Şuan da,Nizip'te mevcud bulunan, gerek hastaneler gerekse sağlık kurumlarında,tifo,dizanteri v.b gibi hastalıklardan, tedavi gören ve hastanelerde yatan, bilhassa çocuk hasta ve yetişkin hasta sayısı, azımsanmayacak kadar çok. Bunun sebebi bana göre en başta içme suyu ve iyice yıkanmadan veya hiç yıkanmadan tüketilen sebze ve meyvalardır. Musluktan akan içme suları tahlile gönderilemezmi? Malum önümüz yaz;Dahada çok hastalıklara davetiye çıkarmadan, bunun sebebi araştırılmalı; Eğerki, sorun içme suyundan kaynaklanıyorsa;Bunun bir an önce hal ve çaresine bakılmalı; Yok halkımızdan kaynaklanıyor isede, halkımız bu konuda bilinçlendirilmeli, diye düşünüyorum.
malum mustafa düşüncemi yazayım gerçektende sulardan dolayı sebze ve meyvelerden kesinlikle değildir güzel konu ve paylaaşım olmuş emeğine sağlık selametle
şükrü çiftçi;197318 wrote:malum mustafa düşüncemi yazayım gerçektende sulardan dolayı sebze ve meyvelerden kesinlikle değildir güzel konu ve paylaşım olmuş emeğine sağlık selametle
Bencede, büyük bir olasılıkla sulardan kaynaklanıyor; Ama bunun yanında, yıkanmadan tüketilen sebze ve meyvaların da sözünü etmiş olduğum hastalıklarda etkisi var diye düşünüyorum.
Mustafa arkadaşım haklı olarak şu yaz aylarında çok önemli bir konuya parmak basmış, teşekkür ediyor ve konuyu biraz açmak istiyorum.
Salgın hastalıklar Nizip çayındaki sularla sulanan sebzelerle olabileceği gibi, şehir içme sularından da olma ihtimali yüksektir. Bu kadar geniş bir içme suyu ağında, kaçaklar olması, sızmalar olması, yabancı atıkların karışması normal olmasada, doğaldır. Maalesef ilçemizdede bu tür sorunlar var.
Hiç bu etkenler olmasa bile böyle geniş bir ağ içerisine suyun günlerce beklemesinden ve havanın sıcak gitmesinden dolayı boru içerisinde bakterilerin oluşması ve muazzam şekilde üremeleri kaçınılmazdır.
Belkız arıtma tesisinden çıkan su, bir şaşal su kalitesindedir. Ph oranı Fırat suyu olduğu için yüksekse de, mineral bakımından son derece zengin, kireç oranı normal seviyelerdedir. Bakteri ve zararlı organik ve inorganikler bakımından ilk çıkış anında sıfır seviyelerdedir. Uzun mesafede maalesef karışımlar oluyor. Konunun içinde olduğum için biliyorum ki su işletme arıza ekibindeki arkadaşlar bazan 24 saat uyku uyumadan hizmet yaptıklarını da görüyorum. Yani devamlı kaçak ve patlakları tespit edip tamir etme çabasındalar. Gözden kaçanlar ilede temiz suyun kirlenmesi kaçınılmaz oluyor.
Bununla birlikte borular tertemiz, hiç sızıntısız evimize gelse bile yukarıdaki ve aşağıdaki depolarımızın bakımını yapmadığımız, periyodik klorlamasını yapmadığımız için suyumuz yine kirleniyor, birkaç gün bekleyincede bakteri patlaması yaşanıyor. Hangimiz depolarımızın bakımını yapıyoruz ?! tekrar hatırlatmak isterim.
İçme suyu Nizip te biraz geniş bir anlam ifade ediyor.
Bu yüzden bu konuda ciddi bir çalışma istatistik gerektiriyor.
Şehir şebekesinde suyunda sanki bir problem yok gibi.
Hasta olanlar
ya köy yada kenar semtler
Bu yüzden içme suyu yerine
içtiğimiz suları analiz ettirsek ve bu konuda çalışsak daha iyi olur.
Kuyular ve kenar mahallerin suyu daha sık analiz edilmeli bence.
yaz mevsiminde bu tür hastalıklarda artış mutlaka olur..nizip şehir şebekesi bildigim kadarı ile çok eski..ben son 15 yılda hiç şebeke yenileme çalısması görmedim..hala ilk kurulan şebekeden gelen suyu içiyoruz..bence yeni şebeke çalışması yapılması lazım ama..buda çok zehmatli ve maddi olarak baya bi yüklü miktar tutar...
bende daha su ile ilgili bir konu açacaktım..
son 2 haftadır içme sularında bir tat degişikligi var. belediyemizden acilen mahallelerde akan sularına bakmalarını istiyoruz...
felsefefe;197379 wrote:İçme suyu Nizip te biraz geniş bir anlam ifade ediyor.
Bu yüzden bu konuda ciddi bir çalışma istatistik gerektiriyor.
Şehir şebekesinde suyunda sanki bir problem yok gibi.
Hasta olanlar
ya köy yada kenar semtler
Bu yüzden içme suyu yerine
içtiğimiz suları analiz ettirsek ve bu konuda çalışsak daha iyi olur.
Kuyular ve kenar mahallerin suyu analiz edilmeli bence.
Köy veya Kenar mahalle yorumunuza katılmıyorum Osman abi yakın çevremden biliyorum doğma büyüme apartmanda ve şehir merkezinde oturmuş tifodan hasta insanlar var.
ben evde hazır su içiyom işyerinde ise normal şebeke suyu içiyoruz ama hiçbir sorun yok o sizin yediğiniz meyve sebzelerdendir iyi yıkayın hatta bir kabın içine su ile sirke döküp bekletin
Mustafa KANAL;197374 wrote:Sen, tabi bulabilirsen pınardan suyunu iç. Nizipte maalesef su içecek pınar kalmadı;Culluğun pınarı bile yok oldu. Biz Ademoğullarının sayesinde.
taşbaş ta bir pınar var suyu biraz acı ama sağlıklı birde birecik barajının yakınlarında var onun suyu daha souk ve güzel
Bence Nizip te şöyle bir dolaşıp, gıda maddesi satan yerlerin pisliğine bir bakın, kasap ve fırınların içinde sinek ve pislikten girilmiyor, adamlar temizlik nedir bilmiyorlar, kebapçılarda hiçbir hijyen yok, tuvalete gidip elini yılamadan eldivensiz iş yapan bir çok kebapçı var, belediyenin bu konudaki denetimleri ve ilaçlamaları çok yetersiz.
Ben Nizip'e gelene kadar her yer tertemiz olsun. Heheeee
selamun aleykum şimdi arkadas lar sorun ne kadar da içme suları olsada tabiki büyük sehirlere göre. bizim nizip sebeke suları cok temiz ve saglıklıdır . ama tabiki sizinde bildiginiz gibi sebeke sularında ilaçlar vardır bu konuda halkımızı bilinclendirmeliyiz normal sebeke suları içilmeden önce en az iki saat dinletilmelidir . herkesi bu konuda bilinclendirsek iyi olur .
müslüm akpek;197485 wrote:Bence Nizip te şöyle bir dolaşıp, gıda maddesi satan yerlerin pisliğine bir bakın, kasap ve fırınların içinde sinek ve pislikten girilmiyor, adamlar temizlik nedir bilmiyorlar, kebapçılarda hiçbir hijyen yok, tuvalete gidip elini yılamadan eldivensiz iş yapan bir çok kebapçı var, belediyenin bu konudaki denetimleri ve ilaçlamaları çok yetersiz.
Ben Nizip'e gelene kadar her yer tertemiz olsun. Heheeee
müslüm abi cok haklısın sonuna kadar haklısın . ama belediyenin eksiklikleri bunlarla sınır lı degil tabiri caiz, ise nizipe babayigit bir belediye baskanı gelmesi lazim dısardan adam mı getirelim napalim :D
müslüm akpek;197485 wrote:Bence Nizip te şöyle bir dolaşıp, gıda maddesi satan yerlerin pisliğine bir bakın, kasap ve fırınların içinde sinek ve pislikten girilmiyor, adamlar temizlik nedir bilmiyorlar, kebapçılarda hiçbir hijyen yok, tuvalete gidip elini yıkamadan eldivensiz iş yapan bir çok kebapçı var, belediyenin bu konudaki denetimleri ve ilaçlamaları çok yetersiz.
Yav Müslüm abi senin dilin ne söylüyor.Bu çok ağır bir itham ha.:)