Nizip.com
Üye ol
Nizip Tanışıyor Tartışıyor

Nizip’te çalışan kadınların sorunları - 1

Görüntülenme: …

kılıçbalığı Üye
NİZİP’TE ÇALIŞAN KADINLARIN SORUNLARI - 1
Aslında yazının başlığı çalışan değil de çalışmak isteyip de engellenen kadınların sorunları da olabilirdi. Ancak çalışmaya vurgu yapmak açısından böyle bir başlık seçme gereğini hissettim.
Çalışmanın, dinimizde bir ibadet olarak kabul edildiği her fırsatta vurgulanır vaizlerimizce. Ancak Cuma vaazlarına kadınlarımız katılamadığından(!) erkeklere bir ibadet olarak algılanır çalışmak. Yanlış hatırlamıyorsam kadınların çalışmaları hakkında bir vaaz veya hutbe dinlemedim şimdiye kadar. Ancak babalarına ve kocalarına itaat eden kadınların cenneti garanti ettiğine ilişkin(!) vaazlar dinlediğimi hatırlıyorum.
Nedense kadınların tarlada, bahçede, evde çalışması hep ön planda tutulur da diğer iş sektörlerinde çalışmaları pek gündeme getirilmez nedense. Çoğunlukla da gündem dışı bırakılır. Erkek egemen bir toplum olmamızdan kaynaklı olsa gerek, kadınları önemli ve zor işleri yapacak kişiler olarak düşünmeyiz .Son yıllarda bu durum ülkemiz genelinde biraz değişir gibi oldu. Kadın milletvekillerimiz,kadın bakanlarımız, kadın avukatlarımız, doktorlarımız, öğretmenlerimiz var artık.Ancak bunların sayıları ve oranlarının dünya standartlarının altında olduğu kesin.
Bir de bölgemizin ve özellikle yaşadığımız ve her gün gelişip ilerlediğini düşündüğümüz Nizip’e bakalım. Resmi dairelerin ve bankaların dışında serbest alanda çalışan kadınlarımız iki elimizin parmaklarının sayısı kadar azdır herhalde.
Kocasının tarlasını değil de kendi tarlasını - bahçesini işleten kadın çiftçiye, başkasının fabrikasında çalışan değil de kendi fabrikasında başkalarını çalıştıran bir kadın fabrikatöre, babasının veya ağabeyinin dükkanını değil de kendi dükkanını işleten bir kadın esnafa, kadın fıstık tüccarına, sabun fabrikası sahibine örnekleri çoğaltabilirsiniz, kendi işletmesini yürüten kadınlara rastlamak çok zor Nizip’te .
Bu durumun altında yatan çeşitli etkenler var şüphesiz. Ancak bu nedenlerden hiçbiri yaşananları haklı kılmadığı gibi, kadınlar açısından hala pozitif değil negatif ayrımcılığın hüküm sürdüğünü ortaya koymaktadır. Asıl etkenler ise şunlardır.
  • Erkeklerin egemenliği elden bırakmak istememeleri.
  • Yasaların ve merkezi idarenin de erkek egemen olması.
  • Mirasın da egemenler arasında paylaşılmak istenmesi
  • Miras gibi babadan oğula geçen iş ve sanatların da babadan kıza veya anadan kıza geçmemesi.
  • Dinimizin kadınların korunması ile ilgili hükümlerinin çarpıtılarak bu işlere kılıf yapılması.
  • Mülkiyetin, mirasın iş ve sanatların kadına özellikle öğretilmeyerek egemenliğin sürdürülmeye çalışılması.
kılıçbalığı Üye
konuyu tartışmaya açtım .sakıncası yoksa.
müslüm akpek Üye
Bu konu sadece Nizip'te problem halinde değil, her yerde bu böyle, zaten meclisteki kadın milletvekili sayısına bakarsak, balığın baştan koktuğunu anlarız, kadını sürekli cinsel obje olarak algılayan ve yayınlayan bir medyamız var, ben Posta gazetesinde hiç giyinik kadın resmi görmedim, bu ve buna benzer yayınlar insanlarımızı, kadınını kıskanan bir toplum haline getirmiştir, bu sebeple de kadını çalışan erkeğe kötü gözle bakılacağı imajı bile yerleşmiştir, buradan soruyorum hanginiz karınızın yada kızınızın internete girmesini istiyor, nizip.com da kadın sayısı 5 i geçmiyor, bu bile nerelere gerilediğimiz gösteriyor.

Kızların eğitim almalarının lüzumsuz faydasız olduğunu düşünen baba sayısı hiçde azımsanacak düzeyde değil, kadını eğitimsiz olan bir toplumun, gelecek nesilleride eğitimsiz ve cahil olur, çünkü çocuğu anne eğitiyor.

Birde olayın dini boyutu var, işe dini kılıf uyduran erkekler, kadına allah korkusu ve kaderciliği pompalıyarak onları kaderlerine razı hale getirmişlerdir, onların tek işi kocalarını yatakta mutlu etmek ve evin içinde çocukları büyüterek yaşamaktır, tabi bu arada 12 ayın 8-9 ayını oruç tutarak her ay da hatim indirerek evlerinin bet bereketini de arttırmaya yardımcı olurlar, asla kapı dışarı çıkamazlar çıksalar bile hiçbir yerleri görünmeyecek ve erkeklere asla seslerini duyurmayacaklar, yoksa günaha girerler ama erkekler böyle bir durum için haklılardır çünkü allah öyle emretmiştir.

Unutmayalım ki bir toplumu yönetmek onları sömürmek kadını eğitimsiz bırakmakla olur, bu konu özellikle doğu illerinde çok vahim boyutlardadır.

KADININ SIRTINDAN SOPAYI KARNINDAN ÇOCUĞU EKSİK ETMEYECEKSİN lafı her geçen gün ne yazıkki daha da yerleşmekte işin kötü tarafı da kadınlarımızda bunu kabul etmektedirler.

Çalışan kadınların sorunlarına daha gelemedim bile, görüyorsunuz önce işin temeli bozuk onun çözülmesi lazım, şu an çalışan kadınlarımızı sadece ekmeklerinin peşinde olan insanlar olarak görmek yeter, ama her açtığınız gazete de her TV programında kadınları cinsel obje olarak gösterirlerse çalışan kadınlarımızın işi çok zor, allah onların yardımcısı olsun.
kılıçbalığı Üye
teşekkürler müslüm ağabey bu konuyu geliştiren kıymetli ve isabetli yorumlarınız için.
müslüm akpek Üye
Nedense bu konu çok fazla önemsenmedi, sitemizde kadın olmadığından konuya yorumda yapamadılar, zaten erkeklerinde işine geliyor.
kılıçbalığı Üye
Sitemizin bayan takipçisinin olmayışı, bu konunun ilgi görmeyişi bu konuda nizip'in durumunu gözlerönüne sermektedir.
musaeken Üye
mükerrer olduğundan sildim
musaeken Üye
sevgili kılıçbalığı dostum,umutsuz bir manivelanın ortasında buldum seni.üzülüyorum serancamına.nefesini savunmanın yüksek koridorlarına saklasan ha?!Ağabey,sen sofraya çorba gelmeden tatlı muhabbetine girmişin be.hani bir reklam vardı bir aralar;"sen neyi bilmem nerden ne yapacaksan loo?".Rahat ol biraz.Biraz da av - balık muhabbeti yapsak olmaz mı?.selam ve hürmetler
musaeken Üye
müslüm akpek;226699 wrote:Bu konu sadece Nizip'te problem halinde değil, her yerde bu böyle, zaten meclisteki kadın milletvekili sayısına bakarsak, balığın baştan koktuğunu anlarız, kadını sürekli cinsel obje olarak algılayan ve yayınlayan bir medyamız var, ben Posta gazetesinde hiç giyinik kadın resmi görmedim, bu ve buna benzer yayınlar insanlarımızı, kadınını kıskanan bir toplum haline getirmiştir, bu sebeple de kadını çalışan erkeğe kötü gözle bakılacağı imajı bile yerleşmiştir, buradan soruyorum hanginiz karınızın yada kızınızın internete girmesini istiyor, nizip.com da kadın sayısı 5 i geçmiyor, bu bile nerelere gerilediğimiz gösteriyor.

Kızların eğitim almalarının lüzumsuz faydasız olduğunu düşünen baba sayısı hiçde azımsanacak düzeyde değil, kadını eğitimsiz olan bir toplumun, gelecek nesilleride eğitimsiz ve cahil olur, çünkü çocuğu anne eğitiyor.

Birde olayın dini boyutu var, işe dini kılıf uyduran erkekler, kadına allah korkusu ve kaderciliği pompalıyarak onları kaderlerine razı hale getirmişlerdir, onların tek işi kocalarını yatakta mutlu etmek ve evin içinde çocukları büyüterek yaşamaktır, tabi bu arada 12 ayın 8-9 ayını oruç tutarak her ay da hatim indirerek evlerinin bet bereketini de arttırmaya yardımcı olurlar, asla kapı dışarı çıkamazlar çıksalar bile hiçbir yerleri görünmeyecek ve erkeklere asla seslerini duyurmayacaklar, yoksa günaha girerler ama erkekler böyle bir durum için haklılardır çünkü allah öyle emretmiştir.

Unutmayalım ki bir toplumu yönetmek onları sömürmek kadını eğitimsiz bırakmakla olur, bu konu özellikle doğu illerinde çok vahim boyutlardadır.

KADININ SIRTINDAN SOPAYI KARNINDAN ÇOCUĞU EKSİK ETMEYECEKSİN lafı her geçen gün ne yazıkki daha da yerleşmekte işin kötü tarafı da kadınlarımızda bunu kabul etmektedirler.

Çalışan kadınların sorunlarına daha gelemedim bile, görüyorsunuz önce işin temeli bozuk onun çözülmesi lazım, şu an çalışan kadınlarımızı sadece ekmeklerinin peşinde olan insanlar olarak görmek yeter, ama her açtığınız gazete de her TV programında kadınları cinsel obje olarak gösterirlerse çalışan kadınlarımızın işi çok zor, allah onların yardımcısı olsun.

müslüm bey,kadınların eve kapatılması ile ilgili tespitleriniz son derece yerinde.lakin bunun Allahın emri olarak görmeniz ve göstermeniz yanlış.Ne yazıkki yüzyılların ataerkil uygulamaları din diye empoze ediliyor.Dinin en birincil örneği Peygamberimiz,kadınların çalışma hayatına ,askerlik geri hizmetlere katılmasına ,hele ticarete atılmasına ön ayak olmuştur.Kendileri de bir kadın tüccar olan ilk eşi Hz. hatice'nin yıllarca kervanlarına ücretiyle ortaklık ve işçilik yapmıştır.
Bu kapanmışlığı ,bu ilkelliği lütfen islama mal etmeyelim.selamlar

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim