Dini İçerikli Konular

Bursa Ulucami Minberi

admin Yönetici
Bugün öğrenince çok şaşırdım ve paylaşmak istedim. 1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü.. 602 yıllık tarihi minberdeki şekillerin bu tespiti doğruladığı iddia ediliyor. Minberin her iki yüzünde de şaşırtıcı şekilde birer evren krokisi var. Bu sadece bir tesadüf mü, yoksa bu minberin ustası gerçekten bir astronomi hayranı mıydı? ... Şekillerle ilgili iddiayı ortaya atan Araştırmacı, Fevzi Ülgü ALSANCAK. 1980 yılından bu yana minber üzerinde yaptığı çalışmalarla tarihin derinliklerinde kalan gerçeklere ışık tuttuğunu söyleyen Alsancak, “Alan süsleme motiflerinde simetri yoksa mutlaka bir mesaj vardır” ilkesinden yola çıkarak,minberdeki şekiller üzerine yapılan yorumların tutarsız olduğunu söylüyor... Bilim teknoloji ve uzay bilimleri araştırma tekniklerine kafa yoran bir öğretmen olduğunu belirten Ülgü, motifleri dikkatlice incelediğinde minberin, mihraba bakan yüzünde güneş sistemini keşfettiğini söylüyor...
Resim kaynağı
Güneş ve gezegenler arasındaki mesafe büyük olduğu için yıldız gezegenlerden farklı olarak 9 damlacıklı kurs olarak işaretlenmiş... Ülgü, yine Kündekari sanatının bir özelliği olan parçaların birleşmesiyle oluşan çukur kanal çizgilerinin de gezegenlerin yörüngesini temsil ettiğini söylüyor. Bu yüzeyde yer alan bir başka gizem ise serpiştirilmiş halde yıldız motifleri yer alması, ve bunların içinde kuyruklu yıldızların da bulunması... Ülgü’nün dikkat çektiği en önemli detaylardan biri de, Plüton gezegeninin tek başına ayrı bir platformda ve bir açı farkı ile gösterilmiş olması. Bilindiği üzere güneş siteminin aynı düzlem üzerinde olan ilk 8 gezegeninin aksine Plüto ayrı düzlemde dolanmaktadır...
Resim kaynağı
Bursa Ulucami Minberi Minberin Batı Cephesinde ise 7 adet Galaksi formatı tespit ettiğini söyleyen Ülgü, galaksi platformlarının 5 ayrı renkte sedef kakma ile gösterildiğini söylüyor. Ancak ne yazık ki bugün hatalı boyama teknikleri ile bu önemli detay büyük ölçüde yok edilmiş durumda. Ama kayıtlardan bunu doğrulamak mümkün... https://www.gezikolik.com/tr/Haber_Sizden/Guncel/Turkiye/BURSA/Bursa_Ulucami_Minberinin_Sirlari!_/e_7518.aspx
müslüm akpek Üye
Vay be çok şaşırdım, eskiler bizden daha bilgiliymiş.
M.KÜÇÜK Üye
Ulu cami restore oldu, şimdi bu mihrabı camla çevirdiler dokunmak yasak...
admin Yönetici
müslüm akpek;258852 wrote:Vay be çok şaşırdım, eskiler bizden daha bilgiliymiş.
Abi eskiler dediğin macellan'dan önce dünyanın yuvarlak olduğunu söylemekle kalmamış, gezegenleri ve kuyruklu yıldızları bile tasvir etmişler. Daha gizli birçok şey var ve çözülemiyormuş.
fsoyarik Üye
Bizim en büyük hatamız egitime ve icatlara agırlık verip genele yayamadık malesef Fatih havan topunu buldu arkası gelmedi Silahı geliştirmedik aynı şimdiki gibi basit tartışmalar luzumsuz kavgalar ile çok geri kaldık osmanlının geçmişinde neler var neler Selamlar
xxhidayet Üye
"islam bilim ve teknoloji tarihi müzesi" bu müzeye gidin.. Veya bir organizasyonla, size ben orayı gezdireyim. İnanın nutkunuz tutulacak...
müslüm akpek Üye
admin;258865 wrote:Abi eskiler dediğin macellan'dan önce dünyanın yuvarlak olduğunu söylemekle kalmamış, gezegenleri ve kuyruklu yıldızları bile tasvir etmişler. Daha gizli birçok şey var ve çözülemiyormuş.
Tanrıların arabaları diye bir kitap okumuştum tavsiye ederim inanılmaz şeyler var hepside ispatlı.
xxhidayet Üye
müslüm akpek;258903 wrote:Tanrıların arabaları diye bir kitap okumuştum tavsiye ederim inanılmaz şeyler var hepside ispatlı.
Babacım o spesifik bir kitap ve kafa karıştırmaktan öte bir şey değil.
M.KÜÇÜK Üye
müslüm akpek;258903 wrote:Tanrıların arabaları diye bir kitap okumuştum tavsiye ederim inanılmaz şeyler var hepside ispatlı.
Tanrıların mı?:(
admin Yönetici
Haydi sizinle hayalen Bursa'ya gidelim.... Ulucamiye, hemen önden 3.cü safa.... Vakitler den Cuma olsun, hatta Cuma'nın tahminime göre o sırlı zamanı olan Cuma ezanının okunduğu ana ! Hz. Bilal ezanı okurken arkada, her kelimesini nakşediyor kalbimize. Hayalende olsa Minberin Önünde duran imamı Hz.Muhammed SAV kabul ederek, başımızı yerden kaldırmadan, edeple ! kıpırdamadan ! kalp gözümüzle hareketlerini takip etmeye çalışıyoruz. O (SAV) mübarek ellerini uzatıp semaya dualarını ederek, bir bir adımlıyor basamakları. Sanki kainatı basımlıyor, adım adım mübarek ayakları ile bu minberin en üstüne, tasvir edilmek istendiği gibi kainatın zirvesine, Miraca çıkıyor ve oradan devam ediyor hutbesine...
müslüm akpek Üye
admin;258924 wrote:Haydi sizinle hayalen Bursa'ya gidelim.... Ulucamiye, hemen önden 3.cü safa.... Vakitler den Cuma olsun, hatta Cuma'nın tahminime göre o sırlı zamanı olan Cuma ezanının okunduğu ana ! Hz. Bilal ezanı okurken arkada, her kelimesini nakşediyor kalbimize. Hayalende olsa Minberin Önünde duran imamı Hz.Muhammed SAV kabul ederek, başımızı yerden kaldırmadan, edeple ! kıpırdamadan ! kalp gözümüzle hareketlerini takip etmeye çalışıyoruz. O (SAV) mübarek ellerini uzatıp semaya dualarını ederek, bir bir adımlıyor basamakları. Sanki kainatı basımlıyor, adım adım mübarek ayakları ile bu minberin en üstüne, tasvir edilmek istendiği gibi kainatın zirvesine, Miraca çıkıyor ve oradan devam ediyor hutbesine...
Mehmet nedense duygulandım ben :o
M.KÜÇÜK Üye
müslüm akpek;258929 wrote:Mehmet nedense duygulandım ben :o
Hadi be, ne yoksa imananı geliyorsun...:)
müslüm akpek Üye
M.ENES;258934 wrote:Hadi be, ne yoksa imananı geliyorsun...:)
Belkide, namaza başlarsam dürümleri sen ısmarlayacaksın.:D
M.KÜÇÜK Üye
Sen namaza başla söz dürümler benden.
müslüm akpek Üye
M.ENES;258963 wrote:Sen namaza başla söz dürümler benden.
Ben CHP li imam bulmadan namaza başlamam:)
fsoyarik Üye
o zaman kıymetli davut hocama müracaat edip ögernecen ammi. Bak demedi deme imamı bulursun ammma ikinci hido olursa kaçacak yer bulamassın gel menese razı ol:)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim