GAP Belkıs Pompaj Sulama İstasyonu’nun Yeniköy Sulama Kanalı’ndan,
Barak Ovasına bugün itibariyle su verilmeye başlandı.
Bu nedenle sulamadan faydalanacak İlçemiz Köy Sakinleri ve Köy Muhtarlarıyla birlikte Kurban kesilerek, dualar okunurken düğmeye basıldı.
Kanala suyun bırakılmasıyla birlikte herhangi bir sorunun çıkmaması için dua eden Yetkililer ve Köy Muhtarları, bu mutlu anı meraklı gözlerle izledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan DSİ Gaziantep Şube Müdürü Abdullah Göze; GAP Belkıs Pompaj Sulama İstasyonu’nun 1996 yılından bu yana devam eden bir Proje olduğunu, yapılan çalışmalar dolayısıyla yıllardan bu yana çok paralar harcandığını söyledi.
Çalışmalar neticesinde ilk defa faydaya dönüştüğünü, GAP Belkıs Pompaj Sulama İstasyonun Yeniköy Sulama Ünitesini devreye alındığını ve Barak yöresine bu kanaldan sulama yapılacağını kaydeden Abdullah Göze, çalışmanın yöremiz Halkı tarafından beklenen ve özlenen bir hizmet olduğunu vurguladı.
YS Kanalı’nın saniyede 3 metre küp kapasiteli bir kanal olduğunu ve test denemelerinin başladığını söyleyen DSİ Gaziantep Şube Müdürü Abdullah Göze şöyle devam etti.
Bu kanala akıtılan su, borulu şebekeye gönderilecek. 3 -4 gün gibi sürecek denemeler sonrası herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı an sulama, Belkıs Sulama Birliğine devredilecek.
Ayrıca bugün Yeniköy Sulama Kanalından verilen suyla 21 bin dönümlük alanımız ise sulamaya hazır diyerek,
bu hizmetin bu seviyeye gelmesinde büyük çaba sarf eden
Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı,
Nizip Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan ve
İl Genel Meclis Üyeleri’ne teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Kaynak: https://www.nrtmedya.com/haberoku-barak-ovasnda-hasret-sona-erdi-6231.html
İşte şimdi barak ovasında kamu ve siyasetin yardımı ile gerek hayvancılık gerekse tarım ve meyveciligin bilinçli yapılacagı zaman geldisevgili dostlar bu konuyu nizip çalıştayına yazalım yukarıda bahsettigim gerek tarım ve gerekse buna baglı gelişecek sanayiyi bir düşününSüt mamülleri ürtetim tesisleri meyvecilik yapılırs şoklama fabrikası eger pamuk ekilirse buna baglı halı bataniye havlu fabrikaları Niye olmasınkiyetereki plan ve program yapılsınÜlkenin nakıs talihi bu degilmi hiç bir hükümet Ne tarım,ne hayvancılık nede bu ikisinew baglı sanayi HARİTAMIZI çıkarsa ve yatırımlar yapılsa bu ülkede fakirlik ve işsizlik kalırmıİnanın Avrupaya ihraç edemedigimiz bütün ürünleri doguya uzak doguya ve Afrika ülkelerine yetiştiremeyiz bileSelamlar
Hayırlı olsun.
Özellikle dünya genelinde Tarım ve hayvancılığa dönüş varken Barak ovasının sulanabilmesi yöre ve ülke kaynaklarına büyük getirisi olacaktır.
Dünya gelecek 2 - 3 yıllık (2010-2013) dönemde, pamuk sıkıntısı ile boğuşurken barak ovasında yeni sulu tarıma açılacak alanı iyi değerlendirip yöre çiftçi ve üreticilerini getirisi yüksek ürünlere yöneltmek ve aynı zamanda en son üretim teknikleri hakkında bilgilendirici seminerlerle desteklemek gerekmekte.
Resim kaynağı
Sn.Bölükbaşına katılıyorum. Suyun gelmesi ne kadar önemli ise de yöre halkının bilinçlendirilmeside o kadar önemli ve gerekli olacaktır. Bu konuda Nizip Ziraat odası ve İlçe Tarım müdürlükleri önceliği ele almalı ve uygulama alanlarını gözlem altında tutmalıdır.
Eğer çiftçi bu konuda eğitilmezse salma sulama yöntemi toprağı çok kısa sürede çorak hale getirebilir.
Bunun örneğini ben Trakyada Değirmenköyde gördüm, bilinçsiz sulama köylüyü perişan etti.
müslüm akpek;228167 wrote:Eğer çiftçi bu konuda eğitilmezse salma sulama yöntemi toprağı çok kısa sürede çorak hale getirebilir.
Bunun örneğini ben Trakyada Değirmenköyde gördüm, bilinçsiz sulama köylüyü perişan etti.
aynı durumun benzeri harranda da mevcut.köylü gece suyu tarlaya bırakıyor ve sabaha kadar tarla aşırı sulama nedeniyle veriminii kaybetmekte...köylüyü uyarmalarına ragmen sabahları tarlaların aşırı sulama yapılmaya devam edildigi görülmüş olup şuan da topragın yapısı degişmiş durumda.....
Bu konuyu yeni gördüm, ancak bilgiler eksik daha doğrusu suyun toprakla kavuşması henüz gerçekleşmedi hatta bu yıl zor..!
Verilen su kanallardaki kaçakları ve kayıpları tespit etmek içindi, ayrıca kapalı sistem olan yerlerde yeraltındaki borular ağ gibi çeşitli mesafelere ulaşıyor bir noktadan verilen su onlarca hatta yüzlerce çıkış noktasına ulaşıyor bazı çıkışlara bu deneme esnasında hiç su gelmediği görüldü...
Deneme mahiyetinde verilen bu bu su hem şebekenin basıncını hem kaçakları hemde çalışmayan çıkışları tespit amaçlıydı, bir gün su verildi ve bitti. Ayrıca sulama birliğinin TEDAŞ'a borcundan dolayı şalterleri mühürlüydü özel izinle mühürler söküldü deneme maksatlı su basıldı ve elektrikleri tekrar kesildi.
Bu haber nasıl bu hale ulaştı kamuoyuna nasıl barak ovası suya kavuştu diye bilgi verildi... i
Kasım Böler;228971 wrote:Bu konuyu yeni gördüm, ancak bilgiler eksik daha doğrusu suyun toprakla kavuşması henüz gerçekleşmedi hatta bu yıl zor..!
Verilen su kanallardaki kaçakları ve kayıpları tespit etmek içindi, ayrıca kapalı sistem olan yerlerde yeraltındaki borular ağ gibi çeşitli mesafelere ulaşıyor bir noktadan verilen su onlarca hatta yüzlerce çıkış noktasına ulaşıyor bazı çıkışlara bu deneme esnasında hiç su gelmediği görüldü...
Deneme mahiyetinde verilen bu bu su hem şebekenin basıncını hem kaçakları hemde çalışmayan çıkışları tespit amaçlıydı, bir gün su verildi ve bitti. Ayrıca sulama birliğinin TEDAŞ'a borcundan dolayı şalterleri mühürlüydü özel izinle mühürler söküldü deneme maksatlı su basıldı ve elektrikleri tekrar kesildi.
Bu haber nasıl bu hale ulaştı kamuoyuna nasıl barak ovası suya kavuştu diye bilgi verildi... i