Baharın gelmesi çevremizin yeşillenmesi ile birlikte kırlara açılmaya başladık. Arkadaş arkadaşa veya ailecek hatta kimi zaman kendi başımıza çıktığımız kır gezileri ne kadar yorucu fakat bir okadar da dinlendiricidir. Hafta sonlarını imkanı olan herkes böyle değerlendirmek ister, gayet de doğaldır.
Kamu kurumlarına ait alanların bekçileri ve temizlik görevlileri olduğundan dolayı bu alanların bakımı daha düzenli yapılabiliyor, dolayısıyla çevre kirliliği belli olmuyor.
Fakat ailemle birlikte güneşin bulutlar arasından bazan görünüp bazan gizlendiği bu bahar gününü değerlendirmek için baraj etrafında ki herhangi bir alanda çay molası verelim dedim. Bundan 25 yıl önce Nizip lisesi öğrencilerinin Belediye başkanı Ömer Pekmezin teşvikleriyle diktikleri orman adayı alan manzaralı, baraj yönetiminin 15 yıl önce diktiği genç iran çamlarının altında bize uygun bir alan bulduk ve çaımızı yudumlamaya başladık. Ağaçların yaprakları taze yeşil, ucları kozalaklanmaya başlamıştı. Her ağacın altında, ağaç dikme kamanyalarımızda yaşadığımız yorgunlukları emekleri, gülüşmeleri, terle sulamayı, kova kova su taşıyanları görüyordum. Boş alanlara düşen çam kozalaklarından dökülen tohumlardan çıkan taze fidanlarla da biraz daha ümitleniyordum. Çocuklarım doğaları gereğidir ki torakla suyu görünce hemen karıştırıp çamur yapmaya, üstlerini başlarını sanki hiç çıkmayacakmış gibi toprakla doldurmaya başlamışlardı bile. Hiç kızmadan, beton duvarlar içerisinde boğulmakta olan bebelerin çamların altında özgürce koşuşturmaları hoşuma bile gidiyordu. Sebep olanların babasına rahmet dedim defalarca. Emeğinize, yüreğinize sağlık...
Piknik alanındaki çam ve zahter kokusunun sarhoşluğunu henüz üzerimden atmıştım ki etraftaki kirlenme gözüme çarptı. Adeta battı ! Görmemek görememek eşşeklik olacaktı ! Her tarafta cam şişe kırıkları, boş pet şişeleri, bardakları, bebek bezleri, mangal külleri vs. iğrenç bir şekilde görülebiliyordu. 10 yıl sonrasını hayal ettim, oturacak yer bulmak mümkün olmayacak ! Biz ne kadar gaddar varlıklarız ? Bu güzel ortamda yer içer eğleniriz... Eğleniriz de kalkarken neden arkamıza dönüp bakmayız ? Bir daha gelmeyecekmiyiz ?başka bir insan evladı gelmeyecek mi ? buralara...
Sorular ve tepki cümleleri çoğaltılabilir. Burada herhangi bir kamu kurumunu suçlamıyor bilakis kendi insanımızın dikkatini çevre kirliliğine çekmek istiyorum. Bu el değmemiş alanlar kirleniyor arkadaşlar. Piknik tabiki yapılsın, insanlar özgür bırakılsın ama temizliğe önem verilsin. Bu konuda okullarda eğitim vermek, gazetelerde yazılar yazmak, afişler ve özellikle piknik alanlarında dikkat çekici uyarıcı levhalar konulması ilk aşamada faydalı olacaktır. Hatta bu konuda temizlik günleri oluşturup, bu alanları bizlerde temizlemek için gitmeliyiz.
Bu temiz, henüz kirlenme aşamasında olan, temizliği ve bakımı henüz mümkün olan güzel doğamıza sahip çıkalım, çıkaralım.
Sorunlarımız Önerilerimiz
Piknik alanları çevre kirliliği
piknik alanları çevre kirliliği
Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
Teşekkürler sevgili admin böyle bir konuya parmak bastıgınız için gerçekten çok çirkin bir görünüm arzetmekte ayrıca bu cam kırıkları ısınınca yangına sebep olmakta Allahtan orman büyük ve geniş degil belediyemiz tatil günü oraya bir anons sistemi kursa veye ilçe milli egitimimiz ve sivil toplum örgütleri basınıda yanına alıp ara ara temizlik yaparak dikkatleri çekemezmi.
YİNE Hafta sonu belediymiz bu işe el atamazmı.
Selamlar
Temizlik imandandır.
....................
Yerel gazetlerin ve NRT'nin bu konuyu işlemesi lazım.
Neticede temizlik ekipleri bir gün temizlik yaparlar. Ama İNSAN kendi çöpünü poşete koyup atacak kadar insan olamamışsa bu işin çözümü olmaz.
Acilen konu ilçe gündemine medya tarafından getirilmelidir.
Siz birde gelip buradaki piknik alanlarını görün, insanın ağlayası geliyor.
Piknik alanlarına büyük varil veya tekerlekli çöp konteynırları konulabilir ve pikniğe gelenler işi bitince çöplerini poşetlere koyup bunların için atabilir, belediyede hafta içi bir zamanda buradaki çöpleri toplayabilir.Mehmet bu sadece Nizibin sorunu değil inin her yerde var ama duyarlı olmak lazım.
bu konuya bende çok kızıyorum malesef bir pikniğe gidince temiz yer ararız... fakat dönerken her nedense oturduğumuz yeri temiz bıramayız ...inanın ben elimde bir sakız kağıdı bile olsa onun çantama kor ilk bulduğum çöp kutusuna atarım.. bu bir görgü kuralı bence ,böyle olmalı ve çocuklarımza bunun öğretmeliyiz gelecek sefer pikniğe gittiğimizde bulmak istediğimiz gibi bırakmalıyız zaten doğa artık bu kirliliğe dur diyor elimizle doğamızı kirlettik şimdi kurtarma çabaları içindeyiz ama biraz gec kaldık .....TEMİZ BİR DÜNYA BIRAKALIM LÜTFEN ÇOCUKLARIMIZA
NİÇET
Nizip Çevre ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği
İLÇE HALKIMIZI ÇEVRE KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMAYA
DAVET EDİYORUZ…
İnsana yakışır bir çevrede yaşamak için…
Sağlıklı bir ortak yaşam alanı oluşturmak için…
Çevre kirliliği hastalıklarından sayılan kolera, sarılık, tifo, ishal, dizanteri, para tifo, çocuk felci, mantar, uyuz, tifüs, humma, beyin iltihabı, sıtma gibi hastalıklara yakalanmamak ve sağlıklı bir ömür sürmek için…
Temiz bir hava solumak için…
XXX
Havanı, Suyunu, Toprağını Kirletme… Kirletenlere göz yumma.
Doğanı Sev… Çevreni Koru..
Ekolojik Dengenin Bozulmasına Müsaade Etme…
Çevre Sorunlarına Sahip Çık…
Tüm Canlılara (hayvanlara ve bitkilere) Saygılı Ol…
XXX
Yaşam alanın içinde bulunan tüm dazlak mekanları ağaçlandır…
Yaş ağaca balta vurma…
Sokak hayvanlarına eziyet etme…
Av zamanları haricinde ve de israf içerikli avlanma…
XXX
Gürültü ve Görüntü Kirliliği yapanları ikaz et…
XXX
Kimyasal atıklarını (sanayi ve tuvalet atıklarını) durgun sulara, akarsulara ve de açık alanlara dökme, dökenlere engel ol…
Evsel atıklarını (mutfak atıkları, poşet, deterjan, kağıt, pil vb) sağlıklı poşetlerde biriktir…
Filtresiz bacalara rıza gösterme…
XXX
Kapının önünü temiz tut…
Caddeni, sokağını, bulvarını, kaldırımlarını, park ve oturma alanlarını çer-çöp (meşrubat şişeleri, kutuları, sigara paketleri ve izmaritleri vb) ile kirletme; bu alanlara sümkürüp-tükürme…
XXX
Su, elektrik ve yakıt israfından kaçın…
Bu metni biraz tertipledikten sonra basına servis yapacağım; birer günlük arayla yayınlamalarını sağlayacağım.
Çevre konusunda 'umarım' azdan/çoktan bir duyarlılık sağlar.
Kemal abim varmı bilmiyorum ama bunu belediyenin bilboradlarına, yada bez afişlere yazdırıp merkezı bir iki yere astırılabilinir ve birde piknik alanına bir iki tabela şeklinde asılabilir diye düşünüyorum, ne dersin.
mehmet abi yine bam telinden yakalamışsın.ne desen haklısın.çektiğin görüntülerin daha da kötüsüne raslamışızdır.defalarca elime poşet alıp topladık ama insan dediğin gibi"insan evladı olmalı" ki bu nezih mekanlar temiz kalsın.uyarını saygı ve hakkaniyetle karşılyor,niziplilerin ve tüm piknikçilerin kulağına küpe olur temennisinde bulunuyorum.
Önemli bir konuya parmak basmışsınız sayın Admin Teşekkürler.Herşey gelip yine insanımızın duyarlılığına kalıyor.Ne diyelim.Bıraktığımız yeri,bulmak istediğimiz gibi bırakalım lütfen.
İyi olur başkan, derneğin amaçlarından biride çevre, bu konuyada duyarlı olmak bizim görevimiz.
NİÇET ve nizip.com olarak, yarın, Belediye Başkanımız Sayın Hacı Fevzi Akdoğan'a Nizip'in eksiklikleri ve noksanlıkları bazında sorun addettiğimiz konuları sunacağız.
Bu arada çevre konulu duyurumuza da katılımını rica edeceğiz; afişe dönüştürme ve de cadde, sokak ve okullarımıza asılması taleplerimizi ilgilerine sunacağız...
Metnin düzenlenmiş 'şu anlık' son şekli aşağıdadır.
NİZİPBELEDİYESİ
ve
NİÇET
İLÇE HALKIMIZI ÇEVRE KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMAYA
DAVET EDİYORUZ…
İnsana yakışır bir çevrede yaşamak için…
Sağlıklı ortak yaşam alanları oluşturmak için…
Çevre kirliliği hastalıklarından sayılan kolera, sarılık, tifo, ishal, dizanteri, para tifo, çocuk felci, mantar, uyuz, tifüs, humma, beyin iltihabı, sıtma gibi hastalıklara yakalanmamak ve sağlıklı bir ömür sürmek için…
Temiz bir hava soluyabilmek için…
XXX
Havanı, Suyunu, Toprağını Kirletme… Kirletenlere göz yumma.
Doğanı Sev… Çevreni Koru..
Ekolojik Dengenin Bozulmasına Müsaade Etme…
Çevre Sorunlarına Sahip Çık…
Tüm Canlılara (hayvanlara ve bitkilere) Saygılı Ol…
XXX
Yaşam alanın içinde bulunan tüm dazlak mekanları ağaçlandır…
Yaş ağaca balta vurma…
Sokak hayvanlarına eziyet etme…
Av zamanları haricinde ve de israf içerikli avlanma…
XXX
Gürültü ve Görüntü Kirliliği yapanları ikaz et…
XXX
Kimyasal atıklarını (sanayi ve tuvalet atıklarını) durgun sulara, akarsulara ve de açık alanlara dökme, dökenlere engel ol…
Evsel atıklarını (mutfak atıkları, poşet, deterjan, kağıt, pil vb) sağlıklı poşetlerde biriktir…
Filtresiz bacalara rıza gösterme…
XXX
İnsan sağlığı açısından verdiği zararlar tartışmasız olan ve de 3. nesil (3g) telefonlarının çıkışıyla sayılarının ‘İlçemizde de’ artacak olmasından ötürü, Baz İstasyonlarının yer tespiti konularında hassasiyet göster, duyarlı ol…
Hijyene dikkat et…
Bedensel bakımını, ağız sağlığını ve giyim-kuşam temizliğini ihmal etme…
Yaşadığın alanı ve kapının önünü temiz tut…
Caddeni, sokağını, bulvarını, kaldırımlarını, park ve oturma alanlarını çer-çöp (meşrubat şişeleri/kutuları, sigara paketleri ve izmaritleri vb) ile kirletme; bu alanlara sümkürüp-tükürme…
XXX
Su, elektrik ve yakıt israfından kaçın…
Yarınlarını ve geleceğini düşün…
XXX
Unutma!...
Sen, doğal çevrenle varsın; onun yaşamsal nimetlerine muhtaçsın…
Sen, toplumsal birlik olarak varsın; tarihsel ve kültürel değerlerine muhtaçsın…
Sen, Niziplisin!... Gelecek nesillerine temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir doğa ile kent mirası bırakmakla yükümlüsün…
Unutma!...
NİZİP BELEDİYESİ
ve
NİÇET
çevrenin korunması ile ilgili mevzuatımız ve bu mevzuatın uygulanmasında eksikler olduğu, uygulayıcılar tarafından uygulamanın aksatıldığı da bir gerçek. nasıl ki kırmızı ışık ihlalinde trafik polisi ceza yazıyorsa çevreyi kirletenlere de daha ağır cezalar işletilmelidir. aksi halde havanda su döveriz. yakınır dururuz. çevre mühendisleri ve çevre polisleri devreye girmelidir artık. çevreyi kimsenin insafına bırakamayız.Çevrenin korunması ençok yatırım yapılması gereken bir husustur. aynı zamanda yeni istihdam alanları açacaktır. NİÇET SÖZCÜSÜ
Mesajlarınız Nizip'de bu konuya ne kadar duyarlı insanlar olduğunu birkez daha gösteriyor.
Kemal Bey , mesajlar çok güzel bunların hepsini afişlemek lazım, Neredeyse Nizip'te tükürükten basılacak kaldırım yok, bu konuda belediyenin zabıta ile birlikte çalışma yürüterek, kesinlikle ceza uygulamasına geçmesi lazım.
Nizip gibi ilçelerde herkes birbirini tanıyor, zabıtanın,polisin keseceği ceza mutlaka dolaylıda olsa bir tanıdığı çıkıyor, o yüzden de bu tür yaptırımları uygulamak çok zor ama olmasıda gerekli.
Geçen sene Nizip'e geldiğim bir günde trafik polisiyle esnafın konuşmasına denk geldim konuşma aynen şöyleydi,
Polis : ya Hasan kiya şu arabanı buraya parketme, sana kaç kere söyledim,
Hasan kiya : Yeri get eski köye yeni adet mi getiriin,
Geçenlerde bir TV kanalın da bir proğram vardı, Pakize SUDA Denizlide bir parkı gösterdi.Tertemiz en ufak bir çer çöp yok,sordular belediye başkanına bunu nasıl becerdiniz diye.B.başkanı burayı hizmete açtığımızda halk çok bilinçsizdi her şeyi yere atıyordu baktık olmuyor temizlik işçilerine şöyle bir talimat verdim;Hiç kimseyi kesinlikle uyarmayacaksınız kim yere bir şey atarsa onun gözü önünde gidip alacaksınız çekirdek çitleyen birileri her kabuğu yere atışında tek tek alıp toplayacaksınız ama en ufak bir uyarıda yapmayacaksınız,bir müddet sonra baktık ki kimse yere bir şey atmıyor.Bu yapılabilir ama sabır ve zaman lazım.
Katılıyorum, bence de işin sırrı buM.ENES;227221 wrote:Geçenlerde bir TV kanalın da bir proğram vardı, Pakize SUDA Denizlide bir parkı gösterdi.Tertemiz en ufak bir çer çöp yok,sordular belediye başkanına bunu nasıl becerdiniz diye.B.başkanı burayı hizmete açtığımızda halk çok bilinçsizdi her şeyi yere atıyordu baktık olmuyor temizlik işçilerine şöyle bir talimat verdim;Hiç kimseyi kesinlikle uyarmayacaksınız kim yere bir şey atarsa onun gözü önünde gidip alacaksınız çekirdek çitleyen birileri her kabuğu yere atışında tek tek alıp toplayacaksınız ama en ufak bir uyarıda yapmayacaksınız,bir müddet sonra baktık ki kimse yere bir şey atmıyor.Bu yapılabilir ama sabır ve zaman lazım.
Buradan NİZİP BELEDİYE YETKİLİLERİNE sesleniyorum lütfen piknik alanlarına yeteri kadar Yanan kömürünü atabilecegi ve diger çöplerini atacagı konteynirleri yangın çıkmayacak şekilde koyalım
Yine özellikle İnsanları uyarıcı levha koyalım kırıp atsalar dahi girişe herkesten 1 ytl alınsa orada çalıştırılacak özel güvenlik ve temizlik personelinin ücreti çıkmış olur katılımcı olmayan toplumların yaşaması bu asırda mükün degil bazı tabuları yıokmak lazım
Selamlar
Bunu medeni ülkelerde halk yapıyor, biri yere sakız kağıdı bile atsa yerden alıp bir şey düşürdünüz diyorlar. Ben geçen sene kırmızıda beklerken önümdeki araçtan yere bira şişesi atıldığını gördüm, yerde kırıldı, bende hemen indim, şişe kırıklarını toplayıp aracın ön camından içeri attım, eğer yeşil yanmasaydı belkide hastanelik olabilirdim ama yine de yaptım.:mad:M.ENES;227221 wrote:Geçenlerde bir TV kanalın da bir proğram vardı, Pakize SUDA Denizlide bir parkı gösterdi.Tertemiz en ufak bir çer çöp yok,sordular belediye başkanına bunu nasıl becerdiniz diye.B.başkanı burayı hizmete açtığımızda halk çok bilinçsizdi her şeyi yere atıyordu baktık olmuyor temizlik işçilerine şöyle bir talimat verdim;Hiç kimseyi kesinlikle uyarmayacaksınız kim yere bir şey atarsa onun gözü önünde gidip alacaksınız çekirdek çitleyen birileri her kabuğu yere atışında tek tek alıp toplayacaksınız ama en ufak bir uyarıda yapmayacaksınız,bir müddet sonra baktık ki kimse yere bir şey atmıyor.Bu yapılabilir ama sabır ve zaman lazım.
Çevre kirliliği ile ilgili önemli bir konuyu gündeme getirdiginiz için teşekkürler.Toplumu bu konuda bilinçlendirmek,yerel yönetimlere, yerel gazetelere,sivil toplum örgütlerine önemli işler düşmektedir.Çevre ile ilgili bir kampanya insanların duymasına,uyarılmasına ve dikkatinin çekilmesine önemli bir etkendir.Birey olarak bizlerde üzerimize düşeni yaptığımız süre içinde sorunun büyük ölçüde çözümlenecegine inanıyorum.Konuya yoğun ilginin olması sevindirici.Temiz çevre,temiz toplum özlemiyle güzel sağlıklı günler diliyorum hemşehrilerim.Selamlar.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.