Genç Muhabbet

Nizip'te Kadın Olmak

Görüntülenme: …

demirci mındık Üye
Kim demiş “erkekler çalışır kadınlar yer” diye..
Nizip’te bu deyim geçerli değildir.Hatta tam tersi..kadınlar çalışır erkekler yer...
Hem de yaz-kış...
Kışın o dondurucu soğuklarda zeytin ağaçlarının altlarında elleri titreyerek çamurlu çamurlu tane tane zeytin toplayan o narin eller belki de eve bir günlük ekmek alma telaşını taşıyan kadınlarımıza kızlarımıza aittir.
Nizip'te Kadın Olmak
Genç kızlık hayalini bile yaşamadan tarlalara mecburi iniş yapan kızlarımızın çoğu bir elinde kitap bir elinde çuval ile hayat mücadelesi veriyor.Eteğini gömleğini okul çıkışında indiren ve şalvarını giyip tarlada ailesine yardıma koşan bizim kızlarımız değilmi..? Kışın soba yakma,sokak temizleme,çamaşır asma,zeytin toplama derken yazın fıstık tarlaları hayatlarına girer..Burada da durum aynıdır...3 kadın işçi bir erkek yevmiyesi kadar para alır.Halbuki bir kadın işçi 3 erkek işçiden daha fazla çalışır ve daha fazla fıstık toplar..Peki bu adaletsizlik niye?..Kadının tarlaya bile girmemesi gerekirken bir de bu haksızlık yapılıyor ya işte ona yanarım ben..
Sonra..Traktör römorklerine pestil gibi bindirilen işçi kadın ve kızlarımız TV ekranlarında kaza haberleri ile gündeme gelir..Çok da önemli degil...6 ölü 10 yaralı...gelip geçer nasıl olsa..aynı tas aynı hamam..
Nizip'te Kadın Olmak
Nizip’te doğru dürüst eşine ismi ile hitap eden koca bulamazsınız..”Bizim avrat” derler..”avrat kalk giyin gidiyoruz”..yav nereye gidiyoruz...kime gidiyoruz..belli degil...erkek karar vermiş ya...elbet kapının önüne gelindiğinde kime gidildiği anlaşılır...

geçen gün 8 mart dünya kadınlar günü kutlandı..Nizip’te de kutlayanlar oldu..Peki neyi değiştirecek bu..Yıllardan beri hep aynı kader...Daha birkaç yıl öncesine kadar analarımızın sırtlarına vurdukları odun çalı çırpı ve zeytin dalları yükleri hala hafızalarımızdan silinmiş değil.Allahtan bu görüntüler azaldı..
Nizip'te Kadın Olmak
Peki iş güç bulamayan kadınlarımız ne yapar?..Analarımız...teyzelerimiz...halalarımız...bize emek verenler..elleri nasırlarmış gözleri çökmüş emektar kadınlarımız..Genel de orta yaş ve ihtiyar kesimi bir de hava güneşliyse sokak başlarında kapı önlerinde konuşarak örgü örerek vakit geçirmeye çalışır..Fıstık kırma makinelerı çıktığından beri kapı önlerinde fıstık kıran kadınlarımız da azaldı..Yine de azımsanmayacak sayıda genç kız ve kadınlarımızın çıt çıt sesleri ile kapı önlerinde toplı fıstık kırmalarına şahit oluyoruz..Peki evin erkeği ne yapiyor..Ya kahvede ya da sokakta sigara içiyordur..İnanın o sigarasını bile bizim kadınlar alıyor...

Yaşadıklarım...gördüklerim....duyduklarım bunlar...ilave etmek isteyen bu yanlıştır diyen buyursun..

edademirci@hotmail.com
aşk-ı muhabbet Üye
Söyledikleriniz ve saydıklarınızın hep si doğru ve hatta eksik.
Fıstık kırma makinelerinin devreye girmesi ile mahalle aralarındaki fıstık sesleri kesildi ama, fıstık işleme tesislerinde (Devlüp) hala kadılarımızın sesleri yükselmekte.
Yün yıkama da dere kenarlarında, çeşme başlaırında hala kadınlarımızın ayakları sular içinde.
tarlalarda budam mevsimlerinde budana dalların toplanması hala kadınlarımızın ihalesinde.
ve aklıma şua gelemeye onlaeca iş...
aklımın almadığı da erkeklerden daha iyi ve yüksek performans ile çalışmalrına rağmen, erkeklere göre ücretlerinin azlığıdır.
Bu ne adaletsizlik?
Bu ne çarpıklık?
Bu ne kadın düşmanlığı?
eğer kadın haklarından bahsedilecekse önce hakça ücret dağılumından başlansın lütfen.
Sevgiler...
secretgarden Üye
çok güzel anlatmıssın canım akıcı bi şekilde...
evet ben bunu anlamıyorum bu avrat kelimeside ne oluyo yahu ben bu hitap seklinden bile bi küçümseme bi hor görme anlamını çıkarabilirim ancak ve ancak...
emek veren olmak ve bu kadarda 2. plana atılan olmak adaletsizligin diğer adı olsa gerek
Ramazan Tarhan Üye
Vala ben 25 senedir İstanbul'dayım..Nizip'e her geldigimde benim de dilim degişiyor.Avrat veya herif kelimelerinden kötü bir kasıt bulamıyorum..Hatta birbirlerini çok seven kişilerin bu hitaplarını kullandıklarını bile söyleyebilirm..Çalışan kadın meselesi yöremizin bir kaderidir.Daha bir kaç yıl öncesine kadar Pamuk tarlalarına çalışmaya giden çoğunluğu kadın olan ırgatlarımızın Çukurova yollarında devrilin görüntülerine de şahid oluyorduk.Kadınlarımız çalışkan..kadınlarımız hamarat..gerçekten hem aile hem de bölge ekonomisine önemli katkılar sağlıyor..Fakat çocukların çalıştırılmasını yalnış buluyorum..
aşk-ı muhabbet Üye
Sevgili secretgarden....
Maalesef bu toplumumuzun kanayan bir yarası.
Hala eşler beraber biryerlere giderleken, erkek önde eşi 1-2 adım arkada gidiyorlar.2.plana atılmış olmanın en bariz öreneği bu olsa gerek.
Şükürler olsun ki bu görüntüler hızla azalmakta.
Hala kadınlarımız için "arkadakli kale" benzetmesi yapılır. 2. palana atılmış olmanın bir örneği de sanırım bu.
Bir toplum kadılarına verdiği değer ölçüsünde gelişir kanaatindeyim.
Bu manzaraların tarih olması temennisi ile ...
Sevgiler...
secretgarden Üye
kadınlarımız çalıskan hamarat ekonomiyede katkıda bulunuyolar ama birde madalyonun öbür tarafı var bu emeklerin özverinin karsılıgını alabiliyolarmı gercekten ve gercekten deger görüyolarmı yoksa hayatın içinde aynı kaderi yasayan kır ciçekleri gibi bakımsız ama kokusu essiz bir bir solup gidiyorlarmı!!! kız çocuklarımıza gelince onlarında kaderleriyle oynamayalım küçük yasta üzerlerine giydirmeyelim hayatın zorluklarını omuzlarına yüklemeyelim...
bozuşak Üye
Kadın sadece Nizip temi çalışıyor?
Başka şehirlerde çeşitli iş kolların da da kadınlar çalışıyor. Ya insanlık dışı çalıştırılanlar
secretgarden Üye
Son yazdığım bi yazı daha vardı neden cıkmadı hala o????
şükrü çiftçi Üye
gerçek konuya ii değinmişsin tebrikler dünya kadınlar günü için gusel bir eser bu arada kadınlarımızın bu özel günü kutlu olsun
demirci mındık Üye
Eger kadınlar calıskan hamarat denılıyor ıse onlara gereken ılgı sevgı adalet gerekmektedır yaptıklarının karsısında bu kelımeler soylenıyor ama onlara hıtap ederken bıle kabaca bı tabır kullanılıyorsa bu yapılanların ezıyetlerın hıcbır anlamı yoktur. Kadın calısmalı ayaklarının uzerınde durmalı evet ama bı ıstanbul yada ankara da kı calısan bayanla nızıp te calısan bı bayanın arasında daglar kadar fark var...
Ramazan Tarhan Üye
Ben Müslüm AKPEK'in bu konuya neden mesaj yazmadığını biliyorum..Şimdi olumlu yazsa her konuyu takip eden hanımı ile kavga edecek..Olumsuz yazsa kendisi ile çelişecek..Gel de çık işin içinden..yorumsuz bırakacağı tek bunu olacak herhalde :)))))
demirci mındık Üye
:) muslum abının yorumlarınıda beklıyorum sızın gıbı degerlı abılerımın ve arkadaslarımın yorumları benım ıcın altın degerınde...
nizipli_mehmet Üye
gerçektende dogru yani özellikle bu dönemde bazı kişiler çalışmıyor ama hanımları boş durmuyor emeğine sağlık hayal...
lover_halil Üye
dünya kadınlar gününüz geçmişte olsa kutlu mutlu olsun tüm kadınların
şükrü çiftçi Üye
kadınlar hem dünyanın güzel fidanları hem anne hem ekmek hem sudur
mahsuni63 Üye
Bu işin temeli eğitime dayanıyor. Her ne kadar oran gittikçe artsa da kızların okula gönderilmediği yerler var hala. Mesela şu anda öğretmenlik yaptığım Suruç'ta kızları okula getirtebilmek için köy köy dolaşıyoruz öğretmen arkadaşlarımla birlikte. Giderken mutlaka bayan öğretmenlerle birlikte gidiyoruz. Belki model olarak bayan bir öğretmeni görür de ikna olurlar diye. Şuna inanıyorum ki eğitim bayanlarda eğitim seviyesi ne kadar yükselirse ülkemizde kadının değeri o kadar artacaktır...
Ramazan Tarhan Üye
mahsuni63;173605 wrote:Bu işin temeli eğitime dayanıyor. Her ne kadar oran gittikçe artsa da kızların okula gönderilmediği yerler var hala. Mesela şu anda öğretmenlik yaptığım Suruç'ta kızları okula getirtebilmek için köy köy dolaşıyoruz öğretmen arkadaşlarımla birlikte. Giderken mutlaka bayan öğretmenlerle birlikte gidiyoruz. Belki model olarak bayan bir öğretmeni görür de ikna olurlar diye. Şuna inanıyorum ki eğitim bayanlarda eğitim seviyesi ne kadar yükselirse ülkemizde kadının değeri o kadar artacaktır...

Suruçlu genç kızlar için çok kötü bir gelenek daha var...17-18 yaşlarında kızları 70-80 yaşlarında zengin ihtiyarlarla evlendiriyorlar..Bunun birçok örnegine şahit oldum.Ve hala bu gelenek devam ediyor..Birilerinin buna dur demesi lazım..Aslında tek tük Nizip'te de bu tip evlilikler var.Alan memnun veren memnun diyeceksiniz ama ya evlenen kıza soruluyor mu bu?
müslüm akpek Üye
Genelde doğu kadının problemidir itilip kakılmak, bence bunun tek sebebi eğitimsizlik, kızlarımız özellikle okutulmuyor, okutulsalardı bence bu problemlerin çoğu ortadan kalkardı, erkek egemen olan toplumumuzda babalar kızların okumasına karşı çıkıp onları 14-16 yaş arasında evlendirip başlarından atmaya çalışmaktadırlar.

Şimdi asıl soruna gelelim, din kullanılarak kadınlarımızı hep ikinci sınıf muamelesi gördü, kuranda kadını dövebilirsiniz der, peygamber efendimizin hadislerinde kadına çok değer verilir, erkek hangisi işine gelirse onu kullanır genelde de döver çünkü kuran öyle emretmiş, hatta Üzmez denen adam ben bu kıza dinin gereklerini yaptım diyerek daha da aşağılık olduğunu ispat etmiştir ,kadın regl olduğu andan itibaren onunla evlenilir diyormuş dinimiz.(Burada İmam Hatip Lisesi yanlış anlaşılmasın)

Başka bir tehlikede kızların okutulursa kesinlikle kötü yola düşeceği inancı, gidip konuşun cahil bir babaya asla kızımı okula göndermem der sebebi kötü yola düşer hatta kulaklarıma inanamadığım laflar duydum okuyan kızlarla ilgili, işte bu korkular dinci kesmin işine geliyor hemen diyorlarki İmam Hatip Lisesine gönder bu şekilde çocukların kafalarını hurafelerle doldurup kadının kendiliğinden teslim olmasıda sağlanıyor, kocasından dayak yiyen kadın, erkek döverde severde der, başka çaresi olmadığından katlanır bazılarıda dinin gereği diye kabul eder.

Gelelim Nizip kadınına, cefakar kadındır Nizip kadını, ailesini sever, kocasını sever, çocuklarını sever her türlü zorluğa katlanır, avrat olmaya da katlanır ama bildiğim bir şey var Nizip kadını kocasına kolay teslim olmaz mücadelesini verir, dışarıya karşı kocasına iteatkardır ama evinde otoriterdir, çok kötü bir şey olmazsa yuvasını bozmaz.

Nizipte kadın genelde doğuya göre daha iyidir, bence Nizip kadını yavaş yavaş kendini dini baskılar yüzünden teslim etmek üzeredir, Nizip kadınına mücadele yakışır.

ÖNCE KADIN DEĞİL İNSANSIN UNUTMA.
Mustafa Bilici Üye
Bence Nizip'te yapılan ırgatlık değil ben hatırlarım eskiden ailecek gidilirdi fıstığada zeytinede..
Ancak zaman geçtikçe ve Nizip göç aldıkça doğu kültürü bizede bulaştı ama yinede zeytin yada fıstık toplamaya karı-koca, çoluk-çocuk hep beraber gitmektedirler..
karadenizde bir çok yerde erkekler kahveye gider hanımlar tarlaya gider çalışır.
Çok şükür ki Nizip'te öyle değil!
istisnalar kaideyi bozmaz

Ben çok iyi hatırlarım eskiden pekmezler,şıralar,bastıklar yapılırdı bunlarıda annelerimiz yapardı ama şimdiki zamana bakacak olursak artık bu işleri başaracak kadınlarımız yok yada nesli tükeniyor

Herşey fabrikalaşmaya başladı
Fabrikasyon pekmezi yemek ne kadar faydalı?
Ev biberi evde yapılır
Fabrikada tohumda katar talaşda katar ne vardır içinde bilemiyoruz onun için işimiz yaş...

Ben kadın konusunda Nizip'i iyi görüyorum
Analar başımızın tacı evimizin çiçekleri...
Saygılar
zeynel yılmaz Üye
bende bu konuya katlmıyorum.nizipte kadınların çalışıyorda erkekler kahvede mi oturuyor llah aşkına.aynı maddi sıkıntıya beraber göğüs geriyorlar.

hele hele bu meselede sucu manevi değerlerimize bulmak çok abes olur.burada kadının ezildiği noktalar varsa bu kültürel geleneksel bir realitedir.

Kızlarımız tabi ki okuyacaklar.bugün nizipte öss denemeleri süper olan kızını okutmayacak aile varmıdır birkaç istisna dışında.okumak ne demektir bu apayrı bir konu tabi.kültürlü olmak kimi zaman eğitimle kimi zaman bireysel çabalarla bol bol kitap okuyarak gelir.

hem sonra eğitim karakter ve şahsiyetle birlikte gelişip boy atmalıdır bence.ben çevremde kimi zaman üniversite bitirmiş şahsiyetsiz ve karaktersiz bir dolu insan görüyorum.

Bazı konular klişeleşmiş artık.mesela bir noktaya dikkatinizi çekeyim.kadın programlarında aşırı pohpohlanan kocası ile bol bol kavga etmenin kadınlık onuru olarak sunulması dolayısıyla aşırı tepki vermekte aşırı hassaslaşan fetler yüzünden boşanma oranları ve geçimsizliğin arttığın düşünüyorum.ne yni susup oturmak mı lazım tabi ki hayır ama meseleyi alternatif yollardan çözmek varken neden kavga edilirse bu sorunların biteceği telkin edilirki.yoksa bazı kanalların derdi üzüm yemek değil de yuvaları çatırdatmak mı

erkek ve kadın bir elmanın yarısıdır. ikisinin de konumu pozitif ayrımcılığa tabi tutulmamalıdır
yazgan Üye
Nizip'te Kadın Olmak KADINLARIMIZ

Toprak öyle bitip tükenmez, /dağlar öyle uzakta,
sanki gidenler hiçbir zaman
hiçbir menzile erişemeyecekti.
Kağnılar yürüyordu yekpare meşaleden tekerlekleriyle
Ve onlar
ayın altında dönen ilk tekerlekti.
Ayın altında öküzler
başka ve çok küçük bir dünyadan gelmişler gibi
ufacık kısacıktılar
ve pırıltılar vardı hasta kırık boynuzlarında
ve ayakları altından akan
toprak,
toprak,
ve topraktı.
Gece aydınlık ve sıcak
ve kağnılarda tahta yataklarında
oyu mavi humbaralar çırılçıplaktı.
Ve kadınlar
birbirlerinden gizleyerek
bakıyorlardı ayın altında
geçmiş kafilelerden kalan öküz ve tekerlek ölülerine.
Ve kadınlar
bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
ve kara sabana koşulan ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar,
bizim kadınlarımız
şimdi ayın altında
kağnıların ve hartuçların peşinde
harman yerine kehriban başlı sap çeker gibi
aynı yürek ferahlığı,
aynı yorgun alışkanlık içindeydiler.
Ve onbeşlik şaraplenin çeliğinde
ince boyunlu çocuklar uyuyordu.
Ve ayın altında kağnılar
yürüyordu Akşehir üzerinden Afyon`a doğru.

Nizip'te Kadın Olmak NAZIM HİKMET
Mir'at Üye
secretgarden;173515 wrote:çok güzel anlatmıssın canım akıcı bi şekilde...
evet ben bunu anlamıyorum bu avrat kelimeside ne oluyo yahu ben bu hitap seklinden bile bi küçümseme bi hor görme anlamını çıkarabilirim ancak ve ancak...
emek veren olmak ve bu kadarda 2. plana atılan olmak adaletsizligin diğer adı olsa gerek

secret kardeşim... avrat kelimesi bence kücümseme degildi de insanalrın dayatması sonucu bu noktaya geldi... bence avrat gayet güzel anlamları barındırıyor.. örttüğün, sakladıgın hanımın manasına da gelir ... iyi düşünen iyi görür..
Kemal Cengiz Üye
Nazım Hikmet, 1939’da yazdığı Kuvâyi Milliye destanı’nın yedinci babında:
‘’….Ve kadınlar,
bizim kadınlarımız;
korkunç ve mübarek elleri,
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
ve karasabana koşulan
ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar,
bizim kadınlarımız
şimdi ayın altında
kağnıların ve hartuçların peşinde
harman yerine kehribar başaklı sap çeker gibi
aynı yürek ferahlığı,
aynı yorgun alışkanlık içindeydiler.
Ve on beşlik şarapnelin çeliğinde
İnce boyunlu çocuklar uyuyordu.
Ve ayın altında kağnılar
Yürüyordu Akşehir üstünden Afyon’a doğru….’’
Kadınlarımızı böyle tarif ediyor. Bu tarifi günümüz Türkiye’sindeki kadınlarımızın geneline indirgediğimiz zaman, kadınlarımıza bakış açımızın ne kadar ve hangi konularda değişime uğradığını gözlemlememiz; yani, kadınlarımızın mevcut toplumsal statülerine dair, dün ile bugün arasındaki farkı ya da olumsuz sürgiti tespit edip, tartışmamız gerekir, kanaatindeyim.
Eda Demirci’ye ve onun yazı konusuna duyarlılık gösteren tüm yorumculara teşekkür ederim
KILIÇ27 Üye
sorun yanlıca kadın olarak gözüksede asılda değil konuyu yazan arkadaşımız biraz feminist davranmış, aslında buna genel bakmam lazım insan demeliyiz kadın olsun, erkek olsun, yada çocuk olsun hepsinin eşit şartlarda olması mantıklı baktığımızda mümkün değil, ama şuna bende katılıyorum kadına insanca muamele bir haktır bu hakkı yerine teslim etmekte insanlığımızın bir değeridir. değerli kardeşime bir sorum olacak bunlara yazarken alternatiflerinide düşündün mü NİZİP te kadın ne yapmalı yada yapabileceği ne kadar şey var. cevabınızı bekliyorum saygılarımla
lover_halil Üye
nizipdenge gazetesinde'ki arkadaşımız nizipte kadın olmayı çok güzel yazmış. süper

A.Talip GÜNGÖR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Nizipli Kadınlar

Ne zor iştir Nizip’te kadın olmak... On yıllardan bu yana Nizip’te süre gelen işsizlik nedeniyle erkekler iş bulamadı.. Peki ne oldu olan tabii ki kadınlara oldu. Ne mi oldu? Kadın soğuk-sıcak demeden komik bir yevmiye karşılığında fıstık kırmaya, yolmaya, bağa, bostana, pamuğa gitti. Oturdu evinde belini kambur etti. Gece yarılarına kadar fıstık kırdı. Bunun parası ile bebesine süt, evine ekmek aldı. Gözünü kör etti, nakış yaptı dikiş yaptı, kızının çeyizini düzdü, emeğini satarak ailesini geçindirdi. Ve Nizip’te kadınlar aslında “Zavallı Kadınlar” için bugüne kadar hiç birşey yapılmadı.
Ne Nizip’teki kadınlar için bir meslek edindirme kursları açıldı, ne de onların ufakta olsa para kazanması için girişimlerde bulunuldu. Peki ne mi yapıldı? Kamburda olsa para kazanıyordu Nizipli kadın fıstık kırarak. Makinesi icat edildi, Nizip’e getirildi. Zengin aldı milyarlık makineyi fıstıkları kırarak köşe oldu. Pardon dört köşe oldu. Servetine servet kattı. Ama Nizipli kadın ekmek parasından bebesinin süt parasından oldu. Ama yıldı mı Nizipli kadın? Tabii ki hayır! Peki ne yapıyor bu kadınlar yahu? Mevsimi geldiğinde keber topluyor. Biber mevsiminde elini ziyan ediyor biber ayıklıyor. Gözünü kör ediyor zenginlerin eşlerine-kızlarına nakış yapıyor. Allaha şükür daha makinesi icat edilmedi! Bağa gidiyor-bostana gidiyor. Peki bu kadının kocası ne yapıyor yahu? Ne yapsın gariban evine üç-beş kuruş götürebilmek için iş arıyor Nizip’te bulamıyor. Bu vesileyle Nizip’li analarımızın ellerinden öpüyor 8 Mart Dünya kadınlar günü kutlu olsun diyorum...

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim