Barak ve Ezo Gelin

Halk Ozanları

nizip.com Üye
BARAK HALK OZANLARI: Iskan türküleriyle tanidigimiz halk ozanlari sunlardir:
  • Tasdemir,
  • Kul Hüseyin,
  • Mehmet Bey,
  • Dedemoglu,
  • Kul Haydar,
  • Kul Sadin,
  • Mükin Bey,
  • Hasreti,
  • Inaloglu,
  • Izanli Hatice,
  • Hüseyin Çelebi,
Karacaoglan’dan sonra Baraklar arasinda en çok sevilen ve yad edilen halk ozanlari arasinda
  • Kul Mustafa,
  • Ali Pasa,
  • Kiliçoglu,
  • Beyoglu,
  • Deli Boran,
  • Gündeslioglu,
  • Dervis Ali,
  • Öksüz Oglan,
  • Hüseyin,
  • Miskin Ali basta gelir.
Karacaoglan Baraklar arasinda çok önemli yeri olan halk ozanimizdir. Baraklar Hz. Muhammed’e nasil son peygamber deniyorsa, Karacaoglan’a da en son asik demektedirler. O yörede herkes Karacaoglan’dan sonra sair ve asik gelmeyecegine inanirlar. Bu sairin halk arasinda efsanevi bir yeri vardir. Birçoklari Karacaoglan’in 300 yil yasadigini söyler, bu konuda yörede çesitli rivayetler bulunmaktadir. Yalman Yalgin Karacaoglan’in Fekke kazasinin Kökçel Köyü’nde dogdugunu belirtmistir. Yine ayni kaynaklarda ozanin 1015-1090 yillari arasinda yasadigi yazilmaktadir.
Pir-i Horasan Üye
İskan Nefesi Kalktık Horsandan sökün eyledik. Düşürdüler bizi tozlu yollara Omuzda parlıyor uzun kargılar Aşırdılar bizi karlı doğlara, Bölük, bölük olu yüklendi göçler İhtiyarlar bindi, yayadır gençler Başımıza geldi gördüğümüz düşler Bizden sonra bir nam kalsın dillere Oradan kalktık sökün ettik Colab’a Seksenbin hanadır gelmez hesaba Deve, koyun çoktur sığmaz hesaba Susuz hayvanlar inleşir çöllerde. Dedemoğlu
Pir-i Horasan Üye
Deyiş - 1 Uzak yoldan geldim senin adına Dökülmüş yüzünde nurun kalmamış Ezel, kaşın ilen işmar ederdin Şimdi söylemeğe dilin kalmamış Havas oldum elindeki badeye Karşı duram senden gelen kadaya Çoluk çocuk doldurmuşsun odaya Bana oturmaya yerin kalmamış Miskin Alim der ki koymam sıradan Sürün gitsin engelleri aradan Şu benim muradım versin Yaradan Benli sultan hepinizden güzelmiş Miskin Ali
Pir-i Horasan Üye
Ozanlarımızdan derdiçok u unutmamak gerek; Seferberlik Destanı Seferberlik emri geldi okundu Allah Allah deyüp kalkar giderim Bütün millet birbirine sokuldu. Çantayı boynuma takar giderim. Yalvarın Allah’a edin duayı Mevla verir bütün derde devayı Güç gücüyle yaptığım bu yuvayı Kazma kürek ile yıkar giderim Hiç kalmadı hallerimi soranım Arkam sıra mektup yazıp verenim. Toplansınlar eşim dostum yarenim Gelin helallaşın çıkar giderim. Derdiçok
Pir-i Horasan Üye
Sevdiğim (Nefes) Seyredipte seyrangaha gelirken Doğru yolun dost köyüne düşgeldi Ben kendi derdime derman ararken Başımıza türlü türlü iş geldi. Türlü libas geymiş boylu boyunca Mah yüzüne bakamadım doyunca Kız gel senle halallaşak deyince Kan ağladım gözlerimden yaş geldi. Hüsnücemaline yetişmez beha Şu yalan Dünyada nem kaldı daha Seni ısmarladım güzel Allaha Kömür gözlüm çok sevdiğim hoş geldi. Senin gönlün seyranlarda sefada Benim gönlüm gam yükünde cefada Madem gönlün yokmuş Kul Mustafada Ruhu çıktı canevine kış geldi. Kul Mustafa
Pir-i Horasan Üye
Yalan Dünya (Nefes) Cebe cevşen donlarını geyince Havf ederdi kötü düşman görünce Yürük bindim güzel sevdim doyunca Dünya sende bir muradım kalmadı. Cebe cevşen donların götürdüm Şah Acemden Şav kadıyı getirdim. Şükür olsun yaşı yüze yetirdim. Dünya sende bir muradım kalmadı. Kılıçoğlu der ki Tarikatta yerim var İl içinde namus gayret arım var Kul Muhammed Ali derler pirim var Dünya sende bir muradım kalmadı. Kılıçoğlu
Pir-i Horasan Üye
Gurbet Derviş olup seyahatte gezerken Egime dakacak şalım kalmadı Şimdi düştüm gam deryasına yüzerim Benim yapışacak dalım kalmadı. Yüce dağlar çekmez benim zarımı Zalim Felek söndürmüyor narımı Aman beyler ürkütmüşler arımı Dağıldı peteğim balım kalmadı Kavm aşiret baş ucuma derildi Derildi de yaralı halim soruldu Kısmetimiz gurbet ilde verildi. Tutuldu lisanım dilim kalmadı. Derviş alim der ki belim büküldü Gözüm yaşı sinelere döküldü Ecel defterim göge çekildi Sıçradı cesedden canım kalmadı. Derviş Ali
Pir-i Horasan Üye
Munbuç Belli belli bağlarının baranı Çift çift durur çöllerinin cereni Sana derim sana Munbuç viranı Çarşıda çağrışan dellalar hanı Munbucun kapısı demir halkalı Yane deyem kahpe felek yıkalı Üstü şadravanlı demir kubbeli Havuzunda abdest alanlar hanı Deli Boran Arap ata binerdi Üstümüze avcı kuşlar dönerdi Hah deyince beş yüz atlı binerdi Ağca cerenleri kovanlar hanı Deli Boran
Pir-i Horasan Üye
Toplanılsa bir araya gelinse Yenilse içilse sohbet edilse Açılsa bayraklar mehter urulsa Aluben açtığım güller olur mu? Beyler binse atlarının beline Dof tutulsa Nuşirevan yoluna Dedem yurdu Türkistan'ın çölüne Gergiler kurduğum günler olur mu? Yolum aşsa karlı dağın sağında Gülün dersem berdevin bağında Tütünsüzün Musullu'nun dağında Şerbetin içtiğim günler olur mu? Dedemoğlu ben atımın üstüne Ala idim kılıcımı destime Beydili'nin kömesinin üstüne Aluben açtığım güller olur mu? Dedemoğlu Dof: Hep beraber. Gergi:Çadır. Alaidim:Alaydım. Kömesi:Hepsi. Aluben:Alarak

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim