1.Kültür Makale Yarışması

FISTIK KIRAN KADINLARIMIZ.

Görüntülenme: …

nizip.com Üye
Hepimiz baklava,kadayıf ve künefe yemişizdir.Yüzlerce tatlı çeşidi ile tüm Türkiye ve dünyaya lezzet sunan bölgemizin ürettigi bu mamullere lezzet katan en önemli faktör hiç şüphesiz Antep fıstığıdır.Peki,Türkiye ve dünyaya yüzlerce tatlı çeşidi sunan bölgemizin ürettigi bu mamullerin üstündeki ve içindeki yeşil fıstık tozlarınını nasıl üretidigini hiç merak ettiniz mi?Eger Nizipliyseniz aklınıza hemen fıstık kıran kadınlarımız gelecektir.Çünkü gerçekten de Nizip’te Fıstık kıran kadınlar artık bir kültür olmuştur.Ortalarına aldıkları kara yuvarlak bir taş ve ellerinde demir parçaları ile fıstıkların dikey uçlarına vurdukları çıt çıt sesleri hemen hemen her sokaktan yükselir.Tıpkı yaz aylarında Nizip damlarındaki davul zurna sesleri ile komşusunun mutluluğunu kendi rahatına tercih eden ve bu gürültüden rahatsız olmayan Nizipliler aynı şekilde çoğu geçim sıkıntısı ile yapmış olduğu bu fıstık kırma ve çıt çıt seslerinden de rahatsız olmamamaktadırlar.Kimisi işsiz kocasına küçük bir destek, Eski resim adresi geçersiz.Eski resim adresi geçersiz.Eski resim adresi geçersiz.
başak Üye
bu güzel yazıyı paylaştığınız için çok tşk ler nizipli kadınlara gerçektende helal olsun
baskurt Üye
slm arkadaşım gerçekten çok güzel olmuş teşekkür ederim sana böyle yaptığımız işleri yansıtmak anlatmak gerçekten güzel
doganesmeray Üye
Konu baya eski ama içeriği çok güzel yorumlanmış.
Nizipli olupta fıstık kırmyan insan istisnadır.
müslüm akpek Üye
Birde resim olsaydı.
Orhan Çelik Üye
Sadece kadınlarmı ? Mesela ben okuldan gelir gelmez rahmetli annem elime demiri tutuştururdu,maksat okul harçlığını çıkarmak ve aile bütçesine katkıda bulunmak... Aaahh ! Aaahh ! Duygulandım valla :)
müslüm akpek Üye
Geçenlerde bir fıstık tüccarıyla konuştum, elde fıstık kırma işi bitmez dedi çünkü yapılan makinalar fıstık içine kabuk karıştırıyormuş yani bunu tam anlamıyla yapabilecek makina yok diyor.
secretgarden Üye
ya nediyebilirimki bravo valla zahmetli işleri seviyo anladığım kadarıyla Nizip kadını keske biraz ders alsaydım onlardan ... ben tembelim yahu mesakkatli işlere hiç gelemem valla:)
doganesmeray Üye
nizipin kadınları çalışkandır, emekçidir. çok ağır şartlarda bile çalışmaya alışkınlardır. kışın o soğukta zeytin toplamak. yazın 40 c sıcagın altında fıstık toplamak, tarlada çapa yapmak, pamuk toplamak gibi işler hiçde zor gelmez kadınlarımıza.
kışlık bütün gıdalarını bile evde hazırlarlar. dolma oyar, salça yapar, turşu basarlar.
velhasil kelam onlar bizim analarımız evimizin direğidirler..
mustafasahin Üye
müslüm akpek;167041 wrote:Geçenlerde bir fıstık tüccarıyla konuştum, elde fıstık kırma işi bitmez dedi çünkü yapılan makinalar fıstık içine kabuk karıştırıyormuş yani bunu tam anlamıyla yapabilecek makina yok diyor.
ewet müslüm abi kırılan makinayla kırılan fıstık kabukla karışarak ortaya çıkıyor onun da makinesi varr hava denir makineye yüksek havayla kabuk ayrı bölüme iç ayrı bölüme tozu ayrı bölüme aktarılır fotoğrafları nı da msn de atarım bir ara
mustafasahin Üye
Resim kaynağı
BURASI DA KABUK VE İÇİ AYIRIYOR AYRIYETEN İÇİ UFAK VE BÜYK OLARAK AYIRIYOR ELEGİN ALTINA DÜŞÜNLER UFAK OLRAK SAYILIYOR:)
mustafasahin Üye
Resim kaynağı

BU RESİMDEKİ MAKİNEY LE FISTIK KABUGUNDAN VE TOZUNDAN AYRILIYOR
mustafasahin Üye
Müslüm abi kadınlar 1 ton fıstığı 1 haftada kırıyorsa bu makineler 1 günde kırar

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim