Nizip.com
Üye ol
Tarım ve Sanayi Konuları

Barak sulama (uygulama hataları)

Görüntülenme: …

Kasım Böler Üye
Sulama projesinin uygulanması esnasında olmaması gereken uygulama hataları...

Konuyla ilgili görüştüğümüz DSİ yetkilileri proje bitiminde test yapmadan işi teslim almayacaklarını bu tür hataların sorumluluğunun işveren olarak DSİ değil de yüklenici (müteahhit) firmanın olduğunu tam anlamıyla eksiksiz ve hatasız olarak projeyi teslim alacaklarını aksi halde yüklenici firmanın hakediş ve ödemelerinin yapılmayacağını ifade ettiler.

Ancak böyle büyük bir projede (tesadüfen) görüntülenen bu hatalar iş bitiminde gözden kaçabilir veya test anında hata vermeyebilir ileriki yıllarada büyük su kayıpları ve tıkanmalar yaşanabilir, o tarihte yüklenici firmanın hala faaliyette olacağını kim garanti edebilir v.s v.s

(Teknik bir konu) sözleşmede çok bağlayıcı maddeler olabilir yani DSİ her şartta vatandaşın hakkını arayacak şekilde bir sözleşme imzalamış olsa bile bu hataların görmezden gelinmesi DSİ'nin ifadesi ile "biz iş bitiminde bakarız" ifadesi bana çok doğru ve mantıklı gelmedi,

1995 yılında ihale edilen aynı yıl içerisinde ihalesi tamamlanıp çalışmalara başlanan bu proje 1999 yılında sözleşmeye göre bitirilmesi planlanmış ancak çeşitli sebebler ile süre uzatımlı iş bitirme tarihi 2011 yılı olarak tekrar revize edilmiş...

Geçen 14 yıl içerisinde fiziki gerçekleşme %65 civarında kalan 2 yıl içerisinde %35 lik kısmın biteceğini düşünmek bana göre mantıklı değil üstelik bu tür hatalar varken...
servet BÜYÜKTEKE Üye
Ülkemiz de yanlış sulama konusunda canımız çok yandı. Yanmaya devam edecek galiba yanlış sulama yüzünde Konyada bir Baraj yok olmuştu yanlış hatırlamıyorsam araziler bu yüzden kuraklıktan çatlama tehlikeleri geçiriyor işin uzmanı olması gerekenler bu tür hatlar yaparsalar varın geri kalanı siz düşünün bu konuda duyarlık gösteren Kasım BÖLER' e teşekür ederim.Su kıymetli bakın Nizip de bir gün sular kesildi hepimiz dert yanıyoruz .Suyun kıymetini bilelim..
müslüm akpek Üye
Kasım bey sizi kutlarım, bu işin peşinide bırakmayacağınıza inanıyorum, üstü kapanmadan bırakılan boruların zamanla deforme olacağı kesin, zaten çatlamalarda başlamış, bence hem malzemenin kalitesini hemde işçiliğinin acil olarak incelenmesi gerekiyor, DSİ acilen bir müfettiş grubuyla bu incelemelere başlamalı yoksa iş işten geçecek.
mehmet karakaş Üye
Bu proje ilçemiz açısından hayati önem taşıyor.Hayata geçerse çok büyük değişim olur.İnşallah aksaklılar bir an önce giderilir.
fsoyarik Üye
Kasım kardeşim çok teşekkürler ancak bunu sidiye kaydedip bir adet nizip kaymakamlıgına ve Gaziantep valiligine gönderseniz çok hoş olur,zira bu bir delil oldu saklamak suç sayılır.selamlar
Kasım Böler Üye
fsoyarik;194638 wrote:Kasım kardeşim çok teşekkürler ancak bunu sidiye kaydedip bir adet nizip kaymakamlıgına ve Gaziantep valiligine gönderseniz çok hoş olur,zira bu bir delil oldu saklamak suç sayılır.selamlar
Fatih abi bazı konuları çok alenen yazıp çizemiyoruz...

Bu görüntülerden inanın ki ilgili olan hemen herkesin haberi var, Tv deki programda bu görüntüler yayınlanmadı..! ben programın sunucusu olarak çok üzüldüm, sıradan basit bir program oldu değinmemiz gereken konulara istediğimiz gibi değinemedik..?

Bu konuları gündeme getirmemek bana göre vebaldir, en azından burada yayınlayarak kamuoyunu bilgilendirmek gereği hissettim, akşamki programı izleyenler çiftçilerimizin durumlarını görmüşlerdir...

Kuraklı öncesinde dönüm başına 250-300 kg arpa hasat eden çiftçi son üç yıldır 60-100 kg arpa hasat ediyor geçen yıl tarlalarına biçerdöver bile sokmadılar, konu bu kadar önemli iken masa başında oturup şöyle olacak böyle olacak demek abestir,

Kim ne derse desin ülkemiz tarım ülkesidir, özelliklede bölgemizde tarım birinci dereceden geçim kaynağıdır sanayi tesislerimizinde büyük çoğunlu tarıma dayalıdır,

Kuraklık tarım için bir risktir yağmura dayalı yapılan tarım her zaman bu riski göze alır ancak bizim bu riski büyük oranda ortadan kaldırabilecek imkanlarımız var. Bu imkanları gereği gibi kullanmamak veya kullanamamak bizim yumuşak karnımızdır bu sorumluluğu üstlenen her kim olursa olsun elini taşın altına koymak zorundadır burada Milletvekilimiz Sn. Mehmet SARI başta olmak üzere hepimizin üzerine düşen görevler vardır 3 yada 5 yıl sonra şu anda her yıl yeni bir ümitle toprağını işleyen çiftçiler olmayabilir borçlarından dolayı arazileri çeşitli şekillerde ellerinden çıktığı zaman bu sulama devreye girdiğinde iş işten geçmiş olur.

Gerek yüklenici firma gerekse DSİ ödenek sorunu olmadığı ifade ediyor zaten proje GAP eylem planına dahil edildi bundan sonra ödenek ile ilgili hiç bir sorun olmaz ancak buna rağmen proje randımanlı işlemiyor yapılan işlerdeki aksaklıklarda işte ortada.

Bizim gerek siyasi gerek bürokratlarla bir alıp veremediğimiz yok devletle her zaman barışık ve uyum içinde olmak durumundayız ancak eksik ve aksak işleri söylediğimizde ilgililer bize tavır alıyorlar, konuşmak istemiyorlar bir kısmıda tüm bunların polemik ve şovdan ibaret olduğunu iddia ediyor halbuki her şey ortada tek yapılması gereken ciddi manada denetlemek ve köylünün çiftçinin durumunu yerinde görmek.

Benim yazdığım bu yazı emin olun çok iyimser yapıcı hislerle yazılmıştır, detaya girdiğimizde o kadar çok hata varki işin içinden çıkmak çok zor devenin boynu misali...

Not: Sulama projesi kapsamındaki tarım arazileri ile benim hiç bir alakam yoktur o bölgede sulamadan istifade edecek arazimde bulunmamaktadır,
Kasım Böler Üye
Sulama yapılmış bir buğday tarlası
Resim kaynağı

Resim kaynağı

Bu alttaki fotoğrafta sulama yapılan buğday tarlasının hemen bitişinde çalışan bir biçerdöveri görüyorsunuz aynı tarihte ekilmiş biri sulanmış diğer normal şartlarda yetişmiş...

Normal şartlarda yetişen buğdaydan dönüme yaklaşık dönümden 100 kg verim alındı,
Sulunan yerde ise henüz hasad yapılmadı ama 500 kg ve üstü bekleniyor...
benbaskan Üye
yazık trilyonlarca para ve onca emek bu şekildemi olmalı yazıklar olsun...
servet BÜYÜKTEKE Üye
sulama projesi hayata gecerse nizip için çok güzel bir olay yok böyle devam eder bir kaç yıl sonrada iş rafa kaldırılırsa nizip e büyük kayıp olur.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim