Herkese selamlar arkadaşlar.Ben uzun zamandır yoktum .Ve hemen bir konuya deyinmek istiyorum.1,5 ay önce canım BABAM'ın cenazesine geldim Nizip'e ben İstanbulda yaşıyorum.Benim bildiğim yani burda gördüğüm cenaze imamla beraber yaşadığı evin önüne getirilir,imam kısa bir vaaz verir,herkesten helallik ister.Ben Babacığımın cenazesinde görmedim böyle bir şey.Helallik bile istemedi.Babamdan 40 gün sonra halamın oğlu vefat etti yine oradaydım.Ne kötü ki buna da namaz kılmadılar nede hellallik istediler.Neymiş çok cenaze varmış yetişmezmiş.Böyle bir şey var mı ? ya bana biri açıklama yapsın lütfen.Yoksa İmamların acil gününe mi denk geldi kestirmeden hemen gömdüler.
Sorunlarımız Önerilerimiz
Tamamen katılıyorum. Cenaze namazının kılınmama ihtimali yoktur.
Bu konuda sonuna kadar haklısınız, bende annemi babamı, Nizip'te toprağa verdim, dedikleriniz aynen oldu ama biz ısrarla cenazeyi evimize getirttik ve helallik aldık, Nizip'te başı uygulamalar yobazlık derecesine varıyor, dediğiniz gibi kadınları yaklaştırmıyorlar, bence bunlar yanlış uygulamalar, son bir kere yakınının yüzünü görmek hatta ona dokunmak hakkınız, ama yaklaşma elleme , günah diyerek keyfi uygulamalar devam ediyor, hele cenaze namazları tek bir camiye verilince orada çalışan imam kardeşimiz fazla çalıştığı için hayıflanıyor ve cemaatı tersliyor, belediye bunada bir düzenleme getirse iyi olacak.
Eve isteyen götürür istemeyen götürmez,
İsteyen istediği camide cenaze namazını kıldırır, dar alanda araç park sorununu hesap etmesi lazım.
Belediye'nn kadrolu personeli var, sanırım imam beyde bunların arasında.i
Mezarlıkta 4 ve hastanede 4 olmak üzere toplam 8 morgumuz var.
Mezartlıkta 2 ve hastanede 1 olmak üzere toplam 2 gasılhanemiz var ve bunlar son derece temiz ortamlar. Sıcak suları falan mevcut.
Belediyenin 3, şoförler odasının 1, başkada varmı bilemiyorum, cenaze ve hasta taşıma araçları var.
Mezarlığımız Türkiye'nin en düzenli ve bakımlı mezarlığı.
Her an hazır hocası ve personeli var.
Mezar eşmek için kepçeleri var.
İmamlara duyuru
Görüntülenme: …
Değerli Kardeşim malesef Nizip'te cenaze namazları sadece bir camide kılınıyor, burada görevli imam kardeşimiz hakkında bu tarz şikayetler çok, ben en son Tatlıcı Sabrının babasının cenazesinde başka bir sorunla karşılaştım, olay büyümesin diye fazla ileri gitmedim.
Bu imam kardeşimle birilerinin konuşup kulağını çekmesi lazım.
Bu imam kardeşimle birilerinin konuşup kulağını çekmesi lazım.
Cenazenin evin önüne gelmesi aile bireylerinin isteği ile olur.İmamın böyle bir zorunluluğu yok.Cenaze evinini önünde de vaaz verilmez,ilk defa sizden duyuyorum.Cenaze namazı kılınmadan cenazemi gömülür? Böyle birşey olmaz.Cenaze çoksa namaz diğer cenazelerle birlikte kılınır.
Mehmet ben bu olayı biliyorum, cenaze sahipleri cenazeleri için ayrı namaz kılınmasını istemiş ama imam kıldırmamış, evin önüne götürüp helallik alalım demişler imam bunada karşı çıkmış.
Sabrının babasının cenazesinde Sabrı defin işlemi bittikten sonra imamdam megafonu istedi gelenlere teşekkür etmek için, çünkü hava çok sıcaktı herkes çok dağılmıştı ağaçların altındaydı, ama imam sert bir şekilde olmaz dedi.
Yani bu imam hakkında çok şikayet var, Nizip Diyanet işlerinin bu imamın kulağını çekmesi lazım.
Sabrının babasının cenazesinde Sabrı defin işlemi bittikten sonra imamdam megafonu istedi gelenlere teşekkür etmek için, çünkü hava çok sıcaktı herkes çok dağılmıştı ağaçların altındaydı, ama imam sert bir şekilde olmaz dedi.
Yani bu imam hakkında çok şikayet var, Nizip Diyanet işlerinin bu imamın kulağını çekmesi lazım.
mehmet karakaş;213709 wrote:Cenazenin evin önüne gelmesi aile bireylerinin isteği ile olur.İmamın böyle bir zorunluluğu yok.Cenaze evinini önünde de vaaz verilmez,ilk defa sizden duyuyorum.Cenaze namazı kılınmadan cenazemi gömülür? Böyle birşey olmaz.Cenaze çoksa namaz diğer cenazelerle birlikte kılınır.
Tamamen katılıyorum. Cenaze namazının kılınmama ihtimali yoktur.
Nizip'te hakikaten cok tuhaf isler oluyor! Ben hicbir cenazede 'helallik istendigini' gormedim ki! Ne neye gore yapiliyor Nizip'te ben cozebilmis degilim! Ortada bir gelenek mi var desem... Herkes biseyler icin toplaniyor, herkes herseyi biliyor gibi... bi de bakiyorsun hickimse hicbisey bilmiyor!!!!
Ya siz nerede yaşıyorsunuz, cenaze evden çıkarken helallik alınır ama artık cenazeler evden çıkmıyor o yüzden evine götürüp konu komşudan helallik alınması lazım.
Nizip'de Namaz kılınmadan kimse gömülmez. Toplananlara "hakkınızı helal ediyormusunuz" denir, canı isteyen helal olsun, canı istemeyende beter olsun der. Eve götürme zorunluluğu yoktur, eve götürüpde kadınların çığlığını kaldırmanın anlamıda yok. Zaten ölende kendi derdine düşmüştür, aya götürsen boş.
eğer ölen çok ise hepsinin namazı tek tek kılınır sonra defnedilir. diğer yandan evin önüne götürmek bana göre hiçte iyi olmaz çünkü acılı olan bireylerin acısı dahada artar ve ve ne yaptıklarını bilmezler sayğduyularını yitirirler... bunun için namaz kılınıp defnedilmesi daha uygun...
Bu imam hepsini toptan kıldırıyor.
Ölenlerin hepsi erkek veya bayan ise toplu kıldırılır.
Toplu diye birşey yok eğer cenaze sahibi tek kılınmasını istiyorsa tek kıldıracak.
Yukarıda İmam dan şikayetçi olanlar herhalde pek dikkat etmiyorlar olsa gerek.
Nizip de cenazeler genellikle Nizip Asri Mezarlığındaki Gasilhanede yıkanıp kefenlendikten sonra yine genellikle Mezarlık camii dediğimiz yerde Cenaze Namazı Kılındıktan sonra defnediliyor....
Cenaze nin yıkanıp kefenlendikten sonra evinin önüne getirilmesi orada vaaz verilmesi gibi bir durum ne adetimizde ne de islami kurallar içerisinde yoktur.
Ancak Cenaze Namazı Esnasında Admin inde dediği gibi "nasıl bilirdiniz" "hakkınızı helal ediyormusunuz?" gibi sorular sorulur ve defnedilmeye götürülür...
Gerçi bu konuda bize laf düşmez bu sitede benim bildiğim İmam Arkadaşlar var yetkili ağızdan bunlardan bilgi almak bunların yazması en doğrusu olacaktır...
Nizip de cenazeler genellikle Nizip Asri Mezarlığındaki Gasilhanede yıkanıp kefenlendikten sonra yine genellikle Mezarlık camii dediğimiz yerde Cenaze Namazı Kılındıktan sonra defnediliyor....
Cenaze nin yıkanıp kefenlendikten sonra evinin önüne getirilmesi orada vaaz verilmesi gibi bir durum ne adetimizde ne de islami kurallar içerisinde yoktur.
Ancak Cenaze Namazı Esnasında Admin inde dediği gibi "nasıl bilirdiniz" "hakkınızı helal ediyormusunuz?" gibi sorular sorulur ve defnedilmeye götürülür...
Gerçi bu konuda bize laf düşmez bu sitede benim bildiğim İmam Arkadaşlar var yetkili ağızdan bunlardan bilgi almak bunların yazması en doğrusu olacaktır...
Evet nerede nizip.com'un İmam Hatip mezunları, bu konuda bizi aydınlatın.
Büyük şehirlerde Cenazeler; hastanede veya gazilhanelerde yıkanıp belediyenin cenaze arabalarında imam ile birlikte son kez meftanın evini önüne getirilip kısa bır dua ve helallik istenip camiye götürülüyor, cenaze namazı kılındıktan sonra da helallik alınıp mezarlık ve defin işlemi gerçekleşiyor.Büyükşehirlerde belediyelerin hizmeti bu konuda iyi, Allah lazım etmesin cenazen olduğunda belediyeyi arıyorsun görevliler gelip bütün işleri ücretsiz gerçekleştiriyorlar cenaze sahibine sanırım bir mezar yeri temin etme işi kalıyor.Nizipte cenazeyi eve götürme adeti yok aslında bana göre olmalı.Kişi hastanede vefat ederse morgta kalıyor gazil işi kefenleme derken namaz vaktine yakın hoooppp camiye.Bence son kez evinin önüne getirilip kısa bir dua ve oturduğu sokaktakilerden konu komşu varsa esnaftan helallik alınmalı.Sonra belediyenin mezarlıklar müdürlüğünün cenaze defin işleri için kadrolu imamı olmalı cami imamının belki namazdan sonra başka proğramı vardır aniden cenaze çıkıncada acele acele uydur ellez iş yapılıyor.
İşte Mahmut gerçekleri yazmış, bencede bu şekilde olmalı.
_M.Enes _________________
KÖRLERİN ÜLKESİNDE, TEK GÖZLÜ İNSAN KRAL OLUR...
Teşekkür ederim.Bunların hiç biri Nizip'te uygulanmadı.
M.Akpek
Kardeşim burda ölüyede saygı var.Evet orda namaz kılnmadan gömdüler.Böyle saçmalık olmaz.Yani hiç öyle böyle demeye gerek yok Nizip'te çoğu şey geri kalmış.Aklıma geldikçe çıldırasım geliyor.Bir de gelinde burda cenaze nasıl kaldırılıyor imamların evlerinin önüne gelip ne dualar,vaazlar verdiğini görün.Bir de Nizip'te cenazeye kadınları yaklaştırmıyolar Ölen benim babam ya neymiş günahmış ya ben onu zaten son yolculuğuna gönderiyorum nasıl uzaklaşırım o anda yok ağlamayın yok görmeyin yok bilmem ne.İstanbulda yaşayan varsa cenazeye katıldıysa aradaki farkı yazsın lütfen İmam ağalarda bunları okusun.
M.Akpek
Kardeşim burda ölüyede saygı var.Evet orda namaz kılnmadan gömdüler.Böyle saçmalık olmaz.Yani hiç öyle böyle demeye gerek yok Nizip'te çoğu şey geri kalmış.Aklıma geldikçe çıldırasım geliyor.Bir de gelinde burda cenaze nasıl kaldırılıyor imamların evlerinin önüne gelip ne dualar,vaazlar verdiğini görün.Bir de Nizip'te cenazeye kadınları yaklaştırmıyolar Ölen benim babam ya neymiş günahmış ya ben onu zaten son yolculuğuna gönderiyorum nasıl uzaklaşırım o anda yok ağlamayın yok görmeyin yok bilmem ne.İstanbulda yaşayan varsa cenazeye katıldıysa aradaki farkı yazsın lütfen İmam ağalarda bunları okusun.
bebişim;213918 wrote:_M.Enes _________________
M.Akpek
Bu konuda sonuna kadar haklısınız, bende annemi babamı, Nizip'te toprağa verdim, dedikleriniz aynen oldu ama biz ısrarla cenazeyi evimize getirttik ve helallik aldık, Nizip'te başı uygulamalar yobazlık derecesine varıyor, dediğiniz gibi kadınları yaklaştırmıyorlar, bence bunlar yanlış uygulamalar, son bir kere yakınının yüzünü görmek hatta ona dokunmak hakkınız, ama yaklaşma elleme , günah diyerek keyfi uygulamalar devam ediyor, hele cenaze namazları tek bir camiye verilince orada çalışan imam kardeşimiz fazla çalıştığı için hayıflanıyor ve cemaatı tersliyor, belediye bunada bir düzenleme getirse iyi olacak.
Walla doğru dedin sayın CHP'li abimiz,
Yobazlık olduğunu düşündüğüm nizip'te insanların cenaze namazsız defnedilmesi biraz banada ters geldi ,
Ayrıca her camide musalla taşı yokmu, ben var olduğunu gördüm.
o zaman , musalla taşı olan yerde cenaze namazıda kılınır, o caminin imamları o dersi kaçırmışlarmı mektepte onu bir sorun bakalım.
selamlar,
ilker,
Yobazlık olduğunu düşündüğüm nizip'te insanların cenaze namazsız defnedilmesi biraz banada ters geldi ,
Ayrıca her camide musalla taşı yokmu, ben var olduğunu gördüm.
o zaman , musalla taşı olan yerde cenaze namazıda kılınır, o caminin imamları o dersi kaçırmışlarmı mektepte onu bir sorun bakalım.
selamlar,
ilker,
müslüm akpek;213942 wrote:Bu konuda sonuna kadar haklısınız, bende annemi babamı, Nizip'te toprağa verdim, dedikleriniz aynen oldu ama biz ısrarla cenazeyi evimize getirttik ve helallik aldık, Nizip'te başı uygulamalar yobazlık derecesine varıyor, dediğiniz gibi kadınları yaklaştırmıyorlar, bence bunlar yanlış uygulamalar, son bir kere yakınının yüzünü görmek hatta ona dokunmak hakkınız, ama yaklaşma elleme , günah diyerek keyfi uygulamalar devam ediyor, hele cenaze namazları tek bir camiye verilince orada çalışan imam kardeşimiz fazla çalıştığı için hayıflanıyor ve cemaatı tersliyor, belediye bunada bir düzenleme getirse iyi olacak.
Şimdi Büyükşehirlerde isteyen istediği Camiden cenazesini kaldırıyor.Sebebi şu olabilir; mezarlığa gelmeyipte sadece camiye gelebilen insanlar olabilir ki bunu zaman zaman bizde yapıyoruz camiye gelip ölenin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz sonra cenaze namazı kılınıyor cenaze arabasına kadarda eşlik edip geri döndüğümüz oluyor,yani mezerlığa kadar gidemiyoruz bu yüzden cenaze sahibi evine yakın olan camiden cenazesini kaldırıyor olabilir diye düşünüyorumŞimdi adam 50 senedir Cumhuriyet mahallesinde ikamet ediyorsa ve vakit namazlarına da müftülük camiine geliyorsa büyün teşviki mesaisi orada geçiyorsa vefat ettiği zaman da cenazesinin müftülük camiinden kalması çok normal, niçin; cami ceaati cenazeye katılabilir, çevre esnafı mezarlığa gitmeyip sadece dediğim gibi camiye gelebilir, konu komşu gelir, akrabayı talukatı zaten gelir o zaman cenaze daha kalabalık olur hastaneden kendi evine evinden de camiye getirilmesi daha kolay olur.Şimdi adam yukarı obada vefat etse meftayı hastaneden direk mezarlıktaki camiye getirirsen ancak akrabası gelir başka kim gelir.İşin özü isteyen istediği mahalle cemisinden cenazesini kaldırmalı ve belediyenin de yanlız cenaze yıkama defin işleri için kadrolu veya sözleşmeli imamları olmalı ve defin işi aceleye getirilmeden usulune uygun yapılmalı derim.(Şimdi birisi çıkıp işte bu konuda hadis var 5 şey için acele ediniz bunlardan biriside cenaze'dir diyebilir.Evet acele edilmeli fakat uydur ellez olmamalı.)
Önceleri bana güzel bir fikir gibi gelmişti tek cami, ama uygulamada aksaklıklar çıkıyor, bir kere her şey tek imama yükleniyor, adam her gün 3-5 tane cenaze namazı kıldırmak zorunda değilki, birde Mahmut'un dediği gibi cenaze sahibini zorlayamazsınız, şu camide kıldıracaksın diye. Bence bırakın kim ne isterse onu yapsın.
Nizip'de cenaze namazı kılınmadan kimse gömülmedi, gömülmez.admin;213725 wrote:Nizip'de Namaz kılınmadan kimse gömülmez. Toplananlara "hakkınızı helal ediyormusunuz" denir, canı isteyen helal olsun, canı istemeyende beter olsun der. Eve götürme zorunluluğu yoktur, eve götürüpde kadınların çığlığını kaldırmanın anlamıda yok. Zaten ölende kendi derdine düşmüştür, aya götürsen boş.
İsteyen istediği camide cenaze namazını kıldırır, dar alanda araç park sorununu hesap etmesi lazım.
Mezartlıkta 2 ve hastanede 1 olmak üzere toplam 2 gasılhanemiz var ve bunlar son derece temiz ortamlar. Sıcak suları falan mevcut.
Belediyenin 3, şoförler odasının 1, başkada varmı bilemiyorum, cenaze ve hasta taşıma araçları var.
öyle bi anlatmissinki.insanin ölesi geliyor ha ...anlamadigim bu imam nasil belediye kadrosundan oluyor.bu imam diyanete bagli degil mi ?,ayligini belediyeden mi aliyor yoksa diyanettenmi ,eger belediyeden aliyorsa yandas olmasi kacinilmazdir.akplililere 3 elham digerlerine 1 falan:)))admin;214016 wrote:Nizip'de cenaze namazı kılınmadan kimse gömülmedi, gömülmez.
Sakallı hiristiyan mezarlıgını çekib bir atarmısın bir şeyimerak ediyorumda.selamlar
tamam dayicim.istersen sana rahibeleride cekip atiyim:))belki konusa konusa müslüman edersin:))))2-3 gün icinde hallederim dayi resim islerini ok
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.