BARAK HALK OZANLARI: Iskan türküleriyle tanidigimiz halk ozanlari sunlardir:
Tasdemir,
Kul Hüseyin,
Mehmet Bey,
Dedemoglu,
Kul Haydar,
Kul Sadin,
Mükin Bey,
Hasreti,
Inaloglu,
Izanli Hatice,
Hüseyin Çelebi,
Karacaoglan’dan sonra Baraklar arasinda en çok sevilen ve yad edilen halk ozanlari arasinda
Kul Mustafa,
Ali Pasa,
Kiliçoglu,
Beyoglu,
Deli Boran,
Gündeslioglu,
Dervis Ali,
Öksüz Oglan,
Hüseyin,
Miskin Ali basta gelir.
Karacaoglan Baraklar arasinda çok önemli yeri olan halk ozanimizdir. Baraklar Hz. Muhammed’e nasil son peygamber deniyorsa, Karacaoglan’a da en son asik demektedirler. O yörede herkes Karacaoglan’dan sonra sair ve asik gelmeyecegine inanirlar. Bu sairin halk arasinda efsanevi bir yeri vardir. Birçoklari Karacaoglan’in 300 yil yasadigini söyler, bu konuda yörede çesitli rivayetler bulunmaktadir. Yalman Yalgin Karacaoglan’in Fekke kazasinin Kökçel Köyü’nde dogdugunu belirtmistir. Yine ayni kaynaklarda ozanin 1015-1090 yillari arasinda yasadigi yazilmaktadir.
Ozanlarımızdan derdiçok u unutmamak gerek;
Seferberlik DestanıSeferberlik emri geldi okunduAllah Allah deyüp kalkar giderimBütün millet birbirine sokuldu.Çantayı boynuma takar giderim.Yalvarın Allah’a edin duayıMevla verir bütün derde devayıGüç gücüyle yaptığım bu yuvayıKazma kürek ile yıkar giderimHiç kalmadı hallerimi soranımArkam sıra mektup yazıp verenim.Toplansınlar eşim dostum yarenimGelin helallaşın çıkar giderim.Derdiçok
Sevdiğim (Nefes)Seyredipte seyrangaha gelirkenDoğru yolun dost köyüne düşgeldiBen kendi derdime derman ararkenBaşımıza türlü türlü iş geldi.Türlü libas geymiş boylu boyuncaMah yüzüne bakamadım doyuncaKız gel senle halallaşak deyinceKan ağladım gözlerimden yaş geldi.Hüsnücemaline yetişmez behaŞu yalan Dünyada nem kaldı dahaSeni ısmarladım güzel AllahaKömür gözlüm çok sevdiğim hoş geldi.Senin gönlün seyranlarda sefadaBenim gönlüm gam yükünde cefadaMadem gönlün yokmuş Kul Mustafada Ruhu çıktı canevine kış geldi.Kul Mustafa
Yalan Dünya (Nefes)Cebe cevşen donlarını geyinceHavf ederdi kötü düşman görünceYürük bindim güzel sevdim doyuncaDünya sende bir muradım kalmadı.Cebe cevşen donların götürdümŞah Acemden Şav kadıyı getirdim.Şükür olsun yaşı yüze yetirdim.Dünya sende bir muradım kalmadı.Kılıçoğlu der ki Tarikatta yerim varİl içinde namus gayret arım varKul Muhammed Ali derler pirim varDünya sende bir muradım kalmadı.Kılıçoğlu
MunbuçBelli belli bağlarının baranıÇift çift durur çöllerinin cereniSana derim sana Munbuç viranıÇarşıda çağrışan dellalar hanıMunbucun kapısı demir halkalıYane deyem kahpe felek yıkalıÜstü şadravanlı demir kubbeliHavuzunda abdest alanlar hanıDeli Boran Arap ata binerdiÜstümüze avcı kuşlar dönerdiHah deyince beş yüz atlı binerdiAğca cerenleri kovanlar hanıDeli Boran