Arkadaşlar güncel olup olmadığı tartışılır ama son zamanlarda bizim nizip zeytinine bişeyler mi oluyor?Önceden böreği pibazı derken 1. numaraydı.Artık dışarının yaptığı zeytinle kıyasladığımda sanki tadında bi eksilme var diye düşünüyorum?Hatta bunu fıstık için de söylemek mümkün....Bunu komplo teorisi takip etmeyecek...Nedenini bilen var mı?Heves güves nizip zeytini getirdim tadı yok ya...:(
Tarım ve Sanayi Konuları
nizip zeytini
Söyledikleriniz çok doğru Nizip zeytinine bir şey oldu eski tadı alamıyoruz.
Ben 20 yılda belki bir iki kez yedim,unuttuk tadını.
Esedullah ; Haklısın , bu sene Nizip te zeytini bulduğumuza şükretmemiz lazım çünkü , tam zeytin meyve zamanı içini tam dolduracağı zamanlarda hava o kadar kurak gitti ki zeytinler ( özellikle de yeşil ) yağ yapamadı, tabii siyaha biraz yağmur değdi onlar kurtardı işi ama yeşillerin dadı aynen bir keçe , sebebi de yağmur yemediler. Fıstık içinde bir sürü alavare dalavere yapılmaya çalışılıyor ama daha bir 30-40 sene eski fıstık lezzetinde yeriz ondan sonra bizim tad yok olacak , çünkü hem biz de hem İran da hem ABD de bizim fıstığın düşmanı çok ( nacizane fıstık ihtisas konum olur da ondan biliyorum , beni tanıyanlar bilir mütevazi alçak gönüllü birisiyimdir ancak iş fıstık ve zeytine gelince özellikle de fıstığa gelince konuşurum çünkü araştırmam çok . ) Sağlıcakla.esedullah;255634 wrote:Arkadaşlar güncel olup olmadığı tartışılır ama son zamanlarda bizim nizip zeytinine bişeyler mi oluyor?Önceden böreği pibazı derken 1. numaraydı.Artık dışarının yaptığı zeytinle kıyasladığımda sanki tadında bi eksilme var diye düşünüyorum?Hatta bunu fıstık için de söylemek mümkün....Bunu komplo teorisi takip etmeyecek...Nedenini bilen var mı?Heves güves nizip zeytini getirdim tadı yok ya...:(
Bence sulu tarıma geçmek lazım çok yukarlardan barajın suyunu nizip çayına kanallarla akıtıtlarsa belli bir bölgelerin sulama şansuı olur belli bölgelerde çaydan suyunu alır.
İnanın burada öyle bir sulama yapıyorlar aklınız durur adamlar dağda sondal yapıp su çıkartıp tarlasını suluyır ve 2 km boru döşeyip sulu tarım yapıyorlar hemde daglık bölgede biz gerçekten tembel bir toplumuz yöneticimizde insanımızda biraz sadaka gibi eşya dağıttıkmı tamam nizipte hizmet var düşüncesi hakim balık tutmayı ve tutturmayı ögretemedik malesef idarecilerimiz siyasilerimiz bir Nizip çayını kurtarmaktan aciz amma iş adam kayırmaya gelince alasını yaparız
Selamlar
Bence sulu tarıma geçmek lazım çok yukarlardan barajın suyunu nizip çayına kanallarla akıtıtlarsa belli bir bölgelerin sulama şansuı olur belli bölgelerde çaydan suyunu alır.
İnanın burada öyle bir sulama yapıyorlar aklınız durur adamlar dağda sondal yapıp su çıkartıp tarlasını suluyır ve 2 km boru döşeyip sulu tarım yapıyorlar hemde daglık bölgede biz gerçekten tembel bir toplumuz yöneticimizde insanımızda biraz sadaka gibi eşya dağıttıkmı tamam nizipte hizmet var düşüncesi hakim balık tutmayı ve tutturmayı ögretemedik malesef idarecilerimiz siyasilerimiz bir Nizip çayını kurtarmaktan aciz amma iş adam kayırmaya gelince alasını yaparız
Selamlar
Haklısın Fatih, Hem zaten dere gibi kanalla sulama işi pek uygun değil ABD CALİFORNİA da çok büyük araziler ya fıskiye sistemi ile veya damlama sistemi ile sulanıyor verim 2 kat artıyor. İran da her fıstık tarlasının içinde bir artezyen var , fıstık ağaçlarını suluyorlar ondan da verim artıyor fıstık şeballah gibi çatlıyor ağzı açılıyor , buda ona kaliteliymiş görüntüsü veriyor .fsoyarik;255658 wrote:Bence sulu tarıma geçmek lazım çok yukarlardan barajın suyunu nizip çayına kanallarla akıtıtlarsa belli bir bölgelerin sulama şansuı olur belli bölgelerde çaydan suyunu alır. İnanın burada öyle bir sulama yapıyorlar aklınız durur adamlar dağda sondal yapıp su çıkartıp tarlasını suluyır ve 2 km boru döşeyip sulu tarım yapıyorlar hemde daglık bölgede biz gerçekten tembel bir toplumuz yöneticimizde insanımızda biraz sadaka gibi eşya dağıttıkmı tamam nizipte hizmet var düşüncesi hakim balık tutmayı ve tutturmayı ögretemedik malesef idarecilerimiz siyasilerimiz bir Nizip çayını kurtarmaktan aciz amma iş adam kayırmaya gelince alasını yaparız Selamlar
Konuyla ilgili yorum yapan arkadaşların görüşleri baş üstüne; ama konu dağılmış yanlış yöne gidiyor...
Nizip zeytini (literatürde "Nizip Yağlık" diye geçer) yerli yerinde duruyor tadında ve yağ veriminde değişen bir şey yok,
bu değişiklik ne derseniz...
tek sebebi Nizip'te satışa sunulan zeytinlerin tamamının sanki Nizip Yağlık çeşidi gibi veya o ad ile satışa sunulması, desek yanlış olmaz, yani tüketicinin aldatılmış olması tek nedendir. Bununla birlikte Nizipte üretilen zeytin çeşitleri artık çeşit olarak arttı ve bu yabancı çeşitlerin Nizipte üretilmiş olması o çeşidin Nizip zeytini olarak adlandırılması yanlış olur, ayrıca yeşil zeytin hasad zamanında eskiden beri Nizip yağlıkla birlikte halhalı dediğimiz anavatanı Nizip olmayan ama neredeyse Nizip'e mal olmuş bir zeytin çeşidi olan halhalı zeytin görünüş olarak albenilidir ama ne tadı vardır nede yağı aynı odun çürüğü gibi olur satıcıların çeşidi bilmeyen tüketicileri uyarması gerekir bunu size Nizip "Cins" diye vermişlerse bu bir aldatmacadır.
Gemlik, Edremit, Saurani çeşitleri ilçemizde artık bol miktarda yetişiyor bununla birlikte Aydın, Antakya, Akhisar, Mut gibi şehirlerden her çeşit zeytin Nizip'e getirilerek Nizip zeytini gibi satılıyor bu kadar çeşit içerisinde yerel manada en kıymetli çeşit Nizip Yağlık çeşididir, anlamayan bilmeyen tüketicilere de hepsi Nizip yağlık gibi satılıyor.
Konu çok özet olarak böyle,
Fıstık konusunda da lezzet bakımından endişe edilecek bir durum yok fıstık ağaçlarına verilen su yıllık ihtiyaç duyduğu miktarın doğal olarak aldığından eksik kalan kısmının çeşitli şekillerde ağaca verilmesinden ibarettir. imkan varsa eksik su miktarını ağaca vermek ne zeytinde ne de fıstıkta lezzeti etkilemez aksine kaliteyi de verimi arttırır.
Kasım bey bu demektir ki Nizip zeytini artık yok oluyor, neden başka bölgenin zeytini ekiliyor ki, bu konuda bir şeyler yapılamaz mı.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.