şimdi adminin niye resmi yok diyeceksiniz.Merak etmeyin sadece su içmeye gelecem diyen admin fotoğrafçılığa dalınca masadaki dolu tabağını vermekle yetindik.en baştaki resme bakın,soldaki dolu tabak onun.
Geleneklerimiz Anılarımız
1.Altın Kemer Aşırtmalı Aba Güreşi
Gecede Aba güreşi ile ilgili çok olumlu ve ciddi fikirler öne sürüldü. Kemal Cengiz bey bu konu ile ilgili notlar bile tutmak sureti ile, neredeyse projeyi bile belirlemke sureti ile çalışma yapmışlardı. .
Aba güreşi Nizip’in dere köylerinde daha çok tanınan bir yöresel spor olması hesabı ile, bundan 10 yıl öncesine kadar her yıl mutlaka müsabaka yapılırdı..
Daha önce bahsetmiştim, Babam sürekli aba güreşinden bahseder ve bu konuda dedem rahmetlinin, onun babasının ki yaklaşık 1800 lü yıllarda birincilikleri olduğunu, hatta aba güreşinin en iyilerinin isimlerine kadar saymak sureti ile adeta canlı yaşar gibi anlatır..
Aba güreşinin Nizip’te tekrar gündeme gelmesi, Nizip’in tanıtımıyla yakın ilgisi olup, eğer cazibeli bir hale getirildiği takdirde, genç nesilin bununla ilgileneceğini, bir takım faydasız oyun, ve zaman kaybından ziyate Peygamberi bir sünnet olan güreş sporunu tekrar hayata döndürmüş olunacaktır..
Bu spora iştirak edecek insanlar, böyle bir festivalı düzenleme konusunda yardımcı olacak Nizip in yetkili ve etkili şahısları umarım Nizip’e kazandıracakları en güzel etkinliklerden birinin bu olacağını bilmelerini azru ediyorum..
İnternet kafelerde, kahvenalerde, hatta boşboğaz gezen bu gençlerimize imkan olaydıda, halk eğitim merkezi bünyesinde, işi bilen Recep pehlivan gibi zatların yardımları ve destekleri ile kurslar açıla ve eğitile idi. Belki bunlarda olabilecek şeylerdir, benimki sadece bir temennidir..
Olur mu demeyelim. Bu gün Kırkpınar güreşleri, ulusal bir boyut kazanmış ve her yıl tekrar eden bir spordur,.
Tokat ve sivas yöresindeki festivaller bunların bir türledir. Yöremizde böyle imkanlar söz konusu iken neden ilgisizlik yüzünden geri kalsın..
Ben Öncelikle böyle bir konuya duyarlılık gösteren arkadaşları tebrik ediyor, Yetklililerimizin böyle girişimleri geri çevirmeyeceklerini ve gerçekten destek olacaklarına gönülden inanıyorum..
Hepinize sevgi saygı ve muhabbetlerimi arz ediyorum..
KARDEŞLER BAKIN HELE DAHA GECENLERDE GAZİANTEP BÜYÜK ŞEHİR BELD.BAŞKANI ESKİSİ.SAYIN CELA DOĞAN KARDEŞ BÖYLE BİR ETKİNLİK ORGANİZE ETMİŞTİ HEMDE DÜNYA BASININDA ÇIKTI .ŞEHİT KAMİL SITADINDA YAPILMIŞTI..
İNŞALLAH NİZİP BELEDİYESİDE BÖYLE BİR SPORA DESTEK OLURSA YENİDEN DÜNYA BASININA TAŞIRIZ İNŞALLAH..
Sayın başkanımın kolu uzun olduğu için ilçede akla gelen isimde o oluyor. Bu tür bir organizasyona sahip çıkarak Nizip ve köylerinde eksikliği duyulan bu ata sporunun tekrar düzenli olarak yapılmasına önderlik edeceğine eminim.
Küçükler katagorisi de olacakmı...?
Toplandığınız vakitte Oğuzeli’nde olduğum için toplantıya katılamadım,herkesten özür diliyorum.
Ne güzel, eğer kurallarını öğrenebilirsem ben de katılırım :). Ne de olsa bizim ailede de güreşçiler var...
VE Hacı Fevzi AKDOĞAN başkanım olaya el koydu. "Aba Güreşini Eylül ayının ilk haftasında Festival etkinlikleri içerisinde yapalım.
TEBRİKLER DOSTLAR ....
ÇOK İYİ OLUR, NİZİBİMİZN TANITIMI AÇISINDAN ....
BAŞARILAR DİLİYORUM VE DESTEKLİYORUM..
SELAM VE SAYGILARIMLA.
.
Başkanımızla konuştuğunuz esnada inanın çok heyecanlandım. Yaz ayını iple çekeceğim.
Orhan abi kozlarımızı paylaşırık artık.... :)))
inşallah o zaman nizpte olurum...6 sene oldu güreşi bırakalı ama iyi bir rakip çıkarsa tekrar başlayabilirim....
Arkadaşlar Aba Güreşi için çok ciddi çalışılmaya başlanıldı. Tarih hemen hemen belli oldu. Kategoriler ve teknik heyetin oluşturulması için çalışıyoruz. Yaklaşık 500 güreşcinin ve binlerce kişinin tüm bölgeden katılması bekleniyor. Güreşciler yerel kıyafetlerle Stadyumdaki çim sahanın üzerinde güreşecekler...
Bu defaki Aşırtmalı Aba Güreşimiz tüm ülkede ses getirecektir. Haydi Bismillah....
abı pekı bu gures yaz mevsımınde mı olacak yoksa zeugma festıvalınde mı olacak?
alıntı:
cengizkrbck demişki:
Orhan abi kozlarımızı paylaşırık artık.... :)
Şakacı çocuk seni :)Sen dişime göre değilsin. Köyden Şakir Karabacak'ı çağır
.
belediye başkanımız Hacı Fevzi Akdoğan beyle öğle üzeri yaptığımız görüşme çok verimli geçti.Sevgili admin bayağı hazırlıklı gelmişti.başkan zeugma festivali kapsamında aba güreşinene gereken her türlü desteği vereceklerini samimiyetle ifade etti.kategoriler için gerekli altınlar,altın kemer,ve bil umum maddi masraflar belediye eliye karşılanacak.Mehmet Akpek abi de dışardan gelecek pehlivanlara bir teşekkür yemeği verecek.Ben,kemal abive Seyitahmet hoca güreşle ilgili bilgi,belge,döküman,elbise tasarımı,tanıtım afişleri vb. konularda destek olacağız..
Hepimiz neşe ile ayrıldık ltif beyin odasından.Asıl sevinen de Recep pehlivan oldu.O da şimdiden diğer pehlivanlara haber yollayacağını ve hazırlıklara başlayacağını müjdeledi..
eylül ayının ilk haftasında yapılacak olan zeugma festivali önümüzdeki yıl çok daha renkli ve faydalı olacak inancındayım.Emeği geçen ve geçecek herkese şükranlarımı sunuyorum..
Bu arada Latif Karadağ beyin hatırlatması üzerine ,kırkpınarda yapıldığı gibi Güreş ağası seçilecektir.Bunun da öenmli maddi katkı yapacağına inanıyorum..
İlk önce bu çalışmanın ortaya çıkmasına vesile olan Nizip.com yönetimine sponsorlarına ve bu konuyu makalesiyle gündeme taşıyan İsa Avcı beye teşekkür ederim..
Nizip.com un düzenlemiş olduğu yarışma bir çok güzel konuya ufuk açacak nitelikte olmuştur. özellikle kemal beyin katkıları ve birikimi takdire değerdi doğrusu. şunu da eklemeden geçemeyeceğim resminden daha gençti kemal bey. .
.
işallah böyle bir organızas olursa gençlerde olursa bizde Nizip beledıyesı güreş takımı olarak bizde katılacagız.şimdiden emegi geçen herkese teşekür ederiz.recep amca yakında yanına geleçem kendıne ıyı bak.
işallah bu festıval sırasında nızıpte oluruz.Pekı bu zeugma festıvalı hangı tarıhler arasında yapılıyor?
Kimse soruma cevap yazmamış.....
Hangi yaş katagorisi olacak....
Sıklet (kilo) ve gruplar nasıl ayrılırSıkletler kilo ve yaşa göre belirlenir. Sırasıyla anlatayım; A-) Yıldızlar ( 15-16 yaş )
35-40 kg.- ayak
40-45 kg.- tozkoparan
45-50 kg.- deste
50-55 kg.- küçük orta
55-60 kg.- büyük ortaB) Gençler ( 17-18 yaş )
45-50 kg.- ayak
50-55 kg.- tozkoparan55- 60 kg,- deste
60-65 kg.- küçük orta
65-70 kg.- orta
70-80 kg.- büyük orta
80-90 kg.- bas altı
Agir siklet- basC) Büyükler ( 19 ve üstü )
50-55 kg.- ayak
55-60 kg.- tozkoparan
60-65 kg.- deste
65-70 kg.- küçük orta
70-75 kg.- orta
75-80 kg.- büyük orta
80-90 kg.- bas altı
Ağır sıklet ; baş huziciğim "son pehlivan" ı okusaydın yukardaki soruyu sormazdın herhalde(!) yine de sorman faydalı oldu...başkaları için canım
İyide abicim konuların tamamını okusaydım şimdi 2910 mesaja zor ulaşırdım.... Hani diyorum biraz daha kısa yazıverseniz ....Dimi yani....?
bu kadar mı?
NİZİP İÇİN İYİ OLACAĞINA İNANIYORUM.....
hem Nizip için ıyı olacak hemde bız ata sporumuz olan aba guresını gormus ve ogrenmıs olacagız
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.