Sorunlarımız Önerilerimiz

Nizipte neden sular gürül gürül akmaz

mehmet ali küçük Üye
Yillar önce Nrt de bir tartisma programini izliyordum.O zamanki belediye baskani Coskun Özkaya su meselesiyle alakali konusuyordu.Sularin neden az aktigi ve neden debisinin düsük oldugu konusu acildi.Coskun bey dedi ki'''' Efendim hemserilerim suyu kidim kidim kullansinlar ne yapalim yani.Vatandaslarim su kirli akiyor diyorlar.Ne yapalim.Firat berraksa su berrak gelir firatin suyu bulaniksa sular bulanik akar.''''Ben yillar önce bu aciklamaya baya gülmüstüm. Bir an mozambiktemi yasiyoruz diye düsündüm.Ben gercekten ilçemizde halen de devam etmekte olan bir su problemi olduguna inaniyorum.Firat nehrinin kiyisindayiz ama sular sicim gibi akiyor . Suyumuz cok temiz degil diye düsünüyorum birde.Merak ediyorum acaba bu konuda yakin vadede belediye birseyler yapmayi düsünüyormu.Projesi varmi. Aklima gelmisken birde okullarda eskiden kirli paslsi su depolari olurdu ve çocuklar sular birgün akip birgün akmadigindan pas tutardi çocuklar su ihtiyacini bu depolardan gelen su ile karsilarlardi. Bu depo olayi saglik acisindan oldukca sakincali oldugu halde hangi tür metaller sagliga zararli hangileri zararsiz. bu konuda hiçbir bilgisi olmayan sanayi esnafina siparis verilerek pekçok hemsehrim sagligi ile oynamaktadir.Oysa metallerin çogunda kursun çinko ve asbest gibi agliga cok zararli ve ilerleyen yillarda çesitli hastaliklara yol acan mineraller ve maddeler bulunmaktadir.Bu maddeler suyun asindiriciliginin da etkisiyle insan vucuduna girerek önemli arazlar meydana getirebilmektedir.Bu konuda tüm Niziplileri aydinlatmak gerektigini düsünüyorum.Çünkü hemn hemen her evde depo vardir ilçemizde ve bu husus yeteri kadar irdelenmemistir simdiye kadar diye düsünüyorum
ahmetaksoy Üye
dostum,şu anda senin bu bahs ettiğin mevzu bence geçmişte kaldı.çünkü belediye bu konuyu önceliğe aldığı için seri çalışma yapiyor.selam
latifkaradag Üye
Sevgili M.Ali kardeşime 13 yıllık meslek hayatında içmesuyu-kanalizasyon-arıtma vs. altyapı işleri ile geçiren bir mühendis olarak ilk el attığımız konunun içmesuyu ve kanalizasyon olduğunu belirteyim. İlçemizde barajın su tutması ile baraj konsorsiyumunun yaptığı arıtma tesisinin gerçekten mükemmel bir tesis olduğunu belirtmek lazım.İçmesuyu arıtmanın yapımında emeği geçenler tesekkürü de unutmayalım. Ancak şebekemiz için aynı şeyleri söyleyemiyoruz.40 yıl önce olan pik döküm borular ve buna bağlı galvanizli demir abone boruları zamanla çürümüş ve süzgeç durumuna gelmiş.1989-1991 yıllarında yeni şebeke PVC ve AÇB borulardan yapılmış,ancak imalattaki kalitesizlik ve eski pik ve demir borular da iptal edilmediğinden şebek kaçakları bu dönemde artmış ve kontrol edilemez duruma gelmiş.Mukayese için sadece bir bilgi vereyim.Yüzbi nüfuslu ilçemizin 24 saat kesintisiz su ihtiyacı saniyede 150 litre. Buna %30 tolerans verirsek 200 litre/sn su yetecekken ..................... Belkıs Arıtma tesisinden 400 lt/sn Karpuzatan kuyularından 90 lt/sn Oğlakpınarı kaynağından 50 lt/sn Toplamda ise540 lt/sn sisteme girmektedir.Buna rağmen ilçenin büyük kısmı 24 saat su alamamaktaydı.Hatta bazı mahallelerimiz (Hafızpaşa,Namık Kemal, Fevzipaşa, Karşıyaka vs) çokdaha büyük sıkıntıdaidi. Peki iki yılda ne yapıldı? 7 milyar TL ilebir adet kaçaksu dedektörü alındı.Bu aletle gec yarısından sonrakontroller yapıldı.1500 ün üzerinde kaçaktesbit edildi.Bu kaçakların hepsinin adres bilgileri ve büyük çaplı,önemli kaçakların olduğunoktaların da fotografve video kayıtları mevcuttur.Bu çalışma ile önemli ölçüde rahatlama sağlandı.Şu an için bir kaç mahallemiz dışında 24 saat su akmaktadır.Bu çalışma pik boruların tamamı iptal edilinceye kadar devam edecektir. Öte yandan gelecek dönemlerin planlaması ve proje çalışmaları da son aşamaya geldi.Özellikle yeni yerleşim alanlarımızın müstakbel suihtiyacı hesabı ve şebeke projeleri de onaydadır.Bu projeler elimize geçer geçmez de şebeke eksiği olan yerleri bu projeye göre boru temini ve döşemesine geçilecektir.
ahmetaksoy Üye
işte belediyecilik,bu çalışmaya da daha itirazı olan varmı, işte şefaf belediyecilik,işte çalışma,yıllardır su görmeyen semtlerimiz ve heba olan tonlarca suyun ,heba edilmekten kurtarılışı ve seri çalışmanın örünü,Nizip belediyesinde gerçekten bir REFORUM dönemi yaşıyoruz.selamlar
benbaskan Üye
buradan latif beye böle dataylı açıklamasından dolayı tesekür ediyorum imar işlerinin bu başarıları konusunda heralanda göstermesini en içten dileklerimle temenni ediyorum
Kumral Ada Üye
Nizip su sıkıntısı kelimesini lügatından silmiştir...
Mustafa KANAL Üye
Bunada şükür.Şu anda ülkemizin birçok yeri susuzlukla savaşıyor.Ama Nizibimizde şuan öyle bir sorun yok.Tüm yetkililerden Allah razı olsun...
boroboro Üye
ee fırat nehri var...koca fıratttttttttt........yalnız bı iki yere su deposu yapılsa ılerısı ıcın faydalı olur...

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim