Nizip.com
Üye ol
Genç Muhabbet

ÇİKOLATA SEVENLER BURAYA

Görüntülenme: …

nizipli_mehmet Üye
Nizip güzeli;67804 wrote:Çikolata ve Romantizm

Çikolata, romantizm ve kırık kalpleri avutuculuğuyla bağdaştırılmış, hislere en çok hitap eden yiyecektir. Latince adı "theobroma cacao" olan kakao ağacının çekirdeklerinden elde edilir. Batıya çikolatayı ilk kez tanıtan 1519-21 yıllarında Aztek topraklarını fetheden ünlü İspanyol fatih Hernan Cortes’dir. Bu fetihle ilgili ayrıntılara yine bu fetihte yer alan Bernal Diaz'ın "The Conquest of New Spain"(Yeni İspanya'nın Fethi) adlı kitabından ulaşılabilir.

Mayalıların ve Azteklerin favorisi çikolatayı içmekti. Orta Amerika'da bulunan Honduras'ın batısında M.Ö. 1600'lere ait çikolata içmekte kullanılan törensel kaseler bulunmuştur. Kakao çekirdekleri ticari mallardı. Öyle ki başta Mayalılar olmak üzere Amerikan yerlileri tarafından, dikenli kırmızı istiridye kabukları, volkanik taşlar, yeşim taşı, tuz ve kumaş ile birlikte bir çeşit para olarak kullanılıyordu. Hatta kakao çekirdeklerinin bir çeşit para olarak kullanılmasını İspanyol fethi bile bitiremedi. 1540'ların Nikaragualı fahişelerinin servislerinin karşılığı 10 kakao çekirdeği ediyordu.

Çikolata kelimesini iki kökeni vardır. İlk olarak, Cortes'e göre Aztekler çikolataya xocoatl1 diyorlardı. Diğer bir olası köken ise Maya dilindeki 'chocol' ve su anlamına gelen Aztek ve Nahuatl dilindeki 'atl' kelimelerinin birleşmesidir. Aztek soylularının bir numaralı içeceği olan çikolata, kakao çekirdeklerinin kurutulması, ateş ütünde kavrulması, ezilerek macun haline getirilmesi ve suyla karıştırılması işlemlerinden geçirilerek hazırlanıyordu. 1490'larda Aztek bilginleri ve şairlerinin şiirin gerçek anlamını tartıştıkları ünlü toplantıları olurdu. Bu toplantılar Huexotzinco Prensi lord Tecayehuatzin'in evinde gerçekleşirdi. Şairler ve bilginler hasırların üzerinde uzanarak Azteklerin şiir dedikleri çiçekler-ve-şarkının gerçek anlamını tartışırken onlara hizmetçiler tarafından tütün ve köpüren bardaklarda çikolata sunulurdu.

Sonradan, 1600'lerin başında İtalya ve Flandra'da2 önemli bir katı çikolata ticareti oluşmuştur. Avrupa'ya şekerin tanıtılmasıyla çikolata çok daha popüler olmuştur. 1650'de İngiltere'de çikolata içmek popülerdi ve ilk çikolata evi 1657'de Londra'da açıldı. İleriki 300 yılda çikolatayı içmek Avrupa'da popülerleşmiş ama katı formunun favori olması 19. yüzyılda olmuştur. Çikolata bir ticari maldır ve diğerleri gibi üretimiyle ilgili tarih içinde hoş olmayan çağrışımlara sahiptir. Çikolatanın Avrupa'da popülerleşmesi ile Avrupalı uluslar kendi tropik kolonilerinde kakao ağacı yetiştirmeye başlamış ve pek çok yerli ve Afrikalı köleyi kakao üretiminde kullanmışlardır.

Katı çikolataya süt, yağ ve krema, Avrupalılar tarafından katılmıştır. Belçika ve İsviçre çikolatasını enfes, ağız sulandırıcı bir yumuşak lezzet yapan da bu olmuştur. Çikolata ve romantizm arasında neden bir bağlantı vardır? Kimse kesin olarak bilmiyor fakat görünüşe bakılırsa Aztekli kadınlara çikolata yasaktı. Chicago'lu bir nörolog ise erkeklerin çikolata kokusunu uyandırıcı bulduğunu ortaya koymuştur.

Aşağıdaki fıkralar çikolata ile romantizm ve seks arasındaki ilişkiyi simgelemektir.

"Erkekler çikolataya benzer. Düzgün ve tatlıdırlar ve doğruca kalçalarına yönelirler. "

"Bir erkek turist Arap dükkanına girer. Yaşlı Arap’ın içinde cin olduğunu söylediği eski bir şişeyi satın alır. Otel odasına geri döndüğünde şişenin tıpasını çıkartıp şişeyi ovalamaya başlar ve puf diye içinden bir cin çıkar. Cin “Sen beni özgür bıraktın, yüce sahip. Şimdi ben de teşekkür olarak üç dileğini yerine getirmek istiyorum, dile benden ne dilersen.” der. Adam başına gelenlere inanamaz ve “ Muhteşem, rüyam gerçek oldu. İlk dileğim Cayman Adalarındaki banka hesabına 10 milyon dolar istiyorum “ der. Hemen akabinde bunu onaylayan bir telefon alır. Bir sonraki dilek için “Sonrada, şuradaki limanda yepyeni lüks bir yat istiyorum.” der. Cin otel odasının penceresinden dışarı bakmasını ister ve bir şimşek çakar sonra limanda lüks bir yat belirir. Adam bunun harika olduğunu düşünür ve cine “ Son dileğim şudur, kadınlar için karşı konulmaz olmak istiyorum” der. Bunun karşısında cin önce şaşırır ve sonra “Emin misin yüce sahip?” diye sorar. Adam “Evet, kesinlikle” diye cevap verir. Puuffff! Bir şimşek çakar ve cin bir kutu çikolataya dönüşür. "

Çikolata yemenin sağlığa faydaları ün salmıştır. Çikolatanın içinde antitoksidan olan flavinoidler bulunur. Bunlar kalbe de faydalıdır. 40 gr. siyah çikolata bir bardak şarabın içerdiği flavinoidlerin iki katını içerir. Çikolata flavinoidleri kolestrolü düşürmekte ve kan pıhtılaşmasını önlemek için önemli olabileceği gibi yüksek kan basıncını ve bundan doğabilecek rahatsızlıkların da riskini azaltır. Ayrıca çikolatanın içinde fenilalanin, tirosin ve triptofan aminoasitleri bulunur. Ayrıca teobromin3 ve kafein gibi uyarıcıları da içerir. Yapılan bir deneyde alkolden hoşlanan laboratuar farelerine seçim şansı tanındığında alkollerinin bir kısmını çikolatayla değiştirdikleri gözlemlenmiştir. Çikolatanın diğer katkılarla kombinasyonu beyinde DARPP-32 denilen kimyasalı üreten dopamin üretimini uyarıyor. DARPP-32 ise dişilerin sekse karşı ilgilerini arttıran hormonlara dönüşüyor. Amerikalı nörokimya araştırmacıları çikolatanın bileşenlerinin ve kakao tozunun marihunana ile aynı beyin reseptör bölgelerine bağlanan anandamid ile kimyasal ilişki içerisinde olduğunu ortaya koymuşlardır. Bunun anlamı, çikolata beyinde marihuana ile aynı reseptörleri uyararak marihuananın duyarlılığının artması ve öfori gibi psikoaktif etkilerini kopyalayabilir.

Bununla birlikte, bir çok araştırma çikolata endüstrisi tarafından desteklendiğinden ve idare edildiğinden dolayı aşırı çikolata yememek tavsiye ediliyor. Amerikan Diyet Birliği teobrominin toksikolojik etkilerin yeterince araştırılmamış olduğunu vurguluyor ve çocukların çikolata kaplı tahılları fazla tüketmesine karşı toplumu uyarıyor.

Dipnotlar.

1. Kuzeybatı Avrupa’nın Fransa, Belçika ve Hollanda topraklarının bir kısmından oluşan bölge.

2. Kelimenin telaffuzunda x, ş olarak okunuyor.

3. Antik Yunan’da ”Tanrıların yiyeceği” olarak geçiyor
Nizip güzeli yardımların ıcın tskler
nizipli_mehmet Üye
miksam14;67784 wrote:mehmet kardeş bunu kimden duydunda açtın güzel olmuş

mıksam bu konuyu nızıp guzelıyle oratk acma kararı aldık yanı bu konuyu beraber acmayı dusunduk vede oyle oldu ama cogunluk fıkır onun dusuncesıydı
melek-yuzlum Üye
Miksam..dostum..sen neden Nizip güzeline takılıyorsun bakalım:DÇikolata ısmarlamak ..hı ne iş:D
okyanus_27 Üye
mehmet,canımızı çikolata istetdin.yemiş kadar oldum teşekkür ederiz...:)
baş ağrısınada iyi gelirmi?:(
nizipli_mehmet Üye
Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor.
nizipli_mehmet Üye
melek-yuzlum;67881 wrote:Miksam..dostum..sen neden Nizip güzeline takılıyorsun bakalım:DÇikolata ısmarlamak ..hı ne iş:D
melek yuzlum mıksam nizio guzelıne ısmarlasa herkese ısmarlar bence sen ce ısmarlarmı herkese :D?
okyanus_27 Üye
Nizipli_mehmet;67887 wrote:Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor.
bilgin için teşekkür ederim...
hattüç Üye
senın nıye bu kadar çok çikolata yedıgın bellı oldu
miksam1988 Üye
melek-yuzlum;67881 wrote:Miksam..dostum..sen neden Nizip güzeline takılıyorsun bakalım:DÇikolata ısmarlamak ..hı ne iş:D
arkadasımız çikolata istedi de bende o yüzden ona yolladım
miksam1988 Üye
Nizipli_mehmet;67888 wrote:melek yuzlum mıksam nizio guzelıne ısmarlasa herkese ısmarlar bence sen ce ısmarlarmı herkese :D?
ısmarlamam o sadece Nizip güzeline
nizipli_mehmet Üye
tamam mıksam yanı nızıp guzelıne bır kamyom wercegıne benden melek yuzluyede bırer tane versen ne olur yanı
miksam1988 Üye
onuda gidip Nizip güzelinden istesin ben sadece ona getirdim
Mustafa Bilici Üye
ya ne konuymuş bu böyle dehşet bişey Çikolata sevgilim benimm....
istanbulun sefiri Üye
hani bana hani bana dermışim
nizipli_mehmet Üye
slymn sen al bızede wer
nizip güzeli Üye
miksam14;67815 wrote:ayıp ediyrsun sen iste sana kamyonla evinin önne hemen yıgım
ALLAH RAZI OLSUN MİKSAM. ÇİKOLATAYA HAYIR DİYEMEM AMA BİR KAMYON

BANA ÇOK OLUR SONRA TİKSİNTİ

BAŞLAR .HİÇ YİYEMEM :( SEN ÇİKOLATALARI AL ,BEN DE

DAĞITIRIM . ÇİKOLATA İSTEYEN ARKADAŞLAR DA VAR ONLARA VERİRİZ HEP

BERABER YERİZ.. DAHA ZEVKLİ OLUR :)

ANLAŞTIK MI?
nizip güzeli Üye
Nizipli_mehmet;67873 wrote:Nizip güzeli yardımların ıcın tskler
BİŞEY DEĞİL. DAHA FAZLASINI YAPMAK İSTERİM...

Bİ DE ŞU RESİM ATMAYI BECEREBİLSEM ...AHHH AHHHHHHH...:(
nizip güzeli Üye
Çikolatanın 13 faydası

Sadece kokusuyla mutluluk hormonu endorfini harekete geçiren çikolata, damağımızda yavaş yavaş erirken, insanı farklı hazlara sürüklüyor. Çikolatanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp hastalıkları ve kanserle mücadele ediyor, cildi ve kemikleri besliyor....

Çikolata sevmeyen insan var mıdır acaba? Kokusuyla, insanı baştan çıkaran, iştah açıcı kahverengi görüntüsüyle çikolatayı kim sevmez ki! Kokusu bile mutluluk hormonlarının harekete geçmesine yeten, bu tatlı mucizenin tarihi M.Ö. 1000 yıllarına dayanıyor. O yıllarda Amerika'da yaşayan yerliler, kakao tohumlarını öğütüp enerji veren içecek yaparlarmış. M.S. 1550 yılında İspanyol Cortes'le Avrupa'ya sıçrayan kakao tohumlarının, ağzımızda çikolata olarak erimesi yaklaşık 800 yılı bulmuş. Peki geçmişten günümüze ağızları tatlandıran çikolatanın birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Mirror'da çıkan habere göre çikolatanın insan sağlığına pek çok yararı bulunuyor:

* Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalı. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki; yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.

* Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor.

* Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip. Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfini salgılatıyor.

* Harvard Tıp Akademisi uzmanları, kakaonun yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair bulgular elde ettiğini savunuyor.

* Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içeriyor.

* Bristol Üniversitesi doktorlarından Peter Barham, çikolatanın içinde bulunan bir maddenin uyarıcı etkisi bulunduğunu ve bunun da kişiye kendini iyi hissettirdiğini savunuyor.

* Çikolata büyük miktarda bakır da içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor.

* Kaliforniya Üniversitesi uzmanları her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor.

* Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor.

* Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var.

Bu tat her derde deva
* Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.

* Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini koruyor.

* Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor.
nizip güzeli Üye
ÇİKOLATANIN NE FAYDASI VAR-MIŞŞŞ DİYENLERE
DUYRULUR :)
nizip güzeli Üye
Noel'e birkaç gün kala, İsviçreli bilimadamlarının yaptığı araştırma, siyah çikolatanın damarlar için faydalı olduğunu ortaya koydu.
Bilimadamlarının "Heart" tıp dergisinde yayımlanan araştırmasında çikolatanın, vücuttaki glikoz, lipit (yağ) oranı ve kiloya etkileri nedeniyle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırabileceği ancak bunun aksine antioksidan etkileri sayesinde kalp-damar sağlığına olumlu etkileri de olabileceği belirtildi.
Flavonoid adlı antioksidan özellikli bileşimin beyaz çikolatada bulunmadığına dikkat çeken araştırmacılar, beyaz ve siyah çikolatanın etkilerini incelemek üzere sigara kullanan 20 kişiye siyah ya da yeşil çay, soğan, elma, lahana, şarap, kakao bazlı ürünler gibi antioksidan maddeleri almalarını 24 saat boyunca yasaklandı. 24 saatin ardından araştırmaya katılanlardan 10'u 40 gram siyah çikolata, 10'u da 40 gram beyaz çikolata yedi.
Beyaz çikolata yiyenlerin damarlarında, pıhtı oluşumunda ve kandaki antioksidan oranında hiçbir değişikliğe rastlanmazken, aynı marka siyah çikolata yiyenlerin kan dolaşımının, çikolatayı yedikten 2 saat sonra daha iyi olduğu, bu olumlu etkinin 8 saat devam ettiği ve kandaki mevcut antioksidan oranının arttığı gözlendi.
Araştırmacılar, siyah çikolatanın damarlar için yararlı olduğunu belirtse de, Noel'de misafirlere siyah çikolata mı yoksa antioksidan maddeler içerdiği bilinen çay, soğan, elma ya da lahana mı ikram etmek gerektiği halen merak konusu
nizip güzeli Üye
mustafabilici;67952 wrote:ya ne konuymuş bu böyle dehşet bişey Çikolata sevgilim benimm....
katılıyorummm :)
başak Üye
Nizipli_mehmet;67876 wrote:mıksam bu konuyu nızıp guzelıyle oratk acma kararı aldık yanı bu konuyu beraber acmayı dusunduk vede oyle oldu ama cogunluk fıkır onun dusuncesıydı
çok güzel bir çalışma olmuş:).ikinizide tebrik ederim arkadaşlar.:)
HakanSahin Üye
Valla ben 15 gün önce çikolataya 190 ytl para verdim artık ALERJİ yapmaya başladı çikolata adını bile duymak istemytm :)
istanbulun sefiri Üye
çıkolata çikolata olalı boyle reklam gormemiştir herhalde... çikolata satıslarının patlaması yasanacak nızıpte:d

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim