bana mail olarak gelen bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim...
Tema Vakfından Duyurulmuştur...
Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün.
Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…
Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.
Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…
Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı v e bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.
Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler...
Genç Muhabbet
Tema Vakfından Duyurulmuştur...
Şimdi duyarlı vatandaşlığa gelelim.
Bu yazıyı Handan yazmış diyerek,herkes bir girecek,konuyu şöyle bir okuyacak,
ne cevap yazsam diye düşünecek,sonra da ,amaannn boş ver deyip çıkacak.
Nazan bu konuyu tekrar hatırlattığın iyi olmuş.
Bana 2-3 ay önce gelmişti,arkadaşlarla da konuştuk,bazıları haberdardı,olmayanlarada bilgi verdik.
Hiçte zor bir şey değil,ağzından çıkardığın çekirdeği,toprağa gömeceksin...
Haydi kolay gelsin.
Banada bu mail geldi.
Yanlız araştırıp baktığımda Tema vakfının böylebir duyurusuna rastlamadım.
Her olayı habere çevirmek isteyen birilerinin yazdığı birşey olarak düşünüp kaale almadım.
Bir konuda yaza girdiğimizden beri yediğim meyvelerin hiçbirinin çekirdeği dikilecek gibi değil, tümü hormonlu.
Ne karpuz karpuz gibi, ne kiraz kiraz gibi. Mayıs ayı gelmeden karpuz satılmaya başlandı nerde görülmüş yaz gelmeden karpuzun çıktığı.
Yok iran karpuzu filan diyorlar ama hiç alakası yok resmen kabağa müdahale edip karpuz yapmışlar.
Bu haberin doğru olmasını gerçekten çok istiyorum, çekirdek dikip ağaç oluşunu izlemek çok hoşuma gidiyor.
İstanbulda yaşayan biri olarak gerek karpuz gerek kavun ve diğer meyveleri Nizipe gittiğimde doya doya yemek istiyorum. Burda ilaç satıyorlar meyve değil.
aslında bunu paylaşırken düşündüm bende...bir önemi var mı...banada çok mantıklı gelmedi ama şu var kaybedilecek bişey yok...ne olur ki bir avuç kiraz çekirdeği toprağa gömülse...hz ibrahim için ateş yakıldığında kuşlar bile gagalarında su taşımış ateşi söndürmek için...bir karıncada su taşımaya çalışıyormuş...kuşlardan biri karıncayı görünce hahaha sen ne yapıyosun sen nasıl su taşıyacaksın ki bir damla bile etmez senin taşıyacağın su demiş...karınca kuşa evet benim taşıyacağım su işe yaramaz ama maksat safım belli olsun demiş...işte belki bi işe yaramayacak bizim çekirdeklerde en azından safımız belli olur...aslında mailde abartı olan şu ki ekilen çekirdeklerin yarısı yeşeriyormuş...bence 1000 de 1 i hatta 10 binde 1 i yeşerse bu bile yeter...lakin burda esas olan şu ki...dünya bize dedelerimizden miras kalmadı, biz dünyayı torunlarımızdan ödünç aldık...emanete hıyanet etmeyelim...duyarsızlıklarımız yüzünden hibrit tohumlara muhtaç kaldık...
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.