Nizip.com
Üye ol
Genç Muhabbet

Ifade Ozgurlugu

Görüntülenme: …

YusufSerce Üye
Sevgili hemsehrilerim ve Nizip'imizin misafir hemsehrilerimiz,

Konusurken soylediklerimize inanmaktan ziyade muhatabimizdan onay bekledigimizi biliyor musunuz? Peki kullandigimiz kelimeler ve kurdugumuz cumlelerle asil anlatmak istedigimiz maksadi kastetmedigimizi? Ya birbirimizle konustugumuz dilin aslinda muhim olmayip zaten sozsuz jestlerle anlastigimizi ve bu jestlere kendimiz anlam yukledigimizi? Iste 'ifade ozgurlugunu' degerlendirirken bu suallere verdiginiz cevaplari dikkate aliniz. Hatta iletisim kurarken bile, neden olmasin? Gelin isterseniz konuyu evrensel olarak yayip daha genis perspektifte ele alalim.

Birkac defa zikretmisimdir, 'alafranga islere alaturka cozumler bulmaya calisirsak bundan cozumden ziyade sorunlar cikar' diye. Oncelikle sunu bilmemiz gerek, Dogu ve Bati dusuncesi temelde taban tabana zit, biri digerinin 'antitezidir' aslinda. Bati 'analetik' Dogu ise 'sentezcidir'. Ve bizim ozellikle 'Tanzimattan' bu tarafa 'ifade ozgurlugune' bakisimiz da daha ziyade Bati menseilidir velhasil. Bizde olan 'kabul, kanaat, kemal, itaat, teslimiyet ve istibdad' gibi kavram ve elbet erdem sunulan olgular, Batida yerini 'sorgulama, tenkit, inceleme ve degerlendirmeye' birakir ornegin. Bizde 'buyuge saygidan' basliyan kabul zinciri aile, toplum, ileri gelenler ve nihayet genel kultur teslimiyetine varir. Batida tersine toplumdan bireye inilir. Bizde 'susmak erdemdir' Batida konusmak elzemdir. Binanialeyh, bizde 'tartisma ve fikir beyani' ya yoktur ya da mahdud sinirlara hapsolunur. Ancak siirlerde, hicivlerde, taslamalarda gosterir kendini mesela. Kisi eger bati tarzi 'yaklasim ve tartismalarla' karsilasirsa once sasirir, sonra telasa duser ve hatta bu bir noktadan sonra 'ofkeye' donusebilir. Cunku zihni yapisina sifreli bellek herne kadar yuzeysel olarak 'tartismaya ve karsit fikirlere de acigim' dese yine karsidan kendisinin fikrinin 'kabulunu' bekler suuraltinda iste. Fikirlerin 'uyusmadigi' veya itirazlarin artmasi 'ozune yabanci' oldugundan kendisini rahatsiz eder, kisiligine saldiri, tehdit algilar ve bi sekilde mudahale/tepki azmine girer.

Bati dusuncesinde ise tam tersine tartisma 'aleni hakaretlere' bile vardirilsa sonucda 'fikir beyanindan' ote gidilmeyecegi temelinde hicbir sey olmamis gibi hayata devam edilir. Karsidan kabul beklenmez. Maksat sadece dusuncesini ortaya koymaktir bir nevi icini dokmektir cunku. Misal, Amerikan secim surecinde adaylar secim anina dek herturlu ithamlarla birbirini yipratmaya calisirken secim sonucundan hemen sonra birbirlerini korumaya baslar, birbirleri aleyhine taraftarlarinca bile soylenen en ufak soze dahi izin vermezler.

Iste bizim genel durumumuz ve nizip.com icin de soylediklerimizde bati menseili 'tartisma kulturu' ongurulunce kabul ettirmekten ya da kabullenmelerden siyrilip sadece 'fikir beyani' oldugunu dusunmemiz gerekir.

Su yazdiklarimi dahi savunur ya da reddedebilirsiniz. En olmadik sekilde elestirir ya da goklere cikarirsiniz. Ya gecmise dayali insanlari yuceltir medhiyelerle yine 'teslimiyeti' savunur ya da yerden yere vurabilirsiniz. Ve fakat karsinin da cevap verecegini goze almaniz dogru olur kanisindayim.

Sonuc olarak, 'ifade ozgurlugu' Bati'da 'siddete donusmedigi' muddetce sinirsizdir. Ki bence de oyle olmalidir. Tabii siz aslinda yine 'ifade ozgurlugu' altinda bunu da reddebilirsiniz.

Umarim 'ifade ozgurlugunu' ve sitede ve genel manada 'doguda' yasananlari anlamaniza yardimci olabilmisimdir.

Bu cihetle daha guzel 'fikir teatileri' temennisiyle....
müslüm akpek Üye
Güzel bir analiz olmuş ancak, anlattığınız doğu batı fikir alış verişindeki farklılığı nasıl gidereceğiz, eğer sizin söyledikleriniz doğruysa, doğu ile batı birbirini nasıl anlayacak yada anlatacak, bunun çaresi bulunmazsa ortak nokta ve ortak payda olmayacaktır ki buda çok vahim sonuçlar doğurabilir.
fsoyarik Üye
Yusuf bey yazınızı yanlış anlamamak için bir çok kez okudum, yorumunuz çok güzel ancak;
" Sonuc olarak, 'ifade ozgurlugu' Bati'da 'siddete donusmedigi' muddetce sinirsizdir. Ki bence de oyle olmalidir" bu ifadenize malesef katılamıyorum.
ifadesi ile batı ile dogu arasındaki inanç ve devlet kültürü yine içtimai nizam açısından ele alırsanız adamlar kendi peygamberlerine akla ve edebe ters sözler söyleyip küfür ediyorlar bunuda demokrasi olarak lanse etmeleri sizce ne kadar dogru?
Bizde bu hareketin karşılıgı KÜFÜRDÜR allah korusun insan imanından olur pek tabiki temel esaslarımız degişik Kapitalizmin üzerine hiç bir zaman inanç ve kültür degerlerini yerleştiremessiniz bu sosyolojik olarak mümkün degil zaten ancak batı nasılki belli degerlerini belli metaryeller karşılıgında yitirdiyse doguda dünya ile ahiret arasındaki islami düşünce ve yaşantıyı algılayamamış veya çok güzel bir ifade ile Peygamberimizi be getirdig,i dini ögrenememniş.
İslamla demokrasi ikiz kardeş gibidir bunu her alanda peygamberimizin her yaşantısında konuşabiliriz,yine devlet kültürü dedigimiz törelerimizde böyledir.yanlış olan insanların gelenekleri dinin yerini almış malesef gelenekler gelişen dünya ile toplum kültürü arasında gider gelir asra ayak uyduramazsanızda bunun adı YOBAZLIK VFE GERİCİLİK olarak atfedilir.
Kısa ve öz olarak şunu demek isterim Bu gün Amerikada ibadet olarak degil düşünce ve sosyal açıdan yüzde elli İslam yaşanmakta bizde yüzde bir bile degil
Ha! Şunuda özellikle belirteyim DİN GÜZEL AHLAKTIR unutulmasın.Selamlar
YusufSerce Üye
müslüm akpek;191357 wrote:Güzel bir analiz olmuş ancak, anlattığınız doğu batı fikir alış verişindeki farklılığı nasıl gidereceğiz, eğer sizin söyledikleriniz doğruysa, doğu ile batı birbirini nasıl anlayacak yada anlatacak, bunun çaresi bulunmazsa ortak nokta ve ortak payda olmayacaktır ki buda çok vahim sonuçlar doğurabilir.

Muslum bey abimiz, konuyu yaymak istemiyorum cunku dediginiz gibi 'sayfalar yetmez'. Asil maksadim yine dediginiz gibi 'analizdir'. Tekrarliyacak olursak, eger 'tartismayi' goze aliyorsak bunun ozelliklerini nasilligini niteligini izaha calistim. Cunku burda yapmaya calistigimiz 'geleneksel dogu' felsefesindeki fikir irsadi degil Bati menseili tartismadir.

Ama iki cumleyle yine de cevap vereyim sorunuza: Zaten bu bocalama sizofren kisi ve toplum yaratmistir iste! Ne orda ne burda, ne dogulu ne batili. Bu catismayi engellemek IMKANSIZDIR. Cunku tekrarla bunlar birbirinin 'antitezidir' biri digerini kabul etmek zorunda!

not: Ustteki yazi mukayeseli fikra veya kose yazisina ornektir. Eger ilmi bir cumle eklenirse 'ilmi makale' turune girer. Ilgili arkadaslarin dikkatine.
YusufSerce Üye
fsoyarik;191367 wrote:Yusuf bey yazınızı yanlış anlamamak için bir çok kez okudum, yorumunuz çok güzel ancak;
" Sonuc olarak, 'ifade ozgurlugu' Bati'da 'siddete donusmedigi' muddetce sinirsizdir. Ki bence de oyle olmalidir" bu ifadenize malesef katılamıyorum.
ifadesi ile batı ile dogu arasındaki inanç ve devlet kültürü yine içtimai nizam açısından ele alırsanız adamlar kendi peygamberlerine akla ve edebe ters sözler söyleyip küfür ediyorlar bunuda demokrasi olarak lanse etmeleri sizce ne kadar dogru?
Bizde bu hareketin karşılıgı KÜFÜRDÜR allah korusun insan imanından olur pek tabiki temel esaslarımız degişik Kapitalizmin üzerine hiç bir zaman inanç ve kültür degerlerini yerleştiremessiniz bu sosyolojik olarak mümkün degil zaten ancak batı nasılki belli degerlerini belli metaryeller karşılıgında yitirdiyse doguda dünya ile ahiret arasındaki islami düşünce ve yaşantıyı algılayamamış veya çok güzel bir ifade ile Peygamberimizi be getirdig,i dini ögrenememniş.
İslamla demokrasi ikiz kardeş gibidir bunu her alanda peygamberimizin her yaşantısında konuşabiliriz,yine devlet kültürü dedigimiz törelerimizde böyledir.yanlış olan insanların gelenekleri dinin yerini almış malesef gelenekler gelişen dünya ile toplum kültürü arasında gider gelir asra ayak uyduramazsanızda bunun adı YOBAZLIK VFE GERİCİLİK olarak atfedilir.
Kısa ve öz olarak şunu demek isterim Bu gün Amerikada ibadet olarak degil düşünce ve sosyal açıdan yüzde elli İslam yaşanmakta bizde yüzde bir bile degil
Ha! Şunuda özellikle belirteyim DİN GÜZEL AHLAKTIR unutulmasın.Selamlar

Sevgili Fatih bey abimiz, dediklerinize itiraz etmiyorum. Muslum bey abimize de verdigim cevap vechile burda sadece tahlil yapiyorum. Siz herne kadar karsi da ciksaniz aslinda 'dogu' degil 'bati menseili' tartisma semsiyesi altinda 'fikirlerinizi ifade ediyorsunuz.
secretgarden Üye
yazınızı basştan sona okudum ve katılmamak pekte mümkün değil bunu sadece bi alanlada sınırlandırmadan daha geniş bakarsak toplumumuzun nerdeyse tamamına yayılmıs bi durum söz konusu.. işte böyle anlarda %100 demokrasiden bahsetmekte mümkün olamıyo ifade ve düsünce özgürlüğü ütopik kavramlar olmanın dısına cıkamıyo akabindede.. baskalarının neder?i önemli bi baskı olusturuyo üzerimizde ee bizlerde toplumun o kuralları yaptırımlarından nasibimizi istemesekte alıyoruz uymazsan kurallara cevabı basit ya karalanırsın ya dıslanır!! ee bunu göze alamayan kişiler(ki sayısı çokça olan) aman ben susuyumda yoluna gitmekte yada bende onlar gibi düşünüyorum gibi kendini kandırma yoluna yada bana dokunmayan yılan bin yıl yasasın yoluna giderek bi nevi şimsekleri üzerinde toplamamak adına istemediği kılıflara bürünebiliyolar ve bu ne acıdır oysa olması gereken çokça farklı sesin çıkması ve herkesin birbirinden bagımsız bi düsünce yetenegine sahip oldugunu bilmek buna anlayıs ve saygı çercevesinden bakmayı becerebilmek infazlar yerine asıl farklı düsüncelerin aslında daha renkli bir hayat sunacagını kavrayabilmek tartısmaya halihazırda bekler bir tutum içine girmeden en önemlisi bunlar benim dogrularımdır iyisiyle kötüsüyle yanlısıyla yada gerceciliğiyle diyebilmek bunun arkasında kendinden emin şekilde durabilmek ama diyorumya ne mümkün!
M.KÜÇÜK Üye
Yav bu ne ya kaç gündür, bir felsefe bir bilmem ne almış başını gidiyor...Millet habire biribirinin yanlışı bulup kendi doğrularını yazmaya çalışıyor... Kardeşler herkes sizin seviyenizde olmayabilir... şöyle herkesin anlayacağı dilden konuşunda hepimiz ne dediğinizi anlayalım da.
YusufSerce Üye
MENES;191579 wrote:Yav bu ne ya kaç gündür, bir felsefe bir bilmem ne almış başını gidiyor...Millet habire biribirinin yanlışı bulup kendi doğrularını yazmaya çalışıyor... Kardeşler herkes sizin seviyenizde olmayabilir... şöyle herkesin anlayacağı dilden konuşunda hepimiz ne dediğinizi anlayalım da.

Vallahi Mahmut agbeycigim eger usenmez okursan iddia ediyorum kesinlikle harfi harfine anliyacaksin. Seninkisi tembellik:)))
YusufSerce Üye
Mahmut agabeyimizin sozlerini uyari telakki ederek daha kisa, birkac cumleyle tahlillere devam etmek istiyorum.

Dogu felsefesinda ice donuk anlayis hakimken Bati'da disa donuktur. Bizde guzellik 'icte' aranirken Bati'da 'dis guzellik' onemlidir. Bu nazarda sehirlerimizi, kilik kiyafetlerimizi vs degerlendirirseniz ne demek istedigim netlesir.

Son cumle olarak, ifadenin aciklanmasinda en buyuk engellerden biri de 'hesaba alinmiyacagi' gerekcesidir. Cunku bizde fikir soylenince illaki kabule yonelik oldugundan 'bosa' gitmemelidir. Ancak Bati bunu 'birey' olmanin kosulu kendini ortaya koymanin ifadesi olarak degerlendirir.
Huzi Üye
telakki
antitez
perspektif
sentezci
Binanialeyh
mensei
cihet

Whaaaat...? Ayyy daraldım.... :(
vedat bozkurt Üye
pek yeni bişey göremedim.klasik doğu-batı söylemleri. ayrıca doğu-batı ayrımına da şiddetle karşıyım.
secretgarden Üye
dogu batı ayrımının olmaması için belli kriterlerde bir uyumun olması gerekir tezatlıklar tavan yapınca ayrımda kaçınılmaz oluyo sanırım:)
vedat bozkurt Üye
nasıl bakarsan öyle görürsün.bakış açısı
secretgarden Üye
haklısınız herkesin bakıs acısı farklı:)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim