Nizip Tanışıyor Tartışıyor

Fotoğraf Üzerine

fatihizler Üye
Bu başlıkta fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gerekenler, yapılan hatalar, teknik bilgiler ve fotoğraf makineleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağım Katkıda bulunmak isteyenlere açıktır
admin Yönetici
Hobilerimiz kısmında, ileride bu sanata gönül verecek arkadaşlara yön verecektir. İlginize teşekkür ederim
fatihizler Üye
fotoğraf çekerken belki de en önemli 2 husus: 1. Işık 2. Konu
Gökhan Dokuyucu Üye
Birde Hayalgücü yani yaratıcı düşünmek... iyi bir fotoğrafcı küçük ayrıntılarla harikalar yaratabilir;)
fatihizler Üye
ikisi birbirini tamamlar çok iyi bir konu kötü ışıkta memnun edici olmayan sonuç verebilirken çok iyi bir ışıkta sıradan bir konu hiç de etkileyici olmayabilir ışığın neden önemli olduğunu sayfalar ilerledikçe örneklerle (bulabilirsem ve yükleyebilirsem) açıklayacağım tabiiki sayın dokuyucu haklısın ona da sıra gelince anlatacağım önce ABCD'sinden başlayalım dedim
Subutay Üye
Ben de uzun zamandır fotoğrafçılıkla amatör olarak uğraşıyorum. Ama ben olaya biraz ortadan başladım diyebilirim. Yani ben direkmen dijital fotoğraftan başladım. Bu konuyla alakadar aşağıdaki başlığı da inceleyin derim. Teşekkürler. https://nizip.com/forum/konu/1974?page=1
ibrahim şimşek Üye
evet üstadım öncelikle güzel ve güncel bir link olmuş ellerine sağlık. öncelikle ışık iyi olacak ama aynı zamanda eksik olduğu alanlarda üstad çeşitli fılaşlar kullansak olmazmı??? bence verilecek konu iyi bir kompozisyon gibi plmalı neyi nerde anlatacağın neyi nerde çekeceğin ve bu konuyu etrafın kirliliğinden kurtarıp denklanşöre basacaksın bir de ekleyelim manuel modda farklı ışık ayarları deneyerek uygun olanı yakalamaya çalışacaksı... ********kısaca emek-bakış-işık-ana fikir olacak************
fatihizler Üye
evet burda yine de öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyenlere teknik bilgi vermek istedim ibrahim katkıda bulunmak isteyenler ve soruları olanları da bekliyorum
fatihizler Üye
herşey ışık üzerine kurulu makinalarda bütün ayarlar ışığın şiddeti, zamanı, dağılımı, miktarı, türü vs üzerine kurulu f değeri ışığın miktarını enstantene hızı filme düşecek ışığın ne kadar sürede geçeceğini gösterir iso değeri filmin ışığa olan hassasiyetini gösterir
ibrahim şimşek Üye
üstad şu asa değerlerinde ensantene diyafram önemi nasıl oluyor biraz açarsan sevinirim???
fatihizler Üye
aslında hepsinin matematiksel bir karşılığı var; teknik bilgiler o kadar fazla ki asa=iso ışık duyarlılığı da denebilir, diyafram ayarı objektif içerisindeki diyaframın hangi dereceye kadar açık kalacağını, enstantene hızı ise sensörün üzerine düşen ışığın süresini ayarlar ve fotoğrafın ne kadar zaman diliminde çekileceğini belirler
admin Yönetici
Herzaman yüksek iso kullansak ne gibi zararları olurki ?
fatihizler Üye
kısa süreli pozlamalarda ve alan derinliği istediğimizde iso ayarlarını yükseltebiliriz ancak değer yükseldikçe fotoğrafta kirlilik artacaktır gece çekimleri düşük iso ve kısık diyafram ister, bu detayları ortaya çıkartmak için gereklidir ayrıca kullanacağımız düşük enstantane ayarından dolayı (bazen 2 veya 3 sn) kesinlikle tripod kullanmak gerekecektir
fatihizler Üye
her ne kadar internette pek çok fotoğraf ile ilgili ders notu tarzında bilgi olsa da buraya başlık atmamın sebebi sitede ilgilenen arkadaşların fotoğraflarının daha iyi olması için kendimce katkıda olmak adınadır ayrıca Gaziantepde daha profesyonel yardım alacakları bir dernek de bulunmaktadır bildiğiniz gibi
fatihizler Üye
gece çekimine örnek olarak: burada f/8, iso 160, enstantene hızı ise 3 sn ile çekim yapıldı tripod olarak da makinemim çantasını kullandım ;)
fatihizler Üye
benim tavsiyem mutlaka teknik bilgi yanında; bol bol aynı pozu farklı değerlerle çekmek, çekilen her karenin hangi değerlerle çekildiğini not edip daha sonra kıyaslamak üzere saklamak ve benzer konularda daha önce çekilmiş fotoğrafların hangi değerlerle çekildiğine bakmak da oldukça katkıda bulunacaktır
dervisdörtbudak Üye
fatihizler;69801 wrote:Resmi aç
Eski resim adresi geçersiz.
fatihizler Üye
sayın ibrahim hoca istersen fotoğrafları buraya açıp; eleştirel yanıtlarımızı burda yöneltelim böylece o fotoğrafta eksik kısımları göstermiş oluruz tabii mutlaka exif bilgilerini de yazalım
ibrahim şimşek Üye
üstadım olur bazılarını buraya atalım. ama safari maceremiz ayrı olarak orda devam etsin safari fotoğraflarını oraya atarız.burayada kaliteli dediğimiz paylaşmak istediğimiz fotoğrafları atalım...
fatihizler Üye
rahat çalışabileceğimiz ve malzemesi bol yerler yavaş yavaş beliriyor zaten rahatsız edici bakışlar, canlılalrı ürküten yabancı konukların olmadığı malzemesi bol yerler tercihim biliyorsun bu koşullarda safari ruhu hep var olacak selamlar
fatihizler Üye
çekilen fotoğraflara baktığımda epey bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum yaşadığımız şehrin doğal yapısı beliriyor giderek doğaya ait materyallerle çalışmak ayrı bir keyif bunun gezilere katılan katılımcılara da bulaştığını görünce seviniyorum :)
admin Yönetici
Fatih bey Aba Güreşi esnasında benim çektiklerimi de değerlendirmeniz mümkünmü ? Aşırtmalı Aba Güreşi hit92Son Mesajhenüz yok Aşırtmalı Aba Güreşi hit79Son Mesajhenüz yok Aşırtmalı Aba Güreşi hit42Son Mesajhenüz yok
fatihizler Üye
sayın admin hepsi guzel kareler ancak hepsini birden değerlendireceğim çünki 4 tane fotoğrafı değerlendirmek hem uzun sürer hem de exif bilgileri yer almadığından bazı önerileri yapamayacağım sadece kadraj içerisinde fazla olan, gereksiz olan kısımları crop yapmanızı öneriyorum, onun dışında hareketli bu spor fotoğrafları oldukça net ve iyi diyebilirim selamlar izler

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim