Basından Nizip Haber

Kuran-ı Kerim'de Geçen İsimler

Nrt Üye
Nizip İlçe Müftüsü Dr. Mustafa Genç, yeni doğan bebekleregüzel ve manalı isimler verilmesi gerektiğini söyledi. Bebeğe isim konulurken ille de Kur'an-ı Kerim'de geçen bir kelime olmasının şartolmadığını belirten Nizip Müftüsü Genç; "Sevgili Peygamberimiz Hz. MuhammedAleyhisselam (s.a.v.), çocuklara putperest isimleri veya daha önce çok büyükzulümler yapmış zalimlerin adlarının verilmemesi hususunda tavsiyelerdebulunmuştur. Çocuklara verdiğimiz isim güzel ve manalı olmalıdır" dedi. Anne ve babaların çocuklarına isim verirken, herkesin rahat söyleyebileceği vedinimiz ile kültürümüze uygun adlar seçmesini isteyen Müftü Genç, "Peygamberimizile Ashab-ı Kiram'ın isimlerini ve Kur'an-ı Kerim'de geçen adları çocuğa vermekiyi olur. Ancak önemli olan, taşınan isme yakışır bir hayat yaşayabilmektir"diye konuştu Kuran-ı Kerim'de Geçen İsimler
müslüm akpek Üye
Önemli bir konu sayın Müftümüzü kutluyorum, gerçekten de saçma sapan isimler koyuyorlar çocuklara.
YakisikliAntika Üye
Evet haklisiniz da hangimiz kuranda gecen isimleri cocuklarimiza veriyoruz.????
müslüm akpek Üye
Kuranda geçmeyi bırak anlamını bile bilmediğimiz şeyler koyuyorlar çocuklarına, çocuk büyüyünce bu sefer adından utanıyor.
YakisikliAntika Üye
Muslum abi 4 gun once bir arkadasimin kiz cocugu olmus isimini tuana koymus. Ne anlama geliyor dedim lafi gevelemeye basladi..
müslüm akpek Üye
YakisikliAntika;252571 wrote:Muslum abi 4 gun once bir arkadasimin kiz cocugu olmus isimini tuana koymus. Ne anlama geliyor dedim lafi gevelemeye basladi..
Bende söyleyeyim Yasmin, Jasmin gibi saçma isimleri olanlar da var malesef.
YakisikliAntika Üye
Muslum abi tuana isimini soyle dusunuyorum TU -ANA yaniliyormuyum?????
M.KÜÇÜK Üye
Internetteki isim sözlüklerinde isimlerin genelde yanlış bir anlamla yer alması büyük bir sorun. Anne ve baba adaylarına yardımcı olmak için, isimlerin anlamları hakkında yazılar yazıyorum. Bu yazıda Tuana ismini araştırdım. S-Tuana ne anlama gelir? C-Tuana Farsça olan tevana kelimesinden gelir ve ‘güçlü, kuvvetli, iktidarlı’ gibi anlamlar taşır. Tevana kelimesi tuvana olarakta yazıldığı için Tuana ismi de öylece oluşmuş oldu. S-Tuana ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ değil mi yani? C-Tuana ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ gibi bir anlam taşımaz. Bu tamamen internetteki isim sözlüklerinde yazan bir uydurmadır. Neden bu tür anlamların uydurulduğunu söylemek zor, fakat isim piyasasını dikkatli takip ettiyseniz, her yeni isimin anlamına Cennet’le ilgili birşeyler yazdıklarını göreceksiniz. Ayrıca, Cennet’e düşen ilk yağmur damlasına bir isim vermek sizcede garip değil mi? Bizim dilimizde mesela Cennet’e düşen ilk yağmur damlasına için bir isim var mı? Hayır, yok... Çocuğunuza isim ararken biraz araştırma yapmak o yüzden çok önemli. S-Tuana'nın anlamlarından birinin ‘ay ışığı' olduğunu okudum. Bu doğru mu acaba? C-Bir kaç rivayete göre Tuana 'ay ışığı' demek. Fakat bunun için bugüne kadar hiç bir delil bulunmadı.Bu yüzden (şimdilik) Tuana 'ay ışığı’ anlamına gelmiyor diyorum. Söylediğim gibi Tuana'nın bilinen gerçek anlamı ‘güçlü, kuvvetli, iktidarlı’ S-Bu isimi koymak günah mı? C-Hayır, bu isimi koymak neden günahtan sayılsın ki? Sonuçta kötü birini veya kötü birşeyi çağrıştırmıyor. Tuana zaten kötü anlamlı bir isimden ziyade anlamı yanlış bilinen bir isim. S-Tuana Kuran’da geçmediği için kızıma Tuananur ismini vermeye karar verdik. Sizce nasıl? C-Her ismin arkasına 'nur' yapıştırmak moda olsa bile, size bu modaya uymamanızı tavsiye ediyorum. Bir ismin illede Kuran’da geçmesine gerek yok, iyi anlamlı olması ve kültürümüze uygun olması yeterli. Yinede içiniz rahat etmiyorsa kızınıza doğduğunda kulağına Tuana ismiyle Kuran'da geçen güzel anlamli bir isim okuyabilirsiniz. (Esra Tuana, Meryem Tuana, vs.) Kimliğine de sadece Tuana yazarsınız veya iki ismide yazıp sadece Tuana'yı kullanırsınız. S-Tuana'nın anlamını ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ sanarak bu isimi kızıma verdim.Gerçek anlamını öğrendikten sonra çok üzüldüm. Ne yapmam gerekiyor? C-Siz sonuçta iyi niyetinizle bu isimi vermişsiniz, üzülmenize gerek yok. Tuana isminden gerçekten soğuduysanız ismini değiştirebilir veya varsa ikinci ismini veya göbek adını kullanırsınız artık. Ilerde bir çocuğunuz daha olursa, isimleri daha iyi araştırmanızı tavsiye ediyorum. S-Tuana'nın erkek ismi olduğunu doydum. Bunun doğruluk payı var mı? C-Evet, bunda doğruluk payı var. Anlamına baktığımızda bir erkeğe daha çok yakıştığını göreceksiniz. Bizim kültürümüzde genelde ‘güçlü’ anlamına gelen isimler erkek çocuklarına verilir. Tuana ismi de bir erkek ismi olarak daha uygundur aslında, fakat fonetik yapısı itibariyle daha çok kız ismini çağrıştırıyor. Alıntıdır...
YakisikliAntika Üye
Abi verdigin bilgiler icin tesekkurler...
YakisikliAntika Üye
M.ENES;252581 wrote:Internetteki isim sözlüklerinde isimlerin genelde yanlış bir anlamla yer alması büyük bir sorun. Anne ve baba adaylarına yardımcı olmak için, isimlerin anlamları hakkında yazılar yazıyorum. Bu yazıda Tuana ismini araştırdım. S-Tuana ne anlama gelir? C-Tuana Farsça olan tevana kelimesinden gelir ve ‘güçlü, kuvvetli, iktidarlı’ gibi anlamlar taşır. Tevana kelimesi tuvana olarakta yazıldığı için Tuana ismi de öylece oluşmuş oldu. S-Tuana ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ değil mi yani? C-Tuana ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ gibi bir anlam taşımaz. Bu tamamen internetteki isim sözlüklerinde yazan bir uydurmadır. Neden bu tür anlamların uydurulduğunu söylemek zor, fakat isim piyasasını dikkatli takip ettiyseniz, her yeni isimin anlamına Cennet’le ilgili birşeyler yazdıklarını göreceksiniz. Ayrıca, Cennet’e düşen ilk yağmur damlasına bir isim vermek sizcede garip değil mi? Bizim dilimizde mesela Cennet’e düşen ilk yağmur damlasına için bir isim var mı? Hayır, yok... Çocuğunuza isim ararken biraz araştırma yapmak o yüzden çok önemli. S-Tuana'nın anlamlarından birinin ‘ay ışığı' olduğunu okudum. Bu doğru mu acaba? C-Bir kaç rivayete göre Tuana 'ay ışığı' demek. Fakat bunun için bugüne kadar hiç bir delil bulunmadı.Bu yüzden (şimdilik) Tuana 'ay ışığı’ anlamına gelmiyor diyorum. Söylediğim gibi Tuana'nın bilinen gerçek anlamı ‘güçlü, kuvvetli, iktidarlı’ S-Bu isimi koymak günah mı? C-Hayır, bu isimi koymak neden günahtan sayılsın ki? Sonuçta kötü birini veya kötü birşeyi çağrıştırmıyor. Tuana zaten kötü anlamlı bir isimden ziyade anlamı yanlış bilinen bir isim. S-Tuana Kuran’da geçmediği için kızıma Tuananur ismini vermeye karar verdik. Sizce nasıl? C-Her ismin arkasına 'nur' yapıştırmak moda olsa bile, size bu modaya uymamanızı tavsiye ediyorum. Bir ismin illede Kuran’da geçmesine gerek yok, iyi anlamlı olması ve kültürümüze uygun olması yeterli. Yinede içiniz rahat etmiyorsa kızınıza doğduğunda kulağına Tuana ismiyle Kuran'da geçen güzel anlamli bir isim okuyabilirsiniz. (Esra Tuana, Meryem Tuana, vs.) Kimliğine de sadece Tuana yazarsınız veya iki ismide yazıp sadece Tuana'yı kullanırsınız. S-Tuana'nın anlamını ‘Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası’ sanarak bu isimi kızıma verdim.Gerçek anlamını öğrendikten sonra çok üzüldüm. Ne yapmam gerekiyor? C-Siz sonuçta iyi niyetinizle bu isimi vermişsiniz, üzülmenize gerek yok. Tuana isminden gerçekten soğuduysanız ismini değiştirebilir veya varsa ikinci ismini veya göbek adını kullanırsınız artık. Ilerde bir çocuğunuz daha olursa, isimleri daha iyi araştırmanızı tavsiye ediyorum. S-Tuana'nın erkek ismi olduğunu doydum. Bunun doğruluk payı var mı? C-Evet, bunda doğruluk payı var. Anlamına baktığımızda bir erkeğe daha çok yakıştığını göreceksiniz. Bizim kültürümüzde genelde ‘güçlü’ anlamına gelen isimler erkek çocuklarına verilir. Tuana ismi de bir erkek ismi olarak daha uygundur aslında, fakat fonetik yapısı itibariyle daha çok kız ismini çağrıştırıyor. Alıntıdır...
Abi ben birazda isin saka tarafina kactim saygilar....
YakisikliAntika Üye
Muslum abi isiminin anlami nedir?
müslüm akpek Üye
YakisikliAntika;252588 wrote:Muslum abi isiminin anlami nedir?
Müslüman olan anlamına geliyor ama bazı arkadaşlar beni müslüman olarak göremiyor çünkü benin tarikatım yada cemaatim yok. Ama benim de kuzu tarikatım var:D:D:D
M.KÜÇÜK Üye
müslüm akpek;252592 wrote:Müslüman olan anlamına geliyor ama bazı arkadaşlar beni müslüman olarak göremiyor çünkü benin tarikatım yada cemaatim yok. Ama benim de kuzu tarikatım var:D:D:D
Bende herhangi tarikat ve cemaat bağlı değilim...Allah beni onlardan ebediyete kadar da uzak tutsun. Allah Kur-an'da bize müslümanlar ismini koymuş. Bize ne oluyorda Allahın bize koyduğu ismi beğenmiyoruz kendimize nurcu,süleymancı,nakşi,şii,sünni,hanefi,şafi vs vs isimleri buluyoruz.
Mahmut İmamoğullari Üye
Ne olmuş bizim Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin, İsmail, Osman, İbrahim ...... Ayşe, Fatma, Hatice ...... gibi aklı başında güzel isimlere ki bu millet acaip acaip duyulmamış isimler arıyor veya çocuğuna koyuyor Sayın Müftümüzün dediği gibi "Çocuklara verdiğimiz isim güzel ve manalı olmalıdır"
M.KÜÇÜK Üye
Ana babanın çocuk üzerinde hakkı olduğu gibi çocuğunda ana baba üzerinde hakkı vardır, bunlardan bir tanesine çocuğa güzel isim koymasıdır.
müslüm akpek Üye
Mahmut İmamoğullari;252598 wrote:Ne olmuş bizim Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin, İsmail, Osman, İbrahim ...... Ayşe, Fatma, Hatice ...... gibi aklı başında güzel isimlere ki bu millet acaip acaip duyulmamış isimler arıyor veya çocuğuna koyuyor Sayın Müftümüzün dediği gibi "Çocuklara verdiğimiz isim güzel ve manalı olmalıdır"
Mahmut kardeşimin verdiği isimlerin hepsini çocuklarıma koyabilirdim, büyükler gençleri bu konuda uyarmalı.
YakisikliAntika Üye
müslüm akpek;252592 wrote:Müslüman olan anlamına geliyor ama bazı arkadaşlar beni müslüman olarak göremiyor çünkü benin tarikatım yada cemaatim yok. Ama benim de kuzu tarikatım var:D:D:D
Abi ben tarikattan falan anlamam o konularada girmek istemem herkesin gorusune saygi duyarim.:D:p
müslüm akpek Üye
YakisikliAntika;252613 wrote:Abi ben tarikattan falan anlamam o konularada girmek istemem herkesin gorusune saygi duyarim.:D:p
olmaz senide alacağız kuzu tarikatına:D

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim