Nizip.com
Üye ol
Genç Muhabbet

Uzaydaki Gelişmeler

Görüntülenme: …

Ramazan Tarhan Üye
Yaşar Nuri Öztürk'üm Madruk gezegeni ile ilgili Timeturk'te yayınlanan yorumu çok ilginç:

KUR'AN'IN DEDİĞİYLE TIPA TIP AYNI
Soru şöyleydi; "Efsaneye göre 2012'de Marduk dünyaya çarpacak. Bu felaket yaşandıktan sonra yeni bir boyut açılacak. İyi olanlar yeni boyuta geçebilecek, kötü olanlar yeni boyuta geçemeyip dünyada kalacak. Cehennemin bu dünyada yaratılacağı savı ile Marduk efsanesinin bu öğesi arasında bir bağlantı kurmak mümkün müdür?"

Öztürk soruyu "Kuran'ın dediğiyle tıpa tıp aynı" diye cevapladı. Ancak Marduk efsanesiyle ilgili konuşmadığının da altını çizdi. "Ben o efsaneyi bilmiyorum, ben ancak kendi alanımda konuşabilirim. Ama Kuran'ın kullandığı tabir bu. Ayet aynen şudur: 'O gün yeryüzü bir başka yeryüzüne dönüştürülülecek' Yani ne olacaksa burda olacak. Bunu gözardı etmememiz lazım" dedi.
M.KÜÇÜK Üye
Tarhan bu 250x dürbünler ne kadar bilgin varmı.Bak şimdi bende merak ettim uzayı.
Ramazan Tarhan Üye
Sapı uzun olan 250X ler noktasal tarama yaptığından sehpası ile birlikte 1000$ civarındadır.
Sapı kısa ve geniş taramaya sahip 250X leri sehpası ile birlikte 350 veya 500 TL ye bulman mümkün..
Bu fiyatlar çin icatları için geçerlidir.İsviçre veya italyan istersen bunu 3-4 ile çarp...
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Bursada bir apartmandan gökyüzünü teleskopla seyretmek sağlıklı bir sonuç vermez.
en iyisi Taşbaş dağına çıkıp ışıksız bir ortamda seyredeceksiniz.
Ramazan Tarhan Üye
admin;197693 wrote:Bursada bir apartmandan gökyüzünü teleskopla seyretmek sağlıklı bir sonuç vermez.
en iyisi Taşbaş dağına çıkıp ışıksız bir ortamda seyredeceksiniz.

8 Ağustostaki gecemize telefkopu getireyim mi? Gece 23 gibi çok iyi gözlemler yapılır.Taşbaş'a da varım...
Ramazan Tarhan Üye
Resim kaynağı

Mars'ta Su izine rastlandı:19.06.2009 08:40

Amerikalı bilim adamları, Mars’ta eski bir gölün tartışmasız kanıtlarını buldu

Boulder’daki Colorado Üniversitesi’nden bir ekibin, kıyı şeridi ve derinliğinin belirtilerine ait kesin kanıtlar keşfettikleri 3,4 milyar yaşındaki göl yatağına dair bulguların Kızıl Gezegen’deki geçmişin yaşam izlerinin bulunmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Araştırmanın başında yer alan Doçent Gaetano Di Achille, 3,4 milyar yaşında olduğu tahmin edilen gölün 200 kilometrekareyi aşkın bir alanı kapladığını ve derinliğinin 450 metre civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, eski Mars gölünün büyüklüğünün ABD ile Kanada sınırındaki Champlain Gölü kadar olduğunu kaydetti.
Eski göle dair kanıtların, geniş bir deltaya, inişli çıkışlı tepe silsilelerine ve dalgaların arkalarında bıraktığı izlerden oluşan geniş bir kıyı şeridi olduğunu belirten Di Achille, “Bunlar Mars yüzeyinde kıyı şeridine dair ilk tartışmasız bulgular. Kıyı şeridinin tanımlanması ve buna eşlik eden jeolojik bulgular, 3,4 milyar yıl önce oluştuğu ortaya çıkan gölün bize büyüklüğünü ve hacmini hesaplama olanağı sağlıyor” dedi.
Mars’ın yörüngesindeki NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aracının yüksek çözünürlüklü “High Resolution Imaging Science Experiment” veya HiRISE adlı çok güçlü kamerasıyla çekilen görüntüler kullanılarak yapılan gözlem, Amerikan Fizik Birliği’nin Geophysical Research Letters adlı yayın organında yayımlandı.
Ramazan Tarhan Üye
Resim kaynağı

Uzayda, Güneş'ten 500 kat daha fazla kütleye sahip bir kara deliğin bulunduğu kaydedildi.
Nature dergisinde bugün yayımlanan bir araştırmada, kara deliğin Avrupa Uzay Ajansının uydusu XMM-Newton tarafından tespit edildiği belirtildi.

Araştırmada, bu yeni tip kara deliğin "süperkütleye" sahip kara delikler zincirinin "kayıp halkasını" teşkil ettiğinin düşünüldüğü kaydedildi. Kütlesi birkaç milyon Güneş kütlesiyle birkaç milyar Güneş kütlesi arasında değişen süperkütleli kara delikler çoğu galaksinin merkezinde bulunuyor.

Araştırmayı yapanlardan ve Toulouse'daki uzay ışınımı araştırmalar merkezinde görevli Fransız astrofizikçi Didier Barret'ye göre, süperkütleli kara deliklerin nasıl oluştuğu bilinmiyor. Barret, "Bir varsayıma göre bu tip kara delikler daha küçük kara deliklerin bir araya gelmesinden de ortaya çıkmış olabilir" diye konuştu.

Araştırmaya göre, HLX-1 adı verilen kara delik Dünya'ya 290 milyon ışık yılı uzaklıkta, ESO 243-49 adlı galaksinin çevresinde bulundu. (1 ışık yılı = 9.500 milyar kilometre). Kara deliğin son derece parlak X ışınları yayan bir kaynak olarak tespit edildiği belirtildi.

Fransız uzay araştırmaları merkezi ve İngiliz Leicester Üniversitesi yayımladıkları bildiride, HLX-1'in X ışınlarının parlaklığını "olağanüstü" olarak nitelendirdi. Bildiriye göre, parlaklık Güneş'in parlaklığından 260 milyon kat daha fazla.

Bilim adamları, maddenin kara deliğe düşerken ısındığını ve yutulmadan evvel X ışınları yaydığını kaydetti. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, HLX-1'i, Kasım 2004 ve Kasım 2008 arasında XMM-Newton teleskobuyla yaptığı gözlemler sonucu buldu ve X ışınlarının tek kaynağı olduğunu gösterdi.

Kara delik astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisim. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak niteleniyor.
01.07.2009
fsoyarik Üye
Sevgili tarhan Marstaki o suyu teyyyyyyyyy ben ne zamandan beri biliyorum.Selamlar
Ramazan Tarhan Üye
fsoyarik;199633 wrote:Sevgili tarhan Marstaki o suyu teyyyyyyyyy ben ne zamandan beri biliyorum.Selamlar

ordan abdest aldığını duymuştum..kerametlerini açığa vurma böyle..yoksa mürşidliğinin bir naması kalmaz ona göre :)))
müslüm akpek Üye
Marstaki bu su, gerçekten şu an varmı yoksa eskiden varmışta göl çukurunun resminimi çekmişler.
fsoyarik Üye
Marsta buzul tabakası bile tesbit edildi,ancak dünya şartları ile uygun degil.selamlar
müslüm akpek Üye
nasıl yani buz buzdur.
Ramazan Tarhan Üye
Resim kaynağı

Büyük adımın 40. yıldönümünde ABD - Rusya savaşı çıktı.
İngiltere'deki Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi tarafından Ay'a adım atmanın 40. yıldönümü şerefine yayınladığı daha önce duyulmamış kayıtlar ilginç bir olayın ortaya çıkmasına yol açtı. Gazeteport'un haberine göre 1969'lardaki Ay'a ayak basma yarışı sırasında, Rus uzay aracının Apollo 11'i 'alt etmek amacıyla' daha önce Ay'a indiği ortaya çıktı. Temmuz 1969'da Cheshire'da bulunan Jodrell Rasathanesi'ndeki teleskoplar, Amerikalıları Ay yüzeyine taşıyan Eagle Lander uzay aracını izliyordu.
Astronom Sir Bernard Lovell de uzayın bu bölgesinden gelen telsiz yayınlarını dinliyordu ve Luna 15 adlı insansız Sovyet uzay aracını takip etmeye başladı. Luna 15 Ay'ın yüzeyinden örnekler aralar, ABD misyonu öncesinde Dünya'ya dönecekti. Jodrell'in Lovell radyo teleskopundan ortaya çıkan ve arşivlerde gizlenmiş kayıtlar, Rus uzay aracının Ay'ın yörüngesinde dönerken, yüzeyine 21 Temmuz'da saat 15.50'de çarptığını söylüyor. Bu Amerikalıların Ay'a adım atmasından birkaç saat önceye denk geliyor.
Yeni ortaya çıkan kayıtlarda Jodrell Rasathanesinin kurucusu Sir Bernard'ın arka planda sesi de duyuluyor. Astronom, Luna 15'in yörüngesinde bir değişiklik olduğunu ve ABD'nin iniş sahasına doğru yaklaştığını belirtiyor. Daha sonra 'Moskova'daki bir kaynaktan' uzay aracının Ay'a iniş yapacağı öğreniliyor. Jodrell'in kontrol odasındaki insanların sesleri de kayıtlarda duyulor. İnsanlar, Luna 15'in çarpmadan önceki son dakikalarında "İniyor" "Çok hızlı iniyor" diye bağırıyor.06.07.2009
M.KÜÇÜK Üye
Tarhan! sabah gün doğmadan hava aydınlanırken güney ve doğu tarafında parlak yıldız var bunlar neki.
Ramazan Tarhan Üye
MENES;200256 wrote:Tarhan! sabah gün doğmadan hava aydınlanırken güney ve doğu tarafında parlak yıldız var bunlar neki.

Doğu tarafındaki Venüs gezegenidir.Halk arasında çoban yıldızı olarak da bilinir.Güneydekini sallıyorsun...sabahları öyle bir gök cismi yok.. :)))
M.KÜÇÜK Üye
Ramazan Tarhan;200261 wrote:Doğu tarafındaki Venüs gezegenidir.Halk arasında çoban yıldızı olarak da bilinir.Güneydekini sallıyorsun...sabahları öyle bir gök cismi yok.. :)))
Vallaha sallamıyorum, haftasonu Erdek ocaklardaydım. Sabah saat beş gibi balkona çıktımdoğu tarafında parlak bir yıldız ve güneyin biraz sağina doğru da yine aynen onun gibi parlak bir yıldız vardı ve hava hafif aydınlandığı için de başka yıldız da yoktu.Dikkatimi çekti bunlar nedir diye.
Ramazan Tarhan Üye
Tamam anladım..Bu bahsettiklerin yapay uydulardır..Onlar da baya parlak olurlar..
Ramazan Tarhan Üye
Resim kaynağı

Rusya'nın "Koronas-Foton" uydusunun "Tesis" gözlemevi Güneş'te 4 Temmuzda son bir yılın en büyük patlamasını tespit etti.
06.07.2009 13:16
Ria Novosti haber ajansına göre, 2008 yılı mart ayından bu yana Güneş'te meydana gelen en büyük patlama 11 dakika sürdü. Patlama sonucunda yayılan röntgen ışınlarının GOES ölçeğine göre C 2,7 şiddetinde olduğu bildirildi.
Güneş'te meydana gelen patlamalar yaydıkları röntgen ışığı şiddetine göre A, B, C, M ve X Latin harfleriyle belirtilen 5 sınıfa ayrılıyor. A 0.0 olarak belirtilen en düşük şiddetli patlama, Yer yörüngesinde 1 metre kareye düşen 10 nanovat ışına karşılık geliyor. Patlamanın şiddetine göre belirlenen her bir kademe artışında metre kareye düşen ışın miktarı 10 kat artıyor. Güneş etkinliğinin yoğun olduğu 2003 yılı ekim ayında X 17 olarak belirtilen 1 milyon nanovat şiddetinde patlamalar kaydedildi.
Uzmanlar, 4 Temmuz 2009'de Güneş'in güney yarımküresinde meydana gelen patlamanın 2008 yılı 25 Martında meydana gelen M 1,7 şiddetindeki patlamadan sonra en büyük patlama olduğunu belirtiyor.
Güneş etkinliğinin 2009 yılı mart ayından bu yana artan hızda yükseldiği ve bunun önemli belirtilerinden olan lekelere bakılırsa bu etkinlik daha da artacak.
Güneş ve uzaydaki hava durumunu gözlemleyecek ve Güneş'in fiziki yapısı hakkındaki güncel sorulara cevap arayacak "Koronas-Foton" uydusunun "Tesis" gözlemevi 30 Ocak 2009'da Rusya'nın Plesetsk uzay üssünden "Tsiklon-3" füzesiyle uzaya gönderildi. "Koronas-Foton" projesi Moskova Fizik Mühendislik Astrofizik Enstitüsü tarafından yönetiliyor.
"Koronas" uyduların ilki "Koronas-I" 1994-2001, ikincisi "Koronas-F" ise 2001-2005 yıllarında göreve gitti.
Güneş'in çapı Dünya'nın 103 katı, kütlesi ise Dünya'nınkinin 332 bin 946 katı.

A.A. 06.07.2009
admin
Yönetici
MENES;200262 wrote:Vallaha sallamıyorum, haftasonu Erdek ocaklardaydım. Sabah saat beş gibi balkona çıktımdoğu tarafında parlak bir yıldız ve güneyin biraz sağina doğru da yine aynen onun gibi parlak bir yıldız vardı ve hava hafif aydınlandığı için de başka yıldız da yoktu.Dikkatimi çekti bunlar nedir diye.

mahmudum o gördüğün Amerikanın uluslararası uzay istasyonu. Akşamları Nizipde Doğu tarafında görülür ve normal yıldız ve gezegenlerden iridir.
Uzaydaki Gelişmeler
Uluslararası Uzay İstasyonu Tekrar Genişledi
Katkı Sağlayanlar : STS-117 Mekik Tayfası, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)
Açıklama : Gelişmekte olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)'nun görünüşü tekrar değişti. Uzay mekiği Atlantis, geçtiğimiz hafta içerisinde UUİ'yi ziyaret etti ve etkileyici uzunluktaki ikinci güneş paneli dizisi de dahil olmak üzere, 2006 yılında eklenenlerin karşısında yer alacak şekilde entegre iskelet yapıya yeni parçalar ekledi. Genişleyen güneş paneli dizilerinin tamamı, Atlantis mekiği tayfasının Dünya'ya dönmek üzere UUİ'den ayrıldıktan sonra çektikleri yukarıdaki görüntünün kenarlarında görülebiliyor. Dünya'nın en önde gelen ileri uzay karakolunun geçtiğimiz birkaç yıldaki gelişimi, eski görüntülerle yukarıdaki görüntü karşılaştırılarak görülebilir. Yukarıdaki görüntüde ayrıca birçok farklı türde ana bölüm, bir robot kol, bir diğer etkileyici güneş paneli grubu ve bir malzeme gemisi görülmektedir. UUİ inşası 1998 yılında başlamıştı
M.KÜÇÜK Üye
Efendim teşekkür ediyorum verdiğiniz aydınlatıcı bilgilere.
admin
Yönetici
MENES;200295 wrote:Efendim teşekkür ediyorum verdiğiniz aydınlatıcı bilgilere.
Yok yani uyurken korkma diye :D
M.KÜÇÜK Üye
admin;200300 wrote:Yok yani uyurken korkma diye :D
Ha ha ha ha çok komik, niye ben Nizipte damdamı yatimki korkim. :p
admin
Yönetici
Yok bunlar yüzünden kimse damda yatamıyor artık.
Kim uyuyor kim uyumuyor hepsini çekiyorlarmış :D
aşk-ı muhabbet Üye
Çok Harika bilgiler Bunlar....
emeğinize sağlık.
sevgiler...
M.KÜÇÜK Üye
:):)
admin;200308 wrote:yok bunlar yüzünden kimse damda yatamıyor artık.
Kim uyuyor kim uyumuyor hepsini çekiyorlarmış :d
:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim