Tarihimiz Kültürümüz

Nizip ve Yöresindeki Aşiretler

kuseyyir Üye
Merhaba değerli forum üyeleri. Aslında bölgemizde hakiki manasıyla aşiret kalmamış olmakla beraber ismen de olsa yaşamaktadır. Bu başlık altında herkes kendi aşireti veya oymağı hakkında malumat verebilir ve kültürel değerlerden biri olan aşiretler tarihine bir katkıda bulunabilir. Umumen küçük köyleri (aile köyleri) sayacak olmaz isek mıntıkamızda aşiretlerin yerleştiği köyler müşterektir. Sanırım mıntıkamızda aşiretleri üç’e ayırmamız mümkündür: ezici çoğunluğu oluşturan Türkmen aşiretleri, Kürt aşiretleri ve Arap aşiretleri. Türkmen aşiretleri içerisinde en büyüğü olan Barak aşireti ve oymaklarıdır. 1- Türkmen Aşiretleri: Eğer hatam varsa siz değerli üyelerden bilhassa düzeltmenizi ve eksiklerimi ikmal etmenizi beklerim. Barak Aşireti dışındaki Türk aşiretleri: Elbeyli, Tırıklı (Elbeyli oymağı), Birelli, Emirli, Döğerli, Bekmişli vs. Barak Aşireti: (Bu kısım hakkında malumatım olmadığı için bu adresten istifade ettim: https://www.gulceedebiyat.net/konu-barak-asireti ) Aile, Köy, Kollar, Oymaklar ve Aşiret. Tanyol'un tespitine göre Baraklar, bugün Barak Eli denilen yere beş büyük oymak olarak gelip yerleşerek buradaki köyleri kurmuşlardır. Bu Oymakların dördü Gaziantep yöresinde olup adları şöyledir: l) Abdurrezzaklı, 2) Kürdili, 3) Torunlar 4) İsalı oymaklarıdır. Bu oymaklar kendi aralarında şu şekilde kollara ayrılmaktadır: l)Abdurrezzaklı Oymağı, altı kola ayrılmaktadır: Kasımlı, Mahmutlu, Tiryakili, Çayrazlı, Göğe Bakanlar ve Ali Dirizli kolları. 2)Kürdili Oymağı, yedi koldan oluşmaktadır: Boz Muratlı, Kızılca Şarlı, Bayındırlı, Geçili, Sürkızıllı, Karabacak, ve Mazyalıdır. 3)Torunlar Oymağı, beş koldan ibarettir: İnaluşağı, Haliduşağı, Osmanuşağı, Hacıuşağı ve Muharremli koludur. 4)İsalı Oymağı, beş koldan meydana gelmektedir: Karakozak, Adıklı, İsalı, Kıyanlı, Karamanuşağı koludur. Tanyol, bu dört oymak ve kollarının yörede yaşadığı köyleri de ayrıntılı olarak vermektedir. (Tanyol, 1952, 88-92).Bugün belirtilen yöredeki köylerde bu oymak ve kollarının kültürel değer ve normlarını koruyarak varlıklarını bütün canlılığıyla devam ettirdiği gözlenmiştir. 5)Bayındır Oymağı, Çavaz'ın tespitine göre; yöredeki Baraklar, bu oymağın kollarının İzmir'in Bayındır ilçesine yerleştiğini iddia etmektedir (Çavaz, 1983, 37). Ayrıca Tanyol, Bayındır Oymağının Barakların bir kolu sayıldığını, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın da bu kola mensup olduğunu belirtmektedir (Tanyol, 1952, 72). 2- Kürt Aşiretleri: Benim bildiğim aşiretler: Pijan, Rişvan, Şıhanlı, Ketken. Tarihçiler Şıhanlı ve Ketkenlerin kökeninin Arap olduğunu söylerler. 3- Arap Aşiretleri: Ceys, Damalha, Eloun, Naimi, Elbu Sultan, Elbu Acûz, Hıleysât, Mucâdme, ElHassen vs.
kuseyyir Üye
Bu arada Antep havalisinde Çerkez aşireti olduğunu da duymuştum. Acaba bizim mıntıkamız da da Çerkez aşireti mevcut mu?
müslüm akpek Üye
Biz hangi aşiretteniz acaba bir türlü öğrenemedik.
kuseyyir Üye
Ailenizin künyesini biliyorsanız bulabilirsiniz aslında. Kaç göbek öteye gidebiliyorsunuz?
müslüm akpek Üye
kuseyyir;257727 wrote:Ailenizin künyesini biliyorsanız bulabilirsiniz aslında. Kaç göbek öteye gidebiliyorsunuz?
Göbek derken, babam , dedem, babamın dedesi o kadar başka gidemiyoruz.
kuseyyir Üye
Anladım künye bilmiyor musunuz? Ailenize ne derler başka akrabalarınız var mıdır? Hikayeniz var mı? Bunlar çok mühim. Ben de aynı durumdayım. Ama ben biraz öteye gidebiliyorum. En azından Kürep'de 8. kuşak olduğumu biliyorum. ama hiç akrabamız (amca çocuğu vs) ve sadece yaşlılardan duyduğum hikayeler var ve onları yerine gidip teyit etmem gerek.
M.KÜÇÜK Üye
Ben çok merak ediyorum kim olduğumu, elimdeki bilgi şu ki: Bizler Sayın ailesi ile birlikte suruçun yastımızar köyünden gelmişiz, 1800'lü yılların ortalarına doğru olabilir...Soyadı kanunundan evvel bize selavatoğulları derlermiş. ben ancak 4 kuşak geri gidebiliyorum. 1.ben, 2. babam, 3. dedem, 4. babamın dedesi. Ondan evvelini bilmiyorum babamda bilmiyor. sanırım biz picanlı aşiretindeniz ama sizin dediğiniz gibi picanlar kürt aşireti değil türkmen aşireti ama dilleri kürtçe.Bu konuda bana bilgi verebilecek kişiye çok minnettar kalırım.
M.KÜÇÜK Üye
[FONT=&quot]PİJAN AŞİRETİ (PİJANLILAR)[/FONT] [FONT=&quot]Açıklama:[/FONT] [FONT=&quot]PİJAN AŞİRETİ TARİHİ Aslında Pijan aşireti Orta Asya diye adlandırdığımız Türkistan bölgesinden göç eden bir topluluktur.Bu topluluğun temelleri Oğuz Türklerine dayanır Oğuzların kollarından biri olan Bozok kolunun bir uzantısıdır şematik gösterecek olursak OĞZUZLAR=BOZOKLAR=SÜLEYMANİ BEYLİĞİ=BERAZİLER PİJAN AŞİRETİ yani Pijan aşireti bu beyliğin bir uzantısıdır.Genel olarak baktığımız da pijan aşireti kürt değildir saf öz Türklerdir.Kökeni Türkistan a dayanır birçok aşiret gibi içlerinde kürtleride barındıran bir aşirettir pijan aşireti yani kökeni TÜrk ama içerisinde alevi,suni,kürt,türk birçok topluluk barındırır.aşağıda da nerde yaşamışlar ve nerde yaşamaktadırlar bu bilgiler yer almaktadır... (Suruç'tan başlayarak Samsat, Antep, Maraş ve Halep'e kadar olan alanı kaplarlar. Kuzey Kurmancisi konuşurlar. Genel olarak Sünni olan aşiretin Maraş'ta bulunan uzantıları Alevidirler. Doğu Kürdistan'daki Berazîler ile bağlantılıdırlar. Erzurum ve Kuruçay dolaylarında yaşayan Berazî aşireti bu konfederasyondan kopmuş ve 1730'da Suruç dolaylarından göç etmiş Aileler tarafından oluşturulmuştur. BERAZİ AŞİRETİNİN KOLLARI Eladînan (Aladdin ve Eledîn adıyla da bilinirler) Didan Qeregeçan (karakeçi veya karageçi adıyla bilinirler) Ketikan Meafan Mir Oxiyan Pijan (pican) Şedadan (Sedad) Şexan Zerwan Hepimiz Pijanlı olduğuna göre sadece Pijan Aşiretini anlatmam yeterli olur sanırım ... PİJAN AŞİRETİ Pijan-Pican-Piji-pici-Biji-bici = (Isfahan yakınlarında bir şehir ismidir.) Gibi isimlerle anilan bu Kabile günümüzde müstakil bir aşiret statüsüne kavuşmuştur. Pijanlara bu ismin Veriliş nedeni onların Pijan = Biljan şehrinden olmaları nedeni iledir. Bijan veya Pijan; HINIS kazası yakınlarında bir kale İsimidir. İşte bu kalede oturan tüm halka Pijaniler denir. Bu gün Doğu ve Güneydoğunun birçok bölgesine dağılmış bir aşiret olan Pijaniler aslında Süyemani Beyliğinde yer alan Berazilerin bir kabilesidir. Pijanilerin Doğu Anadolu'da Müküs, İsbayerd ve Hizan'da birer beylik kurdukları bilinmektedir. Pijanlardan üç kardeş veya amca çocuğu oldukları soylenen bu beylerden ilki Del Bey kılıç zoruyla ve bir kısım Pijanlı Arkadasiyla Hizan'ı zapt eder. Oradaki aşiretlerden Nemiriler çaresiz boyun eğmek zorunda kalır. Timur'un oğullarından Şahruh'un Azerbaycan seferi sırasında Bitlis Beyi ile beraber Hizan beyi Piji Süleyman Bey de Şahruhu karşılar (1421). Bu karşılama ve hürmetten memnun olan Şahruh çeşitli hediyeler vererek onların yerlerinde kalmasını temin eder. O dönem Piji reisi Mir Melik iktidardadır. Daha sonra Melik'in istifasıyla yerine oğlu Melik Davut geçer. Davut'un Hizan'da Bidadiye isminde bir medrese inşa ettiği bilinmektedir. Davut'tan sonra yerine Ahmet Bey geçer. 39 yıl gibi uzun süre iktidarda kalan bu Bey Kanuni Sultan Süleyman'a diğer aşiretlerle beraber biat ederek tabiiyetini bildirir. Kanuni de bir fermanla bu beyi Hizan bölgesine Osmanlı valisi olarak atar. Bu ailenin oğlu idarecisi Hizan'da Zeynel Bey'dir. O da Sultan İkinci Selim'le görüşmeye gider ve İstanbul'da vefat eder. Diğer bir Pijan Beyliği Müküs'dür. Üçüncü Pijan Beyliği ise İsbayerd kasabası beyliğidir. Bunlar 1597 Yılına kadar 1005'ten bu şehirlerde reislik yapmışlardır. Pijanların Beraziler içinde yer alan Kabilesi Süleymani Beyliği'nin dağılmasıyla önce Süleymaniye şehrine yerleşmeye çalışmışlardır. Fakat orada tutunamayınca 1700 yılında Osmanlı idaresi tarafından Suruç Berazilerinin içine getirilmiş ve Suruç'ta 16 köye yerleştirilmişlerdir. Reisliklerini ise Hac Hıdır ailesi yüklenmiştir. Bılındiler, meşkanlar, Atuşakları, Cımıkan, Hacisan, ve Beşaltı isimli kabilelerden oluşurlar. Bu aşiretten Reşit Bey'in oğlu Abdülhamit Han döneminin Hamidiye alayları kaymakamıdır. Fakat ne yazık ki bölge şair ve tarihçilerinin Kendisiyle ilgili pek de iyi Kanaat sahibi olmadıkları görülmektedir. Reşit Bey Beraziler arasında hakkaniyet ölçüsünde bir Hamidiye alay taksimatı yapmamış böylece diğer altı Berazi aşiretin şimşeklerini üzerine çekmiştir. Hatta alayları kullanarak söz konusu Berazi aşiretlerine çeşitli zulümler icra etmiştir. Bu zulümlerin başında asil atların zorla Alaya Demirbaş olarak alınması meselesidir. O dönem çok kıymetli olan asil atların hiçbir paha ödenmeden bu şekilde Hamidiye alayları demirbaşına alınması onun hapse atılmasına da sebebiyet vermiştir. Berazi Şairi Baki Xıda (Baki Hıdır) 'ın besteleyip müzik haline Getirdiği Xalo isimli bestede Reşit Bey'in hapis macerasını şöyle anlatılır. Reşit Bey, Hamidiye alay Kaymakamı sıfatıyla Berazi aşiretlerinden asil atları toplamaya başlamıştı. Beko'yi Ayşebuki isimli bir şahsın da fakir asil atını elinden aldı. Beko tüm yalvarmalarına rağmen atını kurtaramayınca kılıcını Çekerek Reşit Bey'e saldırdı. Fakat muhafızlar tarafından yakalanarak elleri ve ayakları bağlandı. Reşit Bey, atların demirbaşa kaydını ionaylayan dağlama mührünü bu fakir adamın da kıçına vurarak ona işkence etti. Gücünün yetmediğini anlayan Beko devrisi sabah kadın elbisesi giyerek tüm aşiret reislerini bir bir ziyaret edip "ben artık bir kadınım mert ve kahraman erkek arıyorum" diye Reşit Bey'in aleyhinde propaganda yapmaya başladı. Bu şekildeki bir propagandası tuttu ve yüzlerce aşiret ve Kabile reisi Urfa'ya giderek Reşit Bey'in aleyhine Bab'iâliye Sultan Abdülhamit Han'a telgraf ve mektuplar yolladılar. Böylece Reşit Bey, bir gece evinden alınarak Urfa'da zindana atıldı ve tüm Yetkileri elinden alınmış oldu. Pijanların Kurtuluş Savaşı dönemindeki reisleri ise Galip Bey'dir. (Galip Beyden sonra oğlu Mustafa Bey, ondan sonra oğlu Galip Bey, ondan sonra şimdiki Pijan Aşireti reisi Şükrü Yüksel Beydir.)[/FONT] [FONT=&quot]Gizlilik Türü:[/FONT] [FONT=&quot]Açık: Tüm içerik herkese açıktır.[/FONT] [FONT=&quot]İletişim Bilgileri[/FONT] [FONT=&quot]E-posta:[/FONT] [FONT=&quot]chp_gokhanoztas@hotmail.com[/FONT] [FONT=&quot]Yer:[/FONT] [FONT=&quot]nizip, Gaziantep, Turkey[/FONT]
kuseyyir Üye
Evet dediğiniz gibi çok aşiret var mesela Karakeçili ve Döğerli gibi. Bunlar Antep ve diğer bölgelerde türkler ama urfada Kürtler ve buradan bakarak ve diğer bilgiler ışığında da bunların urfada kürtleşmiş olduklarını görüyoruz. Pijanlar ile alakalı verdiğiniz malumat da değerli ve gözardı edilmemeli. Ben dediklerimiz Ahmet Zekeriya Vasfinin Şam beldeleri aşiretleri kitabından aldım. Bir de kafama takılan soru Pijan veya benzer isim olarak andolunun başka yerinde Pijan var mı? Benim bildiğim sadece Suruç, Birecik ve Nizip (Barak) de mevcutlar ve asıllarının Zaho'dan geldiğini söylüyorlar. ayrıca Barak bölgesindeki Pijanların da dedelerinin dili Kürtçe imiş burada zamanla unutmuşlar. Nenem de söylerdi Köyümüzdeki pijanların neneleri türkçe bilmezlermiş. Bilmiyorum bunlar bayağı karışık mevzular. Ama bilimsel olanı sizin de yapmış olduğunuz gibi tüm kaynakları göz önünde bulundurup güçlü olanı seçmek. Bence dedşğiniz köye giderseniz muhakkak aşiretinizi ve dedelerinizi sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Bizleri aydınlattınız.
kuseyyir Üye
Ketikan ve Şexan (Şıhanlı) aşiretlerinin berazi aşiretleri içerisinde olduğunu bilmiyordum. Yine okuduğum kaynaklarda özellikle Şeyhanlı aşireti kendi eski şeyhlerinin (Suriye) belirttiği üzere zamanında Arap olduklarını Kuzey Suriyede (Suruç-Kobani) kürtleştiklerini belirtiyor. Ama zisin verdiğiniz malumata bakarsak Berazi olmaları hesabi ile onların da asılları Türkmen oluyor.
kuseyyir Üye
Bir de aklıma Aşiret tarihi geldi. Aslında tüm bu araştırmaları yaparken düşünmek gerekiyor. Bazı aşiretler başka kabileden veya ırktan oldukları halde bölgelerinde az oldukları için güzçlü aşiretşn içerisinde görünebiliyorlar. Bunun ile ilgili çok örnek biliyorum. Mesela Harran Aşiretlerinin hepsi aynı kökten olmadıkları halde zamanında Ceys aşireti çok güçlü olduğu için onların kurdukları birliğin içinde yer almaktalar. Kısacası yanaşma aşiretler de olabiliyor. Belki Şıhanlar Araplardı ve Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgeye gelince güçlü kürt aşiretlerinin bünyesine girmiş olabilir. Bu da ben ce bir ihtimaldir. Ama tabiki en doğrusu kaynaklara arşivlere ve neseb ilim kitaplarına bakmak lazım.
M.KÜÇÜK Üye
Peki ben teyit için nereye başvurabilirim.
kuseyyir Üye
Dediğim gibi sizin için ilk kaynak dedelerinizin Suruç'tan geldiği köydür. Onların yaşlıları muhakkak bilirler. Onların vereceği malumat doğrultusunda diğer kaynaklara (arşiv-kitap-belge vs) yönelirsiniz. İlk etapta oraya gidip muhakkak teyit etmeniz ve köy efradından malumat almanız gerek diye düşünüyorum. Bu hususta şanslısınız. Yani gideceğiniz yer Türkiye hudutları içinde ve bilgiye ulaşmanız daha kolay. Ama ben ve benim gibi dedeleri güneyden (Suriye) gelenlerin muhakkak ya buradaki akrabalarından yoksa da muhakkak güneye gidip oradan malumat alması gerekiyor. Barak aşiretleriniz saymaz isek geri kalan türk, kürt arap olsun umumiyetle Urfadan ve Suriyeden gelerek veya getirtilerek iskan edilmişler.
M.KÜÇÜK Üye
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ama bende Bursada yaşıyorum,artık oralara geldiğimde bakarım...
kuseyyir Üye
Anlıyorum. Gelince gidersiniz inşallah. Ayrıca ben de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu arada Pijanlar benim bildiğim Alagöz, Tilmiyen, Kürep ve Yazır köylerinde varlar. Ve daha bir çok köyde (köy isimlerini bilmiyorum) var.
müslüm akpek Üye
M.ENES;257744 wrote:Peki ben teyit için nereye başvurabilirim.
Öğrenip ne yapacaksın, aşireti mi canlandıracaksın.
M.KÜÇÜK Üye
müslüm akpek;257751 wrote:Öğrenip ne yapacaksın, aşireti mi canlandıracaksın.
Bir şey canlandıracağımdan değil de insan merak ediyor ben kimin nereden gelmişim diye değil mi ciciş.:D
müslüm akpek Üye
M.ENES;257755 wrote:Bir şey canlandıracağımdan değil de insan merak ediyor ben kimin nereden gelmişim diye değil mi ciciş.:D
Ben söyleyeyim senin anan havva baban adem :D , benimkini de söyleyeyim babam adem anam havva aaaaa biz senle kardeş çıktık yahu.:D:D:D
hasan tekçe Üye
nizipte rişvan aşiretinide yabana atmamak gerek diye düşünüyorum.dağ köylerimizin büyük çoğunluğu rişvanlıdır.rişvanlılar aslen türkmen olup gurman ca konuşurlar.benim ailemde bu aşirete mensuptur.rişvan aşireti,atmalı oymağı,kızkapan obasındanız.aşiretimizin oğuz han dan beri soyağacı bende mevcut.kendi ailemizde ise 10 göbek geriye gidebiliyoruz
kuseyyir Üye
Teşekkürler Hasan. Rişvanları da zikretmiştim. Rişvanların da Türkmen olduklarını bilmiyordum. Nizib'in kuzeyinde yaşadıklarını Birecik'te (Reşi) de olduklarını biliyorum. Fakat Nizip'te Hangi köylerde meskundurlar bilmiyorum. Aslında bu malumatları da terihçelerini biliyorsak vererek ekleyebiliriz.
müslüm akpek Üye
Görüldüğü gibi kendisini Kürt sanan o kadar çok türkmen boyu yada aşiret var ki, geçmişi bu yüzden öğrenmekte fayda var, bilgiler çok değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
kuseyyir Üye
Evet dediklerinizde çok halklısınız Müslüm Bey. Bu coğrafyamızın kültürel coğrafyasından kaynaklanıyor. bunun ile alakalı çok emsaller var. Artık o dereceki genellikle şu aşiret şu kökendendir ama aslı şudur. daha öncede dediğim gibi çoğunluk azınlıkla alakası var. Mesela Cerablustaki Arap Ceys aşireti Türkmenlerin yoğun yaşadığı yerdeler ve ana dilleri Suriyede omalarına rağmen türkçe ve Arapçayı Türkmenler gibi okullarda öğreniyorlar. Rakka'da Şaman aşireti arapların içinde kaldığı için araplaşmış. Karakeçililer Siverekte kürtler arasında kürtleşmiş. Türk olan Döğerler Bozovada kürtleşmiş. Irakın muhtelif yerlerinde meskun ve büyük bir aşiret olan Karagol Aşireti Araplar içinde araplaşmış. Şeyhan aşireti Suruç ve Kobani bölgesinde kürtleşmiş vs... Misalleri çoğaltmak mümkün.
Ramazan Tarhan Üye
Her vilayette kendi bölgeleri ile ilgili tarihi bilgiler mevcuttur. Şehirler ve köyler ile ilgili ilk oluşumlar ve isimlerin tarihi seyri Valilik bünyesindeki halka açık kütüphanelerde mevcuttur. Malesef birçok dev eser virgülüne kadar internet ortamına aktarılırken bu tür önemli bilgileri internet ortamına aktarmak ya çok zor ya da hazırlayacak kimse yok..Ben kendi köyüm ile ilgili iki günümü Şanlıurfa'da araştırmakla geçirdim.Çok güzel eserlere ulaştım.Zaten ilk oluşumların nasıl olduğu önemli..daha sonraki aşiret ve aile bağları kişilerin sözlü aktarımlarına bağlı olarak değişim gösterir.Özgür bey,bana atmış olduğun mesajı okudum.Ankara Harita Genel Komutanlığındaki Devlet arşivleri özellikle nufus kütükleri ve asker alma işlemleri ile ilgili arşivlerden oluşuyor.Ben orada askerlik yaptım.Çok şanslıydım.7 göbek ötesine kadarki dedelerime ulaştım.Harita genel komutanlığındaki arşivlere ulaşma noktasında hangi prosedürler uygulanıyor doğrusu bilmiyorum. Ancak İstanbul'a yolun düşerse Şu an da Sultanahmet'te bulunan devlet arşivlerinde çalışan bir arkadaşım var.Zaten Kağıthane'de bitmek üzere olan modern binaya taşımalarına az bir süre kaldı. Devlet arşivleri artık Kağıthanedeki modern binalarda korunacak. bilgiye ulaşmak,araştırmak ve bunu paylaşmak çok güzel bir duygu. bu yüzden sizi tebrik ediyorum..
müslüm akpek Üye
Ramazan bu kayıtların hepsi yanılmıyorsam arapça biz nasıl anlayacağız.
hasan tekçe Üye
müslüm akpek;257790 wrote:Görüldüğü gibi kendisini Kürt sanan o kadar çok türkmen boyu yada aşiret var ki, geçmişi bu yüzden öğrenmekte fayda var, bilgiler çok değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
müslüm abi zaten kürt türk diye tarihte bir ayrım yok.tarihte bizim ecdadlarımız ''gurlar''diye anılmışlar.ve kürtler hala hangi milletten oldukları sorulduğunda gurman,hangi dili konuştukları sorulduğunda ise gurmanç diye cevap verirler.bu ayrım sonradan dışarıdan müdahaleler sonucu oluşmuş.kürtler turani kavimlerin içerisindedir ve kesinlikle gurlulardır.ben bugün bir kürt arkadaşımla bu konu hakkında biraz sohbet ettim.kürtçede gur ne manaya gelir dedim,verdiği cevap çok ilginçti''KURT''dedi.bilindiği üzere eski türklerde türklerin kurttan türedikleri inancına ait bir çok efsane ve destan mevcuttur.peki gurman nedir dedim,ben kurdum demek dedi.uzun lafın kısası yukarıdada belirttiğim gibi kürtler en az türkler kadar türktür....

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim