Nizip.com
Üye ol
Nisibyn/Ad Zociandem Antik Kenti

Akevler mozaikleri TRT2 de haber edildi

Görüntülenme: …

admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Nizip Akevler de 5.yy.Manastırı ve mozaikleri nin sökülüp müzeye götürülmesi için 5 ay kadar önce bir çalışma başlatılmıştı. Yoğun girişimlerimiz sonucu mozaiklerin burada sergilenmesi için kararlar alınmıştı. Kazı alanının bu süreçte genişlemesi ve tek parça büyük mozaik eserlere ulaşılması sonucu medyanın ilgisi bu bölgeye arttı.
TRT2 haber kanalı sayın kaymakamımızın girişimleri ile bölgeyi haber yaptı. Haber 14:30 bölgesel haberlerde yayınlandı. Haber esnasında Arkeolog Ali Korkmaz ve Kaymakam beyle röportaj yapıldı.

Haber videosuna ulaşabilirseniz, linki verin lütfen
makin Üye
Alanın 1.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiğine dair yazı geldi, sanırım sizlere de gelmiştir veya gelecektir.
müslüm akpek Üye
Aynı yazı banada geldi, demekki artık devlet halkını kaale alıyor.
sadettinyildirim Üye
şuan tum kilisenin kazı calısması bıttı. %90 oranında mimari yapısı ortaya çıktı artık bızım evlerın kamulastırılması ve akabınde yıkılıp mımarısı cıkartılacak. nizip e hayırlı olsun gaziantep il özel idaresi genel sekreterlıgıne gonderıldı artık komısyon kurulacak bedeller tespit edilip orda bir müze açık hava müzesi tarihi dokuyu bozmadan turizme sunulacak mayıs ayında hersey daha da netlesecek. gercekten cok yazı var mozaiklerde benım bahcemde bır yazıt daha cıktı ben hergün orda oldugumdan bakıyorum gercekten cok mükemmeller insan bakıyor ve o yıllara gıdıyor bir anda kımler bastı dıyor bu mozaıklerın uzerıne kımler yurudu acaba bu mozaıklerın uzerınde gözunde canlanıyor ınsanın . ne dıyeyım bılmıyorum ama nizip e hayırlı olsun dıyoruz baska ne dıyelım.
mustibalci Üye
Bence o civarda mutlaka başka mozikler veya tarihi eser vardır. Evleri yapanlar ya dikkat etmediler zamanda yada tarihi eser kaçakçılarının eline geçti.
O bölgede ciddi anlamda geniş çaplı araştırma yapılması lazım.
servet BÜYÜKTEKE Üye
Bu bölgenin reklamını iyi yapmak gerek nizip yerli ve yabancı turisleri gelmesi için
müslüm akpek Üye
sadettinyildirim;228203 wrote:şuan tum kilisenin kazı calısması bıttı. %90 oranında mimari yapısı ortaya çıktı artık bızım evlerın kamulastırılması ve akabınde yıkılıp mımarısı cıkartılacak. nizip e hayırlı olsun gaziantep il özel idaresi genel sekreterlıgıne gonderıldı artık komısyon kurulacak bedeller tespit edilip orda bir müze açık hava müzesi tarihi dokuyu bozmadan turizme sunulacak mayıs ayında hersey daha da netlesecek. gercekten cok yazı var mozaiklerde benım bahcemde bır yazıt daha cıktı ben hergün orda oldugumdan bakıyorum gercekten cok mükemmeller insan bakıyor ve o yıllara gıdıyor bir anda kımler bastı dıyor bu mozaıklerın uzerıne kımler yurudu acaba bu mozaıklerın uzerınde gözunde canlanıyor ınsanın . ne dıyeyım bılmıyorum ama nizip e hayırlı olsun dıyoruz baska ne dıyelım.

Kazı çalışmalarıyla ilgili verdiğiniz bilgiler çok faydalı oluyor, çalışmaları buradan anlatırsanız çok seviniriz.

Geçen gün gittiğimizde bir vaftiz kuyusu bulunduğunu söylediler baktık gerçekten insan çok tuhaf oluyor, yüz yıllar önce buraları kullanan insanlar varmış.
sadettinyildirim Üye
nizip e hayırlı olsun arkadaslar mozaikler sökülüyor. zaten en başta dedimdi ben biz nizip liyiz bir atımlık baruttuk sıktık bittik. önce şaşırdımdı nizip li nasıl oluyorda bir araya geliyor ama zevzir (sıgırcık kuşu) sürüsü gibi bir araya geldik kırlangıclar gibi dagıldık. serçeler gibi zıplasakta baykus gibi gözumuzu acıp hoşcakal dıyecegiz. arkasından boynumuzu toy kusu gıbı bükerek. bir masal dı nizip e müze anlattım bende size mozaıklerın sökulup gıdısını masal diliyle.
hasan tekçe Üye
sadettin abi maşşalh hemen teşhiside koymuşsun bir atımlık barutumuz vardır diye.senin mozaiklerin neden söküldüğünden haberin yokmu?hergün ordayım diyosun niye söküldüğünden haberin yok.

ortadaki büyük mozaik vardı ya,üzerinde hayvan figürleri olan;onun altında bir tane daha çıkmıştı biliyosun.alttaki mozaiğin tamamının çıkarılabilmesi için üsttaki mozaik sökülüyo.yani panik edecek bir durum yok.
vedatakkas Üye
Konuya ilginin daha da artacağını ve basının daha da sıkı bu işe asılacağını düşünür oldum.
İyiki varsın NİÇET:):):)
sadettinyildirim Üye
türkiye müzeler ve kültür varlıklarını koruma müdürlüğü ve kültür ve turızm bakanlıgı ödenek vermiyor. hasan tekce kardeşim para yok diyorlar yani bizde para yok vermiyoruz bugun 26.05.2010 tarih sayın gaziantep millet vekilimiz mehmet sarı bey ıle görüstüm telde ödenek yok biz bir kaynak arıyoruz ugrasıyorum dedi. sayın ökkeş daglı oglu söz vermişti oda görevden ayrıldı yani sözü gecersiz kemal cengiz sayın Kemal başkan yeşil nizip gazetesinde bir yazısını okudumdu alış veriş diye bugun antep il olarak biz ilçe olarak bizi her yönde sömürüyor gerçekten çok guzel yazmıstı yazıyı dogruları gaziantepte müzeler aldı başını gıdıyor camiye gerek olan mescide haram yanı antebe lazım olan nizip e haram ben dogruları yazıyorum. zeugmada nizip geçiyormu antep fıstıgının hemen hemen tümü bizde uretılr siz hiç duydunuzmu nizip te yetişir dısardan gelen antep e bakıyor her taraf daglık çolak kayalık arazi nerde yetışiyor bu fıstık ah ah işin dogrusu allem kullem edecekler mozaıkler gıdecek antep müzesine. onlar onun pazarlıgını yapıyorlar ödenek cıkmazsa kış gelmeden gitmesi lazım bu mozaıklerın yoksa hepsı soguk havadan zarar görür diyecekler ve götürcekler son sözüm budur ve hep haklı cıkıyorum demedi demeyin.
coskun Üye
Geçen gittik çadır bezinden başka bişey göremedik. :(
servet BÜYÜKTEKE Üye
nizip artık güzel haberlerle ulusal basında çok güzel
makin Üye
Umarız Saadettin bey savlarında haklı çıkmaz , ama sözlerinde büyük oranda haklılık var gibi telefon konuşmalarından bahsediyor, ben de ona inanmaya başladım. Bana kalırsa önümüzde 4 ay gibi bir süre var, bu süreyi değerlendirip ses getirecek birşeyler yapmamız lazım ki bu mozaikler yerinde kalsın, sadece internette birbirimize yazarak daha fazlasını yapamayacağız gibi gözüküyor, sanırım G.Antep in siyasi kısmı ağır basıyor olmalı bu işte.

Niziplilerde olmayan bir şeyi yapmamız ve bir an önce birlik olmamız lazım ki bu müze işini gerçekleştirelim yoksa bugüne kadar yaptığımız tüm çabalarımız heba olacak gibi gözüküyor .

Sağlıcakla.
hasan tekçe Üye
Vatandaşın istemesi ile olacak işler değil bence bu işler.siyasilerimizin boş durmaması gerek.şöyle masaya yumruğunu vuracak bir kimsemiz olmadı ki bu güne dek.barajımızın ismi birecik barajı olurken bile siyasilerimizden tık çıkmadı.yazık nizip e,çok yazık.
çok güzel,çok kıymetli,bir o kadar da bahtsız şehrim benim.
sadettinyildirim Üye
27.05.2010 bugun sabah 11 cıvarı gaziantep il meclis üyeleri sayın nizip kaymakamımız yasar bey ve gaziantep müze müdürü ve bir kısım heyet geldi mozaıklere baktılar calısmaları kontrol ettıler yerınde gormek ıcın gelmıslerdır muhtemelen orda arkolok sayın alibey gelışmelerı anlattı ve bir an önce bir netice alınmasını aksı taktırde mozaıklerı sokeceklerını beyan ettıler sayın kaymakamımız da mozaıklerın nizip te kalması ıcın çalısmalarımız devam edıyor sökülüp gitmesi söz konusu olamaz dıye cevap verdi millet vekılımız sayın mehmet sarı beyde ugrasıyor burda yerınde kalması konusunda sayın beledıye baskanımızda mozaıkler yerınde kalacak dıyor. bizde raket macı izliyoruz kafamız bır saga bır sola gıdıyor. bizde 4 parsel sahıbı olarak pazar gunu bır araya gelıp müze mudurlugunu mahkemeye verme kararı aldık ne yapılacaksa bır an once yapsınlar aksı taktırde mozaıklerı soküp götursunler. kendı mulkumuzde kıracı gıbıyız evımıe bır cıvı cakamıyoruz bahcemızı kullanamıyoruz. karkamısta nane bahcesınde mozaık cıkmıs o bahce sahıbı şimdi naneyı yedi resmen.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Niçet olarak, mozaiklerin nizip taşınmaz kültür varlığı olduğunun tespiti için mahkemeye başvurduk.
Bilirkişi raporu açıklandı. Raporda buranın yerinde sergilenmesi gerektiği, taşınırsa zarar göreceği vs. yazılı.
Buna göre de mahkeme kararı çıkacaktır. Biz yerinde sergilenmesi için her türlü mücadeleyi gösteriyoruz, fakat bir proje hazırlayamadık. En azından projeler içerisinde bununla ilgili bir proje yok.
Tabi önceliklerden biride oradaki tapu sahiplerinin mağdur edilmeden istimlak bedellerinin ödenmesi gerekli.
sadettinyildirim Üye
memet bey mahkeme kararı mozaiklerin yerınde kalması lehine çıksa bile mozaıkler koruma altına alınmazsa müze müdürlüğünün hazırlayacagı bır rapor mahkeme kararını gecersız sayar. pazar gunu dun eski turızm bakanımız sayın Fikri SAGLAR mozaıklerı gezmeye gelmıstı burda bir müze mücadelsi baslatın yazık bunlar buraya cok guzel potansıyel saglar dedi bende anlattım mahkemeye verdıgımızı falan vs. niçet i ama burda müze olmazsa bu mozaıkler koruma altına alınmazsa mahkeme kararı gecersız dedi çunku bu mozaiklerin eşi benzeri yokmus koruma altına alınması lazım birde şunu dedi gaziantep çok buyuk guzel bır muze yapmıs bunları oraya göturmek ısteyecektır gaziantep buyuk sehır beledıye baskanının bıle bu mozaıklerden haberı yokmus dun konusmalarında duymus nizip.com u anlattım fıkrı beye oda dedi bir avuc ınsanla yapılacak iş degıl dedı burda iş beledıye baskanı ve mıllet vekılınıze ve odalara dusuyor dedi yanı bır tıcaret odası mesela bende dedi sayın turızm bakanı sayın egtugruk beyı ararım dedi sizde mıllet vekılınıze soyleyın arasın dedi kendısı gazete kose yazısında yazacagını belırtti bu mozaıkler burda yerınde kalsın ve nizip e çok buyuk potansıyel saglar dedi yanı niçet mahkemeye güvenmesin işin özü mahkeme kararını müzenin hazırlayacagı bır rapor gecersiz kılar. birde dun dıkkatımı çeken arkolok fatma hanım konusmasında mozaıklerı sokulecek sekılde hazırladıklarını anlattı. egerkı bır proje olmazsa mozaıkler sokulmeye hazır dedi. yani mahkeme kararı boş çunku bu mozaıklerın eşi benzeri yokmus ve burda bır muze olmayacaksa müze burda bırakmayı göze alamazmıs.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim