Genç Muhabbet

şemseddin sivasiden bir hoş şiir

fsoyarik Üye
Olmadan - Şemseddin Sivasi Çarşamba, 11 Kasım 2009 14:20 Şiir e-Posta Yazdır PDF Vâsıl olmaz kimse Hakk’a cümleden dûr olmadan Kenz açılmaz şol gönülde tâ ki pürnûr olmadan Sür çıkar ağyârı dilden tâ tecellî ede Hakk Pâdişâh konmaz saraya, hâne mamûr olmadan Hakk cemalin Kâbe'sini kıldı âşıklar tavaf Yerde Kâbe, gökyüzünde Beyt-i mamûr olmadan Mest olanların kelâmı kendiden gelmez veli Ya niçin söyler Ene’l-Hak, kişi Mansûr olmadan? Mest olup meydane geldim ta ezelden ta ebed İçmişem aşkın şarabın âb-ı engûr olmadan "Mûtû kable en temûtû"* sırrına mazhar olan Haşr-ü neşri bunda gördü nefha-i sûr olmadan Âşıkın çok derdi amma sırrın izhâr eylemez Söylemesi terk-i edeb çünki destûr olmadan Bir acaîb derde düşmüş tutuşur Şemsî müdâm Hakk'a makbûl olmak ister, halka menfûr olmadan Şemseddin Sivasi
fsoyarik Üye
MÜSLÜM AMMİ SORMADAN BU GÜNKÜ TÜRKÇEMİZLE ŞİİRİ TEKRAR ATIYORUM 1. Her şeyden uzak olmadıkça kişi Hakk'a vasıl olamaz Gönül pürnûr olmadıkça da hazine(kenz) açılmaz (Burada "kenz-i mahfî" diye de bilinen kutsî hadis'e atıf yapılmış olabilir. "Ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim ve kâinatı yarattım") 2. Gönülden Allah'tan gayrısını çıkar ki Hakk tecelli etsin Hâne mamûr olmaz ise padişah saraya teşrif etmez 3. Daha yerde Kâbe ve gökyüzünde Beyt-i Mamûr yok iken Hakk cemâlinin Kâbe'sini aşıklar tavaf etmiştir (Beyt-i Mâmur: İslâm inancına göre yedinci kat semâda bulunduğuna ve Kâbe'nin izdüşümünde olup meleklere kıble ve tavaf mekânı olduğuna inanılan kutsal binâ) 4. Mest olanların sözlerine bakıp aldanma, o sözler kendi sözleri değildir Öyleyse bir kişi Hallac-ı Mansûr olmadan neden "Ben Hakk'ım" der? 5. Mest olup meydana geldim ezelden ebede kadar Daha üzüm şarabı olmazdan evvel aşkın şarabından içmişim 6. "Ölmeden evvel ölünüz" hadis-i şerîfindeki sırra mazhar olanlar Mahşer günü ölülerin diriltilip dağıtılmalarını Sûr'a üflenmeden önce bu sırda görmüşlerdir. 7. Âşıkın derdi çoktur amma sırrını açığa vurmaz Çünkü destûr olmadan bu sırrı açıklaması edepsizliktir 8. Bu Şemseddin bir acayip derde düşmüştür ve her daim yanmaktadır İnsanların nefret ettiği bir kişi olmadan Rabbine de makbûl olmak ister
fsoyarik Üye
İşitin Ey Yarenler Aşk Bir Güneşe Benzer İşitin ey yarenler aşk bir güneşe benzer Aşkı olmayan kişi misali taşa benzer Taş gönülde ne biter dilinde ağu tüter Nice yumşak söylese sözü savaşa benzer Aşkı var gönlü yanar yumuşanır muma döner Taş gönüller kararmış sarp kah kışa benzer Ol sultan kapısında hazreti yapısında Aşıkların yıldızı her dem çavuşa benzer Geç Yunus endişeden gerekse bu pişeden Ere aşk gerek evvel ondan dervişe benzer Yunus Emre
fsoyarik Üye
​HAK BİR GÖNÜL VERDİ
Hak bir gönül verdi bana, ha demeden hayran olur Bir dem gelir şadan olur, bir dem gelir giryan olur Bir dem gelir söyleyemez, bir sözü şerh eyleyemez Bir dem cehalette kalır, nesne bilmez nadan olur
Bir dem dev olur ya peri, viraneler olur yeri Bir dem uçar BELKIS ile sultan-ı ins u can olur Bir dem varır mescitlere, yüz sürer anda yerlere Bir dem varır deyre girer, incil okur ruhban olur
Bir dem gelir İSA gibi ölmüşleri diri kılar Bir dem girer kibr evine, Firavn ile Haman olur Bir dem döner CEBRAİLE rahmet saçar her mahfile Bir dem gelir gümrah olur, miskin Yunus hayran olur
Hayran : Şaşkın Şadan : Sevinçli Giryan : Ağlayan Beşaret: Mujdelenmek Şerh : Açıklama Nadan : Cahil Deyr : Kilise Ruhban : Rahip Mahfil : Toplantı yeri

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim