Nizip.com
Üye ol
Tarım ve Sanayi Konuları

Pamuk fiyatları... Barak Ovası Pamuk Ekimini Yeniden Düşünmeli.

Görüntülenme: …

Bölükbaşı Üye
Dünya kişi başı pamuklu tüketim oranının 5 kg’dan yakın zamanda, daha da artacağı tahminleri bulunurken, Pamuk fiyatları... Barak Ovası Pamuk Ekimini Yeniden Düşünmeli. fiyatları vadeli borsalarda zirveleri zorlamakta.

Geçen yıllarda pamuk üretim maliyetlerinin artması destekleme yetersizliği ve piyasa fiyatlarının dip yapmasıyla sebebiyle, Geniş sulu ve susuz ekim alanlarına sahip Barak ovasında pamuk ekim oranı neredeyse yok denecek kadar düşüş göstermişti.

Bu sezon dünya pamuk üretiminin global olarak daralması Tekstil tüketiminin yüksek oranda artış göstermesi, pamuk fiyatlarında zirve yaparken aynı zamanda gözde üretim ürünlerinin ilk sırasına yerleştirdi.

İç piyasada Kütlü pamuk fiyatları bu yıl 1.00 TL ile 1.05 TL (urfa) civarında iken Balyalı pamuk fiyatı 2.50 TL civarında borsalarda işlem görmektedir.

Barak Ovası Çiftçi ve üreticileri bahar ayında ürün ekimi yapmadan önce pamuk fiyatlarını ve genel görünümü bir kez daha gözlemleyip durumun şartlarına göre pamuk ekimini düşünmeliler.

Önümüzdeki yıl için pamuk destekleme prim oranı:
2009 yılı ürünü destekleme prim miktarı kilogram başına, Kütlü Pamuk için 35 kuruş sertifikalı tohumluk kullanımında 42 kuruş, açıklandı

( Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru Tarihi 1 Nisan 2010 olacak.)
mustafasahin Üye
barak ovasında zeytin ve fıstık ekmekten tarlamı bıraktılar
Bölükbaşı Üye
Google Maps

Google Maps'tan inceleyince ekilebilir tarla arazisi çok fazla var, ayrıca barak ovası sadece Nizip köylerini içermeyip Kilis,Oğuzeli'ye kadar uzamakta.
Haritada göster
müslüm akpek Üye
Çok güzel bir araştırma olmuş, daha önce Barak ovasında pamuk ekildiğini duymamıştım, bu verilere göre pamuk karlı olacak gibi, ben olsam hiç düşünmeden ekerdim.
y8mil Üye
bizim 30 dönümlük kurak bir arazimiz var taşbaş tarafında acaba buna pamuk ekebilirmiyiz
Bölükbaşı Üye
Kurak yerde pamuk ekimi olmaz. Pamuk ekiminden hasat'a kadar en az 2 defa sulanması gerekir.

Kıraç (sarp) yerde pamuk olmaz mı ? olur, Üretim düşük olsada ; iklimi nemli bölgelerde kıraç yere ekim olabilir,

müslüm akpek Üye
Sulamanın yağmurlamayla yapılması daha fazla verim aldırır mı, resimdeki salma sulama bildiğim kadarıyla toprağa çok zararlı.
Bölükbaşı Üye
Pamuk bitkisi suya çok fazla ihtiyaç duyduğundan ; Sulama pamuk üretiminde verimi etkileyen faktörlerin başında gelir.

Pamuk bitkisinin su ihtiyacı, değişik iklim ve toprak koşullarına göre 400 ile 600 mm kadardır.

Pamuk yetiştirilen bölgelerde yıllık yağış miktarı genellikle yetersiz olduğundan, pamuk bitkisinin iyi gelişmesi için gereken su miktarı, sulama yoluyla verilmelidir.

Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem durumuna bakarak saptanır.

Sulama aralığı ve sulama sayısı, yetiştirilen pamuk çeşidine, toprak özelliklerine, taban suyu yüksekliğine, yağış miktarı ve dağılımına, gelişme dönemindeki sıcaklık ve havanın nisbi nemine bağlı olarak değişir.

Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında genellikle 20-25 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur. (en az iki defa)

Sulama yöntemi olarak yüzey sulama (karık,border) yöntemleri daha uygundur..

Gerekenden fazla vermemek koşuluyla...
müslüm akpek Üye
Bölükbaşı bilgiler gerçekten çok önemli, Barak ovasında sulama yapılabiliyormu?
Ayrıca pamuk bitkisinin kökleri ne kadar derine inebiliyor.
Bölükbaşı Üye
Barak ovası Birecik Barajından beslenen kanaletlerle büyük oranda sulanabilmekte, tabi su akışı randımalı ise ! Ayrıca Karkamış barajı ne kadar kullanılıyor bilemiyorum.

Pamuk fiyatları... Barak Ovası Pamuk Ekimini Yeniden Düşünmeli. bitkisi,Tür ve varyetesine göre 60-120 cm boylanabilir.

Pamuk 30-100 cm derine, 50-80 cm yanlarına uzanan kazık köke sahiptir.

Toprak yüzeyinin 8-10 cm altında ilk yan kökler meydana gelir Bunlar yatay olarak büyürler. Yan köklerin sayıları 3-4 tanedir. Her biri tekrar dallanarak etrafa yayılır. Epidermis hücrelerinin dışa doğru uzaması ile sayısız emici tüyler meydana gelir.

Genel olarak kök toprakta dik olarak ya da bir süre sonra zigzag çizerek devam eder. (Uygun koşullarda kök uzunluğu 0.90 - 1.5 m ye kadar ulaşabilir.)
müslüm akpek Üye
Demekki pamuk yeraltı sularından çok fazla faydalanamıyor, sulama çok önem kazanıyor, Bölükbaşı çok teşekkür ederim bilgiler için.
coskun Üye
Artık fıstık ve zeytinin haricinde alternatif ürünler yetiştirilmeli.
Şu soğanın haline bakın kim derdi bu kadar pirim yapacak diye.
müslüm akpek Üye
coskun;226449 wrote:Artık fıstık ve zeytinin haricinde alternatif ürünler yetiştirilmeli.
Şu soğanın haline bakın kim derdi bu kadar pirim yapacak diye.

Çiftçi ekim için yönlendirilmiyor, bu sene soğan prim yapınca gelecek sene herkes soğan ekiyor, buda üreticiyi zora sokuyor, halbuki çiftçiye dense ki sen soğan ek sen patates ek sen pamuk ek, o zaman ürün rekoltesinde denge olur, fiyatlar bu kadar inip çıkmaz, üreticide kar eder.
coskun Üye
Evet abi bu konuyu unutmuştum. Soğan sarmısak para etti die bir sene sonra herkes ona hucum etti.
Sonrasında traktörlerle çöpe döktüklerine şahit olmuştum.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim