Nizipimizde işsizlik sorunu var m? nasıl asgariye düşürülür ?
eskiden Nizipimiz göç alan işsizlik degil her konuda işveren konumda iken şimdi çalışacak işyeri kalmadı acaba neden arkadaşlar.size bir örnek veregim ÜLFET çift devriyeli 1500 yakın işçi çalışırdı.17 işkolu ve ünitesi vardı.ne hale geldi.örnekleri çogaltabiliriz.......mercimek sektörü.....sabun sektörü vb....
Polatcan çok önemli bir konuya değinmiş, daha dün bu konuyu Osman'la konuşuyorduk, Nizip sanayisi tamamen çöktü, Türkiyenin ilk Devlet Teşekkülü ÜLFET Nizipte açılmıştı, Türkiyenin en büyük sabun fabrikaları Nizipteydi, daha neler neler hepsi kapandı yada teknolojik olarak atıl duruma geldi, Nizip'in acilen iş imkanları yaratması gerekiyor ben bu konuda Turizm ve Üniversiteyi acil çözüm olarak görüyorum, daha sonra yavaş yavaş Nizip'in sanayisini eski gücüne kavuşturmak için yatırımlar yapılmalı, önceden çok aranan Nizip yeşil sabunları tekrar piyasaya çıkartılmalı.
Zeytinyağı ve fıstık işleme fabrikaları modernize edilerek yenilenmeli, başka gözüme çarpan bir konuda hayvan yetiştiriciliği bu konu nedense hep gözardı ediliyor, süt işleme tesisi yok, köylerden sütleri toplayıp işlemek lazım.
nizipte tabiki işsizlik sorunu var hemde had safhada.bu sorunda gerek yerel yöneticilerimizin gerekse işadamlarımızın büyük payı olduğuna inanıyorum.nizip bir zamanlar sabunculuğun merkezi iken şimdi adı bile söylenmez hale geldi.kalitesiz üretim aldı başını gitti.kar ediyoruz sandılar ama ne büyük zarar ettiklerinin kendileride sonradan farkında oldular ama iş işten geçmişti.şimdi piyasada birçok kaliteli marka sabun var ama malesef bunların içinde bir tane nizip markası yok.herkes kendini geliştirip son teknoloji ile üretim yapmaya başladı ama bizim nizipli iş adamlarımız hala ustaların eline 1920 yılından kalma tokmakları vermişler onlarla sabunlara marka bastırıyo.kalitesizlik son noktada.biz bile nizipli olarak artık nizip sabunu kullanmak istemiyoruz.akşamları evlerimizin içine o erittikleri ne olduğu belirsiz yağların kokusu doluyo.özellikle saha mahallesinde oturanlar çok iyi bilirler.kalite olmayınca otomatikmen talep te düşüyo.haliyle fabrika çalışmayınca iş olmuyo.
sanayiye gelince:bir zamanlar nizip sanayisi tanker yapımında türkiyede marka idi.şimdi ise en kalitesiz tankerler nizipte yapılıyo.konya olsun izmit olsun tanker konusunda çok geliştiler ve işi fabrikasyona döktüler.bizim esnafımız ise neyi nasıl ucuza mal ederim hesabına girdi ve işi kaybetti.şimdi sanayimiz ölü durumda.
kamu kurumları ise(gerek belediye.gerek kaymakamlık)hiçbir çalışma yapmıyorlar bu konuda.hazır vatandaşın elinde olan iş imkanlarıda alınmaya çalışılıyo.örneğin eski fıstık hali.ben fıstık halinin ordan kaldırılmasına çok karşıydım.çünkü şehir esnafına çok faydası vardı.fıstık zamanı gelince çevre illerden binlerce insan memlekete giriş yapıyodu.nizip in bireciğin bütün köyleri o fıstık haline toplanıyordu.hale alışverişe gelen insanlar çevredeki esnaftan alışverişini yapıyodu,lokantada oturup yemeğini yiyodu manavdan erzağını alıyodu vs.vs.şimdi ise değil çevre illerden gelen nizip in kendi köylüsü bile şehre girmeden direk dönüp köyüne gidiyo.yani bence bu fıstık halinin şehrin dışına çıkması şehir esnafının aleyhine olmuştur.şimdi ise sebze halinin şehir dışına taşınması gündemde.sebze halinin o çevrede iş yapan bir kaç esnaf varsa şimdi onlarında işi ellerinden alınacak.e bütün bu olumsuzluklar üstüste gelince tabiki memlekette iş sorunu oluyo.daha yazmaya kalksak burda belki onlarca etken bulabiliriz.
halkımız bazı şeylerne yazık kı duyarl degil çok önemli bir konuda yanlız iki degerli kardeşim hasan KEKÇE VE MÜSLÜM Bey katidılar.özellikle teşekür ediyorum.arzu ediyorum Nizipin işadamları ve burükratlar ve siyasetçilerde bir iki cümleyle olaya katkıları olsaydı. Nizip 2000 yıl öncesi 81 ilinde 65 ilinde sanayisi gelişmişti, ama ne yazık ki parayı kazananan yatırımı diger illlere yaptılar şimdi adını yazmıyacagım çok iş adamlarımız diğer illerin ekonomisini ve iş ve işçi kousunda Nizipin bütün işsizlerini istihdam edecek kapasitede yatırım yapmamışlardır....ama na yazık ki nizip kardeşlerimiz Nizip fabrika açılacak da iş yapacakları çok yazık...pırıl pırıl Nizip kardeşlerimize iş konusunda gelecege güvenle bakacak duyarlı iş adamlar lazım.....
benim bir projem var hayvancılık ve süt sektörü üzerine ama maddi kaynaklarım zayıf ayrı yeten nizipteki taziye evlerine birer adam konulsa hem hizmet ederler hemde maaşlı olarak calışırlar ayrı yeten başkanımızın maşını fakirlere yardım ettini duydum bence maşını böyle bir konumda kullansa hem güzel olur hemde insanalr işssiz kalmaz.. bu konuda en cok iş kuru taktir ediyorum
POLATCAN;222802 wrote:Nizipimizde işsizlik sorunu var m? nasıl asgariye düşürülür ?
eskiden Nizipimiz göç alan işsizlik degil her konuda işveren konumda iken şimdi çalışacak işyeri kalmadı acaba neden arkadaşlar.size bir örnek veregim ÜLFET çift devriyeli 1500 yakın işçi çalışırdı.17 işkolu ve ünitesi vardı.ne hale geldi.örnekleri çogaltabiliriz.......mercimek sektörü.....sabun sektörü vb....
bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın atasözükle başlıyorum.Türkiyede olduğu gibi Nizip'te de vurdum duymazlık yaşanıyor.kimse kimse yardım etmiyor.kimse kimsenin halını sormuyor.cenazeler eskisi gibi sahip çıkılmıyor.dostlukluklar ve arkadaişlıklar rafa kaldırılmış. gelecege endişe içindeyim.Avrupada gelen dostlarımız eskiden anlatılardı.avrupada komşu ilişkleri olmaz arkadaş ve dost grbu olmaz 18 yaşına gelen çocuk aileden ayrılır ayrı ev tutar.aile ile ilişkiler belirli bir seviyede olur. ölen yanlış bir kaç kişyle kaldırılır kaomşusu el atmaz acılarınını paşylaşmazlar, melesef NİZİp!te buna dogru gidilyor.konuştugumuz arkadaşların hep ortak noktalarımız.lütfen örf ve adetlerimize sahip çıkalaım.YEŞİL NİZİPİMİZE SAHİP ÇIKALIM.bunlara önem verelim.bu güzel günlere önem verelim.gelecege sahip çıkalım.....