Nizip.com
Üye ol
Dini İçerikli Konular

ILK INSAN HAKLARI MAHKEMESI

Görüntülenme: …

Huzi Üye
Hicretin 17. senesinde Halife Hazreti Ömer (r.a.), ziyaretçi çokluğundan dolayi Resulullah (s.a.v.)’in mescidini genişletmek istemişti.
Bunun için Türbe-i Saadet’’’’in etrafındaki arsalari istimlak edip mescide katması gerekiyordu.
Çevredeki arsa ve ev sahiplerine tekliflerde bulundu:
-Evinizi, arsanızı Resulullah (s.a.v.)’in mescidini genişletmek için satın almak istiyorum.Kimse malına değerinden aşağısını vereceğimi sanmasın. Herkes kıymetini söylesin, gönlünden geçirdiği fiyatı bildirsin. Resulullah (s.a.v.)’in mescidine zorla alınmış arsa ilave etmeyi düşünmüyorum, der.
Herkes arsa ve evinin değerini söyler, binalar, arsalar satın alınır, Resulullah (s.a.v.)’in mescidi genişletilmeye müsait duruma gelir. Ancak bir pürüz var. Onu da halletmek gerekiyor.
- Nedir o pürüz?
Hazreti Abbas.
Abbas, arsasini satmak istemiyor.
Mescide de olsa vermeyi düşünmüyor. Halife bizzat meşgul olur, tekliflerini tekrar eder:
-Ya Abbas, arsanın değerinden aşağısını vermeyi düşünmüyoruz. Resulullah (s.a.v.)’in mescidine böyle zorla alınmış bir arsa ilave etmeyi de uygun bulmuyoruz.
Şayet verilen fiyat az geliyorsa emsallerinden de fazla fiyat vereyim, arsani ver de bu iş bitsin. Mescid-i Nebi ziyaretçileri içine alacak genişliğe ulaşmiş olsun, ihtiyaci karşılayacak hale gelsin.
Hayret! Abbas (r.a.)'tan beklenmeyen tavir:
-Hayir, mülk benimse fazla fiyat verseniz de satmak istemiyorum. Zorla alacaksanız o başka!
İçinden çikilmaz bir durum söz konusu olunca Halife olayı mahkemeye intikal ettirir. Hakim meşhur hukukçu Übeyd bin Kab. Taraflar huzurdalar.
Devletin iddiası: - Biz yönetim olarak Abbas(r.a.)'a değerinden fazla fiyat verdik, artık diretmemeli, arsasını vermeli ki, Resulullah(s.a.v.)’in mescidi ihtiyacı karşılayacak şekilde genişleme imkanı bulsun.
Abbas (r.a.)’in cevabı: - Arsa benimse, mülküme ben sahipsem, değerinden fazla da verseler vermek istemiyorum. Ne para zoruyla, ne de mescide ilave etmek iddiasıyla mülkümü elimden kimse alamaz.
Mahkemenin kararı: - İslam hukukunun gereği kimse başkasının mülküne ve arazisini isterse para zoruyla olsun, alamaz. Mescid için de olsa mal sahibini zorlayamaz.
Abbas(r.a.)’in mülkü Abbas(r.a.)’ta kalacak, hükümet istimlak için zorlamayacaktır. Mahkemenin tartişma götürmez bu kararı kesinleştikten sonra taraflar kalkıp gitmek üzere kapıya yönelmişken bir ses işitilir.Bu ses Abbas(r.a.)’tan başkasının sesi değildir. Bakın ne diyor Abbas (r.a.): - Ya Übey, mahkeme bitmiş, karar kesinleşmiştir değil mi?
- Evet mahkeme bitmiş, karar kesinleşmiştir. Kimse senin arsanı fazla fiyat vererek de olsa zorla alamaz.
- Öyle ise der, şimdi beni dinleyin.
Mahkemenize açıkça ifade ediyorum. Arsamı şu andan itibaren Resulullah (s.a.v.)’in mescidine ilhak edilmek üzere hibe ediyorum. Hem de tek kuruş almadan, hiçbir maddi menfaat beklemeden. Hepiniz şahit olun, parayla alınamayan arsam, hiçbir karşılık verilmeden Resulullah(s.a.v.)’in mescidine hibe edilmiştir ve mülk bu andan itibaren halifenin tasarrufuna girmiştir.
Übeyd bin Kab(r.a.)’in sorusu: - Ey Abbas, neden böyle bir tutumu tercih ettin? Önce aşiri fiyatla da olsa vermedin, şimdi ise parasız hibe ediyorsun?
Abbas(r.a.)’ın kitaplık çapta cevabı tek cümleden ibaret:
-İslam’in insan haklarına gösterdiği saygıyı dünyaya duyurmak için!...
Edited by - Huzeyfe on 10/05/2006 00:20:42

Edited by - İ.H.Er. on 9/29/2006 04:46:40 AM
Huzi Üye
Waaaaawwww...!
Konunun açılış tarihi 6 ocak 2006 imiş....
Hııımmmmm...!!! Bi hayli zaman geçmiş....
demhat Arşiv üyesi
Herkese açık mesaj: 3.828
ve tek cevab 15/09/2006 da geliyor.yüregine saglık
ibrahimher Üye
Çok duygulandım okurken. Bunu daha öncede biliyordum ama, 100 defa da okusam bu meseleyi, her defasında ağlamaktan kendimi alamam.
ibrahimher Üye
Haaa. Okurken de imlaları düzelttim. ve Gürünüm itibarı ile cazibe vermeye çalıştım. Hakkını helal et.
Çünkü yarın Kasım abi bakacak. Bir şey demesin bari.
Huzi Üye
Desene abi benide kurtarmışsın....Dimi yaniiii....? tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-laughing [Eksik eski medya kaydı]
Kasım Böler Üye
Bilmeyen de sıfırcı hoca zannedecek bizi, tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-embarassed [Eksik eski medya kaydı] estağfirullah yahu ne haddimize, biz sadece iki satır yazı yazdık canı isteyen uyar, istemeyen uymaz, tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-smile [Eksik eski medya kaydı]

Huzi Üye
Ben uyarım abiiiiiiiiii.....!
ibrahimher Üye
Neye uyarsın. Uydururlar seni:)))))
Huzi Üye
Bencede..... tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-laughing [Eksik eski medya kaydı]
ibrahimher Üye
Canın istiyo o zaman:))
semay Üye
Çokkkkk duygulandım.
Bunlar gerkeçten erkekmiş.
fecrisadık Üye
Uyumanın erkeklik ile alakasını anlayamadım......
Kasım Böler Üye

alıntı:
"quote" fecrisadık demişki:

Uyuma mı? tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-laughing [Eksik eski medya kaydı] (Bilmeyen de sıfırcı hoca zannedecek bizi, tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-embarassed [Eksik eski medya kaydı] estağfirullah yahu ne haddimize, biz sadece iki satır yazı yazdık canı isteyen uyar, istemeyen uymaz,) tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-smile [Eksik eski medya kaydı]

Fecrisadık, konunun çıkış noktası bu,

***************************************************************************************************
Huzeyfe, bu iş tam senlik oldu artık...

Ayrıca konu öyle bir raydan çıkmış ki, raylar da bozulmuş bence.

Edited by - kkasim on 10/2/2006 21:45:56
ibrahimher Üye
Sıfırcı pardon Kasım abi yine yakalamış.
Kasım Böler Üye
Yok abi o değil..!

Uyku buraya nasıl karıştı aynı zaman da erkeklik de öyle, ben onu anlayamadım anlayan varsa lütfen buyursun...
Huzi Üye
Hani diyorum adın çıkacağına canın çıksın derler ya...
Benim de adım çıkmış....
Kasım Böler Üye
yahu acaba bende mi bir tufahlık var, Huzeyfe sen niye üzerine alındın şimdi...

alıntı:
"quote" fecrisadık demişki:
ben bundan bahsediyorum...

Uyuma mı?

Uyku buraya nasıl karıştı aynı zaman da erkeklik de öyle, ben onu anlayamadım anlayan varsa lütfen buyursun, dedim.
Kasım Böler Üye
Allah aşkına biriniz bir açıklama yapsın yahu, tuhaflık bende mi değil mi? Hocam uykudan falan bahsettiniz de ben mi kaçırdım acaba... tiny_mce/plugins/emotions/images/smiley-innocent [Eksik eski medya kaydı]
ibrahimher Üye
Kasım abi şu an yalnız başıma bilgisayar başındayım.
VE DÜŞÜNEBİLİYORMUSUN
KAHKAHALARLA GÜLÜYORUM. ABİ
KARNIMA AĞRI GİRDİ.
Bence bu konunun çözülmesi için
Tüm site üyelerine bir konu açıp iştiraklerini sağlayalım. Onlar çözsün meseleyi.
Bu konu Geyik muhabbetine açılabilir.
Herkes buraya girip çözüm üretsin abiciğim.
Huzi Üye

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha......
Bu gece gülmekten uyuyamam....
.
ibrahimher Üye
Abi bu şarkı burda bitmez.
Birinci sayfa daha komiiiiiiiiiiik.
Biri uyumanın erkeklikle alakasını sormuş.
Bir diğeri başka bir şey yazmış.
Ya karnıma sancı girdi.
Allahım hayır eyle inşaallah ya.
fecrisadık Üye
Kasım abi rayların bozulduğu falan yok.İş tam hüzeyfenin işi de,anlatamadığım bi şey var uyku anlamında yazmadım.hata olmuş amma erkekliğin bu işle ilğisini anlayamadım.Esas üzerinde durulması gerekende bu bence .
SELAM VE DUA İLE
fecrisadık Üye
Resim kaynağı
EMİN OL BENDE GÜLMEKTEN KIRILDIM,HOCAM.AMA GEÇ KALDIM UYUMANIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ AÇIKLAMALIYDIM.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim