Nizip.com
Üye ol
Dini İçerikli Konular

Sofi Kimdir?

Görüntülenme: …

Mustafa Bilici Üye
Çoğu insan zanneder ki sofilik çok ilim ve menkıbe bilmekle olur. Öyle değildir. Bunları bilmenin elbette faydası vardır ama esas olan bildikleriyle ahlâkını güzelleştirmektir. Sofi, mürşidinin kemalâtından aldığı ölçüde olgunlaşır, iyi olur. Allah Tealâ buyurur: “Erkek ve kadın mümin olarak kim iyi bir amel işlerse onu mutlaka güzel bir hayatla yaşatırız.” (Nahl, 97)

Şu halde Allah yolundaki sofinin yetişmişliğinin ölçüsü, terazisi vardır. Herkes kendini o terazide tartsın. Allah’ın ilminden, büyüklerin kemalâtından kendisinde ne kadar güzel sıfat ortaya çıktıysa iyidir. Güzel vasıflar oluşmamış, günahı hayrı karıştırmış ise aldanmıştır. Onun için “Yirmi senelik, otuz senelik sofiyim!” demekle olmaz.

Sofiliğe girdiğinde yüz çeşit günahın varken bunu otuza, yirmiye indirebildinse sofilik olur. “Kâmil şeyh buldum!” demekle de her şey hallolmaz. Böyle olsaydı peygamberlerin oğulları peygamber, gavsların oğulları hep gavs olması gerekirdi. Hatırlamak lazım, Nuh Aleyhisselam’ın oğlu Kenan babasının gemisine binmemiştir.

Allah, kâmil sofinin kemalâtını, yemeye, içmeye, çaya, sohbete, ilahiye değil, amel-i salihe, itaate bağlamıştır. Tasavvuf büyüklerinin söylediği gibi yeme, giyme, evlenme, barınma ihtiyaç oranında olursa dine uygundur. İslâm’ın hakikatine aykırı değildir. Bu dünya hazlarından uzak kalmak mümkün olsaydı, insan onları terketmeyi, faydalanmamayı fırsat bilirdi. Lakin insan, bedeninin gücünü, sıhhatini korumaya muhtaçtır.

İnsan, yemekle, içmekle, uyumakla sıhhat kazanır. Bedene iyi bakılırsa Allah’a itaat ve ibadetini de güzel yapar. Beden tıpkı bir binek gibidir. Bakılmaz, harap bırakılırsa dünyaya da ahirete de yaramaz. İslâm’a uygun şekilde yemek içmek, evlenmek, barınmak makbuldur. İslâmî ölçülere uymazsa vebal olur.

Kişinin kendisini ilgilendirmeyen işlerden, mevzulardan uzaklaşması da güzel müslüman oluşundandır. Kendisini ilgilndirmeyen boş meselelerle ömrünü tüketenler ziyan içindendir. Kendisini ilgilendiren İslâm hükümlerine göre hayatını tanzim etmesi gerekir.

Müslüman, aile hukukuna bu hükümlere göre dikkat eder. Rızkını kazanması, kimseye muhtaç olmaması onun en büyük saadetidir. Muhtaç olanlara yardım etmek ise müminin yapacağı en güzel işlerden biridir.

Sofi iyi bilmelidir ki, işin esası yaratılışımızdaki nefsi terakki ettirmektir. Eğer nefsler terakki etmeseydi Allah bizi bununla mükellef kılmazdı. Nefsi terakki ettirmek, nefs-i emmareden levvameye, mülhimeye vs. geçmekle olur.

Nefs, evin kirliliği gibi süpürgeyle temizlenmez. Nefsin sıfatlarını değiştirmek gerekir. İnsan nefsini güzel ahlâk, ibadet ve taat ile temizlerse terakki eder. Nefs, yaratıldığı sıfatla kendi haline bırakılırsa ahsen-i takvim (en güzel yaratılış) sırrından uzaklaşır, esfel-i sâfilîne (aşağılar aşağısına) düşer.

Allah Tealâ buyuruyor: “... Bir toplum kendilerinde bulunan özellikleri değiştirinceye kadar, Allah onlarda bulunanı değiştirmez. Allah bir topluma kötülük diledi mi, artık onun için geri çevrilme diye bir şey yoktur. ...” (Ra’d, 11)

Bunun gibi, insan kötü ve çirkin hallerini değiştirip Allah’ın rızasına uygun hale getirmedikçe sofi olmaz. Kalb-i selime ulaşmanın birinci yolu da gayret etmektir. Dinini kendi aklına göre değil, ilmihal kitaplarında alimlerin bildirdiği gibi yaşayıp, tasavvuf ilminin de usullerine göre vazifelerini yerine getirmektir.

Mehmet ILDIRAR • 126. Sayı

Sofi Kimdir?
m altay Üye
ellerine sağlık çok güzel bir metin
içindeki bilgiler boş değil
müslüm akpek Üye
Ben istesem sofi olabilirmiyim, yaşım elli ama??
Ramazan Tarhan Üye
Mustafa ilk önce Sofi ile Sufi'yi birbirinden ayırt etmek gerekir.Sofi,tasavvuf ile uğraşan kişiye verilen addır.Yani tasavvuf müziği icra eden kişiye de sofi denilir.Dergah ve misafirlerine hizmet eden kişiye de sofi denilir..Sufi ise katıksız saf iman eden kişidir.İmanın üç merhalesi vardır..Kur'an-ı Kerim'de Maun suresinde geçen ilmel yakin-aynel yakin ve hakkal yekin mertebeleri imanın başlıca ölçütleridir.İlmal yakin bilgi olarak iman etmektir.Yani dil ile söylemektir.Yan duyulan ve ögrenilene göre akledip tamam kabul ettim ve iman ettim manasındaki imandır.Aynal yakin ise görerek iman etmektir.Şahid olmaktır.Akıl ve bilgi ile tamamlanan iman görme ile daha da yüksek bir seviyeye ulaşır.Hakkal yekin ise tadarak iman etmektir.Yani imanın en üst kademesidir.Basit bir örnek vererek bunu izah edebiliriz.Mesela hayatında hiç ateş görmeyen bir insana ateşin varlığını anlatın.O insan ikna olur ve ateşin varlığını kabul ederse ilmal yakin seviyesinde imana sahip olur.Daha sonra o insanın yanında ateş yakarak bizat alev ve dumanları gösterirseniz o insan hakkal yakin bir şekilde ateşi görmüş olur.Yani görerek inandığı şey daha da kuvvet kazanır..Bir de bu ateş neyin nesidir deyip merak ederse eline aldığı bir köz ile o ateşin tadına baktığında işte bu da hakkal yakin imandır..Tıpkı cehennem ateşine duyulan iman gibi..İşte Sufi demek Hakkal yakin mertebesinde iman eden kişidir.Katıksız ve saf..duru ve temiz bir şekilde.Gelelim Müslüm AKPEK'in sorusuna..Bence onun imanı henüz ilmal yakin mertebesindedir.Hatta bazen bunda bile tereddütlere düşmektedir.Ama neden olmasın..aynal yakin ve sonra da hakkal yakine ulaşıp sufi olabilir...Ama asla sofi olamaz..Çünkü o sofileri sevmez..ben de pek sevmem...
dervisdörtbudak Üye
müslüm akpek;200918 wrote:Ben istesem sofi olabilirmiyim, yaşım elli ama??
Yaşın önemi yokta, bu kafadan! seninki zor müslüm abi.:)
xxhidayet Üye
Suf...sufi...Sofi....??? (Kelime manası esas alınarak..)
SUF kelime itibariyle yünlü demek olup eskiden yünlü elbise giymek tevazu işareti sayılırdı.Çünkü bugünkü gibi apre ve fiksaj işlemleri ile yünü yumuşatma imkanı olmadığından yünlü elbiseler insan vücudunu tahriş eder,pamuklu ve ipekliler kadar rahatlık vermezdi.Sufiler Hz. MUSA as. nın yünlü giydiği rivayetleri esas alınarak suf giymeyi adet olarak benimsemişlerdi.Zira İbn Mesudun rivayetine göre Hz.PEYGAMBER(SAV) buyurmuştur ki:”MUSA RABBINA mülaki olup O-nunla konuştuğunda üzerindeki elbisesi,cübbesi pantolonu ve başlığı hep yündendi.(tırmizi-libas-10)
RABBİYLE mülaki olmaya gitmiş büyük bir peygamberin yün libas giyme geleneği HZ PEYGAMBER(SAV) ve ashabında da devam etmiş,abid ve zahid kimselerin geleneksel kisvesi haline gelmiştir.Hatta bu yüzden hicri ikinci asırdan itibaren abidler yünlü giyen manasına gelen “sufi” lakabıyla anılmış ilimlerine de aynı kökten tasavvuf denilmiştir.

Kelime yapısı itibariyle incelediğimiz suf,sufi ya da sofi mufhumu Kur-an da geçmemekle birlikte anlatılmak istenen Kur-an da övülen takva sahibi kişiler için kullanılmaktadır.taklit ehli olmayan velilere ve velayetinde yüksek kemalat seviyesine ulaşanlara sufi denir; çünkü bu kelimenin çok geniş ve yüksek bir manası vardır.Zira manası sözlerle değil yaşamla anlaşılacak ölçüdedir.
İmam Kuşeyri ks. : “bu isim halleri ve yolları meşhur veliler topluluğuna verilmiş bir lakaptır” (Kuşeyri-risale-2-550)buyurmuştur.
Tasavvuf terbiyesinde bir mürşit elinde manevi terbiyesini tamamlayan ve takvaya ulaşıp olgun mümin olan kişiye veli ya da sufi denir.
Sühreverdi(ksa.) “Kur-an-ı Kerimde sufi ismi yoktur.Ancak bunun yerine mukarrebun kelimesi kullanılmıştır.(suhreverdi-gerçek tasavvuf-16)
Sonuç itibariyle takva sahibi olabilmek (muttaki) ve ALLAH-u TEALAYI bilmek (marifetullah) için tasavvuf yoluna girenlere halk “sufi” veya yaygın tabiriyle “sofi” demişlerdir.Lakin bu isimler mecazidir;hakiki manasında değildir.Çünkü “sufi” ismi terbiye işinin başında olanlara değil,sonunda olanlara ve Kur-an-ı Hakimin ifadesiyle “muttaki” sıfatını alan kamil Müslümanlara verilen isimdir.
xxhidayet Üye
müslüm akpek;200918 wrote:Ben istesem sofi olabilirmiyim, yaşım elli ama??

Cevabı alabildin mi abicim..?!!:D
Ramazan Tarhan Üye
dervisdörtbudak;200925 wrote:Yaşın önemi yokta, bu kafadan! seninki zor müslüm abi.:)

derviş kafa derken :)))
dervisdörtbudak Üye
Arkasına ünlem koydum. kim ne anlar orasını bilmem:)
müslüm akpek Üye
Benim sufi yada sofi olabilmem için kırk fırın ekmek yemem gerektiğini kendimde biliyorum, bu sorunun amacı kendini sufi yada sofi görenlerin biraz daha düşünmelerini sağlamaktı, hepiniz sağolun varolun.
xxhidayet Üye
müslüm akpek;200933 wrote:Benim sufi yada sofi olabilmem için kırk fırın ekmek yemem gerektiğini kendimde biliyorum, bu sorunun amacı kendini sufi yada sofi görenlerin biraz daha düşünmelerini sağlamaktı, hepiniz sağolun varolun.

O nasıl söz abicim; Rab'bim ancak ve ancak amellerimize ve kalbimize bakar... :)
müslüm akpek Üye
Yok ya nerde benim sofi mofi olmam, mümkün değil.
Ramazan Tarhan Üye
müslüm akpek;200946 wrote:Yok ya nerde benim sofi mofi olmam, mümkün değil.

Bence kapasite var sende.Zaten bu erdemlik sufi olabilirligin almetidir.Hem gizli sufi de olabilirsin...ben bi sürü gizli chp li sufi tanıyorum.. :)
müslüm akpek Üye
Ver gazı heheeee.
xxhidayet Üye
müslüm akpek;200946 wrote:Yok ya nerde benim sofi mofi olmam, mümkün değil.

Bişr-i Hafi (r.alyh.) Hazretlerinin hayatını okumanızı tavsiye ederim...:)
mehmet karakaş Üye
dervisdörtbudak;200925 wrote:Yaşın önemi yokta, bu kafadan! seninki zor müslüm abi.:)

Ektrirsedemi olmaz:)
müslüm akpek Üye
mehmet karakaş;200961 wrote:Ektrirsedemi olmaz:)
Asla ektirmem.
benbaskan Üye
neden ektirmiyon abi yoksa karizma mı gider...:)
müslüm akpek Üye
Durun yahu yine konu yoldan çıktı.
M.KÜÇÜK Üye
Bu sitede bir konu en fazla 10. mesajdan sonra, veleddalin amin.
müslüm akpek Üye
MENES;201046 wrote:Bu sitede bir konu en fazla 10. mesajdan sonra, veleddalin amin.
Senden sofimi sufimi olurmu acaba.
HMERMER Üye
ALLAH cc razı olsun güzel bir yazıydı epey şeyler istifade ettik sagol mustafa
Rabbim bizleri sevdiği kullarla,razı olduğu kullarla ,tabii olduğumuz güzel insanlarla haşretsin..amin
vedatakkas Üye
Ramazan Tarhan;200950 wrote:Bence kapasite var sende.Zaten bu erdemlik sufi olabilirligin almetidir.Hem gizli sufi de olabilirsin...ben bi sürü gizli chp li sufi tanıyorum.. :)
Ramazan sufi olmak için her hangi bir partiye üye olmak mı gerekiyor:D
xxhidayet Üye
Şimdi konu neydi?... Sufilik miydi?.. yoksa Müslüm abinin kelimiydi??.. Ben yine kaçırdım...??!!..:)
müslüm akpek Üye
Sufide neymiş biz burada sofiliği tartışıyoruz, benim kelim değil.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim