Nizip.com
Üye ol
Sorunlarımız Önerilerimiz

Mahalle muhtarlıklarının kaldırılması

Görüntülenme: …

dedekılıç Üye
Türkiye’de mahalle muhtarlıklarının kaldırılacağı ile ilgili ulusal basındada yer aldığı üzere birtakım haberler dolaşmaya başladı.Türkiye’de görev yapan 53 bin muhtar vardır ve bu sayının 17 bini mahalle muhtarıdır.Bu 17 bin muhtarı devredışı bırakmak ve bunların tepkisini almak ne derecede nereye varır,hep birlikte ilerleyen günlerde göreceğiz.Biz Türkiye Muhtarlar Derneği Nizip şubesi olarak konuyu takip etmekteyiz.2007 Yılında hizmet vermeye başladığımız kimlik paylaşım sistemi ile birlikte bu konu ta 2007 yılından bu yana bizim gündemimizdedir.5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununu ile ilgili hükümet bir genelge yayınlamıştı.Bu genelgeye göre vatandaşlarımızın bürokrasi işlerindeki birtakım belgeleri kamu kurumları verecek,vatandaşları muhtarlıklara göndermeyecek.Zaten bu kimlik paylaşım sistemi devreye girdiğinden bu yana muhtarlık işlerimizde ciddi bir oranda düştü.Kademe kademe muhtarlıklar pasif duruma düşürülerek devre dışı bırakılmaya çalışılıyor.2.Tanzimattan sonra Osmanlı Develetinin başına gelen padişah 2.Mahmut’tan sonra başlayan Türk Devlet yapısındaki muhtarlık sistemi bizim Türk kültürü ile özdeşleşmiş durumdadır.Bunu ayırmaya kalkmak bazı riskleride beraberinde getirir.1930 yılında bir ara muhtarlıklar Türk devlet yapısından kaldırıldı ve bu durum 10 yıl sürdü.O zamanki şartlarda Türkiye adres yönünden bir karmaşa yaşadı ve içinden çıkılmaz bir hal aldı.Burada muhtarlıkların önemi ortaya çıkınca 1944 yılında 4541 sayılı yasa ile muhtarlıklar teminat altına alındı.Tarih tekerrürden ibaret sözünü hatırlatmak isteriz.Tabiki bizler muhtar olarak muhtarlıkların kaldırılmasını istemiyoruz,ancak bizler kanun kayucu değil,kanunun uygulayacısıyız.Bu yüzdende bu konuda alınacak kararlara saygılı olacağız,bunun artısını ve eksisini siyasilerimizin düşünmesini istiyoruz.Geçmişteki uygulamalar sıkıntılı olduğundan dolayı iyi düşünmek gerekir.Biz muhtarlar olarak özlük haklarımız ile ilgili bazı düzenlemeler beklerken,mahalle muhtarlıklarının kaldırılması ile ilgili haberler bizi şoke etti.Biz muhtarlar olarakda bize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz.Eğer mahalle muhtarlıkları kaldırılacaksada hizmetlerimizi başka alana taşımaya çalışacağız.Saygılarımla.
felsefefe Üye
Mahalle Muhtarlarına Belediye Encümeninde daha çok yer verilmeldir.
Mahalle Muhtarlarının görev alanı daha çok Belediye de Mahalleyi temsil haline getirilmelidir.
Mahalle Resmi idareler karşısında temsilcisiz kalacaktır.
Muhtarlığın kaldırılması saçma bir karar olacaktır.
Demokrasi açısından ne kadar seçim olursa faydalıdır.

Mahalleyi seçilmiş yerine Atanmışların eline bıraktıracaktır.
Nufus Tapu karakol imar durumu sağlık
elektrik su yol vs hizmetler
Sorunlar çıktığında ancak Muhtar Mahalleyi temsilen gidecektir.
fsoyarik Üye
Sayın dede bey sizlere hak vermemek mümkün degil malesef yeni bürokratik yapılanmada ben yaptım oldu zihniyeti hakim oldu alt birimlerle görüşmek ve uygulama eksikligi var ve malesef en büyük eksikliğimizde DENETİM YOK 30 yıldır eşek eti yedirdiler tarım bakanlığı yetkilileri yeni uynanmış gibi peynirde ve diger sucuk gibi ürünlerde denetim yapıyorlar malesef bu ülkede adalet şikayet ile başlıyor
Felsefeye katılıyorum muhtarlığın yapısını degiştirmek lazım
Selamlar
mehmet2763 Üye
Muhtarlıkları kapatmanın uygun olmayacağı kanaatindeyim. Yapısı değiştirilebilir.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Eğer dediğiniz gibi ise, bu kadar önemli bir karar için bile oldu bittiye getirilinmesi hiç hoş değil.
müslüm akpek Üye
Tayyip yaparsa vardır bir bildiği, Tayyip yanlış yapmaz.
M.KÜÇÜK Üye
Hişşt akıllı olun.
baba_zula Üye
geçenlerde ikametgah belgesi almak için nufus müdürlüğüne gittim..orda bu işle görevlendirilmiş memur arkadaş önce şöyle bi gözlerini kaldırıp manalı manalı baktıktan sonra bidaha buraya gelme .mahalle muhtarından al dedi.bende peki olur dedim..çıktım gittim..adamlar bilgisayar çıktısı vermeye erinirken mahallenin sorunlarıylamı ilgilenecekler..salla başını al maaşını..
garibim muhtarlarda masraf ve giderleriyle yüz yüze bırakılmış.kırtasiye parasını kendi ceplerinden öderler.ücret almaya kalkışsalar para alıyor diye mahallede dedikodusunu yaparlar.muhtarlık zor iş vesselam..kaldırılması işleri içindne çıkılmaz hale getirecek..
müslüm akpek Üye
Haklısın baba sonuna kadar katılıyorum, geçenlerde bende Güngören nüfus müdürlüğüne gittim,
cüzdanı yenilemek için saydım tam 17 memur vardı kadınlar üçer dörder oturmuş çaylar önlerinde
muhabbet ediyorlar bir kişi cüzdanları yeniliyor bir şefte imzalıyor en az yarım saat bekledim
sonunda patladım bağırınca içerden müdür çıktı suratında ÇBS boyalarından her çeşidi vardı
ne oluyor dedi bende görmüyormusunuz siz nasıl müdürsünüz bu elemanlar çene çalıyor biz burada
bekliyoruz, bana beyefendi o elemanların hepsi ayrı işler yapar bu işe karışmaz manyakmısın sen dedim
o zaman buraya 2 eleman fazla ver dedim ama sadece sinirlerimin bozulmasıyla kaldım.
MALESEF AKP HÜKÜMETİ DE BU ÜLKEDE SALLA BAŞI AL MAAŞI anlayışını silemedi.
baba_zula Üye
madem düzenleme yapılacakmış o halde devlet dairesinde bir odada bir memurun yapacağı işi beş memurla yapmaya çalışan zihniyeti ortadan kaldırsınlar..o memurların bir tanesinin maaşını muhtarlara versinler.muhtarların özlük haklarını düzenlesinler.seçilerek devletten 12 milyar maaş alan vekillden daha çok iş yapıyor muhtarlar..

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim