buişle uğraşan hemşerilerimizin çogunun işi bırakmasıdır sanırım fıtıkcılıkta böyle olmasın selamlar
ahmeter Üye
ABİ ASLINDA BİR İKİ BASİT HAREKETLE BURASI TEKRAR HAREKETLENDİRİLEBİLİR.MESELA HAMAL UCRETİ VE FISTIK ÇUVALLARININ SERVİSLE YAZIHANEYE GETİRİLMESİ GİBİ ÜCRETSİZ HİTMETLER VERİLİRSE EN AZINDAN ŞEHİR İÇİNDEKİ POTANSİYEL MÜŞTERİLER KAZANILABİLİR.MESELA ADAMIN EVİNDE 10 ÇUVAL KURU FISTIĞI VAR.BİR TELEFONLA BUNLARI SATABİLMELİ.ADAM ÖNCE HAMAK BULACAK..SONRA KAYIKLI MOTOR SONRA TEKRAR HALDE HAMAL PARASI VERECEK..OHOOOO...NE DEMEK İSTEDİGİMİ ANLADINIZ MI...
Katalizör Üye
YANILMIYORSAM ZEYTİN İÇİN DE AYNI ŞEYLER OLMAYA BAŞLADI.NİZİP ALTERNATİFSİZLİGİNİ KAYBEDİYOR BENCE...
ilkaytrade Üye
YURDUM İNSANI , NİZİPLİ HEMŞERİLERİM. RAMAZANIN SÖZLERİNE KATILMAMAK ELDE DEĞİL, BEN SİZLERE KARŞI BİRAZ SİTEMKAR KONUŞACAĞIM. NİZİP FISTIK HALİ MAMÜLÜNÜ EŞE DOSTA SATMAKTAN 1 ADIM İLERİ GİDEMEZ. NEDEN Mİ GİDEMEZ. BEN DIŞ TİCARETLE UĞRAŞIYORUM. O KADAR İLAN ATTIM , OKADAR EŞE DOSTA TELEFON ETTİM Kİ ADMİN DE BUNLARIN ARASINDADIR. FISTIK TALEPLERİM OLDU HİÇBİRİNE DÖNÜŞ OLMADI VEYA ASTRONOMİK FİYATLAR ÇEKİLDİ. BAŞTA ŞU ZİHNİYET VAR, BEN ADAMDAN 25-30 TON FISTIK İSTİYORUM BANA VERDİĞİ FİYAT 1 ÇUVAL SATTIĞI FISTIK FİYATI. YANİ BANA PAREKENDE FİYATINI VERİYOR,NİZİPTEKİ TOPTAN FISTIK HALİNİN EN TOPTAN HALİ HERHALDE 2-3 ÇUVAL. GEÇEN YILBAŞI ÖNCESİ 900 GRAMLIK 90000 ADET KUTULANMIŞ FISTIK BULALIM DEDİK, DUYMADIĞIM LAF KALMADI, BEN ÇUVAL VERİRİM ,PAKETLEME YAPMAM V.S BUNUN EN İYİSİDİ. DİĞER BİR KONUDA ARTIK TÜM SATIŞLAR (YURT İÇİ VE YURT DIŞI) GIDA ÜRETİM İZİNLİ OLMAK ZORUNDA NİZİP HALİNDE ACABA KAÇ TOPTANCI GIDA ÜRETİM İZNİ İLE ÇALIŞIYOR.... NİZİP TİCARET ODASINA VE HAL YÖNETİMİNE SESLENİYORUM (BÖYLE BİR YÖNETİM VARSA TABİİKİ) KOOPERATİFLEŞİN , BİR OLUN MALINIZI ORTAYA KOYUN VE İHRACATA ÖNEM VERİN. SİZ YETERKİ İHRACAT YAPMAK İSTEYİN. PARA KAZANMAK İSTEYİN BİZ SİZE MÜŞTERİ BULALIM, TABBİKİ MAKUL FİYATLARLA, ŞU AN İSTESENİZ SİZİN 60-70 TON FISTIĞINIZI SATACAK MÜŞTERİ ELİMİZDE MEVCUT, AMA FISTIĞI VERECEK ADAM BULAMIYOZ, SONRA BURALARDA FISTIK HALİ NEREYE GİDİYOR DİYE AĞLANIYOZ. SİZ AVEA'NIN REKLAMLARINA ÇIKMAYA VE "ÇEKİYOOOORRR" DEMEYE DEVAM EDİN, DÜNYA İRAN FISTIĞINI TERCİH ETMEYE BAŞLADI EN DERİN SEVGİ VE SAYGILARIMLA, İLKER KAYAR MAKİNA MÜHENDİSİ DIŞ TİCARET VE OUTSOURCING UZMANI
Kasım Böler Üye
Bu arada Birecik fıstık hali inşaat çalışmaları son aşamaya gelmiş olup sezonun açılmasıyla birlikte faaliyete geçeceği kesinleşmiştir. Nizip fıstık hali komisyoncuları bu gerçeği artık görmek zorundadırlar.
ilkaytrade Üye
18 ağustos buluşmasında kesin ordayım. (allahtan sağlık-sıhhat konusunda bir engel çıkmazsa) gelince şu fıstık halinin kooperatifleşme işini gerekirse konuşalım. kooperatifleşin,birleşin, ortaya herkesin kullanacağı bir paketleme tesisi kuralım, her imalatçı kendi markasını oluştursun, şöyle cafcaflı kutular tasarlayın. gıda üretim izinleri alın, bu fıstık işleme tesisinde fıstık ezmesi,pestil, ballı fıstık gibi ürünler çıkarın. fıstığı şişeye pakete sokun türkiyeye ve dünyaya açılın, Sayın milletvekillerimiz, tarım il müdürlüklerinin bu konuda destekleri mevcut, kırsal kalkınma fonlarında tesis amaçlı hibe yardımlar mevcut. komple tesisi yapıyorsunuz devlet %50'sini hibe ediyor, %50 sinide 5 yıl faizzsiz ödüyorsunuz. bundan çok iyi bir şekilde faydalanabilirsiniz. yoksa en toptan halinizle 2-3 çuval satarım bu benim için yeter diyorsanız çekiyyoooorrrr demeye devam ediniz.
cengizkrbck Üye
İlker abi söylediklerini harfi harfine destekliyorum. Ama fıstık hali öyle bir mekan ki biri birinden iki çuval fazla kavrulmuş yapsın bakın fesatlığa... Bizim halde rekabet kaliteyle değilde bir sezonda en fazla kaç çuval satmayla oluyor. Halbu ki rekabet bir çuval kavrulmuşu kaç lira değerinden üstte sattım olmalı(benim düşüncem)...
ilkaytrade Üye
sevgili cengiz, "bir çuval fıstığı kaç lira değerinin üstüne sattım" demek gelen müşteriyi nasıl kazıkladım anlamına gelir. parekende ile toptanı karıştırmayın, Nizip'e inat birecik fıstık hali kurulsun dış ticaret bağlantılarımı buradan yapmaya çalışacağım. Çekiyyyoooorr mu?????? ilker
mehmet2763 Üye
Ortada mağdur olan sadece çiftçilerdir. Fıstık 5 ytl olsa, nakliyeci ücretini alır, komisyoncu ücretini alır, hamal ücretini alır.
Kasım Böler Üye
Bayramın üçüncü günü bayramlaşma ve çiğ köfte vesilesi ile biraraya geldiğimiz Sn.Mehmet SARI ile bu konuda görüş alışverişlerimiz oldu; Bilindiği gibi Nizip ilçe bazında ülkemizde antepfıstığı üretimi, ticareti ve işletme sayısı bakımından lider konumunda, ancak bu liderliğini devam ettirebilmesi hatta daha üst düzeylere çıkarılması için, 1- Üreticiler 2- İlçe Tarım Md.Lüğü 3- Ziraat odası 4- Antepfıstığı araştırma enstitüsü 5- Sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren üretici birlik ve dernekleri 6- Komisyoncular 7- Antepfıstığı işleme tesisleri yukarıda saydığımız ve herbirinin birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğu kişi, kurum ve kuruluşların işlerini tam anlamıyla eksiksiz yapmaları gerekmektedir. Bu konuda üreticiden işletmelere kadar standartlara uygun hale getirilerek proje kapsamında özellikle antepfıstığı araştırma enstitüsünün daha etkin yapıya kavuşması için gerekli çalışmaların yapıldığını, ticaretin başka il ve ilçelere kaymaması için yine Nizip fıstık hali'nin genişletilerek özellikle Nizip dışından gelen üretici ve tüccarların gerek ticari anlamda gerekse sosyal anlamda halihazırdaki alt yapıyı çok daha üst bir seviyeye çıkararak antepfıstığı ticaretinin başka yerlere kaymasına sebeb olabilecek etkenlerin ortadan kaldırılacağını ifade eden Milletveki Mehmet SARI bu konu ile ilgili olarak yakın bir zamanda yapılan/yapılacak çalışmaların etkilerinin görüleceğini bununla birlikte antepfıstığı işleme tesislerininde kalite ve hijyen konusunda standartlarının yükseltilmesini sağlayacaklarını belirtti. Tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörünün ilçemiz için önemini vurgulayan SARI, özellikle antepfıstığında ülkemizde ve dünyada üretim miktarı ve kalitesi ile İlçemizin adını en yukarıya yazdırmak için tüm kurum ve kuruluşlara, çiftçimize ve sanayicimize gereken desteği vereceklerini söyledi.
ilkaytrade Üye
inşallah kasım bey temennilerimizin gerçekleşmesi dileğiyle, selamlar,
Kasım Böler;152917 wrote:Bayramın üçüncü günü bayramlaşma ve çiğ köfte vesilesi ile biraraya geldiğimiz Sn.Mehmet SARI ile bu konuda görüş alışverişlerimiz oldu; Bilindiği gibi Nizip ilçe bazında ülkemizde antepfıstığı üretimi, ticareti ve işletme sayısı bakımından lider konumunda, ancak bu liderliğini devam ettirebilmesi hatta daha üst düzeylere çıkarılması için, 1- Üreticiler 2- İlçe Tarım Md.Lüğü 3- Ziraat odası 4- Antepfıstığı araştırma enstitüsü 5- Sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren üretici birlik ve dernekleri 6- Komisyoncular 7- Antepfıstığı işleme tesisleri yukarıda saydığımız ve herbirinin birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğu kişi, kurum ve kuruluşların işlerini tam anlamıyla eksiksiz yapmaları gerekmektedir. Bu konuda üreticiden işletmelere kadar standartlara uygun hale getirilerek proje kapsamında özellikle antepfıstığı araştırma enstitüsünün daha etkin yapıya kavuşması için gerekli çalışmaların yapıldığını, ticaretin başka il ve ilçelere kaymaması için yine Nizip fıstık hali'nin genişletilerek özellikle Nizip dışından gelen üretici ve tüccarların gerek ticari anlamda gerekse sosyal anlamda halihazırdaki alt yapıyı çok daha üst bir seviyeye çıkararak antepfıstığı ticaretinin başka yerlere kaymasına sebeb olabilecek etkenlerin ortadan kaldırılacağını ifade eden Milletveki Mehmet SARI bu konu ile ilgili olarak yakın bir zamanda yapılan/yapılacak çalışmaların etkilerinin görüleceğini bununla birlikte antepfıstığı işleme tesislerininde kalite ve hijyen konusunda standartlarının yükseltilmesini sağlayacaklarını belirtti. Tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörünün ilçemiz için önemini vurgulayan SARI, özellikle antepfıstığında ülkemizde ve dünyada üretim miktarı ve kalitesi ile İlçemizin adını en yukarıya yazdırmak için tüm kurum ve kuruluşlara, çiftçimize ve sanayicimize gereken desteği vereceklerini söyledi.
gren79 Üye
Evet herkesin sorunu ben kazanmıyorum ama bu parayı kim kazanıyor çiftçiden başlayalım birinci el soralım çiftçiye destekleme alıyormusun alıyor.Mazot parası alıyormusun alıyor.Gübre parası alıyormusun alıyor.Geriye ne kaliyor allah"a dua etmek onuda yapıyor.Peki neden kazanamıyor aslında kazanıyor ama o biraz az kazanıyor çünkü yılın 3 ayı çalıyor başka iş yapmıyor ve herşeyini ona bağlıyor zaten ek iş yapanın çoğuda faizle fıstık veriyor sonrada batıyor arkadaşlar tarlalar bölüne bölüne masrafını karşılayamaz hale geldi bu nedenle çiftçi kazanıyor ama az kazanıyor ve bunuda devlete bağlıyor aslında suçlu kendisi medem zarar ediyorsun sat veya devret bu işi yapamıyorsan bizde kazanamıyoruz ama isyan etmiyoruz hepiniz her traktörü yeniliyorsunuz oglan evlendiriyorsunuz oda çalışmıyor o mala bakıyor ondan geleni yiyor sizde bize yetmiyor diyorsunuz bırakın devlet politikasını siz önce kendi idarenize bakın bu işi yapamıyorsunuz bunu açıkca söyleyin ve dernekleşin satış işlerinide siz yapın trabzonlular gibi koparatif oluşturun ama başına üçkağıtcı biri getirmeyin eskilerde olduğu gibi hem komisyoncuya para vermeyin hemde malınız elinizde tuttuğunuz için iyi paraya satın ben bunu almanyada bugday pazqarında gördümbu işi çok güzel yapıyorlar yunanlılarda öyle buğday pazarında bu işi harika yapıyor işin aslı dürüstler devletde onlara karşı dürüst ve ekonomik yardımı öyle televizyonda abartıkları gibi bizden yüksekde almıyorlar bizdende az alıyorlar yani ihracatı kendi elleriyle yapıyorlar hem para kazanıyorlar hemde aradaki yüksek karı başkasına kaptırmıyorlar sizde önce kendinize dürüst olun ve sonra birlik olun ve paranızı hamal veya şöför değil aradaki firmalara kaptırmayın zaten işçiye ölü para veriyorsunuz nakliyede öyle çözü fiata geliyor yalanmı arkadaşlar önce çiftçimizin egitilmesi lazım bunada daha çok örnek verebilirim öyle çıkıpda devletden para istemekle bu iş olmuyor yani önce siz yapacaksınız sonra isteyeceksiniz zaten yapınca istemeye gerek kalmıyor hadi allaha emanet olun
gren79 Üye
ilker katyar kardeşimin dedikleri çok doğru ve bunlara yurt dışında çok rastladım ben türkiyeye dönerken benden firma ismi isterler ve bana bunun için komisyon verenlerde oldu ve antepde birçok firmaya aracılık yaptım fıstık işinde 3000 ton evet doğru bir rakam sadece aracı oldum ve bizim fıstığın yarı fiatına buraya teslimi yapıldı ozaman fıstık burada 2.750-3 ytl iken suriyeden ihraç fıstık buraya bunun yarı fiatına indi ve hala antep pazarında satılıyor bunu herkesde biliyor bu yılda rusyadan buyday ihraçatı yapıldı toplam yıl sonu tahmini 110 bin ton bunun 30 bin tonu antep urfa pazarında şu anda ve bugday neden böyle düştü hiç zanetmeyin herkes stokçuluk yapmak zannetmesin ve bugday şuanda dahada düşeçek ve bunun zararını hasat zamanı ihraç etmeyen stokçular sebep oldu yani para artık ihraçatta herkes bun bilsin stok veya karaborsacılıkda değil zaten artık her yerden istediğini alabiliyorsun bir ay içerisinden yunan bugdayı geliyor bunu da işde türk çiftçisi iyi görsün sadece buyday veya tarım burada türkiyede yapılmıyor suriye ıran fıstığını avrupaya pazarladı rusya yunan istan bugdayını türkmenistan badem ceviz suriye yine mercimekle geliyor azerbeycan zaten başını almış gidiyor iyi düşünün ve devlete mahna bulmayın kürşat tüzmen bu konuda çok iyi çalışıyor ve çok konuda şahit oldum
Bölükbaşı Üye
Her ne kadar Fıstık fiatları Nizip'te belirleniyorsada Asıl Antep fıstığı fiatlarını G.Antep Ticaret Borsası belirlemekte. AyrıcaAntep fistigi arastirma gov.tr'de haftalık yada günlük fıstık fiatları belirtilmekte. Nizip Ticaret Borsası günlük olarak değişebilen Fıstık vb.yerli Emtia fiatlarını elektronik ortama açabilmeli ki Nizip adı fıstık ve yerli mahsüllerde daha fazla geçsin. En azından her borsanın web sitesi mevcut ; günlük fiatlar eklenirse google'da arayan antep fıstığı yazınca bu konu ile Nizip öne çıkacaktır. Eğer ki günlük web sayfasına eklemek zor oluyorsa Nizip com ana sayfasında belirtilmesi bile fıstığın ana merkezinin Nizip olduğu kolaylıkla anlaşılacaktır. Google'da Antep fıstığı yazınca Nizip'in adı bile geçmiyor.
Kasım Böler Üye
Kadir Bolukbasi;153035 wrote:Her ne kadar Fıstık fiatları Nizip'te belirleniyorsada Asıl Antep fıstığı fiatlarını G.Antep Ticaret Borsası belirlemekte. Nizip Ticaret Borsası günlük olarak değişebilen Fıstık vb.yerli Emtia fiatlarını elektronik ortama açabilmeli ki Nizip adı fıstık ve yerli mahsüllerde daha fazla geçsin. En azından her borsanın web sitesi mevcut ; günlük fiatlar eklenirse google'da arayan antep fıstığı yazınca bu konu ile Nizip öne çıkacaktır. Google'da Antep fıstığı yazınca Nizip'in adı bile geçmiyor.
Bu çok önemli bir tespit, Kadir bey'e teşekkür ederiz. Nizip antepfıstığında belirleyici özelliğini kaybetmek istemiyorsa yapılması gerekn işlemlerden biri de budur Gerek resmi gerek özel bir web sitesi aracılığı ile elektonik ortamda güncel ve gerçek fiyatları oluşan pazar şartlarına göre yayınlayarak adından söz ettirebilir.
müslüm akpek Üye
Bu konu çok önemli güncel kalmalı.
mustafasahin Üye
ben günlük olarak takvime fıstık fiyatlarını yazmaya çalışacağım

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim