Nizip.com
Üye ol
Genç Muhabbet

‘Kabe’yi stadyuma çevirdiler’

Görüntülenme: …

M.KÜÇÜK Üye
Beş yıldızlı hac, alimler arasında tartışma konusu oldu!
Mekke’ye 3 milyar dolara inşa edilen ultra lüks ’Clock Tower Royal Otel’ din adamları arasında “Lüks hac olur mu?” tartışması başlattı
Mekke’de inşa edilen ultra lüks Clock Tower Royal Otel için Suudi din adamlarının arasında başlayan “Lüks hac olur mu?” tartışması, Türk ilahiyatçıları ikiye böldü. İşte VATAN’a konuşan ilahiyatçıların “Lüks hac” yorumları.
‘Hz. Peygamber de deveyle gitti’
* Prof. Dr. Saim Yeprem (Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi)
“Bizim hac ibadetiyle ilgili bilgilerimiz Kuran-ı Kerim’de yazanlar ve Hz. Peygamberin uygulamalarıdır. Kuran’da hac lüks içinde değil fakru zaruret içinde yapılır gibi Hint felsefesine uygun bir yorum yok. Düşünün Hz. Peygamber hacca devesiyle gitti ama yürüyerek de gidebilirdi. Buradan bakılarak değerlendirilebilir. Hac ibadetinde önemli olan kişinin niyeti ve ibadeti yapma şeklidir. Onun ötesi kişisel yaklaşımlardır.”
‘Bu kadar aç varken olmaz’
* Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu:
“Yani İslam dünyası bu kadar perişanlık çekerken, açlık, hastalık, yoksulluk, sefalet içinde yaşayan bu kadar müslüman varken; Suudi Arabistan yetkililerin bu şekilde yaşaması haramdır. Kesinlikle tasvip etmiyorum. Zaten Suudi Arabistan’da bir çok lüks oteller var ve işadamları çok para kazanıyor. Bence lüks içinde yaşarken bir de hac farizasını bu tür lüks otellerde kalarak yerine getirmek 10 üzeri 10 haramdır. Türk hacıları lüks otellere gitmez. Bizde lüks hacı yoktur ama bunlara heves edenler çıkabilir. Türkiye’den hacca gidenler eğer zengin kişiler ise ülkede yoksulluğun önlenmesi için çaba harcamaları gerekir. Yoksulluğu önlemek hacca gitmekten çok daha önemlidir.”
‘Kabe’yi stadyuma çevirdiler’
* Prof. Dr. İlyas Çelebi
“Mimari olarak bakıldığı zaman zaten bu lüks oteller Kabe’yi boğmuşlar bir stadyuma çevirmişler. Mekke’ye giden bir insan adeta tepeden çim sahaya bakar gibi hisseder kendini. Bu ne Kabe’ye saygıyı ifade eder. Ne estetiktir ne de kutsala karşı saygılı bir davranıştır. Kutsala saygı açısından yapılan binaların tasvip edilecek hiç bir bir yanı yok. Kabe bu binaların yanında çok mütevazi ve boynu bükük bir tarihi eser olarak kalıyor. Hiç bir Müslümanın kabul edemeyeceği bir tarz orada gelişiyor. Dini boyutuna gelince ise bir Müslümanın elinde imkanı varsa ve varlık sahibiyse masraflarını karşılayarak hac ibadetini yapması gerekir.
Ancak İslam dünyasında çok derin bir sefalet çekilirken, hatta Mekke’de fakir insanları yollarda görerek bir müslümanın böyle kapitalist bir mantıkla ’benim malım var yerim’demesi hiç doğru değil. Peygamberimiz diyor ki ’komşusu açken kendi tok yatan bizden değildir’. Lüks hacca hukuki olarak bir engel yoktur ama takva açısından çok engel var.”
Mekke’ye 3 milyar dolarlık otel tartışma yarattı
Kabe’nin hemen yanında yükselen Clock Tower Royal Hotel’in 2010’da hizmete girmesi bekleniyor. Ancak otel, şimdiden Mekke’nin en çok tartışılan yapıları arasına girdi. 577 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek ikinci kulesi olacak otelde 1005 ultra lüks oda bulunuyor. Suitler 1200 metrekare, kral dairesi ise 3 bin 600 metrekare. Kral dairelerinin zemini altın kaplama. İçinde 76 asansör bulunan otelin yapımı için 3 milyar dolar harcandı
İlker AKGÜNGÖR/HABER MERKEZİ
ALINTIDIR...

M.KÜÇÜK Üye
Lütfen abuk subuk yorumlar yapmayalım.Bilisel ve akla yatkın yorumlar yazalım.
M.KÜÇÜK Üye
Her insanın elbette mali durumu bir değildir, parası olan insanların oturduğu ev,bindiği araba,yemek yediği lokanta, giydiği kıyafet farklı olabilir hatta olmalıda zaten. Nedeni ise Allah c.c imkan verdiği kuluna verdiği imkanları üzerinde görmek ister.Ama küresel krizin olduğuğu bir zamanda ve diğer islam ülkelerinde müslümanların çektiği bu kadar sıkıntıya rağmen böyle ultra lüks bir haç ne kadar doğru bana biraz abes geldi.Benim o kadar param olsa elbette gidip çadırda kalmam ama mütevazi bir otel de de bu iş olur diye düşünüyorum.
müslüm akpek Üye
Şu bir gerçekki Suudi Arabistanın Hac falan umurunda değil, her sene gelen hacıları Kaz yerine koyup ceplerini doldurma peşindeler, yukarıda dendiği gibi gerçekten Kabe'yi stadyuma çevirdiler, Osmanlının yaptığı kaleyi yıkıp yerine otel yaptı bunlar daha neyi tartışıyoruz.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
30 yıl önce insanlar çadırlarda konaklıyor ve tuvalte ihtiyaçlarını çok zor şartlarda yerine getiriyorlarmış.
Şimdi her tarafa otel yapılıyor, Kabenin etrafını kaplaması hoş olmasada temenni ederimki bir bukadar daha otel yapılsın.
Bu kadar lüks yerde kalınırmı ? parası varsa kalır kardeşim ... İnsanlar gecelik 10.000 dolara odalarda kalıyor, aynı gece 100,000 dolarları kumarlarda yiyor. Haa etik olarak bu kadar lüks dairelerde kalmak uygun değil ama kalanada, kalamaz kardeşim demek uygun değil.
müslüm akpek Üye
Adminim hac görevi, lüks içinde yapılmaz, bu bir ibadettir.
fsoyarik Üye
Sudilerin yaptıgı iki şey var birincisi insanların ihtiyaçlarını günün en modren teknigini kullanarak yapmak.ANCAK;
Bunu yapareken Beytullahın etragını boşaltıp yapılması lazım zira hz .ömer öyle yaptı mekkenin etrafındaki evleri yıkarak mekkenin sınırlarını alabildigine genişletti
Yüksek yüksek binalar yapması beytullaha saygısızlık zira allah resülünün bu konuda hadisleri var
Dagdaki çoban gelip yüksek binalar yapacak demişti. Sudi mütahiti olan adı sözde ŞEYH olan bu adamların çogu çobanlıktan gelme
Müslüm amminin dedigi gibi iman sahibi bir adam güzele sevdalı olur OSMANLI KALESİNİ yıkmaz peygamberimizin evini yıkamaz
allah bizi şu sudun çocuklarından kurtarıp çokdaha beytullaha islama insanlıga hizmet edecek demokrasi ile seçilecek sudi arabistan versin.Selamlar
xxhidayet Üye
İslam eminim hiç bir döneminde bu kadar yanlış anlaşılmamıştır. Lüks, israf adeta islamla 'ihtiyaç' bahanesiyle henhemal edilmeye çaılışılıyor.

Eyyy Allah Rasulü!...
Ey nebiler nebisi!..
Kalk ta bak Kabe'ne!.. Yatağı hasır olan Peygamber...
Kalkta bak ümmetine!!!...

Evet Admin kardeşim çamur, pislik içinde Hac farizasın yerine getirmek elbetteki hoş değil. Özelikle 1960 'lı yllardan itabaren Mekke'de yapılan düzenlemler yerinde.
Ancak; Mekke gibi kutsaliyatı tartışılmayacak bir mekanı ABD'nin kontrolünde Dubai'ye çevirmenin de akıl alır bir yönü yok.

Düzenleme adı altında Osmanlı Kalesi'ne yapılan tecavüz-düzenlemelerin tamamen 'Vahabi Hegomonyası-ABD Emperyalizmi' nin ortaklaşa giriştiği bir yıkımdan başka bir 'izm' le açıklamamak safdillik olur .

Devam edeceğim inşeallah....
admin
Yönetici
müslüm akpek;213268 wrote:Adminim hac görevi, lüks içinde yapılmaz, bu bir ibadettir.
Hac görevi maddi bir ibadettir ve parası olan yapar.
Bu kadar lüks olmaz derseniz o ayrı konu. Tabiki israf etmemek lazım.
admin
Yönetici
fsoyarik;213273 wrote:Sudilerin yaptıgı iki şey var birincisi insanların ihtiyaçlarını günün en modren teknigini kullanarak yapmak.ANCAK;
Bunu yapareken Beytullahın etragını boşaltıp yapılması lazım zira hz .ömer öyle yaptı mekkenin etrafındaki evleri yıkarak mekkenin sınırlarını alabildigine genişletti
Yüksek yüksek binalar yapması beytullaha saygısızlık zira allah resülünün bu konuda hadisleri var
Dagdaki çoban gelip yüksek binalar yapacak demişti. Sudi mütahiti olan adı sözde ŞEYH olan bu adamların çogu çobanlıktan gelme
Müslüm amminin dedigi gibi iman sahibi bir adam güzele sevdalı olur OSMANLI KALESİNİ yıkmaz peygamberimizin evini yıkamaz
allah bizi şu sudun çocuklarından kurtarıp çokdaha beytullaha islama insanlıga hizmet edecek demokrasi ile seçilecek sudi arabistan versin.Selamlar

Suudları tasvip ettiğim anlaşılmasın, onlarda biraz aşırıya kaçıyorlar fakat yaptıkları şeylerde haklılık paylarıda var. Yanlışlarıda yok değil.
Kale yıkmak bir yana ben olsam Osmanlı ravaklarınıda yıkarım ve iç alanı genişletirim.
Yeryüzünde Kabeden kutsal biryer daha yoktur,
Sonra Mescid-i AKSA
sonra Mescid-i Nebevi gelir,
sonrasında camilerde kutsaldır.
Geri kalan insan eliyle yapılmış yerlerin kutsallığı yoktur. Yok diye yıkılsınmı hayır ama artık zarar veriyorsa ve başka yolu yoksa yıkılsın tabi.
Hz. Peygamber S.av. in evinin yıkılması söz konusu değildir.
fsoyarik Üye
Estf sudileri tasvip etmediginizi biliyorum lakin sudilerin sahabe mezarları üstünde yaptıgı tahribatı bir bilseniz oturur aglarsınız
Mekke ve medinede uzun yıllar yaşayan çok tanıdıgım ve çevrem var oradan biliyorum
Peygamberimizin evinin aslını çok eskiden tamir edile edile geleni yıktılar yerine ev yaptılar amma aslı gitti.selamlar
admin
Yönetici
Değerli abim. Hassasiyeti tabiki anlıyorum.
Geçen akşam nasip oldu ve Eyyubel Ensari hazretlerinin kabri şeriflerini ziyaret edip bir Fatiha okudum. Asıl gözlerim orada doldu, üzüldüm dedim keşke yeri belli olmasaydı. Bayanlar tıkış tıkış doldurmuşlar orayı erkekler araya girmeye çalışıyor. Ortalık manevi ruhdan uzaklaşıp bir başka şekle bürünmüş... Sağa sola bağlanan bezler... dini duyguları maddi kazanca çevirenler.. Neyse konu bu değil.

O türbeler aynı şekilde kalsaydı her tarafa çapıt bağlanırdı. Mübareklerin maneviyatına bakınız, hala oraya nur yağıyor o havayı teneffüs ediniz. Biraz aşırıya kaçıyorlarsada bu milletleri dizginlemenin başka yolu yok görünüyor.

Efendimiz S.a.v. in evinin 1400 sene içerisinde tamir edilmesi, defalarca yıkılıp tekrar yapılmasıda gayet doğaldır.

Burada önemli ve kınanması gereken tek şey otellerin çok yakın olması ve devasa boyutlarla Kabe-i muazzamayı kuşatmış olmasıdır. Ben olsam Osmanlı ravakları dahil dışa doğru kendilerini yaptıkları dahil, otelleri 1000 mt dahil yıkar ve tam daire muazzam 4 katlı kalkarım namaz kılınan alanları ve dışardan daha girereken görülmeye başlayacak şekle getiririm. İnş.zamanlada olur.

Fakat şunuda belirteyim ki bu kadar milletin orada ibadet etmesi ve temizliğini yapması oturup kalkması vs leri ne rağmen her taraf tertemiz, halılara basmaya kıymıyorsun, hertarafta zemzem suları.. Dışarda wclere kadar 5cm doğal granit döşenmiş ve çölün ortasında sular gümbür gümbür akıyor bu kadar insan girip çıkmasına rağmen heran temizleniyor.
müslüm akpek Üye
Sayın adminin kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez, araplarda bütün bunları müslümanların yüzü suyu hürmetine yapmıyorlar, ceplerini doldurmak için yapıyorlar, benim gittiğim dönemlerde esnafın içinde öyle iğrenç şeylerle karşılaşmıştım ki şaşırırsınız, bence kabe arapların elinden alınıp müslümanların oluşturduğu bir konsorsiyoma devredilmeli, gelirlerde kabeye harcanmalı.
admin
Yönetici
Müslüm abi sen farkında değilsin ama oradaki esnafların hiç biri Suudi değildir.
Polisleride öyle
askerleride öyle
temizlik işcileride öyle vs.vs.

Tabiki maddi kazançta gözetilecek. Maddi gelir elde edilemeyen biryerden hizmet ve temizlik nasıl bekleyeceksiniz ? Gelenlerden toprak bastı parası, otel parası gibi paralar alınmazsa bu hizmeyler nasıl döner ? Suudi bütün masrafları karşılasın mı ? ama talep etmesin !
Bence yanlış. Zaten alınan paralarda o kadar astronomik değil. Hac farizası için söylüyorum.
Hac zamanı uçakla gideceksiniz
Hac zamanı otellerde kalacaksınız
Hac zamanı ek hizmetlerden yararlanacaksınız ve sanırım 2000 Euro vereceksiniz.
Bence çok değil. 650 eurosu zaten uçağa gidiyor.
coskun Üye
admin;213291 wrote: Geçen akşam nasip oldu ve Eyyubel Ensari hazretlerinin kabri şeriflerini ziyaret edip bir Fatiha okudum. Asıl gözlerim orada doldu, üzüldüm dedim keşke yeri belli olmasaydı. Bayanlar tıkış tıkış doldurmuşlar orayı erkekler araya girmeye çalışıyor. Ortalık manevi ruhdan uzaklaşıp bir başka şekle bürünmüş... Sağa sola bağlanan bezler... dini duyguları maddi kazanca çevirenler.. Neyse konu bu değil.

O türbeler aynı şekilde kalsaydı her tarafa çapıt bağlanırdı. Mübareklerin maneviyatına bakınız, hala oraya nur yağıyor o havayı teneffüs ediniz. Biraz aşırıya kaçıyorlarsada bu milletleri dizginlemenin başka yolu yok görünüyor.

Bediüzzamanın mezarının bilnmesini istememesinin ibr hikmeti de bu olsa gerek!

Kabe'nin etrafı hususunda ise gidenlerin anlattıklarına göre yer çok daralmış vaziyette. O kadar dar alan içinde milyonlarca insanın hac farizasını yerine getirmesi çok zor oluyor. Dolayısıyle kabenin etfaının genişletilmesi şarttır. yüksek binaların kabe'nin azametine gölge düşürmesini düşünmek safi kalbleri rahatsız etsede fetva noktasında bir sıkıntı olmadıgı kesindir.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim